Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 14 Οκτώβρη
  • Ενας ανασφαλής πρωθυπουργός και ένα γκάλοπ… τίγκα στην αξιοπιστία
  • Οι θέσεις των ανταγωνιζόμενων ισραηλινών πολιτικών κομμάτων για το Παλαιστινιακό ζήτημα και οι πιθανές επιπτώσεις τους
  • Φοιτητές κατασκηνώνουν στο Σύνταγμα για το κόστος σπουδών και τη στέγη
  • Αχ καρδιά μου και εγώ
  • Στηρίζουν με απροσμέτρητο κυνισμό τη γενοκτονία των Παλαιστινίων και τη νομιμοποίηση της επιθετικότητας των σιωναζιστών
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτισμός»Καταγγελία των άδικων πολέμων
Πολιτισμός

Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

Καταγγελία των άδικων πολέμων

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Ιούλ 2008, 00:00

Το θέατρο είναι ένας πολιτικός χώρος. Υπερασπίζεται τις ιδέες του και στρατεύεται στον αγώνα κατά της αδικίας που εκδηλώνεται απροκάλυπτα. Το θέατρο εκτίθεται στο σκάνδαλο, γιατί δεν έχει γνώμη επί παντός του επιστητού, ενώ θέλει να γνωρίσει περισσότερα. Είναι ένας χώρος έκπληξης. Οποιος προσέρχεται δε γνωρίζει τι τον περιμένει και αιφνιδιάζεται, γιατί δεν περίμενε ότι θα δει αυτό που διαισθανόταν και που δε μπορούσε ποτέ να το εκφράσει με λέξεις.
Ματίας Λάνγκχοφ

Ο Χάινερ Μίλερ είναι αυτός που έδωσε σάρκα και οστά στο σχέδιο του Μπρεχτ για «αποδόμηση» των κλασικών κειμένων και «δόμηση», με βάση το μυθολογικό τους υπόστρωμα, έργων σύγχρονων, που όχι απλά να διαλέγονται με την Ιστορία σύμφωνα με το χεγκελιανό σχήμα (η Ιστορία ως ανάμνηση), αλλά να διαλέγονται με την Ιστορία σύμφωνα με το μαρξικό σχήμα (ιστορικός υλισμός). Ο Ματίας Λάνγκχοφ, παιδί κι αυτός της μεγάλης του «Μπερλίνερ Ανσάμπλ» σχολής, στενός συνεργάτης και φίλος για πολλά χρόνια του Μίλερ, ήταν ο πλέον κατάλληλος για να φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με τη δουλειά του γερμανού ποιητή και δραματουργού πάνω στην αρχαία τραγωδία. Γιατί το ελληνικό κοινό έχει ένα πρόβλημα: έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τη χλαμύδα και το σανδάλι, από τη μια, και από επιδεικτικούς-κενούς περιεχόμενου μοντερνισμούς, από την άλλη, σε βαθμό που να ‘χει χάσει τ’ αυγά και τα πασχάλια.

Ο πληθωρικός γερμανός σκηνοθέτης μας παρουσίασε την ελληνική βερσιόν του «Φιλοκτήτη» του Χάινερ Μίλερ με καθαρά μπρεχτικό τρόπο. Ετσι, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τι σημαίνει «αποστασιοποίηση», τι σημαίνει «χειρονομία», τι σημαίνει, τελικά, επικό-διδακτικό θέατρο. Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά.

Βαθύς μελετητής της αρχαιοελληνικής τραγωδίας ο Χάινερ Μίλερ καταθέτει με το «Φιλοκτήτη» την πρώτη ολοκληρωμένη σπουδή του. Κρατά τον πυρήνα και τα βασικά πρόσωπα του μύθου (Φιλοκτήτης, Οδυσσέας, Νεοπτόλεμος) και τίποτ’ άλλο. Χτίζει ένα βαθύ και σύνθετο φιλοσοφικό δοκίμιο, αποκαλύπτοντάς μας την ουσία της εκμεταλλευτικής εξουσίας και των πολέμων στους οποίους αυτή καταφεύ-γει. Οι πρωταγωνιστές του μιλερικού «Φιλοκτήτη» δεν είναι έρμαια των θεϊκών χρησμών, όπως στον σοφόκλειο «Φιλοκτήτη». Είναι «έρμαια» των εξουσιαστικών δομών, τις οποίες υπηρετούν. Το πρόσωπο του νεαρού Νεοπτόλεμου είναι το «κλειδί» για την ανάγνωση του μιλερικού «Φιλοκτήτη». Ο νεαρός και άπειρος πρίγκιπας, με τα φουσκωμένα από «ιδεαλισμό» μυαλά, μπαίνει βαθμιαία στο κόλπο, είναι το πρόσωπο που εξελίσσεται σε όλη τη διάρκεια του έργου, για να καταλήξει στο τέλος ένας στυγνός εξουσιαστής, ένας αδίστακτος πολέμαρχος, ίδιος κι απαράλλαχτος με τον (κατά τα άλλα μισητό εχθρό του) Οδυσσέα. Ο Νεοπτόλεμος γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει για να υπηρετήσει την τάξη του και το αξίωμά του.

Ο Μίλερ προχωρά επίσης σε πλήρη ανατροπή του φινάλε. Στην τραγωδία του Σοφοκλή η λύση δίνεται από τον «από μηχανής θεό» Ηρακλή, που εμφανίζεται και πείθει τον Φιλοκτήτη ν’ ακολουθήσει τον Οδυσσέα και το Νεοπτόλεμο στην Τροία, όπου τα βέλη του είναι απαραίτητα για τη νίκη του στρατού των Ελλήνων, σύμφωνα με κάποιο χρησμό. Στο έργο του Μίλερ υπάρχει μόνο η… «από μηχανής» πολιτική πονηριά του Οδυσσέα. Ο Φιλοκτήτης πεθαίνει καρφωμένος πισώπλατα από το σπαθί του Νεοπτόλεμου και ο Οδυσσέας μηχανεύεται τη μεταφορά του πτώματος στο ελληνικό στρατόπεδο, όπου ο νεκρός θα ταφεί με τιμές ήρωα που έπεσε σε άνιχη μάχη με πολλαπλάσιους Τρώες! Αφού δεν εξασφαλίστηκε ο ζωντανός πολεμιστής, θα βγάλουν από το πτώμα του όση περισσότερη πολιτική υπεραξία μπορέσουν, χειραγωγώντας με το «εθνικό» παραμύθι το δυσαρεστημένο από το δεκαετή πόλεμο στράτευμα, για να συνεχίσει την πολιορκία της Τροίας.

Πριν μιλήσουμε για την παράσταση, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η Ελένη Βαροπούλου που έκανε τη μετάφραση πραγματοποίησε έναν πραγματικό άθλο, καταφέρνοντας να διατηρήσει το μέτρο σε μια γλώσσα τόσο διαφορετική από τη γερμανική και σ’ ένα κείμενο που φιλοσοφεί με τα μέσα της ποίησης.

Ο Λάνγκχοφ ανέβασε το «Φιλοκτήτη» ως καταγγελία των ιμπεριαλιστικών πολέμων, συνοδεύοντάς τον μ’ ένα δικό του Ιντερμέδιο. Ενα κείμενο «από τη σκοπιά των ηττημένων», όπως το χαρακτηρίζει, το οποίο (παρά την κάποια ιδεολογική ασάφεια, που αφορά τη μη καθαρή αναγνώριση και δίκαιων πολέμων) αποτελεί μια σκληρή καταγγελία των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Ενα Ιντερμέδιο που στην ελληνική παράσταση παρουσιάστηκε μόνο εν μέρει, διότι –όπως ο ίδιος ο Λάνγκχοφ κατήγγειλε, διαβάζοντας κείμενο στο κοινό– η στυγνή γραφειοκρατική αντίληψη και η ανευθυνότητα κάποιων αρχαιολόγων τον εμπόδισε να στήσει το σκηνικό που ήθελε και να κάνει τις πρόβες που απαιτούνταν. Ακόμη και πρωτόλειο (δικός του ο χαρακτηρισμός), όμως, το Ιντερμέδιό του, με τη βοήθεια συγκλονιστικών εικόνων που αναφέρονταν σε σφαγές από το Βιετνάμ μέχρι το Ιράκ και των Μισέλ Βάλεϊ και Βίκυς Βολιώτη, λειτούργησε στο  πνεύμα του Μίλερ (και στο πανταχού παρόν πνεύμα του Μπρεχτ), επικαιροποιώντας ακόμη περισσότερο το κείμενο του «Φιλοκτήτη» (ας σημειωθεί ότι ανάλογες παρεμβάσεις εισηγείται και ο Μίλερ στις σημειώσεις που συνοδεύουν το έργο).

Σ’ ένα άγριο, ρημαγμένο τοπίο, με τους ηθοποιούς ντυμένους και μακιγιαρισμένους έτσι που να μη παραπέμπουν σε κάποια χρονική περίοδο, αλλά στη στρατοκρατική λειτουργία της πολιτικής και την πολιτική λειτουργία της στρατοκρατίας (σκηνικά-κοστούμια Κάθριν Ρανκλ, μακιγιάζ Μαρία Παλαιοκρασσά), υπό τη συνοδεία των απόκοσμων, εφιαλτικών ήχων του Λουΐτζι Νόνο και με τη βοήθεια ενός μουντού φωτισμού (Αντώνης Παναγιωτόπουλος), ο Λάνγκχοφ άφησε τους τρεις ηθοποιούς του (Μηνάς Χατζησάββας, Λευτέρης Βογιατζής, Χρήστος Λούλης) να εμφανιστούν παίζοντας ο καθένας «κόντρα»  στους άλλους, χωρίς να επιδιώξει να ομογενοποιήσει το παίξιμό τους. Επιλογή απολύτως συνειδητή, γιατί τον βοηθούσε στην «αποστασιοποίηση» που ήθελε να πετύχει.

Για το επικό-διδακτικό θέατρο δεν υπάρχουν πρόσωπα που πάσχουν, αλλά πρόσωπα που ενεργούν έτσι ή αλλιώς κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις. Ο θεατής δεν πρέπει ούτε στιγμή να ταυτιστεί με οποιονδήποτε από τους χαρακτήρες, αλλά να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους συμπεριφέρονται έτσι ή αλλιώς. Αυτό έγινε σαφές από την έναρξη της παράστασης. Οι ηθοποιοί έφτασαν μ’ ένα αυτοκίνητο στο πλάι του κοίλου του θεάτρου, κατέβηκαν στην ορχήστρα, έδωσαν το έναυσμα ν’ αρχίσει το εισαγωγικό βίντεο και στη συνέχεια «ενδύθηκαν» τους ρόλους τους. Στη διάρκεια δε του Ιντερμέδιου, οι δυο απ’ αυτούς έπαιζαν σαν κλόουν με ξύλινα σπαθιά, όπως ακριβώς υποδεικνύει ο Μίλερ στις οδηγίες του. Ολα τούτα σ’ ένα βαθμό ξενίζουν ένα κοινό όπως το ελληνικό, που δεν έχει συνηθίσει στη μη αριστοτελική δραματουργία. Ομως, ο καταιγιστικός λόγος του Μίλερ και το έντονο σωματικό παίξιμο που επέβαλε ο Λάνγκχοφ στους ηθοποιούς (καμιά σχέση με φορμαλισμούς άλλων σκηνοθετών) καθήλωσαν το κοινό, το οποίο στο τέλος ξέσπασε σ’ ένα θερμό, παρατεταμένο χειροκρότημα, που κάθε άλλο παρά τυπικό ήταν (προσωπικά είδαμε έλληνα θεατρικό σκηνοθέτη να χειροκροτεί μανιωδώς, εμφανώς εκστασιασμένος απ’ αυτό που είχε παρακολουθήσει).

Κάπου διαβάσαμε, ότι η παράσταση θα βγει περιοδεία. Αν γίνει αυτό, μην τη χάσετε. Δεν θα υπάρξουν πολλές τέτοιες ευκαιρίες.

ΔΗΜ. ΝΑΤ.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

Ρήμαξαν τον τόπο, γονάτισαν το λαό
Επόμενο άρθρο

Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

ΣΙΝΕΜΑ

Σχετικά Αρθρα

Oι σκηνοθέτες του ΝΑΖΑ υιοθετούν το βρόμικο σιωνιστικό αφήγημα

Πολιτισμός 6 Οκτ 2026, 11:27

Ghassan Kanafani, Τα θεατρικά

Μετάφραση Ναουζάτ Χαντίντ - Πρόλογος Νασίμ Αλάτρας - Εκδόσεις ΣΑΛΤΟ

Πολιτισμός 4 Οκτ 2026, 12:16

Αν πιστεύεις το NAZA, αλλά όχι τους ίδιους τους Παλαιστίνιους, είσαι συνένοχος

Πολιτισμός 30 Σεπ 2026, 09:07

Ο Macklemore, οι Γαζαίοι και οι τεκτονικές δονήσεις στην αμερικάνικη βιομηχανία της ψυχαγωγίας

Πολιτισμός 26 Σεπ 2026, 14:30

Ο Νετανιάχου, η Σούζαν Σαράντον και ο ορισμός της είδησης

Διεθνή 25 Σεπ 2026, 09:30

Macklemore και φίλοι: Περιοδεία «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»

Προγραμματίστηκαν ήδη συναυλίες σε Δουβλίνο, Παρίσι και Λονδίνο - Τα έσοδα θα διατεθούν σε υποστηρικτές του Παλαιστινιακού Κινήματος

Πολιτισμός 24 Σεπ 2026, 19:47
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Οκτώβρη

14 Οκτ 2026, 00:01
Πολιτική

Ενας ανασφαλής πρωθυπουργός και ένα γκάλοπ… τίγκα στην αξιοπιστία

13 Οκτ 2026, 22:07
Διεθνή

Οι θέσεις των ανταγωνιζόμενων ισραηλινών πολιτικών κομμάτων για το Παλαιστινιακό ζήτημα και οι πιθανές επιπτώσεις τους

13 Οκτ 2026, 20:09
Παιδεία

Φοιτητές κατασκηνώνουν στο Σύνταγμα για το κόστος σπουδών και τη στέγη

13 Οκτ 2026, 18:57
Κόντρες

Αχ καρδιά μου και εγώ

13 Οκτ 2026, 18:48
Παιδεία

Στηρίζουν με απροσμέτρητο κυνισμό τη γενοκτονία των Παλαιστινίων και τη νομιμοποίηση της επιθετικότητας των σιωναζιστών

Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας

13 Οκτ 2026, 13:52
Εργατικά

Εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης: Συμπαράσταση στους διωκόμενους του ΨΝΑ

13 Οκτ 2026, 12:02
Διεθνή

«Θεία δίκη»: Ενας μαθητής νεκρός και 24 τραυματίες από έκρηξη μη εκραγέντος πυρομαχικού στη βόρεια σιωνιστική οντότητα

13 Οκτ 2026, 11:51
Καταστολή

Ο Γιάννης Καρατσώλης έχει καταδικαστεί άδικα

Στις 29 Οκτώβρη ξεκινά η δίκη του σε δεύτερο βαθμό

13 Οκτ 2026, 10:46
Διεθνή

Iράν: «Ανεπαρκείς» οι μερικές παραχωρήσεις των ΗΠΑ στους ιρανικούς όρους

13 Οκτ 2026, 10:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Οκτώβρη

13 Οκτ 2026, 00:01
Ιστορία

Κατάπτυστη αθλιότητα! Αφίσα με τη σημαία της Βέρμαχτ πάνω από την Ακροπολη διαφημίζει ελληνο-γερμανικό συνέδριο για την Απελευθέρωση

Καταγγελία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

12 Οκτ 2026, 19:50
Κόντρες

Δεν είναι όλοι οι εβραίοι σιωνιστές

12 Οκτ 2026, 19:33
Διεθνή

Πλήγματα στο σιωναζισμό: Γάλλοι εργάτες εμπόδισαν τη φόρτωση υλικών για την Εlbit – Υγειονομικοί φορείς στη Βρετανία διέκοψαν σχέσεις με σιωνιστική φαρμακευτική

12 Οκτ 2026, 14:58
Πολιτική

Oταν ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του «φιλούσαν τον fucking ass» της Γκίλφοϊλ

12 Οκτ 2026, 14:28
Εργατικά

Motor Oil: Δύο νεκροί εργάτες και συνδικάτα σε ρόλο ουδέτερων παρατηρητών

12 Οκτ 2026, 12:32
Καταστολή

Δημητράς – Ολσεν: Η δίκη αναβλήθηκε, η ομηρία συνεχίζεται

12 Οκτ 2026, 09:50
Εργατικά

Εργαζόμενοι Παίδων Πεντέλης: Συμπαράσταση στους διωκόμενους εργαζόμενους του ΨΝΑ

12 Οκτ 2026, 00:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Οκτώβρη

12 Οκτ 2026, 00:01
Εκδηλώσεις

Εκδήλωση της Δικτύωσης: «7 Οκτώβρη 2023: Ενας ηρωικός Κατακλυσμός»

Παρασκευή 16/10, 7 μμ, αίθουσα Παναρκαδικής

11 Οκτ 2026, 11:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Οκτώβρη

Ημέρα δωρεάς οργάνων σώματος και μεταμοσχεύσεων.

Ημέρα προτύπων (τυποποίησης).

1906: Επαναστάτες ληστεύουν 600.000 ρούβλια από υπερφρουρούμενη χρηματαποστολή στο κέντρο της Πετρούπολης.

1939: Το υπουργείο Παιδείας ορίζει ότι οι μαθητές θα χαιρετούν με τον ίδιο τρόπο που χαιρετούν οι φαλαγγίτες της ΕΟΝ.

1973: Συλλαλητήριο 12.000 κατοίκων των Μεγάρων κατά των σχεδίων για εγκατάσταση εργοστασίου αλουμίνας και διυλιστηρίου στην πόλη.

1976: Βόμβες σε καταστήματα και σε αποθήκη της «Siemens».

2000: Βόμβα που δεν εξερράγη στο γραφείο του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Σ. Σουμάκη στον Πειραιά (Επαναστατικοί Πυρήνες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Είχα την συγκλονιστική Χαρά, Τιμή και Απόλαυση να παρίσταμαι και να ακούσω ζωντανά την πιο σπουδαία πολιτική ομιλία που έχω ακούσει στην ζωή μου. Ο Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ @SecRubio δεν μίλησε σήμερα στην Πνύκα, μπροστά από την Ακρόπολη μόνον ως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αλλά ως ο πολιτικός εκπρόσωπος των ανθρώπων της Δύσης που ζούσαν, που ζουν και που θα ζήσουν στο μέλλον. Έκανε μια αληθινά Ιστορικών διαστάσεων ομιλία. Περιττό να πω ότι συμφωνώ σε όσα είπε στο 100% και ότι ως Έλλην αισθάνομαι υπερήφανος για το βάθος του θαυμασμού του για τους προγόνους μας αλλά και ως Υπουργός αυτής της Κυβερνήσεως για την δημόσια αναγνώριση του στην αξιοπιστία και στην επιτυχία της Χώρας μας σήμερα. Η Ελλάδα, η Ρώμη και ο Χριστιανισμός συνθέτουν τον Δυτικό Πολιτισμό και η παρακμή του πρέπει να τελειώσει και να ξαναβρεί η Δύση τις ρίζες, τις αξίες και το πνεύμα της που την έκαναν για αιώνες κυρίαρχη. Πραγματικά αξίζουν πολλά εύγε αλλά και ευχαριστώ στον κ. Ρούμπιο για την σημερινή του ομιλία.

Αδωνις Γεωργιάδης

(Εντάξει, εμετός. Προσέξτε, όμως, την επιτηδευμένη μίμηση του ύφους του Τραμπ, με κεφαλαία γράμματα σε ορισμένες λέξεις και κάποια βροντώδη επίθετα. Δεν είναι χωρίς σημασία. Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας του Μητσοτάκη ήξερε ότι θα προκαλέσει. Διάλεξε σκόπιμα να γράψει αυτό το έμεσμα, ξεπερνώντας κάθε άλλο δεξιό πολιτικό ή δημοσιογράφο στην Ελλάδα. Ολοι οι άλλοι έγλειψαν πατόκορφα τον Ρούμπιο αλλά με… στιλ και… αντικειμενικότητα. Προσπάθησαν να εμφανιστούν σοβαροί και… αξιοπρεπείς. Συνασπίστηκαν μάλιστα γύρω από τη θέση ότι ο Ρούμπιο δεν είναι σαν τους Τραμπ και Βανς αλλά είναι ένας παραδοσιακός Ρεπουμπλικανός. Μόνο ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος Σπυράδωνης κινήθηκε σε ρυθμό MAGA. Το μήνυμά του δεν αποδέκτες τόσο το δεξιό και ακροδεξιό κοινό στην Ελλάδα όσο ΤΗΝ πρεσβεία και το  ΜΑGA. Θέλησε να προβληθεί ως ο μοναδικός γνήσιος εκπρόσωπος του τραμπισμού στην ελληνική Δεξιά, ώστε να ενεργοποιήσει τις κεραίες ΤΗΣ πρεσβείας και να γίνει ο εκλεκτός της. Να διεκδικήσει την υποστήριξή ΤΗΣ και την υποστήριξη του MAGA, επειδή ξέρει ότι δεν αργεί η ώρα που θα διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ με αντίπαλο τον… αριστερό Δένδια)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

    17Ν
    • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      Εφετείο 17Ν
  • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

    ΕΛΑ
    • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

    Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

    Ποιοι είμαστε
  • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

    Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

    Επικοινωνία
  • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

    Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

    Όροι χρήσης
  • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

    Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

    Ποιοι είμαστε
  • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

    Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

    Επικοινωνία
  • Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

    Χάινερ Μίλερ: Φιλοκτήτης, σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo