Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει όλες τις πράξεις των κυβερνήσεων από το 1997 έως και το 2023 για το σιδηροδρομικό δίκτυο και τις ευθύνες για όσα οδήγησαν στη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, συνιστά «αισχρή συγκάλυψη των βαρύτατων κακουργηματικών ευθυνών της ΝΔ». Για ποιο λόγο; Γιατί –όπως είπε ο… μέγας πολιτικός ηγέτης Νίκος Ανδρουλάκης- βοηθά τη ΝΔ, που «δεν θέλει να οδηγηθεί τίποτα σε προανακριτική επιτροπή για να καλύψει τον κύριο υπεύθυνο και πρωταγωνιστή, τον Κ. Καραμανλή».
Δηλαδή, αν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριζαν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με βασικό ύποπτο τον Κώστα Καραμανλή, θα υπήρχε διαφορετικό αποτέλεσμα; Τι θα γινόταν σε μια τέτοια περίπτωση; Η νεοδημοκρατική πλειοψηφία θα απέρριπτε την πρόταση και όλα θα τελείωναν με μια συζήτηση μερικών ωρών στη Βουλή, σε υψηλούς τόνους μεν, αλλά χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα.
Ο Ανδρουλάκης μίλησε για «λάθος του ΚΚΕ», το οποίο αξιοποιεί η ΝΔ, «για να πετάξει την μπάλα των ευθυνών στην κερκίδα». Ενώ με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που θα την πετάξει η ΝΔ στα σκουπίδια (ούτε καν στην κερκίδα), είναι… αλλιώς! Για τέτοια γελοιότητα μιλάμε.
Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα κάθε τέτοιου τύπου κοινοβουλευτικής ελεγκτικής διαδικασίας (εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής) είναι προδιαγεγραμμένο, διότι εξαρτάται από τη θέληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτή αποφασίζει ακόμα και για τη διαδικασία, τους μάρτυρες που θα κληθούν, τον αριθμό των συνεδριάσεων που θα γίνουν κτλ.
Η πρόταση για εξεταστική επιτροπή έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την πρόταση για προανακριτική επιτροπή. Μετά την τελευταία (2019) αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 68, παρ. 2), που ενσωματώθηκε και στον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 144, παρ. 5), για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αρκεί πρόταση 10 βουλευτών και υπερψήφιση από 120 βουλευτές, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας. Μπορεί, δηλαδή, να περάσει και με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, ακόμα και αν η κυβέρνηση την ματαψηφίσει.
Ο τακτικισμός της ΝΔ είναι ολοφάνερος. Αποφάσισε να υπερψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ, αφού δε θα μπορούσε να αποφύγει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ταυτόχρονα, βρήκε και ένα πρόσχημα για να καταψηφίσει τις προτάσεις για σύσταση προανακριτικών επιτροπών (μία του ΠΑΣΟΚ και δύο του ΣΥΡΙΖΑ).
Το ΠΑΣΟΚ ποιον τακτικισμό υπηρέτησε, άραγε, αρνούμενο να ψηφίσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, την οποία στο τέλος υπερψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι αρχικά είχε χαρακτηρίσει το ΚΚΕ «δεκανίκι της κυβέρνησης»; Το μόνο που μπορεί να σκεφτεί κάποιος, είναι πως ο Ανδρουλάκης και η «παιδική χαρά» που τον περιβάλλει φοβήθηκαν πως θα αποκαλυπτόταν οι εγκληματικές ευθύνες και των δικών του κυβερνήσεων, καθώς η ΝΔ θα ακολουθούσε τη γνωστή τακτική του συμψηφισμού (όλοι θυμόμαστε πως μετά το έγκλημα στα Τέμπη, ο Μητσοτάκης μίλησε για «διαχρονικές ευθύνες» και υποχρέωσε τον Καραμανλή να παραιτηθεί, αίροντας τάχα τις «διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων»).
Ασφαλώς και θα το επιδιώξει αυτό η ΝΔ, όμως από την αντιπολίτευση εξαρτάται αν θα την ξεμπροστιάσει. Αν τα στελέχη της στην εξεταστική θα κοπιάσουν διαβάζοντας το ογκώδες υλικό που υπάρχει και θα κάνουν προτάσεις κλήτευσης μαρτύρων και ανάγνωσης εγγράφων, που αν τα απορρίψει η νεοδημοκρατική πλειοψηφία, θα εκτεθεί. Το σημειώνουμε αυτό γιατί συνήθως οι βουλευτές και οι συνεργάτες τους βαριούνται αφάνταστα και συμμετέχουν με καθαρά αρπακολλατζίδικο τρόπο. Το ίδιο κάνουν ακόμα και όταν γίνονται συζητήσεις επί νομοθετικών ρυθμίσεων, (ν)τροπολογιών, ακόμα και σε δικές τους επίκαιρες ερωτήσεις. Οι υπουργοί, με αυτά που τους ετοιμάζουν οι σύμβουλοί τους και «στρατευμένοι» υπηρεσιακοί παράγοντες, τους κάνουν… γιο-γιο, επειδή οι αντιπολιτευόμενοι εμφανίζονται αδιάβαστοι και προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση με φανφάρες.
Ο Ανδρουλάκης και η «παιδική χαρά» του θέλουν προανακριτική μόνο για τον Καραμανλή και τον Σπίρτζη. Λες και το έγκλημα στους σιδηροδρόμους άρχισε με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και συνεχίστηκε με την κυβέρνηση ΝΔ, ενώ προηγουμένως όλα πήγαιναν πρίμα! Δε χρειάζεται να συμπληρώσουμε τίποτ’ άλλο. Και προσπαθούν να κάνουν πολιτική σπέκουλα με μια πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που ξέρουν ότι θα πέταχτεί στα σκουπίδια από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Εχουμε, λοιπόν, μια εξεταστική επιτροπή, της οποίας ξέρουμε το αποτέλεσμα. Το πόρισμα θα το γράψει η νεοδημοκρατική πλειοψηφία και θα είναι μια έκθεση ιδεών για τις «διαχρονικές παθογένειες» και τις «διαχρονικές ευθύνες», που αποφάσισε να βάλει τέρμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, «αίροντας τις ευθύνες ολόκληρου του πολιτικού συστήματος». Ο Βορίδης το είπε με την αλαζονεία και την κυνικότητα που τον διακρίνει: Δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.
Εκείνο που μπορεί να μείνει είναι η διαδικασία. Εννοείται πως η ΝΔ θα προσπαθήσει να θολώσει τα νερά. Θα δούμε αν η αντιπολίτευση είναι σε θέση να φέρει στο φως όλα εκείνα τα στοιχεία ενός πολύχρονου σκανδάλου εγκατάλειψης με στόχο την ιδιωτικοποίηση, που προκάλεσε ένα έγκλημα στο οποίο χάθηκαν τουλάχιστον 57 ζωές.