Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οι Ιρανοί «ξεροψήνουν» τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές
  • «Eίμαστε κατοχικοί εγκληματίες, αλλά να το λέμε μόνο μεταξύ μας και ψιθυριστά»
  • Γλείψε τώρα εκεί που έφτυσες, επηρμένε ηλίθιε
  • Πειθαρχικά εκπαιδευτικών: Νέα τρομοκρατική κλήση σε απολογία
  • Eξαφανίστηκαν από τα ράφια τα βιβλία της Σάλι Ρούνι στη Βρετανία
  • Στα σχολεία πέφτουν σοβάδες και οι κυβερνητικοί εγκάθετοι κυνηγούν τους δασκάλους (Μέρος Δεύτερο)
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»«Ράβε – ξήλωνε»: Επιστολή ευρωενωσιτών ηγετών για την «ασφάλεια», τη μετανάστευση και το πετσόκομμα της δικαστικής προστασίας δικαιωμάτων
Καταστολή

«Ράβε – ξήλωνε»: Επιστολή ευρωενωσιτών ηγετών για την «ασφάλεια», τη μετανάστευση και το πετσόκομμα της δικαστικής προστασίας δικαιωμάτων

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr3 Ιαν 2026, 08:48

Μια ομάδα ευρωενωσιτών πρωθυπουργών και προέδρων, «με πρωτοβουλία της Δανίας και της Ιταλίας», δημοσιοποιεί επιστολή-παρέμβαση για τη μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Την υπογράφουν οι Μέτε Φρεντέρικσεν (Δανία) και Τζιόρτζια Μελόνι (Ιταλία), μαζί με τους Κριστιάν Στόκερ (Αυστρία), Μπαρτ ντε Βέβερ (Βέλγιο), Πετρ Φιάλα (Τσεχία), Κρίστεν Μίκαλ (Εσθονία), Εβίκα Σιλίνα (Λετονία), Γκιτάνας Ναουσέντα (Λιθουανία) και Ντόναλντ Τουσκ  (Πολωνία).

Με την πρώτη ανάγνωση διαπιστώνει κανείς ότι το έγγραφο δεν είναι μια «τεχνική» επιστολή αλλά μια πολιτική πλατφόρμα. Επιδιώκει να μετατοπίσει το ευρωπαϊκό κέντρο βάρους από την προστασία δικαιωμάτων προς την ενίσχυση κρατικής ευχέρειας σε απελάσεις, επιτήρηση και «εξαιρετικά μέτρα». Δεν μας εκπλήσσει καθόλου ότι τα παραπάνω γίνονται ακολουθώντας την παλιά γνώριμη συνταγή: πρώτα ορκίζεσαι στα δικαιώματα, μετά ζητάς να τα περιορίσεις.

Η επιστολή ανοίγει με μια πανηγυρική διακήρυξη πίστης στις «ευρωπαϊκές αξίες», στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και στον «βασισμένο σε κανόνες διεθνή κόσμο» και τους πολυμερείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Το κείμενο αυτό της εισαγωγής θα μπορούσε κάλλιστα να το ερμηνεύσει με στόμφο η μακαρίτισσα Κατίνα Παξινού στην Επίδαυρο και να συγκινήσει κοινό και κριτικούς. Εδώ όμως η επίκληση αυτή δεν είναι αθώα. Είναι το πρώτο ιδεολογικό μαξιλάρι, θέλει να προλάβει την κατηγορία ότι η πρωτοβουλία έχει συγκροτηθεί στη βάση του αυταρχισμού.

Εδώ ακριβώς στήνεται η αντίφαση. Επειδή δεν είμαστε χτεσινοί, γνωρίζουμε καλά ότι όταν μια κρατική ελίτ επικαλείται «ανθρώπινα δικαιώματα» για να ανοίξει συζήτηση «επανερμηνείας» τους προς τα κάτω, δεν υπερασπίζεται δικαιώματα, τα εργαλειοποιεί ως ρητορική νομιμοποίησης.

Στη συνέχεια, οι υπογράφοντες λένε πως, παρότι προέρχονται από «διαφορετικές πολιτικές οικογένειες», πρέπει να ξεκινήσει συζήτηση για το «κατά πόσο οι διεθνείς συμβάσεις ταιριάζουν στις προκλήσεις του σήμερα», με τη φράση-κλειδί: «ό,τι ήταν σωστό κάποτε μπορεί να μην είναι η απάντηση του αύριο». Η φαινομενικά μετριοπαθής αυτή θέση είναι στην ουσία της ένα αίτημα απορρύθμισης των εγγυήσεων. Γιατί ποιος ορίζει τι «ταιριάζει» και σε ποιες «προκλήσεις»; Οταν τα δικαιώματα τίθενται υπό αίρεση επειδή «άλλαξαν οι καιροί», ανοίγει ο δρόμος ώστε η εξαίρεση να γίνει κανόνας, πάντα σε βάρος των πιο αδύναμων.

Επειτα έρχεται το βασικό αφήγημα: «ο κόσμος έχει αλλάξει» και η μετανάστευση είναι πλέον μεγάλης κλίμακας. Γίνεται διάκριση ανάμεσα σε όσους ήρθαν «μέσω νόμιμων οδών», έμαθαν τη γλώσσα, πιστεύουν στη δημοκρατία και «ενσωματώθηκαν», και σε άλλους που «επέλεξαν να μην ενσωματωθούν», ζώντας σε «παράλληλες κοινωνίες» και απομακρυνόμενοι από «τις θεμελιώδεις αξίες ισότητας, δημοκρατίας και ελευθερίας».

Από ταξική σκοπιά, αυτή η διάκριση είναι ο πυρήνας του προβλήματος, κατασκευάζει τον «καλό» και τον «κακό» μετανάστη με κριτήριο την πειθάρχηση. Ο «καλός» είναι ο εργαζόμενος που αποδέχεται αδιαμαρτύρητα τους όρους εκμετάλλευσης, ο «ενσωματωμένος» που δεν διεκδικεί, ο αόρατος. Ο «κακός» είναι εκείνος που ορίζεται ως πολιτισμική απειλή, ως υποκείμενο που «δεν ταιριάζει» και άρα μπορεί να απογυμνωθεί από εγγυήσεις.

Στο σημείο που αναφέρεται ότι «κάποιοι» επέλεξαν να εγκληματήσουν, η επιστολή παραδέχεται ότι αφορά «μόνο μια μειοψηφία» μεταναστών, αλλά επιμένει πως το φαινόμενο «υπονομεύει τα θεμέλια της κοινωνίας» και την «εμπιστοσύνη στους θεσμούς». Εδώ βλέπουμε την κλασική τεχνική του πολιτικού πανικού: παίρνεις μια μειοψηφική παραβατικότητα (που υπάρχει σε κάθε κοινωνική ομάδα), την αποσυνδέεις από κοινωνικές αιτίες (φτώχεια, γκετοποίηση, εργασιακή επισφάλεια, ρατσισμός) και τη μετατρέπεις σε συνολική κατηγορία. Το αποτέλεσμα; Η καταστολή βαφτίζεται «αποκατάσταση εμπιστοσύνης».

Κατόπιν, οι υπογράφοντες χαιρετίζουν το ότι «πολλές ευρωπαϊκές χώρες» ήδη «έσφιξαν» τις πολιτικές για την «παράτυπη μετανάστευση» και ότι «η πλειοψηφία» των κρατών-μελών είναι έτοιμη για «νέες λύσεις». Η αλήθεια είναι πως εδώ μιλά το ευρωπαϊκό μπλοκ εξουσίας που, εδώ και χρόνια, μετατρέπει τα σύνορα σε ζώνες εξαίρεσης, στρατιωτικοποίηση, αποτροπή, κλειστά κέντρα, συμφωνίες εξωτερικοποίησης. Η επιστολή δεν «ξεκινά συζήτηση», πατά πάνω σε ήδη προωθημένες αντιμεταναστευτικές πολιτικές και ζητά ακόμη μεγαλύτερο χώρο να κινηθεί το κράτος χωρίς δεσμεύσεις.

Το πιο καθοριστικό κομμάτι έρχεται με την ευθεία βολή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την ερμηνεία του της Ευρωπαϊκής Σύμβασης. Οι υπογράφοντες ισχυρίζονται ότι το Δικαστήριο «σε κάποιες περιπτώσεις» έχει επεκτείνει υπερβολικά το πεδίο της Σύμβασης, μετατοπίζοντας την «ισορροπία» των προστατευόμενων συμφερόντων, και ότι αυτό «περιόρισε την ικανότητά» τους να παίρνουν πολιτικές αποφάσεις στα κράτη τους. Με απλά λόγια, θεωρούν ότι οι δικαστικές εγγυήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους εμποδίζουν να κάνουν αυτό που πολιτικά θέλουν.

Είναι ξεκάθαρο ό,τι αυτό είναι καμπανάκι αυταρχικής αναδιάρθρωσης. Δεν πρόκειται για διάλογο τεχνοκρατών. Είναι σύγκρουση ανάμεσα σε δύο λογικές, τη λογική των δικαιωμάτων ως ελάχιστων φραγμών στην κρατική βία και τη λογική της «κυριαρχίας» ως ελευθερίας του κράτους να επιβάλλεται πάνω σε ανεπιθύμητους πληθυσμούς. Οταν μια κυβέρνηση λέει «το Δικαστήριο μας δένει τα χέρια», συνήθως σημαίνει: «δεν μπορούμε να τιμωρούμε όπως θέλουμε».

Ακολουθεί το παράδειγμα που χρησιμοποιούν για να συγκινήσουν το κοινό: υποθέσεις απέλασης «εγκληματιών αλλοδαπών», για τις οποίες –λένε– η ερμηνεία της Σύμβασης οδήγησε στην «προστασία των λάθος ανθρώπων» και έβαλε «πάρα πολλούς περιορισμούς» στο κράτος. Εδώ συμβαίνει η πλήρης αντιστροφή: το δικαίωμα παρουσιάζεται ως εμπόδιο στη δικαιοσύνη, και ο άνθρωπος ως πρόβλημα που πρέπει να «εξαχθεί». Φυσικά, η επιστολή δεν λέει ότι οι εγγυήσεις υπάρχουν ακριβώς για να αποτρέπουν την αυθαιρεσία – για να μην μετατρέπεται κάθε «επικίνδυνος» σε απελάσιμο χωρίς ουσιαστική προστασία από απάνθρωπη μεταχείριση, διώξεις ή κίνδυνο ζωής.

Μετά έρχεται η ιεράρχηση: «η ασφάλεια και η προστασία των θυμάτων και της μεγάλης πλειοψηφίας των νομοταγών πολιτών» είναι «κρίσιμο δικαίωμα» που «κατά γενικό κανόνα πρέπει να υπερισχύει». Αυτό το «κατά γενικό κανόνα» είναι η πόρτα της εξαίρεσης. Γιατί όταν ένα δικαίωμα μπαίνει πάνω από άλλα ως γενική αρχή, στην πράξη τα άλλα δικαιώματα γίνονται διαπραγματεύσιμα. Και ποιοι θα είναι οι πρώτοι που θα χάσουν; Οι φτωχοί, οι μετανάστες, οι «μη κανονικοί».

Οι τρεις συγκεκριμένες απαιτήσεις τους το επιβεβαιώνουν: (1) «περισσότερο χώρο» για απελάσεις σε σοβαρά εγκλήματα, (2) «περισσότερη ελευθερία» για παρακολούθηση/έλεγχο όσων δεν μπορούν να απελαθούν, (3) δυνατότητα «αποτελεσματικών βημάτων» απέναντι σε «εχθρικά κράτη» που «εργαλειοποιούν» μετανάστες στα σύνορα. Εδώ βλέπουμε τη γνώριμη σύνδεση: ποινικό δίκαιο συν διοικητική καταστολή συν γεωπολιτική «ασφάλειας». Η μετανάστευση μετατρέπεται σε πεδίο όπου επιτρέπονται λύσεις που αλλού θα φαίνονταν αδιανόητες.

Τέλος, η επιστολή παραδέχεται ότι είναι «ευαίσθητη συζήτηση» και ότι θα κατηγορηθούν ότι υπονομεύουν τη δημοκρατία, αλλά ισχυρίζονται πως αντιπροσωπεύουν την «πλειοψηφία των Ευρωπαίων». Στην πραγματικότητα, η επίκληση της πλειοψηφίας λειτουργεί για να νομιμοποιήσει την πειθάρχηση μιας μειοψηφίας. Είναι το παλιό κόλπο, διαίρει και βασίλευε. Να στρέφεις τον ντόπιο εργαζόμενο εναντίον του μετανάστη, ώστε να μη στρέφεται εναντίον της εκμετάλλευσης, της ακρίβειας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους.

Αν κάτι αποκαλύπτει η επιστολή, είναι ότι η Ευρώπη του κεφαλαίου δεν θέλει «ενσωμάτωση» με όρους ισότητας, αλλά με όρους υποταγής. Δεν την ενοχλεί ο μετανάστης ως άνθρωπος, την ενοχλεί ο μετανάστης ως δικαιούχος. Γι’ αυτό και η επίθεση στο πλαίσιο δικαιωμάτων δεν είναι παράπλευρο θέμα, είναι η ουσία. Σε μια εποχή κρίσεων –κοινωνικών, πολεμικών, κλιματικών– το αστικό κράτος ζητά περισσότερη ευχέρεια να εφαρμόζει πολιτικές εξαίρεσης, πρώτα πάνω στους «ξένους», αύριο πάνω σε κάθε «εσωτερικό εχθρό»: απεργό, διαδηλωτή, φτωχό, «απείθαρχο».

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μια αμυντική νοσταλγία για τους «θεσμούς» όπως τους ξέραμε κάποτε. Ούτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ούτε οι διεθνείς συμβάσεις είναι «ουδέτερες», συνυπάρχουν με φράχτες, στρατόπεδα και επαναπροωθήσεις. Ομως οι ελάχιστες εγγυήσεις που περιορίζουν την κρατική αυθαιρεσία είναι κατακτήσεις που, όταν ξηλώνονται για τους πιο αδύναμους, τελικά ξηλώνονται για όλους.

Η μάχη, λοιπόν, είναι διπλή: ενάντια στον ρατσιστικό αποπροσανατολισμό και ενάντια στην ταξική πολιτική που γεννά το φόβο και μετά τον χρησιμοποιεί για να διαβρώσει δικαιώματα. Γιατί το πραγματικό «λάθος ισοζύγιο» δεν είναι αυτό που βλέπουν οι υπογράφοντες, είναι η ΕΕ που ζητά όλο και περισσότερη εξουσία για το κράτος και όλο και λιγότερη αξιοπρέπεια για τους ανθρώπους.

Το κείμενο της επιστολής διαθέσιμο ΕΔΩ.

Εκτύπωση 🖨
ΕΕ ΕΥΡΩΠΗ-ΦΡΟΥΡΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Επόμενο άρθρο Η Γαλλία ετοιμάζεται να καταθέσει στην Κομισιόν φάκελο για την αφαίρεση του ΠΟΠ από τη Φέτα!

Σχετικά Αρθρα

Eγγραφο της ίδιας της ΕΛΑΣ αποκαλύπτει: Βασάνισαν και μέσα στην Αστυνομία τον Βασίλη Μάγγο οι έξι μπάτσοι

Αύριο αναμένεται η απόφαση στο ΜΟΔ Καρδίτσας

Καταστολή 30 Οκτ 2026, 10:22

Από τη Λάουρα στον Αντρες, ο Μητσοτάκης και οι ηγεμόνες της Ευρωλάνδης

Πολιτική 29 Οκτ 2026, 13:52

Ανήμερα 28 Οκτώβρη: Μητσοτάκης-Χρυσοχοΐδης έστειλαν τα ΜΑΤ ενάντια στους αντιφασίστες, προστατεύοντας τον νεοναζιστή Κασιδιάρη

Καταστολή 28 Οκτ 2026, 21:25

Η ΕΕ εξάγει τις απελάσεις της στη Ρουάντα – Με ελληνική συμμετοχή

Καταστολή 26 Οκτ 2026, 18:27

Το Ευρωκοινοβούλιο ως ο συλλογικός Γκέμπελς της ιμπεριαλιστικής ΕΕ

Διεθνή 23 Οκτ 2026, 11:06

Επνιξαν 12 ακόμα πρόσφυγες στο Αιγαίο

Καταστολή 20 Οκτ 2026, 19:40
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Οι Ιρανοί «ξεροψήνουν» τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές

30 Οκτ 2026, 19:43
Διεθνή

«Eίμαστε κατοχικοί εγκληματίες, αλλά να το λέμε μόνο μεταξύ μας και ψιθυριστά»

Η ξεδιαντροπιά του «αριστερού σιωνισμού με το στόμα μιας ισραηλινής ηθοποιού

30 Οκτ 2026, 18:54
Αθλητισμός

Γλείψε τώρα εκεί που έφτυσες, επηρμένε ηλίθιε

30 Οκτ 2026, 13:17
Εργατικά

Πειθαρχικά εκπαιδευτικών: Νέα τρομοκρατική κλήση σε απολογία

Για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή από την ατομική αξιολόγηση

30 Οκτ 2026, 11:57
Πολιτισμός

Eξαφανίστηκαν από τα ράφια τα βιβλία της Σάλι Ρούνι στη Βρετανία

Οι αναγνώστες έσπευσαν να τα αγοράσουν μετά την ανακοίνωση ότι σταματά η κυκλοφορία τους

30 Οκτ 2026, 11:51
Εργατικά

Στα σχολεία πέφτουν σοβάδες και οι κυβερνητικοί εγκάθετοι κυνηγούν τους δασκάλους (Μέρος Δεύτερο)

30 Οκτ 2026, 10:47
Καταστολή

Eγγραφο της ίδιας της ΕΛΑΣ αποκαλύπτει: Βασάνισαν και μέσα στην Αστυνομία τον Βασίλη Μάγγο οι έξι μπάτσοι

Αύριο αναμένεται η απόφαση στο ΜΟΔ Καρδίτσας

30 Οκτ 2026, 10:22
Πολιτική

Ο Φραπές εισήχθη… αιφνιδίως στον «Ευαγγελισμό», για να αναβάλει τη δίκη του

30 Οκτ 2026, 09:48
Εκδηλώσεις

Σήμερα στην Κόντρα | Παλαιστίνη 36

Μια ταινία για την εξέγερση των Παλαιστίνιων το 1936-39

30 Οκτ 2026, 00:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Οκτώβρη

30 Οκτ 2026, 00:01
Διεθνή

Μόχσεν Ρεζαεΐ: «Οι ευγενικές επιστολές δεν αλλάζουν τη στάση του Ιράν»

Η Τεχεράνη σχολιάζει την επικοινωνία του Τζέι Ντι Βανς

29 Οκτ 2026, 22:23
Κόντρες

Δικός τους παιδί δεν ήταν (και) ο Λιόλιος;

29 Οκτ 2026, 21:30
Διεθνή

Ο Βανς επικοινωνεί με τον Ρεζαεΐ σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων με το Ιράν

29 Οκτ 2026, 19:37
Πολιτισμός

Ακόμα και το Χόλιγουντ «ξερνάει» τους λυσσασμένους σιωνιστές

29 Οκτ 2026, 15:05
Πολιτική

Από τη Λάουρα στον Αντρες, ο Μητσοτάκης και οι ηγεμόνες της Ευρωλάνδης

29 Οκτ 2026, 13:52
Εργατικά

Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί καλούνται σε διαδικτυακή συνάντηση για την αξιολόγηση, εκτός διδακτικού ωραρίου

29 Οκτ 2026, 11:57
Διεθνή

«Εξόντωση, βασανιστήρια, βιασμοί»: Η Επιτροπή του ΟΗΕ καταγράφει ισραηλινά εγκλήματα στη Δυτική Oχθη

29 Οκτ 2026, 08:29
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Οκτώβρη

29 Οκτ 2026, 00:01
Καταστολή

Ανήμερα 28 Οκτώβρη: Μητσοτάκης-Χρυσοχοΐδης έστειλαν τα ΜΑΤ ενάντια στους αντιφασίστες, προστατεύοντας τον νεοναζιστή Κασιδιάρη

28 Οκτ 2026, 21:25
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: Η αντίσταση συνεχίζεται, στηριζόμενη στη νομιμότητα του δικαιώματος στην αντίσταση και σε όσα κατοχυρώνει το Σύνταγμα

28 Οκτ 2026, 20:52
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Οκτώβρη

Ημέρα ορθοπεδικών νοσοκόμων.

1944: Η Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται από τη ναζιστική κατοχή.

1945: Ενας νεκρός και δέκα τραυματίες στη συγκέντρωση για την πρώτη επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης (χτύπημα από οπαδούς της δεξιάς).

1957: Απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Ινδονησίας Σουκάρνο με χειροβομβίδα, επτά νεκροί.

1967: Βόμβα στην οδό Καραγεώργη Σερβίας.

1972: Νόθες φοιτητικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη με αποχή της πλειοψηφίας, διαδήλωση εκατοντάδων φοιτητών στο κέντρο της πόλης και συμπλοκές με την αστυνομία.

1980: Βόμβα καταστρέφει υποσταθμό διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην «Ψυγεία Ελλάδος ΑΕ» (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο πόλεμός σας στο αποκορύφωμά του. Κάρφος στον οφθαλμό σας η Μαρία Καρυστιανού. Ολες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που παρουσιάζουν κίβδηλα στοιχεία θα λογοδοτήσουν την επομένη των εκλογών. Σας το υποσχόμαστε.

Ελπίδα για τη Δημοκρατία – Μαρία Καρυστιανού

(Οταν οι γκαλοπατζήδες έβγαζαν το μόρφωμα της Καρυστιανού με κάτι ποσοστά γύρω στο 20%, η πρόεδρός του και οι συν αυτώ έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας. Με το που έσκασε το πρώτο γκάλοπ – της GPO – που δίνει το μόρφωμα εκτός Βουλής, οι δύο κυρίες που έχουν απομείνει ως ηγετικός πυρήνας βγήκαν από τα σινιέ ρούχα τους. Δεν ξέρουν όμως ούτε να νευριάσουν πολιτικά. Νευριάζουν απλά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν αρχίζεις να σκούζεις και να απειλείς. Λες ένα ψύχραιμο «η κάλπη είναι η μόνη πραγματική δημοσκόπηση, οι δημοσκόποι έχουν πέσει πολλές φορές έξω» ή κάτι παρεμφερές κι αυτό αν ερωτηθείς. Αν δεν ερωτηθείς το κάνεις αβαβά. Πώς θα λογοδοτήσουν οι δημοσκοπικές εταιρίες την επομένη των εκλογών; Θα τις θέσει υπό απαγόρευση η – κατά πρόβλεψή της – αυτοδύναμη πρωθυπουργός Μαρία Καρυστιανού; ‘Η θα τους κάνει μήνυση η αντιπρόεδρος Μαρία Γρατσία; Οταν εκτοξεύεις απειλές που δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις, γίνεσαι απλά γραφικός αποκαλύπτοντας την απελπισία σου. Είτε μπει είτε δεν μπει στη Βουλή το μόρφωμα που αυτοαποκαλείται «κίνημα» αλλά έχει ονοματεπώνυμο στη μαρκίζα, μιας χρήσης θα είναι. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι δυο Μαρίες που το έστησαν, διώχνοντας όλους τους υπόλοιπους που τις πλαισίωσαν αρχικά, είναι παντελώς άσχετες από πολιτική. Ερασιτέχνισσες του αισχίστου είδους. Δεν είναι μόνο το ότι δεν έχουν τίποτα να πουν, είναι και το ότι δεν ξέρουν πώς να πουν το οτιδήποτε. Μέθυσαν με την προβολή και την αποδοχή που είχε αυτή που έβαλε το όνομά της στη μαρκίζα του μορφώματος και δεν κατάλαβαν ότι είναι άλλη συνθήκη το να σε αποδέχεται ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα ως μάνα θύματος των Τεμπών που ζητάς τιμωρία των εγκληματιών και άλλη συνθήκη να εμφανίζεσαι ως φορέας καπηλείας αυτής της αποδοχής με μια υπερσυντηρητική ρητορική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo