Μόλις διαβάσαμε ότι στην τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη, παρουσία Κατερίνας και Κούλη, τον εθνικό ύμνο θα τραγουδήσει «η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή», γεμίσαμε ερωτηματικά. Πρώτα-πρώτα για τον επιθετικό προσδιορισμό «διεθνούς φήμης». Διότι υπάρχουν αρκετές ελληνίδες λυρικές τραγουδίστριες, σοπράνο και μέτζο σοπράνο, που δε χρειάζεται να βάλουν ένα «διεθνούς φήμης» μπροστά από το όνομά τους. Αυτό είναι αυτονόητο. Η Αγνή Μπάλτσα, ας πούμε, ή η Σόνια Θεοδωρίδου, η Βάσω Παπαντωνίου, η Ειρήνη Καραγιάννη, για να θυμηθούμε πρόχειρα μερικές.
Δεν ξέρουμε αν η Μπάλτσα τραγουδά ακόμη στα 76 της, αλλά τις δυο στροφές του «Υμνου προς την ελευθερία» θα μπορούσε να τις τραγουδήσει. Χαλαρά. Για τις υπόλοιπες δεν το συζητάμε, είναι ακόμα ενεργές στις διεθνείς λυρικές σκηνές. Υπάρχουν κι άλλες με διεθνή καριέρα, όπως η Κασσάνδρα Δημοπούλου, η Ελενα Ξανθουδάκη, η Χριστίνα Πουλίτση. Αλλά και οι νεότερες μονωδοί, όπως η Δήμητρα Κωτίδου, η Αννα Στυλιανάκη, η Διαμάντη Κριτσωτάκη και άλλες.
Αλλά για να επιλεγεί η «διεθνούς φήμης σοπράνο» Αναστασία Ζαννή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ισάξια των προαναφερθεισών και να τις ξεπερνά στο glamour, που ήταν και το ζητούμενο της φιέστας για τα 200 χρόνια. Οπως κουβάλησαν τον Αλιάγα (άλλο άθλιο σόου η παρουσίαση της παρέλασης), έτσι κουβάλησαν και τη «διεθνούς φήμης σοπράνο» Ζαννή, που μόνο εμείς οι… άσχετοι δε γνωρίζαμε.
«Γκουγκλάρισμα», λοιπόν, και ιδού το αποτέλεσμα. Η σημαντικότερη εμφάνιση της «σοπράνο» ήταν το… fame story, το μακρινό 2005, όπου διακρίθηκε ως ερμηνεύτρια στη… διάσημη «ροκ όπερα» «Δαίμονες» του «διεθνούς φήμη» συνθέτη… Νίκου Καρβέλα (γνωστού για τη σύνθεση δεκάδων… διεθνών επιτυχιών, όπως «Είναι γάτα ο κοντός με τη γραβάτα», «Κουφαλίτσες», «Δεν παντρεύομαι», «Χωρίς το μωρό μου» και πολλά άλλα). Οσο για τη «διεθνή καριέρα» δεν περιλαμβάνει ούτε μία (επαναλαμβάνουμε: ούτε μία) εμφάνιση σε κάποια όπερα, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Εστω ένα δεύτερο ή τρίτο ρόλο ή χορωδιακή συμμετοχή. Περιλαμβάνει εμφανίσεις σε εκδηλώσεις της «ομογένειας» στις ΗΠΑ και σε κάτι ελληνικές εκδηλώσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κάτι φιλανθρωπικά γκαλά.
Τις περισσότερες αναφορές στη «διεθνούς φήμης σοπράνο» τις βρήκαμε στο πάντα καλά ενημερωμένο σε θέματα υψηλής τέχνης… gossip-tv.gr. Βρίσκουμε συνεντεύξεις και δηλώσεις της σε…έγκυρα και… διεθνώς καταξιωμένα… πολιτιστικά έντυπα όπως Espresso, Λοιπόν, People, Ηello, Eγώ. Το 2012, μάλιστα, είχε συναντηθεί και με τον Κοκό Ντεγκρέτσια «σε ένα επίσημο VIP κάλεσμα που διοργανώθηκε στο ολυμπιακό χωριό για την άρση της ελληνικής σημαίας». Οπως δήλωσε η «διεθνούς φήμης σοπράνο», «αυτό που θαύμασα σε εκείνον είναι η αγάπη και ο σεβασμός του προς τους αθλητές. Ισως να θυμήθηκε την εποχή που λάμβανε και εκείνος μέρος στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες με τα ελληνικά χρώματα. Ηταν εκεί μαζί με τη σύζυγό του και τους χάρισα και ένα δικό μου CD. Εύχομαι να το ακούσουν και να τους αρέσει»!
Οντας καλά ενημερωμένοι, λοιπόν, καταφέραμε να αποφύγουμε το… έμφραγμα όταν παρακολουθήσαμε την «διεθνούς φήμης σοπράνο» να άδει τον εθνικό ύμνο στην Ακρόπολη, ενώπιον Κατερίνας, Κούλη και ευζώνων. Αν δεν μας πιστεύετε, αναζητήστε το σχετικό βίντεο στο Διαδίκτυο. Εμείς σας προειδοποιήσαμε, πάντως, και δε φέρουμε καμιά ευθύνη για ό,τι υποστείτε.
Η ελληνική Δεξιά, όσο κι αν το προσπάθησε, ποτέ δεν μπόρεσε να αποκτήσει στοιχειώδη επαφή με την τέχνη. Ακόμα και στην αστική εκδοχή της. Ηταν πάντοτε χωμένη στα κάθε είδους σκουπίδια. Και το επιβεβαίωσε και σήμερα.
ΥΓ. Τη «διεθνούς φήμης σοπράνο» κάλεσε το ΓΕΕΘΑ, που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης. Ετσι, εξηγούνται πολλά. Καλό θα ήταν να μαθαίναμε και την αμοιβή της.