– Πούθ’ έρχεσαι;
– Απ’ τη Βαβυλώνα.
– Πού Πας;
– Στο Μάτι Του Κυκλώνα.
«Φάτα Μοργκάνα», Νίκος Καββαδίας
Η περιπέτεια αυτού που δεν βρίσκει γη κάτω από τα πόδια του, αυτού που περπατά από μια χώρα σε μια άλλη, που διασχίζει τα σφραγισμένα σύνορα του «παγκοσμιοποιημένου» καπιταλισμού μέσα στη νύχτα, που είναι ανοιχτά μόνο για τη ροή των κεφαλαίων και των εμπορευμάτων, σε μια ατέρμονη φυγή – αυτού που δραπετεύει από τη Σκύλλα προς τη Χάρυβδη. Του φτωχού κι απανταχού ανεπιθύμητου, αυτού που δεν πνίγεται στη διαδρομή, που δε θάβεται σε έναν ανώνυμο τάφο – αυτού που δεν χωρά στον παράδεισο της Δύσης, που τώρα αναμετριέται με την κόλασή της: απροσμέτρητες τραγωδίες που στοιχειώνουν τη Μεσόγειο και τον κόσμο, στοιχειώνουν και το σύγχρονο κινηματογράφο στα μόνα ανοιχτά σύνορα που του έχουν απομείνει, αυτά του ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία.
Οι προβολές αρχίζουν στις 8:30μμ και μετά το τέλος τους ακολουθεί συζήτηση.
Η είσοδος είναι -όπως πάντοτε- ελεύθερη.
~Παρασκευή 11/11/2016~
MEDITERRANEA
(Ιταλία – Γαλλία – ΗΠΑ – Γερμανία – Κατάρ, 2015, 107’)
Σκηνοθεσία, Σενάριο: Γιόνας Καρπινιάνο
Φωτογραφία: Γουάιατ Γκάρφιλντ
Ερμηνείες: Κουντούς Σεϊχόν, Αλασάν Σάι
Παραγωγή: Audax Films, Court 13 Pictures, DCM Productions, End Cue, Good Lap Production, Grazka Taylor Productions, Le Grisbi Productions, Hyperion Media Group, Maiden Voyage Pictures, Nomadic Independence Pictures, Sunset Junction Entertainment, TideRock Media, Treehouse Pictures
Δύο άνδρες από την Μπουρκίνα Φάσο επιχειρούν τη μεγάλη έξοδο από την Αφρική προς την Ευρώπη, ψάχνοντας μια καλύτερη τύχη και την ευκαιρία να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Το επικίνδυνο και τραυματικό ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου πολλές ζωές κινδυνεύουν ή χάνονται, φαίνεται να φτάνει στο τέλος του όταν οι δυο φίλοι καταλήγουν σε μια επαρχιακή πόλη της Ιταλίας, όπου δουλεύουν στη συγκομιδή εσπεριδοειδών. Κι εκεί όμως, τα πράγματα δεν είναι όπως τα περίμεναν.
Ο ιταλοαμερικανός Γιόνας Καρπινιάνο αποφασίζει να προεκτείνει τη μικρού μήκους ταινία του A Chjana, την οποία γύρισε με αφορμή τις εξεγέρσεις των μεταναστών στο Ροζάρνο της Ιταλίας το 2010, και να προσεγγίσει τους πρωταγωνιστές αυτών των ταραχών μέσα από τη μέθοδο της μακροχρόνιας παρατήρησης. Ο σκηνοθέτης πέρασε πέντε χρόνια ζώντας από κοντά τις ζωές των αφρικανών μεταναστών στην Ιταλία και εξερευνώντας τις προσωπικές τους ιστορίες. Η έρευνα αυτή τον οδήγησε στη συνάντηση με τον μετανάστη και πρωταγωνιστή της ταινίας Κουντούς Σεϊχόν, του οποίου η προσωπική ιστορία έχει πολλά κοινά σημεία με τον χαρακτήρα που υποδύεται, τον Αΐβα. Ο σκηνοθέτης υπογραμμίζει: «Αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο είναι το πώς η Ιταλία υποδέχεται τους μετανάστες (…) Ο μετανάστης δεν είναι απλά ένας ξένος, ο τρομερός ή περίφημος άγνωστος, ανάλογα με τις ιδεολογικές πεποιθήσεις του καθενός, αλλά είναι ένα στοιχείο αυξανόμενης σημασίας στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας». Το Mediterranea προβλήθηκε στην Εβδομάδα Κριτικής του φεστιβάλ των Καννών και σε πλειάδα άλλων κινηματογραφικών φεστιβάλ αποσπώντας πολύ θερμές κριτικές καθώς και τα βραβεία στα φεστιβάλ του Καΐρου και της Στοκχόλμης.