Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Το Ιράν έκλεισε το Στενό του Ορμούζ και απάντησε με συντριπτικούς βομβαρδισμούς αμερικάνικων βάσεων
  • Μια τοιχογραφία μέσα στα ερείπια: Πώς ο Χοσάμ Χασάν έγινε ο ήρωας της Γάζας στο Μουντιάλ
  • Μας πήρανε χαμπάρι και πλάκωσαν σωρηδόν όλα τα κολλέγια για να πανεπιστημιοποιηθούν
  • Μπόνους απέλασης: 250 ευρώ σε δικηγόρους άμα πείθουν τον αιτούντα άσυλο να δεχτεί την απέλαση
  • Πολυτεχνείο Κρήτης: Απαράδεκτες συνδικαλιστικές διώξεις σε φοιτητές της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ)
  • Σαν σήμερα 12 Ιούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτισμός»Γιάννη Λομβαρδά: Η υπόθεση του Θεού – Επιστήμη vs Θρησκεία
Πολιτισμός

Γιάννη Λομβαρδά: Η υπόθεση του Θεού – Επιστήμη vs Θρησκεία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Νοέ 2025, 06:54

Το κύκνειο άσμα του ιατροφιλόσοφου Γιάννη Λομβαρδά (1935-2024), που το ολοκλήρωσε πριν από το θάνατό του και δεν πρόλαβε να το δει να κυκλοφορεί, είναι ένα σύγγραμμα για τη γέννηση των θρησκειών και τη σύγκρουσή τους με τις επιστήμες. Δεν έχει σχέση με το καθεαυτό επιστημονικό έργο στο οποίο αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του, αποτελεί όμως σχεδόν συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου του με τον τίτλο Η ύβρις της ανισότητας μέσα από την παγκόσμια ιστορία, μια πρωτότυπη, ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αναδρομή της παγκόσμιας ιστορίας μέσα από την οπτική των καταπιεσμένων τάξεων.

Τι σημαίνει όμως ένα τέτοιο βιβλίο, πέρα από τη διεύρυνση και εμβάθυνση των γνώσεων γύρω από τις κοινωνικές συνθήκες από τις οποίες αναδύθηκαν αυτά τα φαινόμενα; Είναι προφανές ότι η ιστορικοϋλιστικη ανάλυση του παρελθόντος δεν βοηθά μόνο στην κατανόηση του παρόντος, αλλά είναι ταυτόχρονα αλληλένδετη με την πάλη κατά της εκμεταλλευτικής εξουσίας, της οποίας οι θρησκείες αποτελούν εδώ και χιλιάδες χρόνια το alter ego, τη θεραπαινίδα και το δεκανίκι των κυρίαρχων τάξεων για την καθυπόταξη της κοινωνίας.

Η χριστιανική θρησκεία, λόγου χάρη, παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη ζωτικότητα εδώ και είκοσι αιώνες, είναι μια πανίσχυρη οργάνωση, συνδεδεμένη με τεράστια οικονομικά συμφέροντα , ταγμένη στην εξυπηρέτηση της πολιτικής των ισχυρών. Δεν νοείται πάλη κατά των κυρίαρχων τάξεων χωρίς πάλη κατά της Εκκλησίας και των θρησκευτικών αντιλήψεων.

Επομένως το βιβλίο του Γιάννη Λομβαρδά, όπως και κάθε αντίστοιχο βιβλίο, δεν έχει μόνο μεγάλη μορφωτική αξία αλλά και πρακτική σημασία για το ανατρεπτικό κίνημα. Πολύ περισσότερο που ο συγγραφέας, με εργαλεία τη διαλεκτική και τον ιστορικό υλισμό, στοχεύει και καταδεικνύει με αξιώσεις ότι η αποδοχή των αιώνιων θρησκευτικών αντιλήψεων, υποχωρεί σταδιακά όσο αναπτύσσονται οι επιστήμες και περιορίζονται η άγνοια και ο φόβος.

Οι βιβλιοπαρουσιάσεις συνήθως αναπαράγουν τη συνοπτική περιγραφή του εκδοτικού οίκου, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να μην μπορεί να εκτιμήσει την αξία ενός βιβλίου, εκτός αν είναι ήδη αρκετά προϊδεασμένος για την αξία του συγγραφέα και αν ενδιαφέρεται πολύ για το συγκεκριμένο θέμα. Ως εκ τούτου, είναι επιβεβλημένη εδώ μια πιο εκτενής παρουσίαση του βιβλίου, στην ουσία μια πολύ σύντομη περίληψή του, ώστε ο αναγνώστης να κατανοήσει την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του.

Το πρώτο από τα επτά κεφάλαια του βιβλίου αναφέρεται στη γέννηση των πρώτων θρησκειών. Ο πρωτόγονος άνθρωπος, που διαχωρίστηκε από τους προγόνους των χιμπατζήδων και γοριλών μόλις πριν από 6 με 10 εκατομμύρια χρόνια, και συνεπώς η ιστορία του, είναι ένα απειροελάχιστο κλάσμα της ιστορίας της ζωής, ακολούθησε μια βασανιστική πορεία προς τον εξανθρωπισμό του με σημαντικούς σταθμούς: 1) τη δίποδη βάδιση, 2) τη στερεοσκοπική όραση, 3) την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, 4) τη θέση και λειτουργία του αντίχειρα και 5) τον ακριβή έλεγχο των κινητικών νευρώνων της γλώσσας.

Πέρασαν εκατομμύρια χρόνια κατά τα οποία ο φόβος και η τρομακτική άγνοια των στοιχείων της φύσης εξορκίζονταν με ιεροτελεστίες μαγείας και τοτέμ. Μόλις πριν από περίπου 8 ή 10 χιλιάδες χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται η έννοια της θεότητας, ταυτόχρονα με την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου και της δυνατότητάς του να φαντάζεται, πράγμα που αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Φυσικά, η πρώτη θεότητα που λατρεύτηκε ήταν ο ήλιος, σε όλες της γωνιές της γης.

Σε αυτό το στάδιο οι βάσεις μιας πρωτόλειας επιστήμης δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τις εμπειρίες που συσσωρεύονταν από την παρατήρηση, π.χ. του φυτέματος των σπόρων ή της κατασκευής πρωτόγονων εργαλείων. Οι ικανότεροι από τους αρχιερείς αυτών των θεοτήτων μετατράπηκαν σταδιακά σε βασιλιάδες, ισχυριζόμενοι ότι συνδέονται απευθείας με το θεό, και οι ναοί τους σε πολυτελή παλάτια.

Στην περίοδο του πολυθεϊσμού, η Μεσοποταμία από μόνη της είχε σχεδόν 150 θεούς, με σημαντικότερο τον Μαρδούκ που -κατά το θεολογικό αφήγημα- χιλιάδες χρόνια πριν τον Χριστό υποβλήθηκε στα ίδια πάθη, μαστιγώθηκε και θανατώθηκε με δύο κακούργους, ενταφιάστηκε, αλλά νικώντας τον θάνατο αναστήθηκε. Κατά το παράδειγμα των αρχαίων Βαβυλωνίων που λάτρευαν τους πλανήτες, αργότερα οι Ευρωπαίοι (Σκανδιναβοί κλπ) έδωσαν στις ημέρες της εβδομάδας ονόματα αρχαίων θεών και πλανητών.

Στο πρώτο αυτό κεφάλαιο, εκτός από τις λεπτομερείς πληροφορίες για τους θεούς και τις θρησκείες σε Αίγυπτο, Μεσοποταμία, Ινδία, Περσία, Κίνα και Εγγύς Ανατολή, αναφέρονται και οι απόψεις και ερμηνείες ευρωπαίων διανοητών για τη γέννηση και προέλευση των αρχαίων ελλήνων θεών.

Ο ελληνικός ορθολογισμός (Θαλής, Ξενοφών, Αριστοτέλης, Αναξίμανδρος, Ηράκλειτος, Δημόκριτος κ.ά.), που αναπτύσσεται στο δεύτερο κεφάλαιο, αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα στην πρόοδο της ανθρωπότητας, θέτοντας για πρώτη φορά με αξιώσεις τις βάσεις της επιστήμης και αμφισβητώντας τους θεούς.

Ο Εμπεδοκλής θεωρείται ο πρόγονος του Δαρβίνου. Οι σοφιστές (Πρωταγόρας, Πρόδικος)  θεωρούνται οι πρώτοι διαφωτιστές και αμφισβητίες των θεών. Ο Επίκουρος επηρέασε τον ρωμαίο Λουκρήτιο και αυτός με την σειρά του πολλές γενιές διανοητών,  από τον Μακιαβέλι, τον Τζορντάνο Μπρούνο και τον Τόμας Μουρ μέχρι τον Πέρσι Σέλεϊ.

Ακολούθησαν άλλοι μεγάλοι επιστήμονες: Ο Θεόφραστος, πατέρας της Βοτανικής. Ο Αρίσταρχος, αστρονόμος και μαθηματικός. Ο Αρχιμήδης. Ο Ερατοσθένης που πρώτος μέτρησε την περίμετρο της γης. Ο Ιπαρχος που πρώτος εφηύρε τον αστρολάβο. Ο Ευκλείδης. Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός. Ο Ηρόφιλος, ο πρώτος ανατόμος του νευρικού συστήματος. Ο Αλκμαίων που πρώτος συνέδεσε τις αισθήσεις με τον εγκέφαλο. Για πρώτη φορά η επιστήμη συμπορεύεται με τη φιλοσοφία για την ερμηνεία του κόσμου.

Η γέννηση του χριστιανισμού και η εξέλιξη του από διωκόμενο σε διώκτη αναπτύσσονται στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο. Ο χριστιανισμός υπήρξε ο διάδοχος της ιουδαϊκής θρησκείας και η γέννησή του ερμηνεύεται από την καταπίεση των υπόδουλων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ωστόσο κανένας ιστορικός του 1ου αιώνα δεν κάνει αξιόπιστη αναφορά στον Χριστό ή σε σημαντικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, όπως αυτά αναφέρονται στα Ευαγγέλια.

Μετά τον Μεσαίωνα, η κριτική και αμφισβήτηση του χριστιανισμού παίρνει μεγάλες διαστάσεις από σημαντικούς ερευνητές φιλοσόφους, ειδικά στη Γερμανία. Εκτός από τις ανακρίβειες, τις αντιφάσεις και τις πλαστογραφίες, από τις οποίες βρίθουν τα Ευαγγέλια, οι σύγχρονες πλέον επιστημονικές μέθοδοι έχουν αποκαλύψει ότι τα περιβόητα ιερά κειμήλια (τίμιο ξύλο, ιερά σινδόνη, καρφιά και λόγχες της σταύρωσης) είναι μετέπειτα κατασκευασμένα. Επίσης, η παρθενογένεση του Ιησού είναι κοινός θρύλος σε πάμπολλες θρησκείες και λαούς, από την εποχή ακόμα των Φαραώ, καθώς και η σφαγή των νηπίων, τα θαύματα και οι νεκραναστάσεις, η ανάληψη στους ουρανούς και η ανάσταση.

Ο χριστιανισμός από θρησκεία των κατώτερων τάξεων, τροφοδοτημένη από τις θυσίες των μαρτύρων της, από την αλληλεγγύη των πρώτων χριστιανικών κοινοτήτων και τα κοινόβια, περνά σταδιακά στην ενσωμάτωση πλούσιων αξιωματούχων Ρωμαίων, οι δε παλαιότερες αποστολικές παραδόσεις εγκαταλείπονται από τους επιγόνους του Παύλου (Κλήμης, Ωριγένης, Ειρηναίος κλπ).

Οι Ρωμαίοι επεμβαίνουν πλέον δραστικά στη δομή της νέας θρησκείας. Μετατρέπουν τον Ιησού από ταπεινό απόγονο του Δαβίδ σε παγκόσμιο θεό. Η γέννησή του καθιερώθηκε ώστε να συμπίπτει με τη γέννηση του ειδωλολατρικού θεού Μίθρα, στις 25 Δεκεμβρίου, η ανάστασή του με την εαρινή ισημερία και η βάφτισή του αντιγράφτηκε από τα Ελευσίνια Μυστήρια. Ο παράδεισος αντιγράφτηκε από τους Πέρσες και τους Ελληνες (Ηλύσια Πεδία, Νήσος των Μακάρων). Ο Χριστιανισμός, ως κυρίαρχη θρησκεία πλέον, διαμορφώθηκε από ένα μείγμα ιουδαϊκών, μεσσιανικών και μονοθεϊστικών ιδεών, ανακατεμένος με κακέκτυπα της ελληνικής φιλοσοφίας και ειδωλολατρικά στοιχεία. Ταυτισμένος με την εξουσία των αυτοκρατόρων, μετατρέπεται σε απηνή διώκτη οποιουδήποτε αμφισβητεί τα κυρίαρχα δόγματα. Οι αιρέσεις, που κατά κύριο λόγο είχαν  κοινωνικοπολιτικά και θρησκευτικά αίτια (Αρειοι, Δονατιστές, Παυλικιανοί) και αντανακλούσαν τις αντιρρήσεις φωτισμένων μειοψηφιών, μπήκαν στο στόχαστρο πνευματικών ηγετών όπως ο Αμβρόσιος ή ο Αυγουστίνος, βουτηγμένων στο αίμα και το χρυσάφι, «βρωμερών υποκειμένων» όπως τους αποκαλούσε ο Νίτσε.

Οι διώξεις αυτές συνοδεύτηκαν από τεράστιες καταστροφές μνημείων, αγαλμάτων και αρχαίων ναών. Απειροι βυζαντινοί και σύγχρονοι ναοί (πχ Καπνικαρέα, Δαφνί) χτίστηκαν στα ερείπια των λεηλατημένων αρχαίων ναών. Αυτοί οι καταστροφείς υπήρξαν οι πρόγονοι των σημερινών Ταλιμπάν και του Ισλαμικού Κράτους.

Ακολούθησαν τα μεγάλα σχίσματα που περιγράφονται στο πέμπτο κεφάλαιο. Το σχίσμα του 1053 αντικατοπτρίζει τη διαπάλη των δύο τμημάτων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μετά το διαχωρισμό, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, πατώντας πάνω στην παρακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, διεκδίκησε και πέτυχε για τον εαυτό της την ηγεμονία της Ευρώπης και του κόσμου και εξελίχθηκε στην πιο μεγάλη, μακραίωνη πολιτική και οικονομική δύναμη. Το Βατικανό έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει μέχρι και το 1966 (!!!) ένα μακρύ κατάλογο με έργα των μεγαλύτερων διανοητών της ανθρωπότητας. Το δε Βυζάντιο πολέμησε ανελέητα την ελληνική φιλοσοφία και τον πολιτισμό.

Κάθε είδους σκοταδισμός επικράτησε για πολλούς αιώνες. Οι επιστήμες γνώρισαν τέτοια οπισθοδρόμηση ώστε ο Αριστοτέλης διδασκόταν ως κύρια επιστημονική γνώση μέχρι περίπου τον 17ο αιώνα! Το 1517 ακολούθησε το δεύτερο μεγάλο  σχίσμα των Εκκλησιών, που οδήγησε στη θεμελίωση του προτεσταντισμού από τον Λούθηρο, ως θρησκείας του καπιταλισμού, και στους πολύχρονους θρησκευτικούς πολέμους.

Η ιστορία της μεταγενέστερης τρίτης μεγάλης μονοθεϊστικής θρησκείας, του Ισλαμισμού, περιγράφεται στο έκτο κεφάλαιο. Δεν κατέφυγε στις βαρβαρότητες των δύο άλλων θρησκειών, χωρίς όμως και να τις αποφύγει κατά την εξάπλωσή του, αν και γνώρισε μια χρυσή περίοδο πνευματικής ανάπτυξης από τον 8ο μέχρι τις αρχές του 13ου αιώνα.

Στο τελευταίο κεφάλαιο αναλύεται στο πώς η σταδιακή ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων αρχίζει να γεννά τοὺς πρώτους αμφισβητίες του Θεού.

Ο γάλλος αβάς Ζαν Μιλιέ (1664-1729) επηρέασε τους μεγαλύτερους διαφωτιστές. Ακολούθησαν οι Χιούμπερτ, Καντ, Χέγκελ, Φόιερμπαχ, Μαρξ, Ενγκελς, Μπακούνιν, Νίτσε. Η ορμητική είσοδος στο ιστορικό προσκήνιο της αστικής τάξης, της βιομηχανικής επανάστασης και των μεγάλων επιστημονικών ανακαλύψεων, έβαλε την ταφόπλακα στην υπόθεση του Θεού αλλά όχι βέβαια και στην ισχύ των θρησκειών που αποτέλεσαν τον πολύτιμο σύμμαχο και της νέας τάξης πραγμάτων.

Από την μια οι φυσικές επιστήμες, ξεκινώντας από τον Κοπέρνικο και τον Γαλιλαίο, τον Νεύτωνα και τον Μπόιλ, τον Αϊνστάιν, τον Μάξγουελ και τον Πλανκ, τον Ράδερφορντ και τον Μπορ, μέχρι τον Χόκινγκ και από την άλλη η θεωρία της εξέλιξης του μεγάλου Δαρβίνου, συντάραξαν την ιδέα της Δημιουργίας συθέμελα.

Πλέον, η επιστήμη, στηριζόμενη στην παρατήρηση και κυρίως στο πείραμα με την βοήθεια της εξέλιξης των επιστημονικών οργάνων αποτελεί ένα ανοιχτό πεδίο συσσώρευσης γνώσεων, έρευνας, διαρκούς αναστοχασμού και αμφισβήτησης, σε αντίθεση με τη θρησκεία που αποτελεί ένα κλειστό, πεπερασμένο και μη εξελισσόμενο σύστημα, στηριζόμενο στην πίστη, στο όραμα, στην εξ αποκαλύψεως αλήθεια και σε σαθρά, παιδαριώδη, οντολογικά επιχειρήματα βασισμένα στην «εις άτοπον απαγωγήν».

Ακόμα πιο καθοριστικό χτύπημα της ιδέας του Θεού, πέρα από τις κοινωνικοφιλοσοφικές ερμηνείες και την καλπάζουσα επιστημονική πρόοδο των προηγούμενων δυο αιώνων, δόθηκε από την ανάπτυξη πιο σύγχρονων επιστημών και κυρίως της Κβαντομηχανικής και της Βιολογίας. Τα κουάρκ, τα ηλεκτρόνια και οι τέσσερις θεμελιώδεις φυσικές δυνάμεις εξηγούσαν πλέον επαρκώς τη δημιουργία του σύμπαντος.

Η προέλευση της ζωής ερμηνεύτηκε με τη δράση των βασικών χημικών στοιχείων στην πρωτόγονη γήινη ατμόσφαιρα πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, δραστηριότητα που οδήγησε στα πρώτα οργανικά μόρια, την αυτοποίηση και αυτοοργάνωση των κυανοβακτηρίων, των πρώτων κυττάρων, των πρωτόγονων πρωτοπλασματικών οργανισμών που μετά από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια εξελίχθηκαν στους πρώτους πολυκύτταρους οργανισμούς.

Στο τέλος αυτής της μακράς εξελικτικής αλυσίδας, κατά την οποία έζησαν 500 εκατομμύρια διαφορετικά είδη αλλά το 99% είναι εξαφανισμένο σήμερα,πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια εμφανίστηκαν οι πιθηκάνθρωποι. Οι παρατηρήσεις και τα παλαιοντολογικά ευρήματα των φυσιοδιφών οδήγησαν ξεχωριστά τον Δαρβίνο και τον Γουάλας το 1858 στη δημοσίευση των ίδιων ακριβώς συμπερασμάτων για την εξέλιξη και καταγωγή των ειδών, μια διαπίστωση που έδωσε τέλος στην ιδέα της στασιμότητας του κόσμου. Ομως το 1871 ο Δαρβίνος έκανε το τρομερό βήμα: υποστήριξε την καταγωγή ανθρώπων και πιθήκων από τον ίδιο κοινό πρόγονο. Μέσα από την υλιστική ερμηνεία της μη κατευθυνόμενης φυσικής επιλογής γκρεμίστηκαν μεμιάς ο ανθρωποκεντρισμός και οι ισχυρισμοί των Γραφών περί της δημιουργίας του κόσμου από ένα πάνσοφο σχεδιαστή-ωρολογοποιό.

Η θύελλα που ξεσήκωσε «Η καταγωγή των ειδών» και «Η καταγωγή του ανθρώπου» δεν έχει κοπάσει ακόμα. Μετά από ατελείωτες διενέξεις και διώξεις από θρησκευτικές οργανώσεις, η τελευταία δίκη κατά της Δαρβινικής Θεωρίας έγινε το 2005 (!!!) στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Τα όποια κενά παρουσίαζε η θεωρία του Δαρβίνου συμπληρώθηκαν από τις μετέπειτα παλαιοντολογικές ανακαλύψεις, αλλά κυρίως  από την πρόοδο της Μοριακής και Γενετικής Βιολογίας. Το 1963, οι Κρικ  και Γουότσον  επιβεβαίωσαν πλήρως τη Δαρβινική Θεωρία με την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA. Το DNA αποδείχτηκε ότι ήταν ο καθολικός γενετικός κώδικας, ηλικίας δισεκατομμυρίων ετών, το κοινό αλφάβητο κάθε ζωντανού οργανισμού, είτε ζωικού είτε φυτικού.

Στην κατακλείδα αυτού του απροκατάληπτου, αμερόληπτου, λαϊκού, επιστημονικού βιβλίου, τα συμπεράσματα είναι αναντίρρητα:

  • Το σύμπαν προκύπτει από την εξέλιξη της ύλης, αυτοποιείται και αυτοοργανώνεται χωρίς κανένα σχέδιο ή σκοπό.
  • Η αρμονία και η ομορφιά γύρω μας είναι αποτέλεσμα μοριακών δυνάμεων.
  • Οι άνθρωποι έχουν κοινή καταγωγή όχι μόνο με τους πιθήκους αλλά και όλους τους κατώτερους οργανισμούς.
  • Τα συναισθήματα είναι αποτέλεσμα εξωτερικών ερεθισμάτων που από τα αισθητήρια όργανα μεταβιβάζονται στον εγκέφαλο μέσω της ροής ηλεκτρονίων.
  • Η ψυχή και η συνείδηση του ανθρώπου πεθαίνουν μαζί με το σώμα του.
  • Η ανθρωπότητα πορεύεται αργά και βασανιστικά από τα μεταφυσικά δεσμά των θρησκειών στο δρόμο της επιστημονικής άνοιξης.

E.Σ.

Εκτύπωση 🖨
ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 23 Νοέμβρη
Επόμενο άρθρο Οι εμίρηδες των ΗΑΕ ως πλυντήρια βρόμικου χρήματος και «μπροστινοί» του διεθνούς μονοπωλιακού κεφάλαιου

Σχετικά Αρθρα

Γιάννη Μανέτα, Τα Δαρβινικά Δεινά

Πολιτισμός 5 Ιούλ 2026, 19:49

Ενα ποίημα | Η Γάζα είναι ελπίδα, είναι φωτιά, είναι άσβεστη φλόγα

Πολιτισμός 21 Ιούν 2026, 11:22

Eρβαντ  Αμπραχαμιάν: Η σύγχρονη ιστορία του Ιράν

Πολιτισμός 14 Ιούν 2026, 10:06

Oλα τα σιωναζιστικά γουρούνια έχουν την ίδια μούρη

Πολιτισμός 9 Ιούν 2026, 12:49

H Παλαιστίνη «εισέβαλε» ορμητικά και στη Biennale

Πολιτισμός 6 Ιούν 2026, 11:18

Γκλάμουρ γάμος σε αρχαιολογικό χώρο (!) με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μια τέτοια διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μεθοδεύει και οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Το brandname “hellenic heritage”, που λανσάρει ο ΟΔΑΠ..

Πολιτισμός 3 Ιούν 2026, 13:53
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Το Ιράν έκλεισε το Στενό του Ορμούζ και απάντησε με συντριπτικούς βομβαρδισμούς αμερικάνικων βάσεων

Γαλιμπάφ: Η εποχή των μονομερών συμφωνιών τελείωσε

12 Ιούλ 2026, 12:04
Αθλητισμός

Μια τοιχογραφία μέσα στα ερείπια: Πώς ο Χοσάμ Χασάν έγινε ο ήρωας της Γάζας στο Μουντιάλ

12 Ιούλ 2026, 09:57
Παιδεία

Μας πήρανε χαμπάρι και πλάκωσαν σωρηδόν όλα τα κολλέγια για να πανεπιστημιοποιηθούν

12 Ιούλ 2026, 09:27
Καταστολή

Μπόνους απέλασης: 250 ευρώ σε δικηγόρους άμα πείθουν τον αιτούντα άσυλο να δεχτεί την απέλαση

Με ΚΥΑ ντροπής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μετατρέψει τους δικηγόρους σε ρουφιάνους

12 Ιούλ 2026, 09:19
Παιδεία

Πολυτεχνείο Κρήτης: Απαράδεκτες συνδικαλιστικές διώξεις σε φοιτητές της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ)

12 Ιούλ 2026, 08:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

12 Ιούλ 2026, 00:01
Αγροτικά

Πέρασε και στην Ηπειρο η ευλογιά των αιγοπροβάτων

Πέντε εστίες στην ΠΕ Πρέβεζας μέσα σε μια εβδομάδα

11 Ιούλ 2026, 20:07
Εργατικά

Απεργία-Αποχή εκπαιδευτικών: Σκόπιμες καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση» από τη διοικητική ιεραρχία

Για να κριθούν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή με το αυστηρότερο καθεστώς του 2026

11 Ιούλ 2026, 17:03
Διεθνή

Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια

11 Ιούλ 2026, 09:42
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

11 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

«Μείωση της έντασης με το Ιράν» ζητούν τώρα οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

10 Ιούλ 2026, 20:24
Διεθνή

Πλήρως ενσωματωμένη στο αστικό σύστημα εξουσίας η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά

Το παράδειγμα της Λεπέν, που επανέρχεται με δικαστική βούλα

10 Ιούλ 2026, 19:53
Διεθνή

Δεν έχουν τα κότσια να επιστρέψουν στον πόλεμο κατά του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Οι Ιρανοί απάντησαν πλήττοντας αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο

10 Ιούλ 2026, 14:07
Κόντρες

Τα παπαγαλάκια του βρομιάρη

10 Ιούλ 2026, 09:52
Διεθνή

Aποτυχημένη απόπειρα κατά του εκπροσώπου της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ

Δολοφονήθηκε ένας Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν άλλοι

10 Ιούλ 2026, 07:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούλη

10 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτική

Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους

Με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμά της να καλέσει για ακρόαση τους Ντίλιαν και Δημητριάδη

9 Ιούλ 2026, 21:47
Αγροτικά

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

9 Ιούλ 2026, 20:17
Πολιτική

Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από το casus belli;

9 Ιούλ 2026, 19:54
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

1964: Μεταρρυθμίσεις στην παιδεία – δωρεάν σχολικά βιβλία.

1967: Το καθεστώς της 21ης Απριλίου αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από 480 έλληνες πολίτες.

1973: Καταδίκες 27 ατόμων από το στρατοδικείο Ιωαννίνων για συμμετοχή στην οργάνωση “Αρης Βελουχιώτης”.

1979: Βόμβα στα γραφεία της «Αερολιμήν Αθηνών ΑΕ» που κατασκευάζει το αεροδρόμιο στα Σπάτα (ΕΛΑ).

1993: Ψηφίζεται νέο ρωσικό σύνταγμα που αντικαθιστά εκείνο που ισχύει από την περίοδο του Μπρέζνιεφ.

1994: Ο Γιασέρ Αραφάτ εγκαθίσταται στη Λωρίδα της Γάζας μετά από 27 χρόνια.

2003: Βόμβα της Λαϊκής Επαναστατικής Δράσης έξω από τα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας «Alico» στη Λεωφόρο Μεσογείων.

2005: Βόμβα στο εργοτάξιο της «Ακτωρ Τεχνοδομική» στο Γκάζι (Λαϊκή Επαναστατική Δράση).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo