Το παρασκηνιακό παζάρι για να αποφασιστεί τι μέτρα θα λάβει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας, που εξακολουθεί να μην εφαρμόζει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης με την Κύπρο, φαίνεται πως έχει δρόμο ακόμα. Τη Δευτέρα θα επιχειρηθεί να κλείσει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΥΠΕΞ), γιατί ουδείς θέλει να φτάσει αυτό το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των «25».
Ο γαλλογερμανικός άξονας εμφανίζεται αντίθετος στην πρόταση της Κομισιόν και ζητά να τεθεί στην Τουρκία προθεσμία 18 μηνών για να εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης, με αναστολή στο μεταξύ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Προφανώς, κάτι «μεγάλο» έχουν να παζαρέψουν με την Τουρκία και σκληραίνουν τη στάση τους. Κάτι «μεγάλο» που μάλλον έχει σχέση με παραγγελίες οπλικών συστημάτων.
Από την άλλη, η Βρετανία (και παρασκηνιακά οι ΗΠΑ) πιέζει για αποδοχή της πρότασης της Κομισιόν και μάλιστα σε πιο «λάιτ» εκδοχή (με λιγότερα κεφάλαια κλειστά).
Ο Παπαδόπουλος δεν έχει κανένα δίαυλο επικοινωνίας με τους «μεγάλους» της Ευρωένωσης. Ουδείς θέλει να τον βάλει στο παιχνίδι, ουδείς του αναγνωρίζει ρόλο στο παζάρι. Από την άλλη, αισθάνεται πως μετά την Τουρκία θα ακολουθήσει το δικό του στρίμωγμα, καθώς η Κομισιόν έχει ευθέως συνδέσει το Κυπριακό με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Είναι κοινός τόπος στην ΕΕ πως η μη επίλυση του Κυπριακού δημιουργεί τις υπόλοιπες παρενέργειες. Θα μπορούσε, βέβαια, να παρατηρήσει κάποιος πως χωρίς το Κυπριακό δεν θα είχαν άλλοθι οι Γαλλογερμανοί να πιέσουν την Τουρκία. Αυτή, όμως, είναι λαθεμένη εκτίμηση. Γιατί υπάρχουν τόσα ζητήματα που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι (π.χ. τη λεγόμενη πρόοδο στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων), χωρίς να έχουν τον κάθε Παπαδόπουλο μες στα πόδια τους.
Ο Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «μέγα σφάλμα με συνέπειες μη αναστρέψιμες» το συσχετισμό του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όμως μόνος τα λέει και μόνος τ’ ακούει. Στο μεταξύ, δέχτηκε ένα ακόμη «δωράκι» από τον Κόφι Ανάν, ο οποίος στην τελευταία πριν τη λήξη της θητείας του έκθεσή του «ξέχασε» να αναφερθεί στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που μιλούν για κατοχή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και εξέφρασε τη θλίψη του για τη μη υιοθέτηση του σχεδίου του, απειλώντας μάλιστα με απόσυρση του ΟΗΕ από την Κύπρο.
3Είχε γραφεί το άρθρο της διπλανής στήλης για το Κυπριακό, όταν ήρθαν τα μαντάτα. Γαλλία και Γερμανία, με μια θεαματική στροφή 180ο (προφανώς ύστερα από παρασκηνιακό παζάρι) ανακοίνωσαν ότι το χρονοδιάγραμμα για το οποίο μίλησαν έχει το νόημα ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (από 18 μέχρι 30 μήνες) θα συνεχίζει την ενταξιακή της πορεία με παγωμένο έναν αριθμό κεφαλαίων. Αποδέχονται, δηλαδή, την πρόταση της Κομισιόν και τη συμπληρώνουν με το τόσο ελαστικό χρονοδιάγραμμα. Μ’ άλλα λόγια, δίνουν στην Τουρκία όσο χρόνο θέλει. Η Ντόρα δήλωσε ότι το μείζον είναι να μείνει ενωμένη η Ευρώπη και ο Παπαδόπουλος κατάλαβε ότι έχει μείνει απελπιστικά μόνος.