Προσωπικό μήνυμα του Καραμανλή μετέφερε ο Γ. Βουλγαράκης στους έλληνες εφοπλιστές που εδρεύουν στο Λονδίνο, στη διάρκεια γεύματος εργασίας που του παρέθεσε το περιβόητο «Κομίτι» (Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας με έδρα το Λονδίνο). Παρούσα στη σύναξη ήταν και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (διά του προέδρου και άλλων εκλεκτών εκπροσώπων της).
Στο γεύμα παρακάθησαν καμιά διακοσαριά εκπρόσωποι εφοπλιστικών οικογενειών και σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας (το γεύμα ήταν κλειστό για τους δημοσιογράφους!), το μήνυμα Καραμανλή περιλάμβανε πρόσκληση να μεταφέρουν την έδρα των επιχειρήσεών τους στην Ελλάδα και να κρεμάσουν ελληνική σημαία στα πλοία τους με δέλεαρ ένα ισχυρό πακέτο φορολογικών και άλλων «κινήτρων».
Η στιγμή που επιλέχτηκε για την «αποστολή Βουλγαράκη» δεν είναι τυχαία. Αυτή την περίοδο η βρετανική κυβέρνηση στριμώχνει τον εσμό του «Κομίτι», ζητώντας από κάθε εφοπλιστή να πληρώσει 30.000 λίρες εφάπαξ, προκειμένου να μη φορολογηθεί για εισοδήματα που απέκτησε στο εξωτερικό. Αυτό αφορά όλους τους ξένους υπηκόους που διαμένουν για πάνω από 7 χρόνια στη Βρετανία χωρίς να διαθέτουν βρετανική υπηκοότητα. Το ποσό, βέβαια, δεν είναι μεγάλο για έναν εφοπλιστή, αλλά τα μέλη του «Κομίτι» πρώτο είναι γνωστοί φραγκοφονιάδες και δεύτερο φοβούνται πως αυτού του τύπου η φορολογία δεν θα είναι εφάπαξ αλλά θα μονιμοποιηθεί. Γράφτηκε, επίσης, ότι τους εφοπλιστές του «Κομίτι» έχουν ήδη προσεγγίσει ΗΠΑ, Καναδάς και Ολλανδία, προσφέροντάς τους φορολογικές «διευκολύνσεις» για να μεταφέρουν εκεί τις έδρες τους. Είναι πιθανό, όμως, αυτή η φημολογία να σπέρνεται σκόπιμα από τους πα- νούργους εφοπλιστές με τη μακρά παράδοση στην ίντριγκα, προκειμένου να «ξεβρακώσουν» ακόμη περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση, κατασκευάζοντας έναν ανύπαρκτο ανταγωνισμό.
Πάλι σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα Καραμανλή, που μετέφερε ο Βουλγαράκης, περιλαμβάνει ελαχιστοποίηση της ανά κόρο φορολόγησης των ποντοπόρων πλοίων, κατάργηση της φορολόγησης των ακινήτων των off-shore εταιριών και περαιτέρω μείωση της οργανικής σύνθεσης των υπό ελληνική σημαία ποντοπόρων πλοίων, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα την ανεργία των ελλήνων ναυτικών.
Φυσικά, όσοι απ’ αυτούς θελήσουν να έρθουν στην Ελλάδα δεν θ’ αρκεστούν στα όσα τους τάζει ο Καραμανλής, αλλά θα απαιτήσουν περισσότερα. Από την άλλη, αναλογιζόμενοι αυτό το «ξεβράκωμα» μπροστά στην εφοπλιστική συμμορία του Λονδίνου, το πιο «μαύρο» κομμάτι του ελληνικού εφοπλισμού, μπορούμε να φανταστούμε πόσο διατεθειμένη είναι η κυβέρνηση να στριμώξει τους πλοιοκτήτες του Sea Diamond, που παράτησαν μια τοξική βόμβα βυθισμένη στον κόλπο της Σαντορίνης και σηκώθηκαν και έφυγαν.