«Νομίζετε ότι ένα πολιτικό κόμμα δεν ξέρει ποιον έχει στα ψηφοδέλτια του; Μόνο το κόμμα μου το ήξερε; Ολη η Ελλάδα το ήξερε». Εντάξει, ο Πάτσης έχει το γνωστό σύνδρομο μεγαλοπρέπειας που έχουν όλοι οι νεόπλουτοι. Νομίζει πως όλη η Ελλάδα τον παρακολουθεί. Στο άλλο σκέλος, όμως, δεν μπορείς να του ρίξεις άδικο. Φυσικά και ήξερε το κόμμα της ΝΔ ποιος είναι αυτός που έβαλε για πρώτη φορά υποψήφιο στα Γρεβενά. Ειδικά ο πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος πρωθυπουργός, που σκάναρε όλους τους νέους υποψήφιους.
Εχει λόγο να σκανάρει τους νέους υποψήφιους ο πρόεδρος ενός κόμματος εξουσίας, που φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός. Θέλει οι νέοι υποψήφιοι να είναι πιστοί προσωπικά σ’ αυτόν και όχι γενικά και αόριστα στο κόμμα. Σε ένα κόμμα με φέουδα, όπως η ΝΔ, ο Μητσοτάκης έπρεπε να ενισχύσει το δικό του φέουδο και οι νέοι βουλευτές με πιθανότητες εκλογής ήταν το καλύτερο όπλο που είχε για να φτιάξει μια «δική του» πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Εκτός των άλλων, ο Μητσοτάκης είχε και πολιτική ανασφάλεια και αυτοκρατορικό σύνδρομο. Γι’ αυτό και έφτιαξε το λεγόμενο «επιτελικό κράτος», ελέγχοντας όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους οργανισμούς με μια ομάδα στενών συνεργατών του, εκτός του κομματικού corpus (ο ανιψιός Δημητριάδης, ο Γεραπετρίτης, ο Σκέρτσος).
Τώρα, αυτός που παρακολουθεί τους υπουργούς σε καθημερινή βάση, που πέρασε στην αρμοδιότητά του την ΕΡΤ και την ΕΥΠ/ΚΥΠ, προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν έλεγξε τους υποψήφιους στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και ιδιαίτερα εκείνους που κατέβαιναν για πρώτη φορά! Το μόνο σίγουρο είναι ότι έβαλε τους ανθρώπους του να του φέρουν υποψήφιους, τους σκάναρε καλά (για να μη γίνει καμιά στραβή) και έδωσε το ΟΚ να μπουν στα ψηφοδέλτια. Και πώς του ξέφυγε ο Πάτσης; Γιατί απλούστατα δεν υπήρχε πρόβλημα με τον Πάτση. Γιατί να είχε, καταρχήν, πρόβλημα ο Μητσοτάκης με τον Πάτση; Μπίζνες έκανε ο τελευταίος, λεφτά κονόμαγε, αδίστακτος επιχειρηματίας ήταν, μια χαρά. Πρότυπο είναι ο Πάτσης για κάθε Μητσοτάκη, για κάθε νεοφιλελεύθερο. Τονίζουμε το «καταρχήν», γιατί παρακάτω θα δούμε και άλλες πλευρές.
Τον Πάτση τον πήγε, προφανώς, ο Πέτσας που ήταν κολλητός του και έγινε και κουμπάρος του. Και ο Πέτσας ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Μητσοτάκη. Ισως το νούμερο δύο στο επιτελείο του, μετά τον ανιψιό Γρηγόρη Δημητριάδη. Αρα, ο Πάτσης είχε όλο το «πακέτο» για να γίνει υποψήφιος του Κούλη.
Μπορεί κάποιοι δεξιοί βουλευτές και πολιτευτές να μην γνώριζαν τον Πάτση προτού γίνει βουλευτής, σίγουρα όμως τον γνώρισαν μετά και ήξεραν τα πάντα γι’ αυτόν. Τι νομίζετε ότι κάνουν όλη μέρα στο εντευκτήριο της Βουλής, στο GB corner και στα στέκια του Κολωνακίου; Ασε που έγινε και ντόρος από τον ΣΥΡΙΖΑ προ διετίας. Μπορεί τότε να «ευρέθησαν όλα εντάξει», όμως οι βουλευτές πληροφορήθηκαν τα πάντα για τις μπίζνες του Πάτση.
Ακόμα και για τον Κουμουτσάκο που δηλώνει… οργισμένος στο Twitter «ε όχι κύριε δεν γνωρίζαμε όλοι τις δουλειές σας! Επιτέλους μην μας προκαλείτε κιόλας», δεν πρέπει να μένει η παραμικρή αμφιβολία. Μπορεί να είναι ο… Κουμουτσάκος με τη… γνωστή αντιληπτική ικανότητα, αλλά αυτό αφορά τα κάπως δύσκολα, όχι τα απλά όπως η υπόθεση Πάτση. Αυτό που ήθελε να πει ο Κουμουτσάκος είναι ««ε όχι κύριε, δεν θα μας πάρετε όλους μαζί σας, δική σας η κονόμα, δική σας και η ευθύνη, σεβαστείτε επιτέλους τους κανόνες του παιχνιδιού». Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δεν γράφεται, λέγεται μόνο σε στενούς κύκλους εμπίστων.
Πάει πολύ, όμως, να βγαίνει η Ντόρα και να δηλώνει ότι «δεν τον ξέρει τον Μητσοτάκη ο κύριος Πάτσης» και πως πλέον «είναι αδύνατο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιστρέψει ο Πάτσης στο κόμμα». Το τελευταίο ισχύει, αλλά όχι μόνο για τον Κούλη, για κάθε αρχηγό της ΝΔ. Ο Πάτσης είναι πια καμένο χαρτί. Εδώ κάηκαν πολιτικοί καριέρας, με διαδρομή στη ΝΔ (κορυφαίο, ίσως, παράδειγμα ο Βουλγαράκης), δεν θα καεί ο «πουθενάς» Πάτσης, που «θυμήθηκε» να γίνει βουλευτής στα 50 του; Ποιος θα τον ξαναπάρει στη ΝΔ και για ποιο λόγο; Για να βλέπει τους πολιτικούς του αντίπαλους να του κρεμούν κουδούνια;
Από την άλλη, η παλιά στο κουρμπέτι Ντόρα, το γυρίζει στο… νταηλίδικο («δεν τον ξέρει τον Μητσοτάκη ο κύριος Πάτσης») για ν’ αποφύγει την ουσία. Και ο Πάτσης ξέρει τον Μητσοτάκη (και τους «ανθρώπους του Μητσοτάκη») και ο Μητσοτάκης (και οι «άνθρωποι του Μητσοτάκη») ξέρουν τον Πάτση. Η Ντόρα, όμως, προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά στο ελάχιστο. Και μάλιστα, να περάσει την ευθύνη στη ΝΔ και όχι στον αδερφό της: «Ξέφυγε στη Νέα Δημοκρατία να κάνει την έρευνα εγκαίρως αλλά, από εκεί και πέρα, την ώρα που το αντελήφθη προχωράει η πλήρης έρευνα, η πλήρης διαλεύκανση του θέματος και ταυτόχρονα, βεβαίως, διεγράφη».
Ολοι και όλες παριστάνουν ότι… έπεσαν από τα σύννεφα και θέλουν να περάσουν την αντίληψη ότι ο Πάτσης είναι ένα… τυχαίο φαινόμενο που… διέλαθε του ελέγχου. Ο ελληνικός λαός, όμως γνωρίζει πολύ καλά πως οι «Πάτσηδες» δεν είναι τυχαία φαινόμενα. Ξέρει πως οι αστοί πολιτικοί μεγαλώνουν την περιουσία τους και δεν την χάνουν (ελάχιστα είναι τα αντίθετα παραδείγματα). Πώς γίνεται αυτό, όταν τα «πόθεν έσχες» τους (αυτός ο γελοίος φερετζές που θέσπισαν κάποια στιγμή) είναι τόσο καλά τακτοποιημένα; Πώς έφτιαξαν την αμύθητη περιουσία τους οι Μητσοτάκηδες (και όχι μόνο), όταν αποκλειστική ενασχόλησή τους ήταν η… πολιτική στην υπηρεσία του λαού και του έθνους;
Ο ελληνικός λαός γνωρίζει, επίσης, πολύ καλά πώς δουλεύει το σύστημα με τους «μπροστινούς» και πως διαπλέκονται πολιτικοί, τραπεζίτες, μιντιάρχες και λοιποί καπιταλιστές. Σπανιότατα «σπάνε» οι «μπροστινοί», όταν αποκαλυφθεί κάποιο σκάνδαλο. Ράβουν το στόμα τους για να έχουν την καλύτερη ποινική μεταχείριση. Κάποιοι απίθανοι τύποι εμφανίζονται ως μεγαλολαμόγια, που τα έκαναν όλα μόνοι τους, που κορόιδεψαν πολιτικούς, τραπεζίτες και άλλους καπιταλιστές. Τους δίνουν μυθικές διαστάσεις, ώστε πίσω από τον όγκο του μύθου να κρυφτούν οι «πισινοί». Τον θυμάστε τον Κοσκωτά; Τον θυμάστε τον Παντσαβόλτα και το σκάνδαλο της ΑΓΕΤ; Στην Ιταλία ο Παντσαβόλτα και ο Φερούτσι πήγαν φυλακή, αλλά στην Ελλάδα το σκάνδαλο θάφτηκε και ξεχάστηκε.
Οχι πως η Ιταλία είναι πρότυπο… χρηστής διαχείρισης. Εκεί οι αστοί πολιτικοί είναι οι πραγματικοί «κάπο» των μαφιόζικων συγκροτημάτων. Οταν, όμως, κάποιοι καπιταλιστές και πολιτικοί παίζουν παιχνίδια σε βάρος άλλων καπιταλιστών και πολιτικών, το σύστημα γίνεται ανελέητο. Ετσι βρέθηκαν στη φυλακή ο Παντσαβόλτα και ο Φερούτσι του ομώνυμου ομίλου και δραπέτευσε στην Τυνησία του δικτάτορα Μπεν Αλί ο Μπετίνο Κράξι, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που πέθανε εκεί, αγνοημένος και περιφρονημένος απ’ όλο το σύστημα.
Πώς έπαιρνε «δουλειές» από την Τράπεζα Πειραιώς ο Πάτσης; Τον δάνειζε η τράπεζα για ν’ αγοράσει κόκκινα δάνεια δικά της. Λέγεται πως ο Πάτσης αγόρασε τον «κατιμά», δάνεια που δεν είχαν προοπτική είσπραξης. Γιατί να μην τ’ αγοράσει, μήπως δικά του λεφτά έβαλε; Τι παιχνίδι παίχτηκε με το δάνειο που του έδωσε η τράπεζα, που ανακεφαλαιοποιήθηκε με λεφτά του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή με λεφτά που το Δημόσιο άρπαζε από τον ελληνικό λαό με τη σκληρή μνημονιακή πολιτική; Δεν μπορεί ο Πάτσης να έκανε το παιχνίδι μόνος του, δεν μπορεί ο Πάτσης να κορόιδεψε τους τραπεζίτες.
Πώς πήρε «δουλειές» από τα ΕΛΤΑ ο Πάτσης, όντας βουλευτής; Τόσο ικανός ήταν; Δεν ήξερε τίποτα ο «αδιάφθορος» Πιερρακάκης που έχει την εποπτεία των ΕΛΤΑ (κι ας λέει ότι δεν εποπτεύει τη διαχείριση); Δεν ήξεραν τίποτα οι «αδιάφθοροι» που διοικούν το Υπερταμείο, στο οποίο ανήκουν τα ΕΛΤΑ; Δεν ήξερε τίποτα το υπουργείο Οικονομικών; Οποιος μπει στην ιστοσελίδα του Υπερταμείου διαβάζει τα εξής στο «μήνυμα του μοναδικού μετόχου»: «Σκοπός της δημιουργίας της Εταιρείας δεν είναι μόνο να εξασφαλίσει την καλύτερη και πιο χρηστή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και να θέσει τις βάσεις για την υπέρβαση αδυναμιών και προβλημάτων δεκαετιών που σχετίζονται με την δημόσια ιδιοκτησία και τη δημόσια επιχείρηση… Επιπλέον, καθώς η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου συνδέεται οργανικά με την υλοποίηση της δημόσιας πολιτικής της χώρας, απαιτείται και η συνεργασία της Εταιρείας με τους υπεύθυνους χάραξής της». Αρα, η κυβέρνηση έχει ευθύνη.
Γιατί τα ΕΛΤΑ είπαν ψέματα, σε επίσημη ανακοίνωση, ότι δήθεν δεν είχαν σύμβαση με τον Πάτση και δεν πλήρωναν τον Πάτση αλλά μια ελβετική νομική φίρμα; Και γιατί παραιτήθηκε… για λόγους ευθιξίας ο διευθύνων σύμβουλός τους; Τα ΕΛΤΑ είχαν σύμβαση με τον Πάτση και πλήρωναν τον Πάτση. Μιλάμε για χοντρά λεφτά. Γύρω στο 1 δισ. ευρώ… για νομικές υπηρεσίες! Τόσο… μάγκας ήταν ο Πάτσης που τους… «έφερνε όλους γύρα»;
Μόνο αφελείς μπορούν να πιστέψουν ότι ο Πάτσης έπαιζε σόλο. Οι μη αφελείς δεν μπορούμε να το καταπιούμε. Και η πεποίθησή μας δεν συνδέεται με την πολιτική, διοικητική και νομική διαχείριση της υπόθεσης. Εχει να κάνει με τη γνώση για το «πώς κινούνται τα πράγματα». Εχουμε να κάνουμε με ανθρώπους της εξουσίας και η εξουσία δεν έχει κανένα όφελος (το αντίθετο) να κάνει έρευνα σε βάθος. Σε όλα τα σκάνδαλα η έρευνα γίνεται με μοναδικό γνώμονα την εκτόνωση της λαϊκής οργής. Μόλις αυτό επιτευχθεί, όλα επανέρχονται στην προτεραία κατάσταση. Σαν να μην πέρασε μια μέρα…
Εννοείται πως θα την παρακολουθούμε την υπόθεση Πάτση. Δεν θα παρασυρθούμε, όμως, σε στείρα… πατσολογία, πετσολογία, μητσοτακολογία. Θα τοποθετούμε την υπόθεση πάνω στο σωστό της βάθρο, τη λειτουργία της αστικής δημοκρατίας και της καπιταλιστικής οικονομικής βάσης. Απ’ αυτή την άποψη, η υπόθεση Πάτση είναι απλώς ένα ακόμη τυχαίο σύμπτωμα μιας μόνιμης οικονομικής και πολιτικής κακοήθους και ανίατης ασθένειας: του καπιταλισμού.