Προπαραμονή Χριστουγέννων, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος συγκάλεσε την Ολομέλεια της Αρχής και πήρε μια απόφαση που το πιθανότερο είναι ότι θα προκαλέσει προβλήματα στον Μητσοτάκη. Η απόφαση δημοσιεύτηκε χθες στη Διαύγεια και την παραθέτουμε στο τέλος.
Αποφασίστηκε η «σύσταση Ομάδας Ελέγχου, η οποία θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων COSMOTE, OTE, VODAFONE και WIND για έλεγχο όλων των αρχείων τους σχετικά με άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών διαφόρων προσώπων». Τα πρόσωπα είναι τέσσερα και τα ονόματά τους έχουν σβηστεί από το έγγραφο που δημοσιεύτηκε. Μπορούμε, όμως, να εικάσουμε ότι πρόκειται για τον υπουργό Χατζηδάκη, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Φράγκο και τον αρχηγό ΓΕΣ Λαλούση. Το τέταρτο όνομα ίσως είναι ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, Λάγιος, ή ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ, Καραμαλάκης, ή κάποιο από τα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη που αναφέρονται στις «λίστες Βαξεβάνη».
Το εικάζουμε γιατί στα «έχοντας υπόψη» της απόφασης της ΑΔΑΕ περιλαμβάνονται «το από 7.12.2022 έγγραφο του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως Αλ. Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Αρχής» και «η ύπαρξη στον Τύπο σειράς δημοσιευμάτων περί άρσεως του απορρήτου μέσω μη προσδιοριζόμενου τρόπου (μέσω της διαδικασίας νομίμων επισυνδέσεων ή μέσω πειρατικού λογισμικού) κατονομαζομένων με όνομα και επώνυμο προσώπων, ορισμένα εκ των οποίων κατέχουν κορυφαία δημόσια αξιώματα».
Παρατήρηση πρώτη: την ώρα που ο Μητσοτάκης κατηγορούσε τον Τσίπρα για λασπολόγο και τον Βαξεβάνη σαν «εθνικό συκοφάντη», ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ παίρνει τοις μετρητοίς τις καταγγελίες τους και αποφασίζει έρευνα με βάση αυτές.
Παρατήρηση δεύτερη: την ώρα που ο Μητσοτάκης προσπαθεί να στεγανοποιήσει το θέμα με το νέο νόμο που ψήφισε, η ΑΔΑΕ αποφασίζει ότι έχει αρμοδιότητα έρευνας. Θυμίζουμε πως όταν συζητούνταν το νομοσχέδιο Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ τόνισε με ιδιαίτερη έμφση: «Είμαστε αντίθετοι, πλήρως αντίθετοι με τη νέα ρύθμιση, η οποία αφαιρεί από την Αρχή, για πρώτη φορά, εδώ και 18 χρόνια, την αρμοδιότητα ενημέρωσης του θιγέντος. Είναι εντελώς αδικαιολόγητη και μη εξηγήσιμη η επιβολή διαστήματος τριών χρόνων, μετά τη λήξη της παρακολούθησης, για να εξεταστεί αν θα μπορεί να ενημερωθεί ο θιγείς. Αν δεν διακυβεύεται ο σκοπός και έχει διαπιστωθεί, γιατί μπορεί να μη γίνει και την επόμενη μέρα; Ποιος είναι ο λόγος, να περάσουν τα τρία αυτά χρόνια; Ποια είναι η δικαιολογητική βάση; Δεν προκύπτει».
Σε συνέντευξή του στο πρωτοχρονιάτικο φύλλο της «Καθημερινής», ο Ράμμος, χωρίς ακόμη να έχει δημοσιοποιηθεί η απόφαση της 23ης Δεκέμβρη, υπήρξε σαφής: «Η ΑΔΑΕ προχωρεί και θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ελέγχων. Αυτό όμως γίνεται με βάση ένα πολύπλοκο νομικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα και για τον λόγο αυτό χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία και σε βάθος μελέτη των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η ΑΔΑΕ είναι η μόνη δημόσια αρχή που έχει την αρμοδιότητα από το Σύνταγμα (άρθρο 19, παρ. 2) και τον νόμο να ελέγχει την τήρηση της νομιμότητας στον τομέα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών. Μπορεί να ελέγχει κατόπιν καταγγελίας, αλλά και αυτεπαγγέλτως αρχεία, τράπεζες δεδομένων, κ.λπ., μεταξύ άλλων, της ΕΥΠ και των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ολες οι άλλες αρχές που υπάρχουν για την προστασία της κυβερνοασφάλειας ή της κυβερνοάμυνας ή την προστασία από το ηλεκτρονικό έγκλημα δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα. Ο ίδιος ο νόμος για την ΕΥΠ δίνει στην ΑΔΑΕ αρμοδιότητες που δεν τις δίνει ούτε στις δικαστικές αρχές. Είναι, συνεπώς, στοιχειώδες καθήκον της ΑΔΑΕ, η οποία είναι η μόνη που μπορεί με βάση τον νόμο να επιβάλει τη συνταγματική ευταξία στον τομέα της άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, να μην παραμένει σιωπηλός παρατηρητής καταστάσεων σαν αυτές που ζούμε τους τελευταίους μήνες».
Ο Ράμμος, φρόντισε να φράξει και το δρόμο για τυχόν παρέμβαση Ντογιάκου στο έργο του, δηλώνοντας πως «ανεξάρτητη αρχή, και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένη, σημαίνει ανεξαρτησία και από την εκτελεστική και από τη δικαστική εξουσία. Η ΑΔΑΕ υπόκειται, όπως και όλες οι ανεξάρτητες αρχές, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο… δεν προβλέπεται από τον νόμο προληπτική παρέμβαση της δικαστικής εξουσίας στη δράση της Αρχής και μάλιστα ξαναλέω μιας συνταγματικά κατοχυρωμένης. Δεν είναι νοητό να ασκούνται οι αρμοδιότητές της ύστερα από προηγούμενη κρίση ενός δικαστικού λειτουργού. Σε ένα κράτος δικαίου αν ασκηθεί τέτοια προληπτική παρέμβαση, τότε απλώς δεν υπάρχει ανεξάρτητη αρχή».
Ξεκαθαρίζει, ακόμη, ότι ουδείς μπορεί να εγείρει ζήτημα απορρήτου στην ΑΔΑΕ, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να ελέγξει ακόμη και αν ο εισαγγελέας που διέταξε την άρση απορρήτου υπερέβη τα όρια της αρμοδιότητάς του. «Το αν μπορεί η ΑΔΑΕ να ελέγξει αν ο εισαγγελέας υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας, κατά την εκ μέρους του ερμηνεία, αν συνέτρεξε σε μια συγκεκριμένη περίπτωση κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, είναι ένα περαιτέρω θέμα στο οποίο δεν θέλω να επεκταθώ» είπε.
Σύμφωνα με την απόφαση, η Ομάδα Ελέγχου, επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, «θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ΟΤΕ ΑΕ, COSMOTE AE, Vodafone Α.Ε. Τηλεπικοινωνιών και Wind Hellas Τηλεπικοινωνίες Α.Ε, καθώς και σε όποιον άλλον πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος, παραστεί ανάγκη κατά την εξέλιξη του ελέγχου, με σκοπό να ελέγξει όλα τα σχετικά αρχεία των εν λόγω παρόχων, για να διαπιστώσει και να επιβεβαιώσει αν έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν διατάξεις άρσεως απορρήτου των επικοινωνιών σε σχέση με τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποίησαν κατά το παρελθόν οι α) …., β) …., γ) …. και τέλος δ) …. ».
Επίσης, η απόφαση προβλέπει ότι «ο Πρόεδρος θα αποστείλει αίτημα προς τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο θα ζητάει τον εμπλουτισμό του ερωτήματος που κατέθεσε στην ΑΔΑΕ την 7.12.2022, με συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου, που σχετίζονται με τα πρoαναφερόμενα δημόσια πρόσωπα και την πιθανότητα άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας τους μέσω των αριθμών αυτών».
Στην απόφαση σημειώνεται ότι «η Ομάδα Ελέγχου οφείλει να πραγματοποιήσει, το ταχύτερο δυνατό όλους τους απαραίτητους ελέγχους για την επίτευξη του σκοπού της συγκρότησης της». Μ’ άλλα λόγια, προτού ο Μητσοτάκης προκηρύξει εκλογές, ο Ράμμος θα έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τη «λίστα Βαξεβάνη-Τσίπρα». Και μάλλον θα την επιβεβαιώσει, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία τεσσάρων ψήφων σε σύνολο εφτά. Μειοψήφισαν τα τακτικά μέλη της ΑΔΑΕ Δημήτριος Βέργαδος (προτάθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020) και Γεώργιος Μπακάλης (δουλεύει στην ΑΔΑΕ από το 2007 ως Διευθυντής Διασφάλισης Απορρήτου Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών, ενώ προηγουμένως ήταν στέλεχος της ΙNTERSAT και της ΟΤΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ), ενώ απείχε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ Μιχάλης Σακκάς (παλαιό στέλεχος της ΝΔ, τοποθετημένο σε πολλές θέσεις ευθύνης, που μπήκε στην ΑΔΑΕ το 2016, με τα παζάρια που έκανε ο Βούτσης με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ). Το γεγονός ότι ο καραμανλικός Σακκάς δεν καταψήφισε αλλά απέσχε λέει πολλά.
Ο Ράμμος δεν είναι κανένας επαναστάτης ή έστω… ασυμβίβαστος δημοκράτης, όπως τον παρουσιάζουν τα συριζομέσα. Ανθρωπος του συστήματος μέχρι το μεδούλι είναι. Πέρασε 40 χρόνια στο ΣτΕ και έφτασε μέχρι αντιπρόεδρος. Γι’ αυτό και υπήρξε συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ στην επιλογή του ως προέδρου της ΑΔΑΕ, μολονότι τον πρότεινε ο τελευταίος υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και στενότατος συνεργάτης του Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου. Ο Ράμμος δεν υπήρξε άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μαζί με τη Σακελλαροπούλου (ήταν και οι δύο αντιπρόεδροι τότε) παραιτήθηκε από το συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών του ΣτΕ, καταγγέλλοντας τους χειρισμούς του τότε προέδρου του ΣτΕ στην προσφυγή των καναλαρχών κατά του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Αλλά δε χρωστάει και χάρη στον Μητσοτάκη, όπως η Σακελλαροπούλου. Αντίθετα, πρέπει να τα έχει πάρει στο κρανίο με τη συμπεριφορά του Μητσοτάκη και της καμαρίλας του Μαξίμου προς το πρόσωπό του. Στο φτύσιμο τον είχαν και πιθανόν να ξέρει ότι τον είχαν κι αυτόν βυσματωμένο με το Predator. Από την άλλη, έχει τη στήριξη ισχυρών αστικών κύκλων. Η πρωτοχρονιάτικη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», που του έδωσε τη δυνατότητα να αυτο-αγιογραφηθεί, έδειξε ότι ισχυρά συγκροτήματα, προσκείμενα στην κυβέρνηση, θεωρούν τον Μητσοτάκη τελειωμένο και στηρίζουν τον Ράμμο, ο οποίος μπορεί να του δώσει θεσμικό χτύπημα. Τι θα πουν ο Μητσοτάκης και οι δικοί του, ότι ο Ράμμος είναι βαλτός από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Αν ο Ράμμος βγάλει αποδείξεις για «νόμιμες επισυνδέσεις» πολιτικών και κρατικών παραγόντων, άντε ο Μητσοτάκης να πείσει ότι δεν ήξερε τίποτα. Κι αν με νομικίστικα τερτίπια προσπαθήσουν να εμποδίσουν την Ομάδα Ελέγχου με επικεφαλής τον Ράμμο να κάνει έλεγχο, θα έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι ένοχοι και πως προσπαθούν με τον πλέον αυταρχικό τρόπο να εμποδίσουν τον έλεγχο από αρμόδιο θεσμικό φορέα. Μέχρι τις εκλογές θα τον κυνηγάει το σκάνδαλο των υποκλοπών τον Μητσοτάκη.
ADAE_EPITROPH_EREYNA