Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Μπακαεΐ: Το Ιράν δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ τις προσεχείς ημέρες
  • Δυνάμεις υπό την ηγεσία της Ανσαραλά κινητοποιούνται μαζικά σε ολόκληρη την Υεμένη για την «εκδίωξη των κατοχικών δυνάμεων»
  • Mητσοτάκης-Θεοδωρικάκος γιουσουφάκια των βιομήχανων και των σουπερμαρκετάδων
  • Εκδικητική ομηρία και συνειδητή κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην υπόθεση της Χρύσας Χοτζόγλου
  • Σαν σήμερα 30 Ιούνη
  • Μαχητική αντίσταση στον Λίβανο – Νέες σιωναζιστικές επιδρομές στη Συρία
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Τα ιστορικά-πολιτιστικά μνημεία δεν ανήκουν στα θρησκευτικά δόγματα και στους εθνικισμούς
Πολιτική Πολιτισμός

Τα ιστορικά-πολιτιστικά μνημεία δεν ανήκουν στα θρησκευτικά δόγματα και στους εθνικισμούς

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Μάι 2024, 18:55

«Βαράτε Τούρκοι τ’ άλογα», να μην σας πιάσει ο Βασιλάκης ο Τουρκοκτόνος (κατά κόσμον Βασίλης Κικίλιας). Διαβάστε την ύψιστου πατριωτικού θάρρους δήλωση που έκανε: «Η λειτουργία της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους προσβάλλει βάναυσα την ιστορία και τον χαρακτήρα της μονής, τόσο ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς χάρη στα απαράμιλλης αισθητικής αξίας ψηφιδωτά της όσο και ως χώρου αναφοράς της Ορθοδοξίας. Είναι γνωστό πως το να καταστρέφεις κάτι που δεν μπορείς να καταλάβεις αποτελεί βασικό γνώρισμα της βαρβαρότητας». 

Υπάρχει Μονή της Χώρας ως «χώρος αναφοράς της Ορθοδοξίας»; Εχουμε «άλλον ένα βυζαντινό ναό, ο οποίος λειτουργούσε ως μουσείο για 79 χρόνια, και τώρα μετατρέπεται σε τζαμί», όπως γράφουν τα ελληνικά αστικά Μέσα; Αν είναι έτσι, τότε τι γυρεύει ο μεγαλοπρεπής μιναρές σ’ έναν ορθόδοξο ναό; Μήπως επί αιώνες λειτουργούσε σαν τζαμί, προτού μετατραπεί σε μουσείο;

Η επίσημη ονομασία του μνημείου είναι Μουσείο Καριγιέ (Kariye Müzesi – Moυσείο της Χώρας). Οι ισλαμοεθνικιστές της Τουρκίας το αποκαλούν Τζαμί Καριγιέ (Kariye Camii) και οι χριστιανοεθνικιστές της Ελλάδας Μονή της Χώρας. Η κάθε πλευρά παίρνει ένα κομμάτι της ιστορίας του μνημείου για να ικανοποιήσει τα ένστικτά της.

Η Μονή της Χώρας ολοκληρώθηκε σε διάφορες περιόδους της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης και τη μετατροπή της σε πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μετατράπηκε σε τζαμί, στις αρχές του 16ου αιώνα (λέγεται το 1511), επί σουλτάνου Βαγιαζίτ Β’, παίρνοντας το όνομα Καριγιέ Τζαμί (Τζαμί της Χώρας). Σημαντικό μέρος του χριστιανικού διάκοσμου στο κεντρικό τμήμα του ναού καταστράφηκε και αντικαταστάθηκε με ισλαμικό διάκοσμο, ενώ οι χριστιανικές τοιχογραφίες στο νάρθηκα και στο παρεκκλήσι της νότιας πλευράς ασβεστώθηκαν.

Το 1948, στο πλαίσιο του κεμαλικού αστικού εκσυχρονισμού, που περιλάμβανε και το διαχωρισμό του σύγχρονου τουρκικού κράτους από την ισλαμική θρησκεία, το Καριγιέ Τζαμί μετατράπηκε στο Μουσείο Καριγιέ. Τέθηκε σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα αναστήλωσης του μνημείου και αποκάλυψης των χριστιανικών ψηφιδωτών, που κράτησε μια δεκαετία, και από το 1958 το Kariye Müzesi άνοιξε της πύλες του για τους επισκέπτες.

Να σημειωθεί πως δεν ήταν μια εκκλησία που μετατράπηκε σε μουσείο. Διατηρήθηκαν και τα χριστιανικά και τα ισλαμικά στοιχεία. Από τον μιναρέ στο εξωτερικό μέχρι την κεντρική σάλα ισλαμικής λατρείας, με τη στραμμένη προς τη Μέκκα κόγχη και το βάθρο με σκάλα που στέκεται ο ιμάμης και μέχρι τα χριστιανικά ψηφιδωτά στον νάρθηκα και το παρεκκλήσι, που αποκαλύφθηκαν και συντηρήθηκαν από τους τούρκους αρχαιολόγους. Εγινε, δηλαδή ό,τι και με την Αγιασοφιά.

Ο Ερντογάν, υπηρετώντας την ιδεολογία του ισλαμισμού και του νεοοθωμανισμού, που αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζει μεγάλο μέρος της εξουσιαστικής ισχύος του, έβαλε κάποιες ισλαμικές οργανώσεις να προσφύγουν  στο τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας να λειτουργήσουν ξανά ως τζαμιά μια σειρά μνημεία που ο πρώιμος κεμαλισμός είχε μετατρέψει σε μουσεία, απαγορεύοντας κάθε λατρευτική πράξη σ’ αυτά. Το 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτές τις προσφυγές και το 2020 εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ από την τουρκική κυβέρνηση. Απλά, η λατρευτική λειτουργία του Kariye Müzesi καθυστέρησε, προκειμένου να γίνουν κάποια έργα αποκατάστασης.

Και βέβαια, όπως ο Ερντογάν «καθάρισε» με την UNESCO για την Αγιασοφιά, έτσι θα «καθαρίσει» και για το Kariye Müzesi. Το κόλπο είναι γνωστό: δεν αίρεται ο μουσειακός χαρακτήρας του μνημείου, αλλά επιτρέπεται να γίνονται παράλληλα και λατρευτικές εκδηλώσεις. Στην Αγιασοφιά, όταν κάνουν ισλαμική προσευχή, βάζουν κουρτίνες για να καλύψουν μερικά ψηφιδωτά που φαίνονται, ενώ στο Kariye Müzesi δε χρειάζονται να βάλουν τίποτα, γιατί τα ισλαμικά στοιχεία και τα χριστιανικά στοιχεία του μνημείου είναι χωριστά. Μπορείτε να το δείτε και στο παρακάτω βίντεο που δείχνει ισλαμική προσευχή που έγινε στο Kariye Müzesi στις 6 Μάη.

🔴Kariye Camii’nde 79 yıl aradan sonra ilk ezan okundu pic.twitter.com/f9JhdqFJ7R

— GZT (@gztcom) May 6, 2024


Να σημειωθεί πως και η Αγιασοφιά, όταν λειτουργούσε αποκλειστικά ως μουσειακός χώρος, περιλάμβανε και τα ισλαμικά και τα χριστιανικά λατρευτικά στοιχεία. Δε γίνεται τίποτα καινούργιο στο Kariye Müzesi. Οι Ελληνάρες, όμως, ξεσηκώθηκαν. Ετσι είχαν ξεσηκωθεί και για την Αγιασοφιά, αλλά το κατάπιαν και το χώνεψαν στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από τότε που ο Ερντογάν άρχισε να τη χρησιμοποιεί και σαν τζαμί.

Φυσικά και είναι πρόκληση αυτό που κάνει ο Ερντογάν. Πρόκληση κατά του πολιτισμού, όμως, και όχι κατά των χριστιανών και των Ελλήνων. Μπορεί το συγκεκριμένο μνημείο να ήταν ορθόδοξο μοναστήρι μέχρι την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, όμως μετά ήταν τζαμί επί αιώνες. Και όσο λειτουργούσε αποκλειστικά ως μουσείο δεν είχαν αφαιρεθεί τα ισλαμικά λατρευτικά σύμβολα από το εσωτερικό του. Συνυπήρχαν με τα παλαιότερα χριστιανικά. Αρα, ποια προσβολή στους χριστιανούς. Οσο για τους Ελληνες, από πότε έχουν δικαιώματα στην τουρκική επικράτεια;

Αντί να ξεσηκώσουν τους αρχαιολόγους και τη διανόηση σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτό το αντιδραστικό πισωγύρισμα που κάνει ο Ερντογάν, αυτοί μετέτρεψαν ένα διεθνές ζήτημα προσβολής του πολιτισμού σε ζήτημα ελληνοτουρκικής εθνικιστικής αντιπαράθεσης. Και ο Μητσοτάκης, που μάλλον δεν είχε καμιά όρεξη να σηκώσει το συγκεκριμένο θέμα, εγκλωβισμένος στην ακροδεξιά-εθνικιστική ατζέντα του (για να του πάρουν όσο το δυνατό λιγότερους ψήφους τα εθνικοφασιστικά και ακροδεξιά μορφώματα στα δεξιά του), αναγκάστηκε να πει ότι «θα το θέσει» στον Ερντογάν στην επικείμενη συνάντησή τους.

Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι θα το θέσει, έστω και ακροθιγώς, αλλά ξέρουμε τι θα του απαντήσει ο Ερντογάν. Θα του πει ότι οι Ρωμιοί (Ρουμ στα τουρκικά) της Τουρκίας έχουν εκκλησίες, έχουν το πατριαρχείο, έχουν δεσποτάδες, παπάδες και διάκους και πως το Καριγιέ Μουζεσί ήταν τζαμί από το 1511 μέχρι το 1948, οπότε δεν ανήκει στους λατρευτικούς χώρους των χριστιανών του ανατολικού δόγματος. Θα του πει να μην ανησυχεί για τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες της χριστιανικής παράδοσης, διότι αυτά θα εξακολουθούν να συντηρούνται και να είναι προσιτά σε κάθε επισκέπτη, αφού ο μουσειακός χαρακτήρας του μνημείου δεν αίρεται. Και μετά θα αρχίσει να αραδιάζει αιτήματα για τζαμιά της οθωμανικής περιόδου στον ελλαδικό χώρο, που δεν συντηρούνται, δεν προστατεύονται, δεν είναι επισκέψιμα και το ελληνικό κράτος τ’ αφήνει να ρημάζουν. Το έχει ξανακάνει αυτό ο Ερντογάν, έτοιμη την έχει τη λίστα με τα τζαμιά της οθωμανικής περιόδου και δηλώνει προθυμία να αναλάβει τα έξοδα το τουρκικό κράτος!

Θα το καταπιούν κι αυτό, όπως κατάπιαν και την παράλληλη λειτουργία της Αγιασοφιάς ως τζαμί. Ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη, ιδιαίτερα στα ελληνοτουρκικά, το περιέγραψε με το δικό του τρόπο, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ: «Εγώ δεν θα έβαζα την απαράδεκτη και προσβλητική απόφαση για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στο ζύγι των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διότι το θέμα της Μονής της Χώρας είναι ένα θέμα που αφορά όλο τον πολιτισμένο κόσμο». Επέμεινε πως δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικό αλλά για διεθνές ζήτημα, καθώς «πληγώνει τους χριστιανούς και όλους τους πολιτισμένους πολίτες του κόσμου, απανταχού της Γης». Τόνισε ότι «είναι μια απαράδεκτη τουρκική απόφαση. Η Αγκυρα εργαλειοποιεί ένα μνημείο οικουμενικής παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά εκτιμώ ότι αυτό είναι μια δυστυχώς συνειδητή επιλογή, διότι ο Ερντογάν προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση του από τους κεμαλιστές και να τονώσει την ισλαμική ταυτότητα της Τουρκίας».

Παρά την ακροβατική προσπάθεια να ισορροπήσει σε δυο βάρκες (δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά ταυτόχρονα προσβάλλει τους χριστιανούς), είναι προφανές πως η ζυγαριά γέρνει στο «δεν είναι ελληνοτουρκικό». Αλλωστε, χριστιανορθόδοξες λατρευτικές πράξεις δε γίνονταν στο μνημείο ούτε όταν λειτουργούσε αποκλειστικά ως μουσείο και τα τουριστικά γκρουπ με τους πιστούς χριστιανούς θα μπορούν και στο εξής να το επισκέπτονται (φτάνει να μην είναι Παρασκευή μεσημέρι που θα γίνεται προσευχή των μουσουλμάνων).

Και για να τελειώνουμε, οι χριστιανόψυχοι και ελληνόψυχοι «δε δικαιούνται για να ομιλούν», γιατί κάνουν τα ίδια σε μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οπως στη ρωμαϊκή Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, που απαίτησαν και τη λειτουργούν ως ορθόδοξο ναό δώδεκα φορές το χρόνο, αφού πρώτα έφτασαν στο σημείο να ξαμολήσουν τους χριστιανοταλιμπάν να κομματιάσουν το πιάνο του Σάκη Παπαδημητρίου που θα έπαιζε τζαζ στο μνημείο, με άδεια που είχε πάρει από τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Θάνο Μικρούτσικο. Ο Μικρούτσικος τον γλίτωσε από τα χειρότερα, διότι οι μπάτσοι τον είχαν μπουζουριάσει για ένα εξάωρο και ήταν έτοιμοι να τον παραπέμψουν σαν… πράκτορα των Τούρκων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Ερντογανισμός αλά Γκρεκ

Εκτύπωση 🖨
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚρίκος στην αλυσίδα της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη: Ολονύκτια φοιτητική διαμαρτυρία τη Δευτέρα 13/5
Επόμενο άρθρο Πρωτοφανές όργιο χουντικής έμπνευσης καταστολής στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Σχετικά Αρθρα

Η ελληνική πολεμική αεροπορία και ο ελληνικός εναέριος χώρος στην υπηρεσία των σιωναζιστών εμπρηστών του πολέμου

Πολιτική 29 Ιούν 2026, 13:08

Οπλο τους η πολιτική κακομοιριά του κοινοβουλευτικού κρετινισμού

Απ' αφορμή τη «σκιώδη κυβέρνηση» του Τσίπρα

Πολιτική 26 Ιούν 2026, 13:47

Πίσω έχει η Κοβέσι την ουρά

Πολιτική 25 Ιούν 2026, 13:38

Ο Μητσοτάκης υπερασπίζεται τα στελέχη του που καταδικάστηκαν για το emailgate

Πολιτική 24 Ιούν 2026, 12:26

Θα παραδοθεί ο Αβραμόπουλος στις βελγικές δικαστικές αρχές ή θα έχουμε σκάνδαλο πάνω στο σκάνδαλο;

Πολιτική 23 Ιούν 2026, 11:54

Οι σιωναζιστές έχουν φτιάξει λίστες ανεπιθύμητων στην Ελλάδα

Αυτό αποδεικνύει η απαγόρευση εισόδου, η ανάκριση και η απέλαση συνδικαλιστών που θα επισκέπτονταν τη Ραμάλα

Πολιτική 22 Ιούν 2026, 18:19
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Μπακαεΐ: Το Ιράν δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ τις προσεχείς ημέρες

30 Ιούν 2026, 14:09
Διεθνή

Δυνάμεις υπό την ηγεσία της Ανσαραλά κινητοποιούνται μαζικά σε ολόκληρη την Υεμένη για την «εκδίωξη των κατοχικών δυνάμεων»

Ενοπλες φυλές και δυνάμεις που υποστηρίζουν τη Σαναά ανταποκρίθηκαν στο πρόσφατο κάλεσμα του ηγέτη της Ανσαραλά για κινητοποίηση με στόχο την «εκδίωξη των κατοχικών δυνάμεων»

30 Ιούν 2026, 13:34
Οικονομία

Mητσοτάκης-Θεοδωρικάκος γιουσουφάκια των βιομήχανων και των σουπερμαρκετάδων

30 Ιούν 2026, 13:06
Εργατικά

Εκδικητική ομηρία και συνειδητή κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην υπόθεση της Χρύσας Χοτζόγλου

30 Ιούν 2026, 07:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούνη

30 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Μαχητική αντίσταση στον Λίβανο – Νέες σιωναζιστικές επιδρομές στη Συρία

29 Ιούν 2026, 19:00
Διεθνή

Το Ιράν απάντησε με «φωτιά» στην προσπάθεια των Αμερικανών να παρακάμψουν την εξουσία του στο Στενό του Ορμούζ

29 Ιούν 2026, 14:04
Πολιτική

Η ελληνική πολεμική αεροπορία και ο ελληνικός εναέριος χώρος στην υπηρεσία των σιωναζιστών εμπρηστών του πολέμου

29 Ιούν 2026, 13:08
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβλήθηκε η δίκη για την τρίτη δίωξη κατά Καλφούτζου κ.ά.

29 Ιούν 2026, 12:58
Η παπάρα

Λέμε και καμιά μακακία να περάσει η ώρα

29 Ιούν 2026, 10:30
Κόντρες

Μην αγοράσετε μανταλάκια, έρχεται «εθνική κοινωνική συμφωνία»

29 Ιούν 2026, 09:34
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούνη

29 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Διαρκής εφιάλτης για τους σιωναζιστές ο νότιος Λίβανος

28 Ιούν 2026, 19:57
Αγροτικά

Σε μια ακόμα δίκη, για τρίτη στη σειρά δίωξη, ο Ηλίας Καλφούτζος

Είναι από τους πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

28 Ιούν 2026, 19:18
Διεθνή

Η υποστήριξη του Ισραήλ είναι έγκλημα – Και μόνο εγκληματίες υποστηρίζουν το Ισραήλ

28 Ιούν 2026, 11:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Ιούνη

28 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: Η συμφωνία-πλαίσιο της Ουάσιγκτον αποτελεί ταπείνωση, ντροπή και παραχώρηση κυριαρχίας. Αυτή η συμφωνία δεν υφίσταται

Δεν εγκαταλείψαμε το πεδίο στις πιο δύσκολες συνθήκες και δεν θα το εγκαταλείψουμε, διότι αυτό είναι το καλό και η σωτηρία!

27 Ιούν 2026, 20:18
Διεθνή

«Κοινός εχθρός μας είναι η Αντίσταση»: Αυτό συνυπέγραψαν με τους σιωναζιστές οι ξενόδουλοι αστοί της Βηρυτού

Χεζμπολα: Αυτή τη συμφωνία μόνο με εμφύλιο πόλεμο μπορείτε να την περάσετε

27 Ιούν 2026, 11:02
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

27 Ιούν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούνη

27 Ιούν 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούνη

Ρουάντα, Μπουρούντι: Ημέρα ανεξαρτησίας (1962).

Γουατεμάλα: Ημέρα επανάστασης (1871).

1922: Μέλος του IRA εκτελεί στο Λονδίνο τον πρώην αρχηγό του βρετανικού επιτελείου και μέλος του κοινοβουλίου Σερ Χένρι Ουίλσον.

1934: “Νύχτα των μακριών μαχαιριών” στη Γερμανία, 77 αξιωματούχοι των  SA και τετρακόσιοι πολίτες νεκροί.

1992: Κάθειρξη δεκαεπτά ετών στον Κυριάκο Μαζοκόπο, αθώοι οι Μπουκετσίδης, Κογιάννης και Μπέρκνερ.

1993: Ο Αντώνης Σαμαράς ιδρύει την “Πολιτική Ανοιξη“.

1998: Βομβιστική επίθεση στο κτήριο του ΑΣΕΠ, τρεις αστυνομικοί τραυματίες (Επαναστατικοί Πυρήνες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Στο δέλεαρ της δημοσιότητας, της βουλευτικής έδρας, της υπουργικής καρέκλας, των πάσης φύσεως αξιωμάτων και προνομίων θέλουμε και επιδιώκουμε ένα είδος κομματικής συμμετοχής σήμερα και άσκησης της εξουσίας αύριο, που θα αμφισβητήσει στην πράξη και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το στερεότυπο ότι όλοι είναι ίδιοι. Οτι σε όλους η προσωπική φιλοδοξία και καριέρα είναι πάνω από τα συμφέροντα της κοινωνίας. Ε, δεν είναι», σημείωσε και ξεκαθάρισε πως «πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Για να μην επιτρέψουμε παθογένειες του χθες να αμαυρώσουν τον αγώνα του σήμερα.

Αλέξης Τσίπρας

(Ο Τσίπρας μιλάει στους «σκιώδεις» υπουργούς που όρισε και λέει και τα παραπάνω. Πολύς κόσμος αναρωτήθηκε: μα είναι δυνατόν να λέει τέτοιες μπούρδες τη στιγμή που γύρισε και δηλώνει ότι θέλει να ξανακυβερνήσει, δηλαδή να εξασφαλίσει για τον εαυτό του, τους υπουργούς του, τα στελέχη του βουλευτικές και υπουργικές καρέκλες, κρατικά αξιώματα, προνόμια; Είμαστε σίγουροι πως ξέρει πολύ καλά ότι αυτά δεν τα χάφτει ο κόσμος. Oμως κάτι πρέπει να πει. Κάτι που δε θα αναφέρεται στην πρακτική πολιτική, που έτσι κι αλλιώς ορίζεται από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Και καταφεύγει στην ηθικολογία: εμείς δεν είμαστε σαν αυτούς. Προσπαθεί να χτίσει ένα ηθικολογικό αφήγημα εκμεταλλευόμενος τα σκάνδαλα διαφθοράς που μαστίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εχει ένα πλεονέκτημα ως προς αυτό η συριζαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Στα 52 χρόνια μετά την πτώση της χούντας κυβέρνησε μόνο μια τετραετία. Και υπό τις ιδιάζουσες συνθήκες των Μνημονίων. Δεν απασχόλησε παρά λίγο για διάφορα σκάνδαλα με συμμετοχή στελεχών της, αλλά απασχόλησε για την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής. Οπότε βολεύει ν’ αφήνεις έξω από το προεκλογικό αφήγημα την ασκηθείσα πολιτική και να το παίζεις… Νίκος Ξανθόπουλος και Στέλιος Καζαντζίδης: εμείς δεν πλουτίσαμε από την πολιτική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo