Χελίν Μπολέκ

Σίγησε το αηδόνι του Grup Yorum – Νεκρή σε απεργία πείνας

0Χθες, 3 Απρίλη του 2020, άφησε την τελευταία της πνοή, στο Σπίτι της Αντίστασης στην Αρμουτλού, η Χελίν Μπολέκ, μέλους του διάσημου συγκροτήματος Grup Yorum. Ηταν μόλις 28 ετών! Η Χελίν Μπολέκ μαζί με τον Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ ξεκίνησαν απεργία πείνας απαιτώντας να αρθεί η απαγόρευση των συναυλιών του Grup Yorum, να σταματήσουν οι συνεχείς επιθέσεις στο πολιτιστικό στέκι τους Idil, να αφαιρεθούν από τη λίστα επικήρυξης της τουρκικής «αντιτρομοκρατίας» τα μέλη του συγκροτήματος, να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος τους και να αποφυλακιστούν όλα τα μέλη του συγκροτήματος.

Η Χελίν Μπολέν πέθανε την 288η μέρα της απεργίας πείνας, ενώ ο Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ βρίσκεται στη 292η μέρα.

Το Grup Yorum εδώ και τέσσερις δεκαετίες έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή καλλιτεχνική πορεία, γεμίζοντας γήπεδα και πλατείες, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά σε όλο τον κόσμο. Εγινε η φωνή των καταπιεσμένων, των κυνηγημένων, των αγωνιζόμενων, των μεταναστών, των πολιτικών κρατούμενων, των εργατών και των φτωχών αγροτών. Οι επιθέσεις εναντίον του δε σταμάτησαν ποτέ. Το τουρκικό καθεστώς ήθελε να του κλείσει τη φωνή, αλλά δεν τα κατάφερνε. Ο Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του, θέλησε να καταφέρει συντριπτικό χτύπημα ενάντια σ’ αυτή την αγωνιστική καλλιτεχνική κολλεκτίβα.

Η Χελίν Μπολέκ άφησε την τελευταία της πνοή αγωνιζόμενη ενάντια στη φίμωση. Για να μπορέσει το GrupYorum να αποκτήσει ξανά φωνή και δημόσια παρουσία. Οι λαοί της Τουρκίας και οι επαναστάτες όλου του κόσμου θα τη θυμούνται για πάντα. Η φωνή της, αποτυπωμένη στους δίσκους και στα βίντεο από τις συναυλίες του Grup Yorum θα μας θυμίζουν πάντοτε τη γλυκιά και ευγενική μορφή της και το αγωνιστικό της πνεύμα.
 
Βίντεο από την απεργία πείνας
 
Η Χελίν Μπολέκ και το Grup Yorum όταν συνάρπαζαν τα πλήθη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: