Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Λιμάνι Ελευσίνας: Ο Θεοδωρικάκος, η Γκιλφόιλ και η αποθέωση του ραγιαδισμού
  • Ματαιώθηκε εκδήλωση σιωνιστικής εταιρίας στο Ηράκλειο
  • Ο Αρειος Πάγος θεωρεί αξιόπιστο τον ναζί Πλεύρη!
  • Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη
  • Θα ζήλευε και ο Πινόκιο
  • Γάζα: Νέα σφαγή αμάχων Παλαιστίνιων από τους σιωναζιστές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτισμός»Τυράκι η «ρύθμιση για το μισθολογικό» – Φάκα το κατάπτυστο ΠΔ 85/2022, που ισχύει ως έχει, με τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα στην κατηγορία ΔΕ
Πολιτισμός

Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

Τυράκι η «ρύθμιση για το μισθολογικό» – Φάκα το κατάπτυστο ΠΔ 85/2022, που ισχύει ως έχει, με τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα στην κατηγορία ΔΕ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Φεβ 2023, 12:24

Καμιά δυνατότητα για κατατακτήριες εξετάσεις και μεταπτυχιακά σε τμήματα των ΑΕΙ, αφού οι καλλιτέχνες-απόφοιτοι Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών, αναγνωρισμένων από το υπουργείο Πολιτισμού, ανήκουν πλέον, με το ΠΔ 85/2022, στην κατηγορία ΔΕ  

Αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα δελτίο Τύπου, το οποίο αναφέρεται σε ένα υποτιθέμενο σχέδιο ΚΥΑ, των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού, που υποτίθεται ότι θα θεραπεύσει την «παρεξήγηση» που γέννησε η ψήφιση του κατάπτυστου ΠΔ 85/2022 καθώς και η τροπολογία 1565/2023.

Καταρχάς, σημειώνουμε ότι το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τα «βασικά σημεία» που θα περιέχει η περίφημη ΚΥΑ, τα οποία έντυσε με περικοκλάδες περί δήθεν λύσης του προβλήματος, και όχι την ίδια την ΚΥΑ, ώστε να μη μπορούμε να διαβάσουμε τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Αυτό, προφανώς, έγινε για λόγους σκοπιμότητας, ώστε τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης να οργανώσουν τη γκεμπελίστικη προπαγάνδα τους ενάντια στους καλλιτέχνες και τον αγώνα τους. 

Το τυρί και η φάκα

Βασικότατο συμπέρασμα που απορρέει από το δελτίο Τύπου είναι ότι δεν καταργείται το ΠΔ 85/2022, βάσει του οποίου τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα ανήκουν στην κατηγορία ΔΕ, και επομένως τα πτυχία των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών τριετούς διάρκειας, αναγνωρισμένα από το υπουργείο Πολιτισμού, ισοτιμούνται με το απολυτήριο Λυκείου. 

Με το ΠΔ πέφτουν, τελείως αυθαίρετα, από την κατηγορία ΤΕ -Τεχνολογικής Εκπαίδευσης [ιδρυτικός νόμος 1158/1981 και όλα τα ΠΔ Οργάνωσης και Λειτουργίας των Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης, Ανώτερων Σχολών Χορού, Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου και Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας] στην κατηγορία ΔΕ, παραβιάζοντας κατάφωρα την ισχύουσα νομοθεσία που μόλις αναφέραμε (στο τέλος του άρθρου παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το ΠΔ 85/2022).

Αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοι αυτών των σχολών χάνουν το δικαίωμα που είχαν έως τώρα, να δίνουν κατατακτήριες εξετάσεις σε σχολές των ΑΕΙ ή να μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές σε κάποιες σχολές των ΑΕΙ, μιας και σύμφωνα με το ΠΔ 85/2002 είναι πλέον απλοί απόφοιτοι Λυκείου!

Τούτο είναι γνωστό τοις πάσι και ο φαιδρός Γιατρομανωλάκης ψευδόταν ασύστολα χθες στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ι. Δελή, ότι δήθεν δεν αλλάζει τίποτε σχετικά με αυτήν την δυνατότητα των απόφοιτων των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών, ενώ ο Δελής άφησε αυτό το χοντρό ψέμα να περάσει στο ντούκου, χωρίς να πει τίποτε στη δευτερολογία του. Γιατρομανωλάκης: «Ομως, θα ήθελα να επισημάνω και να διευκρινίσω, για να μην υπάρχει καμία απορία, ότι κατατακτήριες μπορούν και εξακολουθούν να μπορούν να δώσουν οι απόφοιτοι δραματικών σχολών και να μπουν στο τρίτο εξάμηνο τμήμα των ΑΕΙ»!

Είναι χαρακτηριστικό το ότι στο δελτίο Τύπου επαναλαμβάνεται σε όλους του τόνους πως όλες οι καλλιτεχνικές σχολές, τριετούς διάρκειας, αναγνωρισμένες από το υπουργείο Πολιτισμού, είναι «αδιαβάθμητες», ενώ η δυνατότητα των αποφοίτων των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών να δίνουν κατατακτήριες στα ΑΕΙ ή να κάνουν μεταπτυχιακά παραπέμπεται στο μέλλον, όταν θα ιδρυθεί Σχολή Παραστατικών Τεχνών πανεπιστημιακού επιπέδου… το 2025! Αναφέρει το δελτίο Τύπου:

«Η ρύθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στο πλέγμα ευρύτερων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για τη διαμόρφωση για πρώτη φορά ενός εθνικού πλαισίου εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες και την αναβάθμιση των σπουδών στο πεδίο αυτό, μέσα από την ίδρυση πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολής Παραστατικών Τεχνών το 2025, τη διαβάθμιση όσων σχολών παραμένουν αδιαβάθμητες, και τη διαπερατότητα των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με την πρόβλεψη ακαδημαϊκών διαδρόμων για αποφοίτους σχολών παραστατικών τεχνών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές».

Εκείνο το οποίο, υποτίθεται, ότι ρυθμίζεται -και είναι το τυράκι στη φάκα- είναι το μισθολογικό των καλλιτεχνών που εργάζονται σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. Διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι αυτό δεν αφορά τις θέσεις που προκηρύσσει το υπουργείο Παιδείας, για τις οποίες ισχύει το προσοντολόγιο Γαβρόγλου (απαιτούνται πτυχία ΠΕ ή ΤΕ για τους μουσικούς – Νόμος 4589/2019). Παραθέτουμε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

«Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Εργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε 1037€, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.

  • H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο.)
  • Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ».

Καταρχάς, σημειώνουμε ότι στους ΟΤΑ εργάζονται κυρίως μουσικοί (δημοτικές μπάντες, δημοτικά ωδεία, κ.λπ.) και μετρημένοι στα δάκτυλα καλλιτέχνες άλλων ειδικοτήτων (ηθοποιοί, καθηγητές χορού, κ.λπ.). Αρα, η ρύθμιση αφορά μόνο μια μερίδα καλλιτεχνών.

Επειτα, υπογραμμίζουμε ότι είναι τελείως αυθαίρετη η δημιουργία μια νέας ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Εργου (ΚΕ), με εισαγωγικό μισθό (ΜΚ1) μάλιστα 1037€ (!), όταν ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός (ΠΕ), χωρίς προϋπηρεσία, αμείβεται με 737 ευρώ. Εδώ έχουμε το παράδοξο, οι ενταγμένοι σε αυτήν την ειδική μισθολογική κλίμακα «αδιαβάθμητοι» καλλιτέχνες, να είναι ΤΕ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ΔΕ σύμφωνα με το ΠΔ 85/2022, αλλά ο μισθός τους, που πρέπει να απορρέει από αυτήν την κατάταξη, ακόμη και από την κατηγορία ΔΕ του ΠΔ, να είναι μεγαλύτερος και από αυτόν των εκπαιδευτικών ΠΕ!

Ο αγώνας να συνεχιστεί, το ΠΔ να καταργηθεί

Εκείνο, λοιπόν, που πρέπει να συνειδητοποιήσει ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι ότι σε βάρος του εξακολουθεί να διαπράττεται το έγκλημα της υποβάθμισης των σπουδών του, με τη διατήρηση ατόφιου του κατάπτυστου ΠΔ 85/2022. Σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιείται το βασικό αίτημα αιχμής, η κατάργηση δηλαδή του ΠΔ και της τροπολογίας και η κατάταξη όλων (πριν και μετά το 2003) στην κατηγορία ΤΕ, για το οποίο δίνουν δυο μήνες τώρα έναν μεγαλειώδη αγώνα. 

Ολα τα παραπάνω αποτελούν τερτίπια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να διασπαστεί ο καλλιτεχνικός κόσμος, να σταματήσει ο αγώνας του και να συκοφαντηθεί στα μάτια της εργαζόμενης κοινωνίας, την οποία θα «επεξεργαστούν» δεόντως τα «πετσωμένα» ΜΜΕ.

Δεν είχε και δεν έχει καμιά βάση η… αισιόδοξη αναμονή που καλλιεργούσαν συνδικαλιστές, κόμματα της αντιπολίτευσης και συριζαίικα μέσα, μετά τη συνάντηση των σωματείων με τον Μητσοτάκη, ούτε έχουν βάση οι αναφορές τους περί «θολών» εξαγγελιών Μητσοτάκη, που ήταν από την αρχή ήδη πολύ ξεκάθαρες.

Η νίκη θα έρθει μόνο από τη συνέχιση και ένταση του αγώνα με στοχοπροσήλωση στη βασική διεκδίκηση.

ΥΓ1. Σημειώνουμε ότι στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού δεν αναφέρεται η εξουσιοδοτική πράξη νόμου, με βάση την οποία οι υπουργοί έχουν το δικαίωμα να εκδώσουν ΚΥΑ. Η πρόβλεψη αυτή είναι σημαντική, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δινόταν το δικαίωμα στους εκάστοτε υπουργούς να νομοθετούν οι ίδιοι και όχι η Βουλή.

ΥΓ2. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το ΠΔ 85/2022, από τα οποία γίνεται απολύτως ξεκάθαρο ότι η υποβάθμιση στην κατηγορία ΔΕ αφορά αποφοίτους Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών, τριετούς διάρκειας, που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι ΤΕ:

Κλάδος ΔΕ Καλλιτεχνικών Επαγγελμάτων-ΔΕ Ηθοποιών, ΔΕ Θεάτρου:

ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ειδικότητας Υποκριτική Τέχνη Θεάτρου-Κινηματογράφου ή Υποκριτική Τέχνη Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού Έτους Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης Ι.Ε.Κ. ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4 ΕΠΑ.Λ. ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Β’ κύκλου σπουδών ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.) ή Τμήματος Ειδίκευσης Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.) ή Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών (Ν.Δ. 580/1970) ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας, ή

Πτυχίο δραματικής σχολής αναγνωρισμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχολής τουλάχιστον τριετούς μεταλυκειακής φοίτησης της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας ή πτυχίο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ή του Εθνικού Θεάτρου…

Κλάδος ΔΕ Καλλιτεχνικών Επαγγελμάτων-ΔΕ Χοροδιδασκάλων, ΔΕ Χορού (διάφορες ειδικεύσεις):

ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

α) Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ειδικότητας Εφαρμοσμένες Τέχνες Χορού Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού Έτους Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης Ι.Ε.Κ. ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4 ΕΠΑ.Λ. ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Β’ κύκλου σπουδών ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.) ή Τμήματος Ειδίκευσης Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.) ή Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών (Ν.Δ. 580/1970) ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.

β) Αντίστοιχη εμπειρία στη ζητούμενη ειδίκευση χορού δύο (2) τουλάχιστον ετών, ή

α) Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού Έτους Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης Ι.Ε.Κ. ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4 ΕΠΑ.Λ. ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Β’ κύκλου Σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.) ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.) ή Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών (Ν.Δ. 580/1970) ή Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας και

β) πτυχίο Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης ή σχολής χορού αναγνωρισμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τουλάχιστον τριετούς μεταλυκειακής φοίτησης της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας με τη ζητούμενη ειδίκευση χορού.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

Μια ωραία ατμόσφαιρα…
Επόμενο άρθρο

Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

Μετατρέπουν το Παίδων «Αγία Σοφία» σε μαγαζί της Βαρδινογιάνναινας

Σχετικά Αρθρα

Xαιρετισμός από τα όπλα μας σ’ εσάς φύλακες της δόξας

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ υποκλίνονται στον παλαιστινιακό λαό μ' ένα καινούργιο τραγούδι

Πολιτισμός 19 Νοέ 2025, 11:45

Ντοκιμαντέρ σκοπιμότητας να προβοκάρει την Αντίσταση του παλαιστινιακού λαού

Πολιτισμός 13 Νοέ 2025, 14:05

Ενα ντοκιμαντέρ σκοπιμοτήτων και η καλύτερη ταινία της χρονιάς

Πολιτισμός 11 Νοέ 2025, 17:16

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

Πολιτισμός 8 Νοέ 2025, 06:36

Το ΣτΕ, o Mητσοτάκης, τα πτυχία των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών, το τυρί και η φάκα

Πολιτισμός 2 Νοέ 2025, 18:52

Ζιλμπέρ Σινουέ: Η πνοή του γιασεμιού

Πολιτισμός 25 Οκτ 2025, 08:20
Ροή Ειδήσεων
Οικονομία

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ

Λιμάνι Ελευσίνας: Ο Θεοδωρικάκος, η Γκιλφόιλ και η αποθέωση του ραγιαδισμού

21 Νοέ 2025, 17:53
Πολιτική

Ματαιώθηκε εκδήλωση σιωνιστικής εταιρίας στο Ηράκλειο

Χάρη στην καίρια παρέμβαση του κινήματος αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

21 Νοέ 2025, 13:58
Κόντρες

Ο Αρειος Πάγος θεωρεί αξιόπιστο τον ναζί Πλεύρη!

21 Νοέ 2025, 13:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη

21 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτική

Θα ζήλευε και ο Πινόκιο

20 Νοέ 2025, 22:39
Διεθνή

Γάζα: Νέα σφαγή αμάχων Παλαιστίνιων από τους σιωναζιστές

20 Νοέ 2025, 20:41
Πολιτική

Ο «Βλάχος» είναι πονηρός (και πάντα Αβερωφικός)

20 Νοέ 2025, 18:39
Πολιτική

Τραμπισμοί α’λα γκρεκ

20 Νοέ 2025, 14:57
Παιδεία

Πάνω από 200 κενά στα σχολεία, άρνηση χορήγησης αδειών, απλήρωτες Προϊσταμένες για διοικητικό έργο και άθλιες αναφορές για πειθαρχικά και ποινές!

Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «O Σωκράτης» - Παράσταση Διαμαρτυρίας στη ΔΙ.Π.Ε. Αν. Αττικής Πέμπτη 20/11 στις 14:00

20 Νοέ 2025, 14:01
Κόντρες

Aλλo Φρανκ Πεντάντζελι, άλλο Φραπές

20 Νοέ 2025, 12:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Νοέμβρη

20 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστική σφαγή αμάχων σε καταυλισμό παλαιστίνιων προσφύγων στον Λίβανο

Τουλάχιστον 21 νεκροί και 94 τραυματίες

19 Νοέ 2025, 19:43
Παιδεία

Απόφαση για Απεργία-Αποχή από κάθε διοικητικό έργο που συνδέεται με τις διαγραφές φοιτητών

Από το  8ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

19 Νοέ 2025, 14:37
Πολιτική

Μονόδρομος η καταδίκη των κασιδιαραίων νεοναζιστών «Σπαρτιάτες»

Αρχισε η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό, μετά από εισαγγελική έφεση στην πρωτόδικη αθωωτική απόφαση

19 Νοέ 2025, 13:04
Πολιτισμός

Xαιρετισμός από τα όπλα μας σ’ εσάς φύλακες της δόξας

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ υποκλίνονται στον παλαιστινιακό λαό μ' ένα καινούργιο τραγούδι

19 Νοέ 2025, 11:45
Πολιτική

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Η Εισαγγελία ζητά την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Δ. Κουτσούμπα, μετά από μήνυση του νεοναζιστή Κ. Πλεύρη

19 Νοέ 2025, 09:20
Διεθνή

Η Ουάσιγκτον ακυρώνει την επίσκεψη του αρχηγού του λιβανικού στρατού επειδή καταδίκασε ισραηλινές επιθέσεις

Υστερικές αντιδράσεις φιλο-σιωνιστών αμερικανών γερουσιαστών

19 Νοέ 2025, 08:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Νοέμβρη

19 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Ψήφισμα ΣΑ του ΟΗΕ: Το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα ενάντια στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Κι αυτό το ψήφισμα θα μείνει στα χαρτιά

18 Νοέ 2025, 21:47
Αγροτικά

Πολιτική αλητεία: Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει σαν «δώρο» στους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους, αυτό που η κυβέρνησή του είχε νομική υποχρέωση να κάνει πριν από ενάμιση χρόνο

18 Νοέ 2025, 14:02
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη

Ημέρα τηλεόρασης.

Ημέρα φιλοσοφίας.

Ημέρα χαιρετισμού.

1905: Ιδρύεται το Σοβιέτ Εργατών Μόσχας.

1967: 21 καταδίκες μελών του ΠΑΜ σε δίκη με 31 κατηγορούμενους.

1973: Πραξικόπημα του Δημήτρη Ιωαννίδη.

1973: Διαλύονται από τη χούντα 28 φοιτητικοί σύλλογοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα και Χανιά.

2001: Ο αστυφύλακας Γιάννης Ριζόπουλος δολοφονεί στην πλατεία Αμερικής τον 20χρονο μετανάστη από την Αλβανία Gentjan Celniku.

2006: Μετανάστης από το Μαγκρέμπ νεκρός μετά από κράτηση στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

    17Ν
    • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      Εφετείο 17Ν
  • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

    ΕΛΑ
    • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

    Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

    Ποιοι είμαστε
  • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

    Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

    Επικοινωνία
  • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

    Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

    Όροι χρήσης
  • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

    Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

    Ποιοι είμαστε
  • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

    Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

    Επικοινωνία
  • Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

    Σχέδιο ΚΥΑ για καλλιτέχνες

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo