Δύο χιλιάδες είκοσι δυο
λαοί και όνειρα ρημαδιό
Μέρες που είναι, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι αν κάποιος αναφερθεί σε οποιαδήποτε ημερομηνία μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου 1923 για την Ελλάδα, προφανώς λέει ψέματα! Οι μέρες αυτές δεν υπήρξαν ποτέ για τη χώρα, καθώς τότε έγινε το πέρασμα από το ιουλιανό στο γρηγοριανό ημερολόγιο και η 16η Φεβρουαρίου έγινε 1η Μαρτίου.
Ευτυχώς που υπάρχει το ινστιτούτο του ομίλου που εκδίδει το περιοδικό “Economist” και μάθαμε ότι λιγότερος από τον μισό (45,7%) παγκόσμιο πληθυσμό ζούσε σε δημοκρατία το 2021, καθώς μόλις 21 χώρες από τις 165 με αυτό το καθεστώς έχουν «πλήρη δημοκρατία». Σύμφωνα με τη μελέτη, ο «δείκτης δημοκρατίας» έπεσε από 5,37 το 2020 στο 5,28 το 2021, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρησή του από το 2010. Μάθαμε επίσης ότι –όσον αφορά στην Ευρώπη- η Ισπανία πέρασε το 2021 από το καθεστώς της «πλήρους δημοκρατίας» σε αυτό της «ελαττωματικής δημοκρατίας», κατηγορία στην οποία κατατάσσεται και η Γαλλία από το 2020. Στην ίδια κατηγορία κατατάσσονται οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Νότια Αφρική. Στον πάτο της κατάταξης βρίσκεται το Αφγανιστάν, ως η λιγότερο δημοκρατική χώρα η στην υφήλιο.
Είναι όμως κι άλλοι που μας ενημερώνουν, όπως η EuroStat. Ητις μας είπε ότι το 7% των νέων ηλικίας 15-29 ετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετώπισε σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις το 2020. Φυσικά το ποσοστό στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ και ανέρχεται στο 16% (ένας στους έξι), με τη μακάρια μπανανία να καταλαμβάνει την τρίτη χειρότερη θέση μετά τη Ρουμανία (24%) και τη Βουλγαρία (21%). Αντίθετα, το ποσοστό ήταν μικρότερο από 3% σε έντεκα από τα 26 κράτη-μέλη: Λουξεμβούργο, Κροατία, Εσθονία, Φινλανδία, Σλοβενία, Πολωνία, Ολλανδία, Τσεχία, Κύπρο, Σουηδία και Αυστρία.
Φεύγει ο Φλεβάρης, λιώνουνε σιγά-σιγά τα χιόνια
τον άλλο μήνα θα φανούν ξανά τα χελιδόνια
κι αυτό είναι όλο που κανείς έχει να περιμένει
στον αδυσώπητο τροχό που είμαστε δεμένοι.
Μιλώντας για χιόνια, μας ήρθαν στο νου οι πρόσφατοι ακυκλοφόρητοι στίχοι της λαϊκής μούσας, που θα περιληφθούν στο νέο πόνημά της με τίτλο “Seem πολίτες μου“:
Με ένα χιόνι έγινε μπάχαλο η Αθήνα
αλλού τα πάντα κάηκαν μέσα στα καλοκαίρια
και σ’ όλα η συνέχεια είναι να τον κοιτάζεις
να λέει “συμπολίτες μου” με σταυρωμένα χέρια.
Τώρα που ο κάθε πικραμένος (ποιος Παναγιώτης ρε;) φτιάχνει κι από μια τηλεοπτική σειρά ή ταινία ή βιβλίο ή εκδήλωση για την πατρίδα και τη θρησκεία (για την οικογένεια υπάρχει πάντα πληθώρα), θα πρέπει να δούμε και κάποιους που είναι άτυπα αποκλεισμένοι. Οπως ο άγιος Σουλπίκιος ας πούμε. ‘Η όπως η μάχη στα γαβ-γαβ μήλα. Ας καλυφτεί όλη η σχετική θεματολογία χωρίς διακρίσεις. Κι αφήστε τον συνήθη Τατσόπουλο να κράζει (επί του προκειμένου, είναι μια από τις λίγες φορές που συντασσόμαστε).
…Και στο καπιταλιστικό άθλιο παντοπωλείο
η πανδημία έγινε άλλο ένα εργαλείο.
Εντυπωσιακά για κάποιους που συνηθίζουν να πέφτουν από τα σύννεφα, εύλογα κι αναμενόμενα για κάποιους άλλους, είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική ΜΚΟ “Oxfam“: Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, οι δέκα πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη έχουν υπερδιπλασιάσει την προσωπική περιουσία τους, που –αθροιζόμενη- ανέρχεται σήμερα σε ενάμισι τρισ. δολάρια, έναντι επτακοσίων δισεκατομμυρίων στις αρχές του 2020! Μόνο στα δύο χρόνια της πανδημίας, η αύξηση στην περιουσία τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των προηγουμένων δεκατεσσάρων ετών! Γι’ αυτό καλά θα κάνουμε να ακούμε άρχοντες και υπηρετικό προσωπικό που διαμηνύουν διαρκώς ότι “η κρίση είναι ευκαιρία“. Βέβαια, την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας αυξήθηκε κατά 160 εκατομμύρια, ενώ αυξήθηκε κατά δεκατρία εκατομμύρια και ο αριθμός των γυναικών που έχασαν τη δουλειά τους. Αλλά αυτά είναι “παράπλευρες απώλειες“…
Ολοι ζητούν την άνοιξη κι εμείς καλοκαιράκι
να φύγει ο κορονοϊός…
Κοκκινοσκουφίτσα