Αν επρόκειτο για δηλώσεις του Πολάκη ή του Σπίρτζη, η κυβερνητική παράταξη θα έσπαγε πλάκα. Μαζί της και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Ομως τα χτυπήματα ήρθαν από το Συγκρότημα Μαρινάκη. Και ήταν χτυπήματα επαγγελματία μποξέρ: αριστερό άπερκατ και αμέσως δεξί ντιρέκτ στην ανοιχτή άμυνα. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση αντέδρασε παραζαλισμένη.
Τα «Νέα» στην έκδοση του Σαββατοκύριακου και το «Βήμα» την Κυριακή ξανάνοιξαν το θέμα των υποκλοπών, επικαλούμενα νέα στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν με τη μορφή κατασκοπευτικού αναγνώσματος. Πρωταγωνιστής και σκοτεινό πρόσωπο της ιστορίας ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος συνεργάζεται με ισραηλινούς επιχειρηματίες-πράκτορες που πωλούν λογισμικό υποκλοπών (αρχικά το Pegasus, μετά το Predator), κύπριους δικηγόρους και τον έλληνα Φ. Μπ. (ο Φέλιξ Μπίζιος είναι αυτός ή πρόκειται για… σατανική σύμπτωση αρχικών;) και στήνεται στην Αθήνα δίκτυο παρακολουθήσεων, που στοχεύει «υπουργό που φαίνεται να μην είχε και τόσο καλές σχέσεις με άλλους συνεργάτες του Πρωθυπουργού» και «στελέχη του κυβερνητικού κόμματος που βρίσκονται σε πολύχρονη σύγκρουση μεταξύ τους» και «παράγοντες εκτός πολιτικού χώρου» και «επιχειρηματία εκτός Αθηνών, που έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους προκειμένου να υπάρχει παρακολούθηση κι άλλων γνωστών του σημαντικών προσώπων, μέσω αυτού, αλλά και γιατί ήταν “εχθρός“ επιχειρηματιών που φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το συγκεκριμένο κέντρο», αλλά ενδεχομένως γίνονται «μέχρι και υποκλοπές, αντρών και γυναικών, για ιδιωτικούς λόγους».
Τα δημοσιεύματα δείχνουν ευθέως τον Δημητριάδη, αλλά ακουμπούν και τον Μητσοτάκη, καθώς αναφέρουν ότι ο Δημητριάδης αποχώρησε από το Μαξίμου «χωρίς όμως, όπως μνημονεύουν συχνά συνεργάτες του, να έχουν διαταραχθεί οι προσωπικές σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη»!
Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν αν τέτοια δημοσιεύματα προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν… άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.
Ο Οικονόμου έσπευσε να κάνει δήλωση το Σάββατο 29 Οκτώβρη, όταν κυκλοφόρησαν τα «Νέα». Μια δήλωση αμήχανη, που δεν περιείχε καμιά κατηγορηματική διάψευση του δημοσιεύματος και προσπαθούσε να μεταφέρει το παιχνίδι στις καταγγελίες των στελεχών της αντιπολίτευσης, χωρίς να καταγγέλλει το Συγκρότημα Μαρινάκη. Αξίζει να την παραθέσουμε ολόκληρη: «Ενα δημοσίευμα γεμάτο εικασίες -από το οποίο απουσιάζουν στοιχεία, ονόματα και συγκεκριμένα γεγονότα- έγινε αφορμή για βαρύγδουπες αντικυβερνητικές κορώνες. Ουδεμία έκπληξη, αφού, όποιος δεν μπορεί να παράγει πολιτική για τα μεγάλα και σοβαρά, καταφεύγει στην αναπαραγωγή μύθων. Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί κανένα κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης και οι υπηρεσίες ασφαλείας στη χώρα μας δεν χρησιμοποιούν, με οποιονδήποτε τρόπο, κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης».
Τι προκαλεί εντύπωση; Οτι το δημοσίευμα δεν κατηγορείται ως ψευδές και κατασκευασμένο, αλλά ως… εικοτολογικό και… ελλιπές, διότι… δεν αναφέρει «στοιχεία, ονόματα και συγκεκριμένα γεγονότα». Το Μέγαρο Μαξίμου φοβόταν ότι υπάρχει και συνέχεια και προσπάθησε να κρατήσει πισινή.
Την επομένη, το «Βήμα» είχε και ονόματα (αρχικά, πλην του Δημητριάδη που αναφερόταν ολογράφως) και γεγονότα. Ο Οικονόμου δεν έκανε καμιά δήλωση την Κυριακή. Τη Δευτέρα, στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, έκανε μια μακροσκελέστατη εισαγωγή, τα δύο τρίτα της οποίας περιλάμβαναν μύδρους κατά του ΣΥΡΙΖΑ και ύμνους για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Στην πορεία μας ως Κυβέρνηση κάνουμε και λάθη, καταγράφουμε και ορισμένες αστοχίες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συμπεριφορές λίγων στελεχών μας που κινούνται εκτός του αξιακού μας συστήματος. Αυτή, όμως, είναι η αναπόφευκτη μοίρα όσων προσπαθούν, όσων τολμούν, όσων δρουν», είπε ο Οικονόμου, αναφερόμενος στο σκάνδαλο Πάτση. Και συμπλήρωσε: «Το μείζον ζήτημα είναι όμως τι κάνεις με τα λάθη και τις αστοχίες. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαγιγνώσκει τα λάθη της γρήγορα, τα αναγνωρίζει με γενναιότητα και, κυρίως, αποδίδει ευθύνες, αναλαμβάνει το κόστος και προχωρά άμεσα σε δραστικές και αποτελεσματικές λύσεις. Δεν καλύπτει πολιτικά όποιον δρα εκτός του αξιακού μας πλαισίου, ούτε βάζει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα, δια του Προέδρου του, καλύπτει πολιτικά και στηρίζει στελέχη του που έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο με βαρύτατες κατηγορίες, οι οποίες αφορούν το σκληρό θεσμικό πυρήνα της Δημοκρατίας μας».
Για τα δημοσιεύματα του Συγκροτήματος Μαρινάκη ο Οικονόμου δεν είπε λέξη! Ρωτήθηκε, όμως. Και απάντησε τα ίδια: «Σε ό,τι αφορά το Predator, έχουμε τονίσει σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία ότι το ελληνικό Κράτος δεν έχει προμηθευτεί ούτε το Predator, ούτε κανένα άλλο κακόβουλο λογισμικό και καμία κρατική Αρχή Ασφάλειας στη χώρα, δεν χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα κακόβουλα λογισμικά… Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ“, ήταν ένα δημοσίευμα που είχε εικασίες, υποθέσεις, σχόλια. Δεν είχε συγκεκριμένα ονόματα. Ισχύουν τα όσα κατά καιρούς η Κυβέρνησή μας έχει πει. Δεν υπάρχει κάποια ελληνική κρατική Αρχή Ασφάλειας που να είχε τα συγκεκριμένα λογισμικά και που θα τα χρησιμοποιούσε, καθώς το ελληνικό Δημόσιο δεν τα έχει προμηθευτεί». Εδώ μιλάμε για απεγνωσμένη άμυνα, με προσοχή μη τυχόν και θιχτεί το Συγκρότημα Μαρινάκη. Κανονική ξεφτίλα, στην οποία μόνο ένοχοι θα μπορούσαν να ξεπέσουν.
Στο μεταξύ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ σκαρφάλωσαν στα κάγκελα (άλλο που δεν ήθελαν) και ο Τσίπρας έσπευσε να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό. Σήμερα το πρωί ο Οικονόμου βγήκε στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα στον Real FM και ρωτήθηκε σχετικά. Κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι «επαναλαμβάνει συνεχώς ένα ψέμα» και πως «έχει φτιάξει ένα κείμενο επερώτησης, το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά σε υποθετικές αφηγήσεις και σε υποθετικά ερωτήματα τα οποία υιοθετεί σαν να είναι γεγονότα». Εφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Τσίπρα για… «τραμπισμό αλά γκρέκα», παρομοιάζοντάς τον και με τον Μπολσονάρου, επειδή προετοιμάζει το έδαφος «μη αποδοχής του εκλογικού αποτελέσματος για δήθεν συστήματα παρακολούθησης». Για το Συγκρότημα Μαρινάκη, από το οποίο ξεκίνησαν όλα και στο οποίο στήριξε την επίκαιρη ερώτηση ο Τσίπρας, και πάλι δεν είπε κουβέντα!
Κατόπιν όλων αυτών το ερώτημα είναι «πού το πάει και τι γυρεύει ο Μαρινάκης;». Αμα δεν υπάρξει συνέχεια από το Συγκρότημα, παναπεί ότι έγιναν οι απαραίτητες… διευθετήσεις στο παρασκήνιο. Δεν είναι τυχαίο ότι με το θέμα δεν ασχολήθηκαν (μέχρι στιγμής) τα «σαρανταπεντάρια» του Συγκροτήματος, αλλά μόνο ο αστυνομικός συντάκτης Β. Λαμπρόπουλος. Χθες, ο Λαμπρόπουλος εμφανίστηκε και στην εκπομπή του Ευαγγελάτου στο Mega και επανέλαβε όσα είχε γράψει στις εφημερίδες, με τον Ευαγγελάτο να μη συμμετέχει (δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο) και κάποια στιγμή να προσπαθεί να τον κόψει.
Θα παρακολουθούμε το θέμα και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Συγκρότημα Μαρινάκη επανέφερε στην επικαιρότητα ένα θέμα που είχε παραδοθεί στη λήθη. Κι αυτό «πόνεσε» τον Μητσοτάκη. Αλλο να σε κατηγορούν ο Τσίπρας και ο Ανδρουλάκης και άλλο να βγαίνει ένα φουλ φιλοκυβερνητικό Συγκρότημα, το πιο ισχυρό Συγκρότημα στο χώρο των αστικών ΜΜΕ, μάλιστα, και να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του Τσίπρα και του Ανδρουλάκη, δίνοντας στον πρώτο την ευκαιρία να ξανασύρει τον Μητσοτάκη σε μια συζήτηση στη Βουλή, που αυτή τη φορά θα γίνει με νέους όρους σε ό,τι αφορά την προπαγάνδα.
ΥΓ. Αύριο καταφθάνει στην Ελλάδα ομάδα ευρωβουλευτών της περιβόητης Εξεταστικής Επιτροπής για το Pegasus και αντίστοιχο κατασκοπευτικό λογισμικό («PEGA»), αφού προηγουμένως θα έχει περάσει από την Κύπρο. Οπως ανακοίνωσε το Ευρωκοινοβούλιο νωρίτερα σήμερα, «θα συνομιλήσουν με μέλη της Βουλής των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις, καθώς και με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους ΜΚΟ, δημοσιογράφους, στελέχη ανεξάρτητων αρχών και άλλους σχετιζόμενους φορείς». Η κυβέρνηση διέρρευσε ότι από τη δική της πλευρά οι ευρωβουλευτές της PEGA θα συναντηθούν μόνο με τον Γεραπετρίτη.
Την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι οι ευρωβουλευτές θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Η συνέντευξη θα είναι ανοιχτή και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένα εδώ, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα (Facebook & Twitter).
Στην εντακαμελή αντιπροσωπία της PEGA, τέσσερις είναι του ΕΛΚ (μεταξύ αυτών και η Βόζεμπεργκ). Οι υπόλοιποι είναι των άλλων κομμάτων: Renew (μακρονιστές και σία), Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Αριστερά (ο Κούλογλου) και μία «ανεξάρτητη» από το Κίνημα 5 Αστέρων της Ιταλίας. Για να δούμε αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα καταφέρει να περάσει αυτόν τον σκόπελο με μικρές απώλειες.