Καμιά δυνατότητα για κατατακτήριες εξετάσεις και μεταπτυχιακά σε τμήματα των ΑΕΙ, αφού οι καλλιτέχνες-απόφοιτοι Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών, αναγνωρισμένων από το υπουργείο Πολιτισμού, ανήκουν πλέον, με το ΠΔ 85/2022, στην κατηγορία ΔΕ
Αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα δελτίο Τύπου, το οποίο αναφέρεται σε ένα υποτιθέμενο σχέδιο ΚΥΑ, των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού, που υποτίθεται ότι θα θεραπεύσει την «παρεξήγηση» που γέννησε η ψήφιση του κατάπτυστου ΠΔ 85/2022 καθώς και η τροπολογία 1565/2023.
Καταρχάς, σημειώνουμε ότι το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τα «βασικά σημεία» που θα περιέχει η περίφημη ΚΥΑ, τα οποία έντυσε με περικοκλάδες περί δήθεν λύσης του προβλήματος, και όχι την ίδια την ΚΥΑ, ώστε να μη μπορούμε να διαβάσουμε τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Αυτό, προφανώς, έγινε για λόγους σκοπιμότητας, ώστε τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης να οργανώσουν τη γκεμπελίστικη προπαγάνδα τους ενάντια στους καλλιτέχνες και τον αγώνα τους.
Το τυρί και η φάκα
Βασικότατο συμπέρασμα που απορρέει από το δελτίο Τύπου είναι ότι δεν καταργείται το ΠΔ 85/2022, βάσει του οποίου τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα ανήκουν στην κατηγορία ΔΕ, και επομένως τα πτυχία των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών τριετούς διάρκειας, αναγνωρισμένα από το υπουργείο Πολιτισμού, ισοτιμούνται με το απολυτήριο Λυκείου.
Με το ΠΔ πέφτουν, τελείως αυθαίρετα, από την κατηγορία ΤΕ -Τεχνολογικής Εκπαίδευσης [ιδρυτικός νόμος 1158/1981 και όλα τα ΠΔ Οργάνωσης και Λειτουργίας των Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης, Ανώτερων Σχολών Χορού, Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου και Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας] στην κατηγορία ΔΕ, παραβιάζοντας κατάφωρα την ισχύουσα νομοθεσία που μόλις αναφέραμε (στο τέλος του άρθρου παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το ΠΔ 85/2022).
Αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοι αυτών των σχολών χάνουν το δικαίωμα που είχαν έως τώρα, να δίνουν κατατακτήριες εξετάσεις σε σχολές των ΑΕΙ ή να μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές σε κάποιες σχολές των ΑΕΙ, μιας και σύμφωνα με το ΠΔ 85/2002 είναι πλέον απλοί απόφοιτοι Λυκείου!
Τούτο είναι γνωστό τοις πάσι και ο φαιδρός Γιατρομανωλάκης ψευδόταν ασύστολα χθες στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ι. Δελή, ότι δήθεν δεν αλλάζει τίποτε σχετικά με αυτήν την δυνατότητα των απόφοιτων των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών, ενώ ο Δελής άφησε αυτό το χοντρό ψέμα να περάσει στο ντούκου, χωρίς να πει τίποτε στη δευτερολογία του. Γιατρομανωλάκης: «Ομως, θα ήθελα να επισημάνω και να διευκρινίσω, για να μην υπάρχει καμία απορία, ότι κατατακτήριες μπορούν και εξακολουθούν να μπορούν να δώσουν οι απόφοιτοι δραματικών σχολών και να μπουν στο τρίτο εξάμηνο τμήμα των ΑΕΙ»!
Είναι χαρακτηριστικό το ότι στο δελτίο Τύπου επαναλαμβάνεται σε όλους του τόνους πως όλες οι καλλιτεχνικές σχολές, τριετούς διάρκειας, αναγνωρισμένες από το υπουργείο Πολιτισμού, είναι «αδιαβάθμητες», ενώ η δυνατότητα των αποφοίτων των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών να δίνουν κατατακτήριες στα ΑΕΙ ή να κάνουν μεταπτυχιακά παραπέμπεται στο μέλλον, όταν θα ιδρυθεί Σχολή Παραστατικών Τεχνών πανεπιστημιακού επιπέδου… το 2025! Αναφέρει το δελτίο Τύπου:
«Η ρύθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στο πλέγμα ευρύτερων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για τη διαμόρφωση για πρώτη φορά ενός εθνικού πλαισίου εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες και την αναβάθμιση των σπουδών στο πεδίο αυτό, μέσα από την ίδρυση πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολής Παραστατικών Τεχνών το 2025, τη διαβάθμιση όσων σχολών παραμένουν αδιαβάθμητες, και τη διαπερατότητα των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με την πρόβλεψη ακαδημαϊκών διαδρόμων για αποφοίτους σχολών παραστατικών τεχνών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές».
Εκείνο το οποίο, υποτίθεται, ότι ρυθμίζεται -και είναι το τυράκι στη φάκα- είναι το μισθολογικό των καλλιτεχνών που εργάζονται σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. Διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι αυτό δεν αφορά τις θέσεις που προκηρύσσει το υπουργείο Παιδείας, για τις οποίες ισχύει το προσοντολόγιο Γαβρόγλου (απαιτούνται πτυχία ΠΕ ή ΤΕ για τους μουσικούς – Νόμος 4589/2019). Παραθέτουμε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Εργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε 1037€, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.
- H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο.)
- Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ».
Καταρχάς, σημειώνουμε ότι στους ΟΤΑ εργάζονται κυρίως μουσικοί (δημοτικές μπάντες, δημοτικά ωδεία, κ.λπ.) και μετρημένοι στα δάκτυλα καλλιτέχνες άλλων ειδικοτήτων (ηθοποιοί, καθηγητές χορού, κ.λπ.). Αρα, η ρύθμιση αφορά μόνο μια μερίδα καλλιτεχνών.
Επειτα, υπογραμμίζουμε ότι είναι τελείως αυθαίρετη η δημιουργία μια νέας ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Εργου (ΚΕ), με εισαγωγικό μισθό (ΜΚ1) μάλιστα 1037€ (!), όταν ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός (ΠΕ), χωρίς προϋπηρεσία, αμείβεται με 737 ευρώ. Εδώ έχουμε το παράδοξο, οι ενταγμένοι σε αυτήν την ειδική μισθολογική κλίμακα «αδιαβάθμητοι» καλλιτέχνες, να είναι ΤΕ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ΔΕ σύμφωνα με το ΠΔ 85/2022, αλλά ο μισθός τους, που πρέπει να απορρέει από αυτήν την κατάταξη, ακόμη και από την κατηγορία ΔΕ του ΠΔ, να είναι μεγαλύτερος και από αυτόν των εκπαιδευτικών ΠΕ!
Ο αγώνας να συνεχιστεί, το ΠΔ να καταργηθεί
Εκείνο, λοιπόν, που πρέπει να συνειδητοποιήσει ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι ότι σε βάρος του εξακολουθεί να διαπράττεται το έγκλημα της υποβάθμισης των σπουδών του, με τη διατήρηση ατόφιου του κατάπτυστου ΠΔ 85/2022. Σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιείται το βασικό αίτημα αιχμής, η κατάργηση δηλαδή του ΠΔ και της τροπολογίας και η κατάταξη όλων (πριν και μετά το 2003) στην κατηγορία ΤΕ, για το οποίο δίνουν δυο μήνες τώρα έναν μεγαλειώδη αγώνα.
Ολα τα παραπάνω αποτελούν τερτίπια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να διασπαστεί ο καλλιτεχνικός κόσμος, να σταματήσει ο αγώνας του και να συκοφαντηθεί στα μάτια της εργαζόμενης κοινωνίας, την οποία θα «επεξεργαστούν» δεόντως τα «πετσωμένα» ΜΜΕ.
Δεν είχε και δεν έχει καμιά βάση η… αισιόδοξη αναμονή που καλλιεργούσαν συνδικαλιστές, κόμματα της αντιπολίτευσης και συριζαίικα μέσα, μετά τη συνάντηση των σωματείων με τον Μητσοτάκη, ούτε έχουν βάση οι αναφορές τους περί «θολών» εξαγγελιών Μητσοτάκη, που ήταν από την αρχή ήδη πολύ ξεκάθαρες.
Η νίκη θα έρθει μόνο από τη συνέχιση και ένταση του αγώνα με στοχοπροσήλωση στη βασική διεκδίκηση.
ΥΓ1. Σημειώνουμε ότι στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού δεν αναφέρεται η εξουσιοδοτική πράξη νόμου, με βάση την οποία οι υπουργοί έχουν το δικαίωμα να εκδώσουν ΚΥΑ. Η πρόβλεψη αυτή είναι σημαντική, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δινόταν το δικαίωμα στους εκάστοτε υπουργούς να νομοθετούν οι ίδιοι και όχι η Βουλή.
ΥΓ2. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το ΠΔ 85/2022, από τα οποία γίνεται απολύτως ξεκάθαρο ότι η υποβάθμιση στην κατηγορία ΔΕ αφορά αποφοίτους Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών, τριετούς διάρκειας, που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι ΤΕ:
Κλάδος ΔΕ Καλλιτεχνικών Επαγγελμάτων-ΔΕ Ηθοποιών, ΔΕ Θεάτρου:
ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ
Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ειδικότητας Υποκριτική Τέχνη Θεάτρου-Κινηματογράφου ή Υποκριτική Τέχνη Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού Έτους Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης Ι.Ε.Κ. ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4 ΕΠΑ.Λ. ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Β’ κύκλου σπουδών ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.) ή Τμήματος Ειδίκευσης Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.) ή Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών (Ν.Δ. 580/1970) ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας, ή
Πτυχίο δραματικής σχολής αναγνωρισμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχολής τουλάχιστον τριετούς μεταλυκειακής φοίτησης της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας ή πτυχίο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ή του Εθνικού Θεάτρου…
Κλάδος ΔΕ Καλλιτεχνικών Επαγγελμάτων-ΔΕ Χοροδιδασκάλων, ΔΕ Χορού (διάφορες ειδικεύσεις):
ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ
α) Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ειδικότητας Εφαρμοσμένες Τέχνες Χορού Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού Έτους Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης Ι.Ε.Κ. ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4 ΕΠΑ.Λ. ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Β’ κύκλου σπουδών ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.) ή Τμήματος Ειδίκευσης Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.) ή Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών (Ν.Δ. 580/1970) ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.
β) Αντίστοιχη εμπειρία στη ζητούμενη ειδίκευση χορού δύο (2) τουλάχιστον ετών, ή
α) Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού Έτους Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης Ι.Ε.Κ. ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4 ΕΠΑ.Λ. ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Β’ κύκλου Σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.) ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.) ή Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών (Ν.Δ. 580/1970) ή Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας και
β) πτυχίο Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης ή σχολής χορού αναγνωρισμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τουλάχιστον τριετούς μεταλυκειακής φοίτησης της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας με τη ζητούμενη ειδίκευση χορού.