ΦΙΛΙΠ ΑΡΑΚΤΙΝΓΚΙ
Κάτω από τις βόμβες
Δέκα μέρες μετά τον ανελέητο βομβαρδισμό του Λιβάνου από το Ισραήλ, το καλοκαίρι του 2006, και την τεράστιας σημασίας ήττα των Σιωνιστών, ο Φ. Αρακτινγκί ξεκινά μια σκηνοθετική, γεμάτη ένταση και κινδύνους Οδύσσεια, φιλμάροντας τα συντρίμμια και την ολοκληρωτική καταστροφή του Νότιου Λιβάνου.
Με αφορμή ένα προσχηματικό σενάριο, όπου μια ευκατάστατη γυναίκα επιστρέφει στην πατρίδα αναζητώντας το γιο της μέσα στη δίνη του πολέμου, ο λιβανέζος σκηνοθέτης δράττεται της ευκαιρίας για να παρουσιάσει αληθινές εικόνες της φρίκης, τα χαλάσματα και τη δυστυχία που άφησαν πίσω τους οι Σιωνιστές.
Φόρος τιμής στον ρεαλιστικό κινηματογράφο που δεν ντρέπεται την πολιτική στράτευση.
ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου
Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με θέμα τις βρόμικες δραστηριότητες και το ρόλο της αμερικανικής κυβέρνησης, των μυστικών υπηρεσιών της αλλά και του ΔΝΤ και της Διεθνούς Τράπεζας στο ανεβοκατέβασμα κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική και παντού στον κόσμο.
Με αφορμή την ομολογία του Τζον Πέρκινς, πράκτορα της CIA, ότι εργάστηκε την δεκαετία 1971-1981 για την οικονομική καταστροφή του Ισημερινού και του Παναμά, ο Κούλογλου συλλέγει σπάνιο αρχειακό υλικό προκειμένου να ρίξει φως στους άγνωστους(;) μηχανισμούς διακυβέρνησης αυτού του κόσμου.
Είναι γεγονός ότι για τους υποψιασμένους πολίτες το ντοκιμαντέρ αυτό δεν είναι η εξ ουρανού αποκάλυψη. Επίσης, η δραματοποίηση δεν του προσφέρει τίποτα το ιδιαίτερο. Ούτε διακρίνεται για το βάθος του. Το ισχυρότερο σημείο του είναι η εξομολόγηση του ίδιου του Τζον Πέρκινς μπροστά σ` ένα εξοργισμένο αμφιθέατρο του Ισημερινού, που όμως μοιάζει να μην είναι αρκετή.
ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ
Η ανταλλαγή
Στην Αμερική του 1928 μια μάνα παλεύει να αποδείξει ότι το αγόρι που της παραδόθηκε από την αστυνομία, λίγο καιρό μετά την απαγωγή του παιδιού της, δεν είναι δικό της…
Οσο κι αν το θέμα μοιάζει απόμακρο από την καθημερινότητα και τα ενδιαφέροντα του καθενός, ο Κλιντ Ιστγουντ καταφέρνει να το δώσει με συγκλονιστικό και βαθύ τρόπο, σε μια ταινία άψογη, λιτή και αυθεντική. Το σημαντικότερο είναι ότι τίθενται στο στόχαστρο η εξουσία, το αμερικανικό σύστημα αξιών και εν τέλει η ίδια η κοινωνία. Ο Ιστγουντ δείχνει να είναι στο απόγειο της ωριμότητάς του, θυμίζοντας το καλύτερο σκηνοθετικό παρελθόν του (βλέπε «Bird») και κάνοντάς μας να ξεχνάμε τις αμφιλεγόμενες επιλογές του ως ηθοποιός.
ΣΑΦΙ ΝΕΜΠΟΥ
Το σημάδι ενός αγγέλου
Γαλλική ταινία που ξεκινά σαν ψυχολογικό θρίλερ και καταλήγει σαν κοινωνικό δράμα. Βασίζεται σε αληθινή ιστορία: Μια νεαρή γυναίκα συναντά ένα κοριτσάκι και αποκτά την έμμονη ιδέα ότι πρόκειται για την κόρη της. Αυτή η ιδέα θα την οδηγήσει σε μια υπόγεια σύγκρουση με τη μητέρα του παιδιού… Η αντιπαράθεση των δυο γυναικών αποτελεί το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ταινίας, αφού κατά τα άλλα η πλοκή είναι μετέωρη και η κορύφωση ανύπαρκτη.
ΓΚΑΪ ΡΙΤΣΙ
RocknRolla
Το τελευταίο πόνημα του πρώην συζύγου της Μαντόνα. Ο ίδιος έγινε γνωστός από την πρώτη του ταινία (Δυο καπνισμένες κάνες), που άφησε κάποιες υποσχέσεις, όμως οι υπόλοιπες πέρασαν απαρατήρητες . Η τελευταία μάλιστα νομίζει κανείς ότι γυρίστηκε περισσότερο για να ξεφύγει από τη σκιά της διάσημης γυναίκας του, αφού κυριολεκτικά πρόκειται για ένα ανερμάτιστο πράγμα, χωρίς κανένα ουσιαστικό ή έστω ασήμαντο περιεχόμενο. Μαφιόζικα μπερδέματα με μια δόση βίας και χιούμορ, αυτή είναι η συνταγή μιας παρακμιακής ταινίας που ο δημιουργός της πιθανόν φιλοδοξού-σε κάτι να πει αλλά έμεινε στα μισά του δρόμου…