Δύο χιλιάδες είκοσι ένα
και δεν αρκεί μόνο η πένα…
Περιττό να πούμε ότι η στήλη θρηνεί για τους νέους περιορισμούς στο νησί της ελευθερίας και της πρωτοπορίας, το σύμβολο της επιτυχίας, τη σημαία του τουρισμού, της χαράς κλπ.
Χρυσές δουλειές για τους περί τα φάρμακα κινούμενους: Η χρήση αντιικών φαρμάκων αυξήθηκε κατά 170% (με την ουσία υδροξυχλωροκίνη να εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα σημειώνοντας αύξηση 387%), τα αντιβιοτικά κατά 57% και η παρακεταμόλη κατά 198%.
Εκτός από τα φάρμακα, υπάρχει και η προσήλωση στους υπολογιστές. Κατά 13% αυξήθηκαν οι πωλήσεις σταθερών μονάδων και κατά 15% οι πωλήσεις φορητών.
Για να μην πούμε για ταινίες, σειρές και τηλεθέαση. Και –ακόμα χειρότερα, στον αντίποδα- ας μην πούμε για τα βιβλία…
Μας φεύγει κι ο Ιούλιος, περνάει το καλοκαίρι
με τα εμβόλια στο νου και με μάσκες στο χέρι.
Υπάρχουν και οάσεις μέσα στην απέραντη έρημο των καιρών που μας έφτασαν κάποιοι (οι γνωστοί) να ζούμε. Ο Αλβανός Ελσίντ Χισάι προκάλεσε… “εγκεφαλικά” στους φασίστες οπαδούς της Λάτσιο, φορώντας τη φανέλα της νέας του ομάδας και τραγουδώντας το “Bella ciao” για να συστηθεί στους συμπαίκτες του.
Κούλη, κατώτατο μισθό εγώ λέω να μην έχει
κι αν κάποιος θα αμείβεται ή όχι, free να είναι.
Τα σχόλια που έκανε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου για τις φονικές πλημμύρες, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητη τη στήλη. Τα παραθέτουμε (ασχολίαστα asshole ή άσ’τα) για να έχουμε ένα γνώμονα όσων βιώνουμε και υφιστάμεθα καθημερινά, παρ’ ότι –λένε- ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα: «Στεναχωριέμαι ειλικρινώς για τους ανθρώπους που τους έχει βρει αυτό το κακό με τις πλημμύρες και όλα αυτά στη Γερμανία και το Βέλγιο. Oμως είναι μία τιμωρία από τον Θεό κυριολεκτικώς, σε κάποιους οι οποίοι μας κούναγαν το δάχτυλο και μας έδειχναν σαν τριτοκοσμική χώρα».
Μέσα από τη διεθνή ειδησεογραφία, ξεπηδούν άλλοτε συγκαλυμμένα και άλλοτε απερίφραστα και τα μαντάτα. Ιδού ένα δείγμα: “Τις χαμηλότερες θερμοκρασίες εδώ και πάνω από 25 χρόνια βιώνει η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, με τους ειδικούς να ανησυχούν για αύξηση στις διεθνείς τιμές που φυσικά θα καταλήξει σε αυξημένο κόστος για το τελικό προϊόν για τους καταναλωτές“. Πέρα από τα παραπάνω όμως, αυτό το όργιο με την τιμή του καφέ μας ξεπερνάει. Συμφέρει να φας παρά να πιεις καφέ!
Από τα hands free στα mind free κι από το «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» στο «δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνομαι».
Πέσαμε (ξανά και διαρκώς) από τα σύννεφα μαθαίνοντας ότι τα περισσότερα από τα βουλγαρικά νοικοκυριά ζουν τώρα με χαμηλότερα και πιο επισφαλή εισοδήματα, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Η παρακολούθηση της αγοράς εργασίας διαπίστωσε αύξηση 22% για το τρέχον έτος, σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους που αμείβονται με την ελάχιστο μισθό. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα της κατηγορίας αυτής είναι περίπου σαράντα χιλιάδες περισσότερα (493.000) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οι μηνιαίες αποδοχές τους είναι 650 λέβα (332,34 ευρώ). Ταυτόχρονα, το απαραίτητο εισόδημα για συντήρηση έχει αυξηθεί και τον Ιούνιο ένα άτομο χρειαζόταν 1.069 λέβα (547 ευρώ) για να καλύψει τα μηνιαία έξοδά του. Τέλος, το Ινστιτούτο Eρευνας Αγοράς εκτιμά ότι περίπου επτακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται οκτώ ώρες ή περισσότερο κάθε μέρα και τελικά ανήκουν στην κατηγορία των «φτωχών εργαζομένων» επειδή οι μισθοί τους είναι ίσοι ή πλησιέστεροι στον ελάχιστο μισθό.
Λεξιλάγνοι γαρ αλλά και μονίμως απορημένοι, δεν σταματάμε να πλάθουμε, να σκαλίζουμε, να αναρωτιόμαστε αλλά και να ρωτάμε: Ποιοι κρύβονται στα Ταμπούρια; Τι ακριβώς συνέβη στη Μεταμόρφωση; Γιατί τον λένε Aγιο Ιωάννη Ready; Για ποιο πράγμα ήταν έτοιμος; Γιατί λέγεται Καλλιθέα αφού δεν βλέπεις άλλο από πολυκατοικίες; Γιατί Τερψιθέα; Γιατί Αμφιθέα; Γιατί Aνοιξη; Γιατί Βούλα; Γιατί Βύρωνας; Γιατί Κυψέλη; Γιατί Καλαμάκι; Γιατί Κοκκινιά και όχι Πρασινιά ή Κιτρινιά; Γιατί Χαραυγή αφού βλέπει δυτικά; Γιατί;
Κοκκινοσκουφίτσα