ή τζάμπα θα χαθούμε;
Δύο ολόκληρους μισθούς του (δεν γνωρίζουμε ακριβές ποσό αλλά φανταζόμαστε) προσφέρει υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της Εθνικής Τράπεζας ο μητροπολίτης Ανθιμος! Αν είχαμε μισθό θα τον προσφέραμε κι εμείς (τι γελάτε ρε;), αλλά όχι στην Εθνική. Θα τον δίναμε στην τράπεζα Πειραιώς για να δικαιωθεί η γνωστή ρήση –έτσι δεν γράφεται;– «και η Σάλλα με υγεία»…
Για όσους δεν το γνωρίζουν και για όσους αναρωτιούνται «πού είναι και τι κάνει "ο κόσμος"»: ένας στους έξι αναγνώστες ημερήσιων εφημερίδων «ενημερώνεται» από την «Espresso»! Η οποία πουλάει κατά μέσο όρο 16.603 φύλλα καθημερινά, τέσσερις χιλιάδες περισσότερα από όσα πουλάνε –κατά μέσο όρο πάντα– ο «Ριζοσπάστης» (4.593), η «Αυγή» (1.723) και η «Ελευθεροτυπία» (6.350) μαζί!!!
«Οι ανάγκες κατασκευάζονται από τα ΜΜΕ για να δημιουργήσουν μια ζήτηση για ολότελα άχρηστα εμπορεύματα, που το καθένα έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να φθαρεί μετά από μια προκαθορισμένη χρονική περίοδο. Η λεηλασία του ανθρώπινου πνεύματος από την αγορά, μπορεί να παραλληλιστεί με τη λεηλασία του πλανήτη από το κεφάλαιο» (Murray Bookchin).
Επειδή οι τιμές του αλκοόλ έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, θα την πέσουμε σε όσους πίνουν και δεν μας δίνουν: Θυμίζουμε ότι η απόφαση του 9ου συνεδρίου της ΚΝΕ έλεγε «να σταματήσει το χτύπημα των αγώνων και να διαλυθούν τα ΜΑΤ»! Και ο Μάκης Μαΐλης («Ριζοσπάστης», 8 Γενάρη 2009) δήλωνε μεταξύ πολλών ωραίων: «Πέρα από ουτοπικό είναι κι αποπροσανατολιστικό το "να διαλυθούν τα ΜΑΤ"». Διαλέγετε και παίρνετε…
Και αφού θυμηθήκαμε τα παλιά, να κάτι ακόμη: «640 KB RAM είναι αρκετά για όλες τις εφαρμογές». Το είπε το 1981 ο ίδιος ο Bill Gates, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της «Microsoft».
«Η τεχνολογία, παραγωγικός μηχανισμός του καταναλωτισμού, οπλίζει το χέρι του αφέντη, όχι του δούλου. Το δούλο τον φορτώνει αδιάκοπα με καινούργια εφόδια ώστε να γένεται όλο και βαρύτερος, πιο δυσκίνητος, ασήκωτος, δηλαδή όλο και πιο ακίνδυνος για τον αφέντη. Οι καλοθρεμμένοι υπήκοοι της Κίρκης ποτέ δεν θα της αμφισβητήσουν της εξουσία της, γιατί δεν τους "συμφέρει". Δε θα γίνουν ποτέ ελεύθεροι. Ευτυχία τους λένε τη σκλαβιά τους…» (Αγγελος Τερζάκης).
Τελικά καταργήθηκαν εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια νομοί και νομαρχίες; Οι νομαρχιακές επιτροπές κομμάτων και φορέων; Καταργήθηκαν ή όχι; Οχι ότι μας έπιασε κανένα «κόψιμο», αλλά το ζήτημα έχει πολιτικές και άλλες ενδεικτικές διαστάσεις…
Σας έχουμε και άλλη μία ερώτηση: Γνωρίζατε ότι «το σιδηρούν παραπέτασμα» στη γενική γίνεται «του σιδηρούν παραπετάσματος»; Σίγουρα όχι, οπότε θα πρέπει κι εσείς να στείλετε θερμά συγχαρητήρια στο εμπνευσμένο κείμενο του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που σίγουρα κάπου κάποτε θα το δείτε να κόπτεται για ελληνικότητες, γλωσσικούς πλού-τους και άλλα τέτοια ωραία…
«Οι καταπιεζόμενοι πρέπει να δουν απτά παραδείγματα του ότι ο δυνάστης είναι τρωτός, για ν’ αρχίσει ν’ αναπτύσσεται μέσα τους μια αντίθετη πεποίθηση. Ωσπου να γίνει αυτό, θα εξακολουθούν να είναι αποκαρδιωμένοι, φοβισμένοι και νικημένοι. Οσο διάστημα οι καταπιεζόμενοι αγνοούν τις αιτίες της κατάστασής τους «δέχονται» την εκμετάλλευσή τους μοιρολατρικά. Και όταν ακόμα υποχρεωθούν ν’ αγωνιστούν για την απελευθέρωσή τους και την αυτοπραγμάτωση τους, το κάνουν αυτό κατά τρόπο παθητικό και αλλοτριωμένο. Σιγά-σιγά ωστόσο δοκιμάζουν μορφές αντιστασιακής δράσης» (Paulo Freire – «Η αγωγή του καταπιεζόμενου»).
Κάθε 51,5 χιλιόμετρα θα υπάρχουν και διόδια στη via Egnatia. Για όσους οι αισθητήρες φρίκης έχουν εξασθενήσει με τόσα που βλέπουν πια τα μάτια μας, αυτό σημαίνει διόδια κάθε είκοσι λεπτά διαδρομής, άντε μισάωρο για τους λιγότερο βιαστικούς! Τόσο βγαίνει (πηλίκο) αν σαν καλά και επιμελή παιδάκια της διά βίου και διά βίας μάθησης, διαιρέσουμε το συνολικό μήκος των 670 χιλιομέτρων (διαιρετέος) με τους δεκατρείς σταθμούς που θα γίνουν τελικά (διαιρέτης). Ζούμε σε καιρούς ευελφάλειας (ευελιξίας-ασφάλειας) και καθ’ αρμάτων, αλλά μάλλον δεν βελτιώθηκαν και πολύ –αντίθετα, επιδεινώθηκαν– τα πράγματα από τον καιρό του Θησέα. Εκείνος, για μια διαδρομή από Τροιζήνα μέχρι Αθήνα, συνάντησε πέντε ληστές. Κοντά στην Επίδαυρο τον Περιφήτη, στον ισθμό της Κορίνθου τον Σίνη τον Πιτυοκάμπτη, στην Κακιά Σκάλα τον Σκίρωνα, στην Ελευσίνα τον Κερκύονα και στον Κηφισό τον Προκρού-στη. Επειδή η μυθολογία είναι σχηματική, εύκολα αντιλαμβανόμαστε τον συμβολισμό και τα ρέστα…
«Μας σκοτώνουν με μικρές δόσεις, πολύ ταχτικά, πολύ σιωπηλά, πολύ σοφά» (Γιώργος Σεφέρης).
Κοκκινοσκουφίτσα