Ποια είναι η ουσία της σύγκρουσης Κοντονή-ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στην οποία σπεκουλάρει η ΝΔ; Το λεγόμενο «έγκλημα του λευκού κολλάρου» ή «οικονομικό έγκλημα».
Ο Κοντονής καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι προώθησε εσπευσμένα την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αναβάλλοντας μάλιστα κατά μια εβδομάδα τον προαναγγελθέντα χρόνο των εκλογών του 2019, για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένη υπόθεση οικονομικού εγκλήματος, η οποία έκλεισε μετά τη μετατροπή του κακουργήματος της δωροδοκίας σε πλημμέλημα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα λέει αυτά ο Κοντονής. Μόνο που τώρα έκανε ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για μια συγκεκριμένη υπόθεση, χωρίς όμως να δώσει και ονοματεπώνυμο. Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Κοντονής, οι δηλώσεις του δε θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες, ακόμα και αν δεν υπήρχε η… αδημονία της ΝΔ. Η Εισαγγελία Εφετών ανέσυρε την υπόθεση από το αρχείο, όπου την είχε τοποθετήσει χωρίς να καλέσει τον Κοντονή για κατάθεση, και ο πρώην υπουργός κλήθηκε να καταθέσει. Προσερχόμενος στην πταισματοδίκη, στην οποία κατέθεσε επί δίωρο, έκανε την εξής μακροσκελέστατη δήλωση:
«Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είχα αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις, ότι η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, μετατροπής από κακούργημα σε πλημμέλημα (δωροδοκίας) αποτελεί στίγμα και όνειδος για την κυβέρνηση που υλοποίησε την εν λόγω τροποποίηση. Αναφέρομαι στον Σεπτέμβριο του 2019, γιατί πολλοί επιπόλαιοι μπορεί να πουν σήμερα ότι μιλάω για πρώτη φορά. Ούτε τον Οκτώβριο του 2020 μίλησα πρώτη φορά ούτε σήμερα. Μίλησα από την πρώτη στιγμή και αυτό διότι πιστεύω ακράδαντα πρώτον, ότι το κόμμα που επαγγέλθηκε την κάθαρση δεν μπορεί να οργανώνει ως κυβέρνηση παραγραφές σοβαρότατων αδικημάτων. Δεύτερον, διότι επελέγη μία διαδικασία του κατεπείγοντος για να ψηφιστούν χίλια άρθρα σε μία συνεδρίαση, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις νομικές σχολές και τις ενώσεις ποινικολόγων. Τρίτον, γιατί μεταφέρθηκε η διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία ακριβώς για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας. Τέταρτον, ενώ εγώ πρότεινα στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση να μεταφερθεί ο χρόνος του ισχύοντος Κώδικα, πράγμα που θα έλυνε το πολιτικό πρόβλημα, δυστυχώς δεν εισακούστηκα.
Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για αυτούς που σχεδίασαν οργάνωσαν και εκτέλεσαν αυτό το πολιτικό ολίσθημα. Πρώτα και κύρια, διότι κρύβονται πίσω από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ενώ οι πολιτικές ευθύνες δεν είναι καμιάς νομοπαρασκευαστικής ή επιστημονικής επιτροπής. Οι πολιτικές ευθύνες είναι των κυβερνήσεων. Δεύτερον, διότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποδείχθηκε ότι εκτός της συγκεκριμένης διάταξης, της μετατροπής της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, υπάρχουν σοβαρότατες κι άλλες διατάξεις -τις είχαμε επισημάνει- που είναι απολύτως προβληματικές. Αναφέρομαι στην παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων στα θέματα του βιασμού και της κακοποίησης των ανηλίκων. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή επιτέλεσε ένα σπουδαίο έργο, αλλά υπέπεσε σε σοβαρότατα λάθη, τα οποία κακώς επωμίστηκε η κυβέρνηση. Τρίτον, εκτός από εμένα, διαπρεπείς ποινικολόγους και καθηγητές των νομικών σχολών, έχει μιλήσει και η GRECO, δηλαδή η οργάνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία επισήμανε σοβαρότατα στοιχεία διαπλοκής για αυτή την ιστορία.
Και τελευταίο και σπουδαιότερο, η διάταξη αυτή (για τη δωροδοκία) έχει ταξικό πρόσημο. Δεν είναι ταξικό το πρόσημο για τους εργαζόμενους και τον οικονομικά ασθενέστερο. Είναι ταξικό πρόσημο υπέρ των οικονομικά ισχυρών, αυτών που στην πολιτική ορολογία ονομάζουμε ολιγαρχία. Και αν την περίοδο των μνημονίων σωστά είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι νομοθετούσαμε με τα χέρια δεμένα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, που τα χέρια μας ήταν λυτά, τι κάναμε; Aυτά είναι σοβαρότατα ερωτήματα, είναι καταστάσεις που ο καθένας καταλαβαίνει και τα συμπεράσματα μπορούν να τα βγάλουν πρώτα και κύρια οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ».
Οταν ρωτήθηκε σε ποιες υποθέσεις αναφέρεται, ο Κοντονής απάντησε: «Αναφέρομαι σε συγκεκριμένη υπόθεση που εκδικάστηκε κατά την προεκλογική περιόδο του 2019, για την οποία θα αναφερθώ στην κυρία εισαγγελέα, ονομαστικώς».
Δε θα σχολιάσουμε, φυσικά, τις… ταξικές σάλτσες του Κοντονή. Σιγά τον… προστάτη του προλεταριάτου. Πάμε, λοιπόν, στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε για «ανοησίες του κ. Κοντονή», θύμισε την κατακλείδα της ομιλίας του στη Βουλή, όπου δήλωσε «υπερήφανος» για τους νέους Κώδικες και κάλεσε «όλους να υπερψηφίσουμε τα δύο αυτά βασικά νομοθετήματα», και κατέληξε ευχόμενος στον Κοντονή «καλή τύχη στα νέα του καθήκοντα ως αχθοφόρος πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων».
Ακολούθησε η αναμενόμενη νεοδημοκρατική σπέκουλα με δήλωση της Πελώνη: «Οι καταγγελίες του Σταύρου Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε επισήμως δόλια επίσπευση των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα το 2019, προκειμένου να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα για να ευνοηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Μάλιστα, ο κ. Κοντονής προχώρησε ακόμη περισσότερο καταγγέλλοντας ότι η τότε κυβέρνηση μετέφερε τη διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας. Η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να εκδώσει ανακοίνωση, χωρίς να παίρνει θέση επί της ουσίας των καταγγελιών του πρώην υπουργού της κυβέρνησής του, δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά. Αναμένουμε τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά».
Ο Κοντονής απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κοπτοραπτική στην ομιλία του στη Βουλή το 2019: «Κατά την προσφιλή του συνήθεια το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε τη κατάληξη της ομιλίας μου στη Βουλή, την οποία επιβεβαιώνω ως απολύτως ορθή και σήμερα, αποσιωπώντας έτσι την πρότασή μου να μην ισχύσουν οι ψηφισθέντες κώδικες την 1.7.2019 αλλά τουλάχιστον η έναρξη να μετατεθεί την 1.9.2019 με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, “ώστε να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις”. Αυτήν ακριβώς την ανάγκη των διορθώσεων που καταγράφεται και στο κλείσιμο της ομιλίας μου, δεν μπορούσαν να απαλείψουν και συνδέεται με την πρότασή μου για μετάθεση του χρόνου ισχύος των κωδίκων».
Ο συγκεκριμένος γύρος (μην αμφιβάλλετε ότι θα υπάρξουν και άλλοι) έκλεισε με μια λακωνική απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Το ότι ο κος Κοντονής λειτουργεί πια ως αχθοφόρος πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων επιβεβαιώθηκε από τη δήλωση της κας Πελώνη. Φανερώθηκε από μόνη της. Μένει να φανερωθούν και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τον καθοδηγούν. Ή μήπως καθοδηγούν και την ίδια τη κυβέρνηση; Κοντός ψαλμός…».
Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Τα πολιτικά συμφέροντα, των οποίων ο Κοντονής κατηγορείται ως αχθοφόρος, τα αντιλαμβανόμαστε: είναι η ΝΔ. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα, όμως, δεν τα γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για να τα καταγγείλει; Πώς περιμένει να φανερωθούν; Μόνα τους; Εμείς γνωρίζουμε μόνο ένα πραγματικό γεγονός: ο Κοντονής, όταν βρέθηκε εκτός Βουλής και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε να συνεργάζεται με τη δικηγορική εταιρία του Θ. Μαντά, η οποία -όπως η ίδια δηλώνει- έχει ιδιαίτερη εξειδίκευση στο οικονομικό έγκλημα (κατάχρηση δημοσίου χρήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, χρηματιστηριακά αδικήματα, απιστία, απάτη, φορολογικό ποινικό δίκαιο). Η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρία χειρίζεται μεγάλες υποθέσεις, όπως η Novartis, τα εξοπλιστικά, η Siemens, το παραδικαστικό κύκλωμα, η ΔΕΗ.
Ξέρουν κάτι παραπάνω εκεί στην Κουμουνδούρου; Αν ξέρουν, γιατί δεν μας το λένε, αλλά πετούν κατηγορίες χωρίς αποδείξεις; Επιπλέον, από πότε έγινε λαμόγιο ο Κοντονής (γιατί αυτό σημαίνει «αχθοφόρος επιχειρηματικών συμφερόντων»); Ετσι ξαφνικά; Χωρίς να μεσολαβήσει κάτι μεταξύ αυτού και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ; Η απολογητική του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούγεται καθόλου πειστική, όσο δε δίνει στοιχεία για όσα καταλογίζει στον Κοντονή.
Και του Κοντονή η απολογητική δεν ακούγεται καθόλου (μα καθόλου) πειστική. Οταν πρότεινε -όπως λέει- να ψηφιστούν μεν οι Κώδικες (δεν τον ενοχλούσε η βιασύνη), αλλά να ισχύσουν μετά από δύο μήνες, είχε κατά νου κάποιες συγκεκριμένες υποθέσεις που θα παραγράφονταν με τη μετατροπή της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα; Είχε υπόψη του τη συγκεκριμένη υπόθεση που καταγγέλλει σήμερα; Γιατί δεν είπε ούτε λέξη, αλλά μέτρησε την ψήφο του με αυτές των υπόλοιπων συριζαίων;
Δύο τινά μπορεί να ισχύουν: ή ήξερε τα πάντα, αλλά έκανε τον μακάκα, μπας και καταφέρει να επανεκλεγεί βουλευτής, ή δεν ήξερε τίποτα και τα έμαθε εκ των υστέρων, οπότε πρέπει να μας πει πώς τα έμαθε και πότε κατάλαβε ότι οι συριζαίοι νομοθέτησαν χάριν εγκληματιών με λευκό κολλάρο; Πώς να το κάνουμε, σιορ-Κοντονή, δεν μπορεί να λες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετούσε βιαστικά για να βολέψει οικονομικούς εγκληματίες, και την ίδια στιγμή να προσπαθείς να επανεκλεγείς βουλευτής μ’ αυτό το κόμμα. Μήπως (μια σκέψη κάνουμε) ήθελες να φύγεις από τη μονοεδρική Ζάκυνθο, όπου ήσουν χαμένος από χέρι (42% πήρε η ΝΔ, 31,5% ο ΣΥΡΙΖΑ), και να έρθεις στην Αττική, αλλά ο Τσίπρας και οι άλλοι δεν σου έκαναν το χατίρι, χολώθηκες που έμεινες εκτός νυμφώνος και τους εκδικείσαι με στοιχεία που εξαρχής γνώριζες;
Τα ίδια ερωτήματα ισχύουν και για τη ΝΔ που σπεκουλάρει σήμερα με τις καταγγελίες Κοντονή, αλλά όταν ψηφίζονταν οι Κώδικες δεν είπε κουβέντα για το συγκεκριμένο ζήτημα και αποχώρησε από τη Βουλή. Θυμίζουμε ότι επισπεύδων για την ψήφιση των Κωδίκων ήταν και ο Βενιζέλος (διαφώνησε μάλιστα με τον Κοντονή και ζήτησε να ψηφιστούν και να ισχύσουν άμεσα οι Κώδικες) και πως ο κοινοβουλευτικός καυγάς επικεντρώθηκε στο αδίκημα του βιασμού, για το οποίο ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης και σήμερα «δεξί χέρι» του Τσίπρα, Μ. Καλογήρου, αναγκάστηκε να καταθέσει την τελευταία στιγμή νομοτεχνική βελτίωση. Ζητήματα για εξυπηρέτηση οικονομικών εγκληματιών δεν εγέρθηκαν. Οι Κώδικες ψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα, για διάφορους λόγους, είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία.
Στο ζήτημα σίγουρα θα χρειαστεί να επανέλθουμε, γιατί το «πατιρντί» θα έχει συνέχεια. Προς το παρόν, κρατάμε τη μύτη μας για να προστατευτούμε από τη μπόχα, αλλά έχουμε τα μάτια και τ’ αυτιά μας ανοιχτά, καθώς βλέπουμε –για πολλοστή φορά- να ξετυλίγεται ένα επεισόδιο της δράσης του περιβόητου οικονομικού εγκλήματος (στο οποίο δεν πρωταγωνιστούν κάποια λαμόγια της πιάτσας, αλλά καθωσπρέπει εκπρόσωποι καπιταλιστικών επιχειρήσεων) και της διαπλοκής του με το αστικό πολιτικό σύστημα.