Προβολές και συζητήσεις

0

~Παρασκευή, 20/12/2019~
Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
(The other side of hope, Γερμανία, Φινλανδία, 2017, 98’)
Σκηνοθεσία, σενάριο, παραγωγή: Ακι Καουρισμάκι
Φωτογραφία: Τίμο Σάλμινεν
Μοντάζ: Σαμού Χεικίλα
Πρωταγωνιστές: Σερβάν Χαγί, Σακάρι Κουοσμάνεν, Γιάνε Χιτιαΐνεν, Ιλκα Κοϊβούλα, Νούπου Κοΐβου, Σίμον Χουσεΐν Αλ-Μπαζούν

Η πιο πρόσφατη και -παρά το γεγονός ότι ο τίτλος της περιέχει την λέξη «ελπίδα»- η πιο απαισιόδοξη ταινία του σκηνοθέτη, που μας έχει συνηθίσει ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα, πάντα με μια έντονη πολιτική ματιά, στο τέλος να χαμογελάμε.

Τα τελευταία χρόνια, ταινίες για το προσφυγικό βγαίνουν σωρηδόν. Δε θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, αφού είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη (και όχι μόνο) τα τελευταία χρόνια. Ο Καουρισμάκι πλάθει το δικό του κόσμο με τα δικά του χρώματα και το δικό του πολύ χαρακτηριστικό, μοναδικό χιούμορ και μας μιλά για τα αυτονόητα: όταν κάποιος χρειάζεται βοήθεια, τη δίνεις. Τα οποία, βέβαια, μόνο αυτονόητα δεν είναι -όπως και ο ίδιος πιστεύει- στον καπιταλισμό.

Η ιστορία του Χάλεντ, πρόσφυγα από τη Συρία που ψάχνει να βρει την αδερφή του, με την οποία χάθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ενώ ταυτόχρονα έρχεται αντιμέτωπος με το κράτος της Φινλανδίας, είναι στον πυρήνα της η ιστορία εκατομμυρίων ανθρώπων. Η ιστορία του Βίκστρομ, ενός άντρα που πιάνει πάτο ανάμεσα σε ανθρώπινα ερείπια σε μια μεγαλούπολη, είναι στον πυρήνα της ιστορία εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Καουρισμάκι δεν έρχεται να πει κάτι καινούριο. Ολοι έχουμε γνωρίσει τους χαρακτήρες της ταινίας του. Αυτή είναι μια μικρή του νίκη. Παρά το γεγονός ότι η ταινία είναι αισθητικά σφραγισμένη από το προσωπικό του ύφος και βρίθει συμβολισμών, νιώθουμε μεγάλη οικειότητα με το υλικό της. Εκεί είναι που τον «παραδεχόμαστε». Με μια πολύ απλή ιστορία, μας κρατά σφιχτά στη χούφτα του.


Παρασκευές στις 8:30 μμ | Είσοδος ελεύθερη
Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα
Ιουστινιανού 24, Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: