«Δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα. Υπήρχε εποπτεύουσα πάνω από εμένα, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Δημητρίου. Καλέστε την να σας το πει και εκείνη και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Καλογήρου. Και να 'ρθω εγώ να το επιβεβαιώσω. Είναι μία βρώμικη υπόθεση, με πολιτικές και δικαστικές διαστάσεις». Η δήλωση έγινε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά το τέλος της πρώτης μέρας της κατάθεσής του στην Προανακριτική Παπαγγελόπουλου της Βουλής.
Δεν πρόκειται για «ρεπορτάζ» βουλευτών-μελών της Επιτροπής, που κόβουν και ράβουν τις καταθέσεις των μαρτύρων ανάλογα με το πώς τους συμφέρει κομματικά. Εγινε από τον ίδιο τον Ι. Αγγελή και μας προσφέρει ένα λαμπρό παράδειγμα ποιότητας ανώτατου δικαστικού λειτουργού. Ο κύριος αυτός, που δηλώνει ότι δε θα βγάλει το φίδι από την τρύπα, θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί, αν είχε και το ελάχιστο ενδιαφέρον για το κύρος της αστικής Δικαιοσύνης. Γιατί υποτίθεται ότι οι εισαγγελείς έχουν καθήκον «να βγάζουν το φίδι από την τρύπα», να ανακαλύπτουν την αλήθεια και να την αποκαλύπτουν, για να προστατευθούν οι αδικούμενοι και να υποστούν τις κυρώσεις του νόμου οι αδικοπραγούντες. Αδιαφορώντας για κάθε προσωπικό κόστος, αποκρούοντας κάθε απειλή σε βάρος τους, απ' όπου κι αν προέρχεται, όσο ισχυροί κι αν είναι αυτοί που την εκτοξεύουν.
Φρόντισε, λοιπόν, ο Ι. Αγγελής να κάνει θρύψαλα αυτόν τον μύθο. Με τη δήλωσή του στους δημοσιογράφους επιβεβαίωσε αυτά που διέρρευσαν βουλευτές ως περιεχόμενο της μαρτυρικής κατάθεσής του. Οταν τον ρώτησαν ποιος είναι ο Ρασπούτιν, φέρεται να απάντησε: Εγώ τον ξέρω ως Ρασπούτιν. Δε λέω το όνομά του, όμως, παρά το γεγονός ότι το ξέρω, γιατί δεν εμπιστεύομαι την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το όνομα όμως το ξέρει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εγώ έχω σηκώσει μεγάλο βάρος σε αυτή την υπόθεση, άλλο βαρύτερο δεν μπορώ να σηκώσω. Να σηκώσουν ο καθένας το βάρος που του αναλογεί. Δεν θα αναλάβω εγώ ούτε τις ευθύνες της Δημητρίου ούτε του υπουργού που έκανε αυτά που έκανε.
Αν απάντησε έτσι («ξέρω, αλλά δεν σας το λέω»), διέπραξε και ποινικό αδίκημα. Γιατί είναι μάρτυρας και έχει «καθήκον αληθείας», όπως λένε οι άνθρωποι της φάρας του. Λεπτομέρειες, όμως. Εδώ ο Αγγελής επανέλαβε όλα όσα έχει γράψει σε διάφορες αναφορές του, οι οποίες -όλως τυχαίως!- διαρρέουν στο «Πρώτο Θέμα». Ξεχωρίζουμε όσα φέρεται να είπε για την περιβόητη σύσκεψη, η οποία έγινε στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Καλογήρου, αμέσως μόλις ο Αγγελής μαζί με τους εισαγγελείς Διαφθοράς επέστρεψαν από το θρυλικό ταξίδι στη Βιέννη. Σύσκεψη στην οποία εκτός από τον Αγγελή και τον Καλογήρου έλαβαν μέρος η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και η τότε γενική διευθύντρια Δημόσιας Διοίκησης (και παντελώς αναρμόδια!) Μαρία Παπασπύρου. Η σύσκεψη είχε ορντέβρ Ρασπούτιν και κυρίως πιάτο Τουλουπάκη. Τελικά, όπως φέρεται να κατέθεσε ο Αγγελής, ο Τσίπρας άκουσε τον Ρασπούτιν και δεν έδιωξε την Τουλουπάκη, και όχι τον Καλογήρου που του έλεγε ότι πάνε κατευθείαν στα βράχια. Και μετά την ανανέωση της θητείας της Τουλουπάκη, η Παπασπύρου τον διαβεβαίωσε (τον Αγγελή) ότι «αντί να διώξει ο Τσίπρας την Τουλουπάκη, θα διώξει τον Ρασπούτιν στον επόμενο ανασχηματισμό».
Μιλάμε για σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, σαν αυτές που φτιάχνει το Χόλιγουντ, με πρωταγωνιστές διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς, φιλόδοξους και αδίστακτους πολιτικούς και μαφιόζους, που στήνουν και ξεστήνουν συμμαχίες. Μόνο φόνους που να διανθίζουν το στόρι δεν έχουμε εδώ. Δυστυχώς, για τον Αγγελή, κανένας άλλος δεν νομίζουμε ότι θα τον επιβεβαιώσει. Ούτε ο Καλογήρου, ούτε η Δημητρίου, ούτε η Παπασπύρου. Για τον απλούστατο λόγο ότι αυτοί δεν έχουν αλλάξει στρατόπεδο (ή δεν έχουν χεστεί από το φόβο τους, για να πάρουμε την πιο ήπια εκδοχή), όπως ο Αγγελής.
Τα μόνα καινούργια που φέρεται να κατέθεσε ο Αγγελής (πέρα απ' αυτά που κατά καιρούς έχει γράψει στις δημοσιευθείσες αναφορές του) αφορούν τις παρτίδες με τους Αμερικάνους. Κάλεσε, είπε, στο γραφείο του τον υπεύθυνο του FBI και αυτός τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ενώ τον ενημέρωσε πως το ίδιο έχει πει ο πρέσβης Πάιατ και στον Κοντονή και στον Καλογήρου. Φέρεται επίσης να κατέθεσε ότι ο εκπρόσωπος του FBI του είπε ότι υπάρχει ένας δικηγόρος που εκβιάζει τους μάρτυρες και θα πρέπει η ελληνική Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με αυτό, γιατί αυτός ο δικηγόρος είχε συμφέρον να έχει θετική εξέλιξη η υπόθεση στην Αμερική γιατί θα έπαιρναν χρήματα. Κι ακόμα ότι ρώτησε γιατί σε έγγραφο του FBI αναφέρονται ονόματα πολιτικών κι ο υπεύθυνος του FBI του απάντησε «να πάτε να ρωτήσετε αυτούς που τα στέλνουν». Τότε αυτός (ο Αγγελής) πήγε στην Τουλουπάκη και τη ρώτησε τι ακριβώς ρωτάει για πολιτικούς στην Αμερική κι αυτή του απάντησε ότι ρωτάει για ονόματα που προκύπτουν από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Μ' άλλα λόγια, ο Αγγελής έκανε μια κατάθεση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της θεωρίας της «σκευωρίας», που υποστηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να κατονομάσει τον Ρασπούτιν. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναμένουμε κατ' αντιπαράσταση εξέτασή του με την Δημητρίου, την Παπασπύρου και τον Καλογήρου, για να συνεχιστεί το ξεκατίνιασμα. Αντε να δούμε πώς θα καταφέρουν να το μαζέψουν όλο αυτό το πράγμα.