Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο
  • Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά
  • Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας
  • Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη
  • Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη
  • Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Πόρισμα Συνηγόρου του Πολίτη: Ευθύνες στο Λιμενικό για τον πνιγμό πάνω από 600 προσφύγων ανοιχτά της Πύλου
Καταστολή

Πόρισμα Συνηγόρου του Πολίτη: Ευθύνες στο Λιμενικό για τον πνιγμό πάνω από 600 προσφύγων ανοιχτά της Πύλου

Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Φεβ 2025, 19:15

Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους εντολοδόχους της στην ηγεσία του Λιμενικού είναι το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για το έγκλημα ανοιχτά της Πύλου, που έστειλε στον υγρό τάφο εκατοντάδες πρόσφυγες. Το 148 σελίδων πόρισμα και το αποδεικτικό υλικό των 5.000 σελίδων δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, όμως το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες ο ΣτΠ αναφέρει το βασικό συμπέρασμά του:

«Ο Συνήγορος του Πολίτη ολοκλήρωσε την έρευνά του για το ναυάγιο της Πύλου και επισήμανε στο πόρισμά του μια σειρά σοβαρών και επίμεμπτων παραλείψεων στα καθήκοντα έρευνας και διάσωσης εκ μέρους ανώτερων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ.), που συνιστούν σαφείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση της θανατηφόρου έκθεσης, καθώς και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας των επιβαινόντων στο αλιευτικό Adriana, κατά το άρθρο 306 Π.Κ, κατά τη διαχείριση του περιστατικού την 13η και 14η Ιουνίου 2023.

[…] Το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής καταλήγει σε σαφείς ενδείξεις για οκτώ (8) ανώτερους αξιωματικούς του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. ως προς την εκ μέρους τους γνώση και παράβλεψη του κινδύνου για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των επιβαινόντων αλλοδαπών στο αλιευτικό Adriana, οι οποίοι κρίνονται ελεγκτέοι για θανατηφόρα έκθεση, καθώς και για έκθεση σε κίνδυνο της ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας των επιβαινόντων στο αλιευτικό Adriana, κατά το άρθρο 306 Π.Κ.».

Περιττεύει να πούμε ότι οι ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού ήταν απλά εκτελεστικά όργανα που εκτελούσαν τις εντολές του υπουργείου Ναυτιλίας και του μεγάρυ Μαξίμου. Ποτέ σε περιπτώσεις κρίσεων δεν ενεργούν πρωτοβουλιακά οι μηχανισμοί καταστολής. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε αμέσως να τους πάρει υπό την προστασία της, κατηγορώντας τον ΣτΠ σαν «στημένο» απέναντί της, όπως θα δούμε παρακάτω.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο ΣτΠ καταγγέλλει ότι παρεμποδίστηκε το έργο του και δεν του χορηγήθηκε όλο το υλικό που χρειαζόταν για να κάνει την έρευνά του. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Εν προκειμένω, κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία δεν γνωστοποιήθηκαν στην Αρχή, παρά τα σχετικά αιτήματά της, ιδίως τα δεδομένα από το κινητό τηλέφωνο του πλοιάρχου Λ.Σ. του σκάφους αυτού, τα οποία διαθέτει το Ναυτοδικείο Πειραιά, και όλες οι συνομιλίες του πλοιάρχου με το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. μέχρι την ανατροπή του αλιευτικού, για τις οποίες το Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. ενημέρωσε, ότι δεν κατεγράφησαν ψηφιακά, παρά τις περί του αντιθέτου προβλεπόμενες διατάξεις. Ομοίως, δεν τέθηκε υπόψη της Αρχής το καταγραφικό υλικό από τις κάμερες του σκάφους του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., για το οποίο υλικό η ενημέρωση του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ήταν, ότι ήταν εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης. Η αξιολόγηση του ανωτέρω αποδεικτικού υλικού κρίνεται καθοριστική για την θεμελίωση ευθυνών για πρόκληση ναυαγίου».

Ο,τι ακριβώς έγινε με το έγκλημα στα Τέμπη, που από τη μια έβαζαν στη μονταζιέρα τους διαλόγους μεταξύ μηχανοδηγών και σταθμάρχη και, από την άλλη, κατέστρεφαν κρίσιμο βιντεοληπτικό υλικό και ανέσκαπταν το χώρο της σύγκρουσης των τρένων, για να εξαφανίσουν αποδεικτικό υλικό. Ο,τι ακριβώς έγινε με το θάνατο από βασανιστήρια του μετανάστη Καμράν Ασίκ στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, που έγινε -εντελώς τυχαία!- στο μοναδικό σημείο που δεν έπιαναν οι κάμερες, ενώ στη συνέχεια αρνήθηκαν να χορηγήσουν στον ΣτΠ το αποδεικτικό υλικό που ζητούσε.

Ο,τι ακριβώς συνέβη με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, στην οποία αρνήθηκαν να χορηγήσουν το υλικό που ζητούσε, απέκλεισαν τα στελέχη της από την προσέγγιση στους κρίσιμους χώρους και κήρυξαν προσωπικό πόλεμο στον πρόεδρό της. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι λεγόμενες Ανεξάρτητες Αρχές είναι καλές μόνο όταν γίνονται χάντρες στο κομπολόι της γκεμπελίστικης κυβερνητικής προπαγάνδας. Ετσι και διατηρήσουν έστω και ψήγματα αξιοπρέπειας και ζητήσουν τη στοιχειώδη εφαρμογή της αστικής νομιμότητας, γίνονται… εχθροί της πατρίδας.

Τι φοβούνται και δεν έδωσαν στον ΣτΠ τα δεδομένα από το κινητό του πλοιάρχου του σκάφους του Λιμενικού, που ρυμούλκησε και ανέτρεψε το σαπιοκάραβο Αdriana; Γιατί εξαφάνισαν την καταγραφή των συνομιλιών του πλοιάρχου με το θάλαμο επιχειρήσεων; Γιατί εξαφάνισαν το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες του σκάφους του Λιμενικού; Μόνο αφελείς θα πίστευαν ότι δεν καταγράφηκαν οι επικοινωνίες κατά τη διαχείριση μιας τόσο σοβαρής κρίσης ή ότι οι κάμερες ήταν εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης.

Αυτοί οι προκλητικοί ισχυρισμοί συγκάλυψης επιβεβαιώνουν ότι το Adriana ρυμουλκήθηκε και ανατράπηκε σκόπιμα. Αυτό θα έδειχνε το υλικό από τις κάμερες και από τις επικοινωνίες του πλοιάρχου με το θάλαμο επιχειρήσεων. Θα θυμίσουμε τι γράφαμε αμέσως μετά το ναυάγιο:

Ας μην θεωρήσει κανείς ότι όλα έγιναν από λάθος. Ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί στο ΠΑΘ (πλοίο ανοιχτής θάλασσας) του Λιμενικού δεν είναι τίποτα σκιτζήδες. Εμπειροι ναυτικοί είναι, για να ξέρουν πως δεν μπορείς να δέσεις με έναν μόνο κάβο ένα ασταθές σαπιοκάραβο και να μπορέσεις να το ρυμουλκήσεις, ξεκινώντας μάλιστα με «πρόσω ολοταχώς» και ενώ βρίσκεσαι στην ανοιχτή θάλασσα και όχι κοντά σε ακτή. Ηξεραν ότι το σκάφος θα μπατάρει και δεδομένου του κόσμου που είχε στ’ αμπάρια του, θα τον έπαιρνε μαζί του στο βυθό. Αν υποθέσουμε ότι ήθελαν να το ρυμουλκήσουν προς τον ιταλικό χώρο ευθύνης (πράγμα που εμείς δεν το πιστεύουμε), θα είχαν φροντίσει να υπάρχει, αν όχι ναυαγοσωστικό, τουλάχιστον άλλα παραπλέοντα πλοία σε απόσταση το πολύ μισού μιλίου, ώστε να μαζέψουν τους ναυαγούς αν το πλοίο ανατρεπόταν. Θα είχαν φροντίσει (το ελάχιστο) να πετάξουν σωσίβια στους ανθρώπους που κινδύνευαν, αν και γι’ αυτούς που βρίσκονταν κάτω από το κατάστρωμα τα σωσίβια δεν είχαν καμιά αξία.

Και τα στελέχη του ΠΑΘ του Λιμενικού τα ήξεραν αυτά, και τα στελέχη που βρίσκονταν στο Θάλαμο Επιχειρήσεων, και ο υπουργός και οι επιτελείς του. Προχώρησαν σ’ ένα μαζικό ναυτικό έγκλημα «με κρύο αίμα», γιατί αυτή είναι η γραμμή: «Δεν μας ενδιαφέρουν οι ζωές των προσφύγων, μας ενδιαφέρει να μην “παραβιαστούν” τα σύνορα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Επνιξαν εκατοντάδες πρόσφυγες ανοιχτά της Πύλου

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Εχουν πέσει με τα μούτρα στο κουκούλωμα

Παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου του Συνήγορου του Πολίτη:

030225-ΔΤ-ΠΟΡΙΣΜΑ-ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΥΛΟΥ

Παραθέτουμε και τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, αυτό το μνημείο προκλητικής. ωμής παραβίασης στοιχειωδών κανόνων της αστικής δημοκρατίας:

ΥπΝαυτ_ΣτΠ_Πύλος_4-2-25

Ο ΣτΠ λέει ότι από την έρευνά του προέκυψαν ενδείξεις σε βάρος ανώτερων αξιωματικών του Λιμενικού για σοβαρά κακουργήματα και στέλνει το πόρισμά του στο υπουργείο για να ασκήσει την πειθαρχική διαδικασία και στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά για το ποινικό σκέλος. Το υπουργείο, χωρίς καν να διαβάσει το ογκώδες πόρισμα και το ογκωδέστατο αποδεικτικό υλικό που το συνοδεύει, έχει ήδη βγάλει απόφαση: αθώοι όλοι, το πόρισμα του ΣτΠ είναι προκατειλημμένο και για τα σκουπίδια!

Και μετά γράφει ότι «κατά το μέρος που έχει νομικό και όχι πολιτικό περιεχόμενο, το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά και δικαστικά όργανα». Ο ΣτΠ κατηγορείται ότι είναι πολιτικά «στημένος» ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μπορούμε να φανταστούμε τι είδους πειθαρχική «αξιολόγηση» θα κάνουν, όταν. έχουν εκ των προτέρων αποφανθεί ότι δεν υπάρχει καμιά παραβίαση, κανένα αδίκημα. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα το υπουργείο δεν έχει κάνει καμιά διοικητική έρευνα για το φονικό ναυάγιο! Τα βρήκε όλα καλώς καμωμένα.

Ο Στυλιανίδης κατηγορεί το ΣτΠ ότι «αντικειμενικά επιχειρεί να μεταθέσει τη συζήτηση από τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος»! Μήπως θυμούνται τι έγινε μ’ αυτούς που το Λιμενικό συνέλαβε σαν διακινητές και παρέπεμψε σε δίκη, αφού τους κράτησε για ένα χρόνο στη φυλακή, μολονότι επίσημα η αιγυπτιακή κυβέρνηση είχε ενημερώσει ότι ήταν μετανάστες-επιβάτες και όχι διακινητές; Αθωώθηκαν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Εγκλημα Πύλου: Αθώοι οι 9 μετανάστες – στο απυρόβλητο οι ένοχοι

Τέλος, ο Στυλιανίδης επιβεβαιώνει πλήρως ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήθελε να διώξει τον Ποττάκη από ΣτΠ, επειδή ζητούσε στοιχεία για να κάνει την έρευνά του. Τέτοια απροκάλυπτη ομολογία δεν έχουμε ξαναδεί. Ας πουν ευθέως, όμως: για ποιο λόγο ο Ποττάκης ήθελε να κάνει μια στοιχειωδώς αντικειμενική έρευνα για το φονικό ναυάγιο; Είναι… εχθρός της πατρίδας, είναι… πράκτορας ανθελληνικών δυνάμεων, τι είναι τέλος πάντων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Αλλαγή Συνηγόρου του Πολίτη: Στόχος το πλήρες κουκούλωμα του εγκλήματος ανοιχτά της Πύλου

Εκτύπωση 🖨
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΗ μοίρα του πολιτικού βοθρατζή

Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

Επόμενο άρθρο Mπαρμπέρικο με θέα

Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

Σχετικά Αρθρα

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 11:34

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 10:55

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

Καταστολή 5 Νοέ 2025, 21:43

7.11.2025: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

Καταστολή 4 Νοέ 2025, 22:33

Η ελληνική αστική Δικαιοσύνη στο πλευρό του γενοκτόνου σιωναζισμού

Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO

Εργατικά 4 Νοέ 2025, 08:18

Η Μενδώνη αναβιώνει απροκάλυπτα το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας!

Εργατικά 2 Νοέ 2025, 19:46
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Αγροτικά

Κομισιόν προς Τσιάρα: Θα επιβάλουμε εμβολιασμό για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και γενική απαγόρευση εξαγωγών (ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών)

Για ποιους λόγους υπέρμαχοι και αντίθετοι στον εμβολιασμό κρατούν κρυφή την επιστολή του επίτροπου Βάρχεϊ

5 Νοέ 2025, 11:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη

5 Νοέ 2025, 00:01
Καταστολή

7.11.2025: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

4 Νοέ 2025, 22:33
Παιδεία

Οι πρυτάνεις μαντρόσκυλα της κυβέρνησης

4 Νοέ 2025, 17:30
Εργατικά

Η ελληνική αστική Δικαιοσύνη στο πλευρό του γενοκτόνου σιωναζισμού

Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO

4 Νοέ 2025, 08:18
Αγροτικά

«Είστε επικίνδυνα άσχετοι και ανεύθυνοι, λειτουργείτε με δόλο και σας νοιάζει μόνο να καλύψετε την κόπρο και τις ευθύνες σας»

Υπόμνημα-κόλαφος προς Τσιάρα από τους κτηνοτρόφους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

4 Νοέ 2025, 07:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Νοέμβρη

4 Νοέ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

1917: Οκτωβριανή επανάσταση.

1936: Οι ναζί διαγράφουν επίσημα χιλιάδες ξένες λέξεις από το λεξιλόγιο της γερμανικής γλώσσας.

1939: Αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά του Χίτλερ από τον Γκέοργκ Αϊσλερ στο κελάρι μπυραρίας στο Μόναχο.

1943: Ναζί πυρπολούν το Καρπενήσι και καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος του.

1967: Πανό για τα πενήντα χρόνια της οκτωβριανής επανάστασης απέναντι από το δημαρχείο Αθηνών, τριάντα συλλήψεις.

1967: Πρώτη βόμβα της ΔΑ (στην οδό Αδμήτου).

1985: Τερματίζεται η 28ωρη πολιορκία του μεγάρου δικαιοσύνης από αντάρτες στη Μπογκοτά (Κολομβία) με εκατό νεκρούς (ανάμεσα τους δέκα όμηροι δικαστικοί και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    • Εφετείο 17Ν

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

  • ΕΛΑ

    Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

  • Επικοινωνία

    Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

  • Όροι χρήσης

    Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

  • Ποιοι είμαστε

    Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

  • Επικοινωνία

    Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

  • Όροι χρήσης

    Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

    Προκλητική απάντηση από το υπουργείο Ναυτιλίας του Στυλιανίδη και του Μητσοτάκη

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo