Το ότι στο Μαξίμου επικρατεί πανικός είναι αδιαμφισβήτητο (και το έχουμε σημειώσει με διάφορες αφορμές τις τελευταίες μέρες). Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι θα σταματήσουμε να σχολιάζουμε τις υπαγορευμένες από τον πανικό κινήσεις τους. Γιατί εκτός από τον πανικό που αποκαλύπτουν, αυτές οι κινήσεις μάς δίνουν και το μέτρο της κοινωνικής γαϊδουριάς και της πολιτικής αλητείας. Το μόνο που νοιάζει τον Μητσοτάκη είναι να τη βγάλει καθαρή. Τίποτε άλλο.
Νύχτα συγκρούστηκαν τα τρένα στα Τέμπη, το άλλο πρωί ήταν εκεί ο Μητσοτάκης, έχοντας μαζί του και τον Καραμανλή. Και τι είπε; « Ο,τι όμως, πούμε τώρα θα είναι πρώιμο και στην ουσία, με αυτό τον τρόπο θα σας έλεγα, ότι βεβηλώνουμε τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Επομένως θα ήθελα να δείξουμε όλοι ψυχραιμία και να μείνουμε σε αυτό που σας είπα, ότι θα κάνουμε τα πάντα, για να διερευνήσουμε τα αίτια και να μην αφήσουμε τίποτα κάτω από το χαλί». Τα ίδια και ο Καραμανλής, που δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει δηλώσεις στις κάμερες. Για παραίτηση ούτε κουβέντα, ούτε ο παραμικρός υπαινιγμός περί πολιτικής ευθύνης.
Οταν επέστρεψαν στην Αθήνα και πήραν ραπόρτο για την οργή του κόσμου, που ξεχείλιζε από τα social media, από σχόλια κάτω από τα δημοσιεύματα των «ενημερωτικών» ιστοσελίδων, από τηλεφωνήματα, e-mail και SMS σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, αποφάσισαν να παραιτηθεί ο Καραμανλής, για να έχει κάτι να λέει ο Μητσοτάκης, αλλά και για να σώσει την πολιτική καριέρα του ο ίδιος ο Καραμανλής.
Με την παραίτηση Καραμανλή ανά χείρας, ο Καραμανλής έκανε το άθλιο διάγγελμά του το απόγευμα της 1ης Μάρτη. Αφού έπλεξε το εγκώμιο του Καραμανλή, στη συνέχεια αυτομετατράπηκε σε πραγματογνώμονα -αυτός που πριν από μερικές ώρες σύστηνε ψυχραιμία- και έβγαλε πόρισμα: «Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος»! «Θα κάνουμε τα πάντα, για να διερευνήσουμε τα αίτια και να μην αφήσουμε τίποτα κάτω από το χαλί» έλεγε στα Τέμπη. Τι μεσολάβησε και μέσα σε λίγες ώρες «διερεύνησε τα αίτια» και βρήκε ότι πρόκειται «κυρίως για τραγικό ανθρώπινο λάθος»;
Αυτή του η στάση ξεσήκωσε… «γαλλικά» από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη. Βλέποντας πως η οργή φουντώνει, διαπιστώνοντας ότι ακόμη και η επιτροπή Γεραπετρίτη θεωρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στημένη, έβαλε μετά από πέντε μέρες να του γράψουν τη χτεσινή υποκριτική δακρύβρεχτη ανάρτηση στο facebook, μπας και καταφέρει να επισκιάσει τις εικόνες από τα συλλαλητήρια που ετοιμάζονταν και που ήταν σίγουρο ότι θα είναι ογκώδη.
Γράψαμε χθες το βράδυ, σχολιάζοντας αυτή την κίνηση, ότι είναι η ακατασίγαστη οργή του ελληνικού λαού και ιδίως της νεολαίας που ανάγκασε τον Μητσοτάκη να ζητήσει από τους λογογράφους του να του γράψουν αυτό το άθλιο κείμενο στο facebook. Ζήτησε υποκριτικά «μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ», σπεύδοντας να συμπληρώσει: «τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια». Ψάχνει να μοιραστεί την ευθύνη, μιμούμενος τη Δούρου που χαρακτήρισε το έγκλημα στη Μάνδρα «στραβή που έτυχε να κάτσει στη βάρδια της».
Προσπάθησε να μπαλώσει τον αισχρό ισχυρισμό στο διάγγελμά του, ότι «κυρίως» φταίει το «τραγικό ανθρώπινο λάθος» του σταθμάρχη, δηλώνοντας: «Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα. Αν το έργο της Τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε συμβεί. Το γεγονός ότι το Ψηφιακό Σύστημα Ελέγχου θα λειτουργεί πλήρως μέσα στους επόμενους μήνες δεν είναι δικαιολογία. Το αντίθετο. Κάνει τον πόνο μου ακόμα μεγαλύτερο που δεν προφτάσαμε να το ολοκληρώσουμε πριν συμβεί το κακό».
Τέλος, ο Μητσοτάκης πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» που με δική του εντολή έστησε ο Γεραπετρίτης. Δεν έγραψε ούτε μία λέξη γι’ αυτήν, αλλά παρέπεμψε στη «Δικαιοσύνη [που] θα ερευνήσει ταχύτατα τη τραγωδία και θα αποδώσει ευθύνες».
Σήμερα έκανε ένα ακόμη βήμα αθλιότητας, στέλνοντας επιστολή στον Ντογιάκο, νομίζοντας ότι μπορεί να κρυφτεί πίσω από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που ο ίδιος διόρισε και ο οποίος έδειξε καθαρά την… ανεξαρτησία του στην υπόθεση των υποκλοπών, που όχι μόνο δεν κούνησε το δικαστικό μηχανισμό στην κατεύθυνση της έρευνας, αλλά έβγαλε και γνωμοδότηση με στόχο να εμποδίσει τον Ράμμο της ΑΔΑΕ να κάνει τη δική του έρευνα.
Προς Ντογιάκο επιστολής Κούλη το ανάγνωσμα:
- Δεν ξέρουν οι δικαστικές αρχές ότι οι συγκεκριμένες υποθέσεις πρέπει να πάρουν προτεραιότητα; Γιατί πρέπει να τους το υποδείξει ο Μητσοτάκης (ούτε καν ο εποπτεύων υπουργός Δικαιοσύνης, Τσιάρας); Μα για να φανεί ότι η… πρωθυπουργάρα φλέγεται.
- Δεν είναι σε θέση ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να εκτιμήσει αν πρέπει να ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας, προκειμένου αυτή να αποφασίσει αν πρέπει η κύρια ανάκριση να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή; Γιατί πρέπει να του το ζητήσει ο πρωθυπουργός; Η απάντηση είναι ίδια: για να φανεί ότι η… πρωθυπουργάρα φλέγεται να τρέξει η υπόθεση, ενώ οι δικαστικοί καθυστερούν.
- Για τα γενικότερα ζητήματα (πέραν της ευθύνης του σταθμάρχη, στον οποίο ο ίδιος ο Μητσοτάκης φόρτωσε όλη την ευθύνη), δεν ξέρει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ότι επ’ ουδενί δεσμεύεται να περιμένει το πόρισμα της επιτροπής Γεραπετρίτη; Ο δικαστικός μηχανισμός είναι υποχρεωμένος να ορίσει δικαστικούς πραγματογνώμονες, όπως γίνεται σε κάθε παρόμοια υπόθεση (από δασική πυρκαγιά μέχρι αεροπορικό ή σιδηροδρομικό ή τροχαίο δυστύχημα). Οι πραγματογνώμονες αυτοί είναι ορισμένοι και περιλαμβάνονται σε ειδικό κατάλογο που καταρτίζεται κάθε χρόνο από κάθε Πρωτοδικείο.
Αρθρο 186 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
-
- Ο διορισμός των πραγματογνωμόνων πρέπει να γίνεται με κάθε επιμέλεια από τον ανακριτικό υπάλληλο ή από το δικαστήριο, με επιλογή ανάμεσα στα πρόσωπα που αναγράφονται στον πίνακα ο οποίος έχει συνταχθεί σύμφωνα με το άρθρο 185. Μόνο αν δεν υπάρχει τέτοιος πίνακας ή δεν περιέχει τις ειδικότητες που απαιτούνται για τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης που έχει διαταχθεί, ή αν οι αναγραφόμενοι στον πίνακα δεν βρίσκονται στην περιφέρεια του οργάνου που τους διορίζει, είναι δυνατόν να διοριστούν και πρόσωπα που δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα. Ο διορισμός πραγματογνωμόνων με αυτό τον τρόπο γίνεται και όταν υπάρχουν πραγματογνώμονες ειδικά διορισμένοι με νόμο, αν εκείνος που ενεργεί την ανάκριση με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή ο εισαγγελέας εφετών κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται σε εξαιρετική περίπτωση. Το ίδιο δικαίωμα έχει και το δικαστήριο. Διορίζεται και ειδικός πραγματογνώμονας που δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα, αν το υποδείξουν οι πραγματογνώμονες που έχουν διοριστεί.
- Κατά την επιλογή των πραγματογνωμόνων το όργανο που διορίζει οφείλει να λαμβάνει υπόψη του και την προηγούμενη απασχόληση των πραγματογνωμόνων του πίνακα και να αποφεύγει χωρίς σοβαρό λόγο να αναθέτει πραγματογνωμοσύνη στον ίδιο πραγματογνώμονα, αν υπάρχουν στον πίνακα άλλοι της ίδιας ειδικότητας που δεν διορίστηκαν στον ίδιο χρόνο. Γι’ αυτό το σκοπό τηρείται σε κάθε δικαστήριο ενιαίο βιβλίο για τους πραγματογνώμονες που διορίζονται σύμφωνα με την ειδικότητά τους.
Eπομένως, ο Μητσοτάκης δεν έχει καμιά δουλειά να υπαγορεύσει στις δικαστικές αρχές (και μάλιστα στον φιλικά προσκείμενο στη ΝΔ εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που είναι αναρμόδιος) τα σχετικά με τις πραγματογνωμοσύνες. Αυτά είναι αρμοδιότητας του ανακριτή (πρωτοδίκη ή εφέτη) και του συμβουλίου (πρωτοδικών ή εφετών).
Ο Μητσοτάκης από τη μια χαμηλώνει το ρόλο του πορίσματος της Επιτροπής που έστησε ο Γεραπετρίτης και από την άλλη θέλει να «χώσει» αυτό το πόρισμα στη δικογραφία, με το ζόρι, χωρίς να το ζητήσει ο ανακριτής ή το συμβούλιο.
Η επιτροπή Γεραπετρίτη από νομική άποψη δεν είναι παρά τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης. Αν ο πρωθυπουργός ή υπουργός ή άλλο κρατικό στέλεχος βρεθεί σε θέση ανακρινόμενου ως ύποπτος, τότε μπορεί να καταθέσει προς υπεράσπισή του το πόρισμα της επιτροπής Γεραπετρίτη. Για τις δικαστικές αρχές το τρίο του Γεραπετρίτη δεν συνιστά ομάδα δικαστικών πραγματογνωμόνων. Η έκθεσή του μπορεί να μπει στη δικογραφία σαν απλό έγγραφο, όχι ως έκθεση πραγματογνωμοσύνης.
Δεν τα ξέρουν αυτά στο Μαξίμου; Πέραν του Γεραπετρίτη (μεγάλος… αστέρας της νομικής επιστήμης, όπως φάνηκε και στην υπόθεση των υποκλοπών, που τον γλέντησε κανονικά ο Βενιζέλος), δεν υπάρχει κάποιος νομικός που να γνωρίζει στοιχειωδώς τους κανόνες του Ποινικού Δικαίου; Μα δεν είναι αυτό το θέμα τους. Μέσα στην παραζάλη και τον πανικό, αποφάσισαν αυτή την ωμή παρέμβαση του Μητσοτάκη στην αστική Δικαιοσύνη, για να δείξουν ότι η… πρωθυπουργάρα είναι η μόνη που θέλουν να τρέξουν τα πράγματα και γι’ αυτό «γκαζώνει» τον Ντογιάκο. Τους είναι αδιάφορο αν ο Μητσοτάκης ξεφτιλίζει τον Ντογιάκο. Υπάλληλό του τον θεωρεί.
[Αν ο Ντογιάκος ήθελε να διαφυλάξει κάποια ίχνη κύρους, θα απαντούσε στον Μητσοτάκη με μια «τσουχτερή» επιστολή. Αλλά σιγά μην τον νοιάζει ο εξευτελισμός. Σε τέσσερις μήνες συνταξιοδοτείται και πρέπει να κοιτάξει πώς θα αξιοποιηθεί ως συνταξιούχος. Ασε που έχει και παιδιά να φροντίσει. Να, ο γιος του για παράδειγμα, ήταν -ίσως είναι ακόμη- μετακλητός υπάλληλος στο υπουργείο Μεταφορών. Παρά τω Καραμανλή…]
Και, ω του θαύματος, ελάχιστες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής Μητσοτάκη, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Λάρισας ζήτησε τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών για ν’ αποφασίσει την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ειδικό ανακριτή! Για να φανεί πως αν δεν τους «έτρεχε» ο Κούλης, ακόμα θα «λιβάνιζαν» την υπόθεση! Κι άρχισαν να τιτιβίζουν τα παπαγαλάκια: «αναβαθμίζεται η ανάκριση για το τραγικό δυστύχημα. Τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών ζήτησε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Λάρισας. Προηγήθηκε επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου»!
ΥΓ. Για το πώς αναγκάζονται να δουλέψουν οι πραγματογνώμονες υπάρχει η περίπτωση του δικαστικού πραγματογνώμονα, επιπυραγού Λιότσου, στον οποίο ανατέθηκε η σύνταξη έκθεσης πραγματογνωμοσύνης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά και δέχτηκε αφόρητες πιέσεις, μαφιόζικου τύπου, για το τι θα έγραφε στην έκθεσή του. Υπόθεση που μας τη θύμισε το μπλογκ ΔΑΣΑΜΑΡΙ S.O.S. και αναδημοσιεύσαμε πριν από μερικές μέρες (Ετσι προσπαθούν να κουκουλώσουν τα εγκλήματα κατά του λαού).