* «Στις 7 Μαρτίου του ’48 κατεβαίνουν για περιοδεία στα Δωδεκάνησα ο Παύλος και η Φρειδερίκη. Και καθιερώνεται -εν μέσω εμφυλίου- ως επίσημος γιορτασμός της Ενωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα η 7η Μαρτίου του ’48 και όχι η 31η Μαρτίου του ’47. Γιατί δεν ήθελε το κατεστημένο και οι ξένοι να μαθαίνουν τα παιδιά μας την ελληνική ιστορία, πολύ περισσότερο να θυμούνται ότι στα Δωδεκάνησα υπήρχαν βρετανικά στρατεύματα κατοχής για δύο χρόνια που συμπεριφέρθηκαν άθλια!». Από το πολύ καλό βιβλίο του Ε. Ι. Διακογιάννη «Οι ανυπότακτοι της Σύμης», με αναφορές στον εμφύλιο και το Ε.Μ.Π.Α., που πρόσφατα τιμήθηκε και στη Θεσσαλονίκη (το ποιοι μίλησαν, αφήστε το καλύτερα).
* Ελεγα παλιότερα (1/10) για τα φασολάκια που έχουν τέσσερα ευρώ εδώ. Και στη Ρόδο τις προάλλες έγινε φασαρία ειδικά γι’ αυτά! Γιατί εκεί έχουν έξι! Αστακός και πάλι αστακός…
* Πολλή πρέζα στην περιοχή μας ρε παιδιά! Πολλή πρέζα…Σε λίγο θα μας κερνάνε λουκούμι και θα σνιφάρουμε τη λουκουμόσκόνη.
* Το άλλο με τα λιμεναρχεία και τα απαγορευτικά απόπλου το ξέρετε; Τα πάντα εξαρτώνται μάλλον από τις ναυτιλιακές εταιρίες. Χρειάστηκε να ρωτήσουμε τρις (το ίδιο όργανο) για να μάθουμε ότι τελικά υπήρχε απαγορευτικό στη Ρόδο το περασμένο Σάββατο! Δεν θ’ αναφερθούμε σε κάποια άλλα (εκείνου του διημέρου) εξωφρενικά συμβάντα τώρα, όμως μην τύχει και γίνει καμιά στραβή…
* Εξακολουθεί να μας προβληματίζει η ιδιαίτερα μεγάλη συχνότητα περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από τους γονείς τους στα Δωδεκάνησα. Τελευταίο κρούσμα, από έναν 53χρονο από την Κω, που βίαζε επί επταετία την 16χρονη κόρη του!
* Ενας ανθυπαστυνόμος και δύο αστυνομικοί βίασαν βουλγάρα κρατούμενη στη Ρόδο. Ο ένας μάλιστα δεν βολευόταν στο κρατητήριο και την πήγε σπίτι του! Πρόκειται για 1 Χ 3 μεμονωμένο περιστατικό.
* Ενας άλλος στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε μόνο 20.000 ευρώ από τσιγγάνα, χωρίς να κάνει χρήση του ανδρικού εξοπλισμού του. Aλλος συνέλαβε τρεις τραπεζοϋπαλλήλους γιατί δεν τον εξυπηρέτησαν. Η συνέχεια στο επόμενο.
* Από το 1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Δωδεκανήσου, στάλθηκε ένα κείμενο προς εκπαιδευτικούς και σχολεία, σχετικά με την έκλειψη ηλίου. Πέρα από το ότι ήρθε πολύ κατόπιν εορτής, γράφει ότι «δίνονται οδηγίες για τους τρόπους ασφαλής παρατήρησης». Κουφαθήκαμε, αδέρφια!
* Αν πάρει η συμβασιλεύουσα την ολυμπιάδα του 2032 ή του 2036 όπως οραματίζεται ο δήμαρχος Βασίλης, δεν χτυπάει μετά και το διαγαλαξιακό κύπελλο του 3333;
* «Βρακί δεν έχει ο κώλος μας, λουλούδια θέλει ο…Σούτσος μας». Φαντάζεστε να το ζήσει αυτό η πρωτεύουσα των βλακανίων; «And the winner is…» θες άλλο νοίκι;
* Πάντως οι δημοτικές εκλογές στους μικρούς δήμους έχουν πολύ πιο μεγάλη φάση!
* Αποκλειστικό: Εχουμε την αναθεώρηση της παροιμίας των ημερών: «Βάγια του βαγιού τρώνε ψάρι και κολιό και την άλλη Κυριακή τρώνε ένα απ’ αυτό» (εκεί που δείχνω) καθότι no money, no honey. Τουλάχιστον επί του καναπέος δεν καίμε θερμίδες…
* Πολύ τη γουστάρει η Κοκκινοσκουφίτσα αυτή την ευχή (;) που πιπιλάνε άκριτα πολλοί, μαθημένοι στις προκάτ τηλεαλήθειες: «Καλό Πάσχα», δηλαδή «καλά πάθη»! Αντικατοπτρίζει πλήρως την εποχή μας. Εμείς αντευχόμαστε Καλή Επ-ανάσταση.
* Ευγένιος Αρανίτσης – Μίκης Θεοδωράκης τι να το παίξω; Είναι μεν στην έδρα και στην εποχή του πρώτου, αλλά παραμένει δυνατός αντίπαλος και ο ροσοατζούρι (για εξηγήσεις της λέξης απευθυνθείτε στον σ. Βασίλη ή στην «χιουμοριστική με αθλητικό περιεχόμενο στήλη» του Κου Πάπια).
* Ωραία η παρατήρηση στο προηγούμενο Κοντρόφυλλο, σχετικά με τα κοινά σημεία Μαριέτας και Μανταλένας. Εχουν όμως κι ένα ακόμη κοινό στοιχείο, το γεράκι με το ταγεράκι και η Μαριέττα με τη φουρκέτα: Τις αρέσει να ασελγούν επί πτωμάτων. Στην πρώην Γιουγκοσλαβία η μία, στην πρώην δωρεάν πρώην παιδεία η άλλη.
* «Εχεις χρέος να μισείς αν το μίσος σου για το δίκιο του ανθρώπου δουλεύει. Εχεις χρέος να μισείς αν αλλιώτικα απ’ τον βέβαιο χαμό δεν γλιτώνεις» (Λέων Κουκούλας – «Εχεις χρέος»).
Κοκκινοσκουφίτσα