Τα γερμανικά ΜΜΕ βοούν. Το «Σπίγκελ» έγραψε ότι ένας μάνατζερ της «Ζίμενς», ο οποίος είχε προφυλακιστεί και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος (προφανώς επειδή δέχτηκε να συνεργαστεί με την εισαγγελία), ομολόγησε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν τις μπίζνες της εταιρίας στην Ελλάδα. «Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004, δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ σε κυβερνητικά στελέχη», γράφει το «Σπίγκελ», αποκαλύπτοντας ότι ο εν λόγω μάνατζερ ομολόγησε στην Εισαγγελία του Μονάχου ότι «σε σχέση με το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, δόθηκαν χρήματα σε ανθρώπους που έπαιρναν αποφάσεις στο υπουργείο Αμυνας και Εσωτερικών» (προφανώς εννοεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που στις ευρωπαϊκές χώρες ανήκει στο Εσωτερικών). Την κατάθεση του μάνατζερ της Siemens επιβεβαίωσε και ο δικηγόρος του, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Τα «μέσα» του Αλαφούζου είναι τα μόνα που «κυνηγούν» την υπόθεση, αναζητώντας προφανώς τον Κόκκαλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν παλιά εμμονή του συγκεκριμένου ομίλου. Ο δικηγόρος έκανε την εκτίμηση ότι μάλλον δεν εμπλέκονται υπουργοί αλλά υψηλόβαθμα στελέχη που μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις.
Το «Σπίγκελ» αναφέρει ότι ένα 8%-10% του συνολικού τζίρου της «Ζίμενς Ελλάς» προοριζόταν για μίζες (γύρω στα 10 εκατ. ευρώ). Η εταιρία είχε αναλάβει το μεγάλο έργο παρακολούθησης των Ολυμπιακών Αγώνων C4i, αλλά και πολλά άλλα έργα τηλεπικοινωνιών, που αφορούσαν άμεσα ή έμμεσα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι έρευνες της Εισαγγελίας του Μονάχου έχουν αποκαλύψει ότι κεντρικό ρόλο έπαιζε ο πρώην διευθυντής του τμήματος τηλεπικοινωνιών της «Ζίμενς Ελλάς». Ο 44χρονος μάνατζερ έχει ήδη καταθέσει στην Εισαγγελία της Βέρνης, ενώ σε διάφορους λογαριασμούς που διατηρούσε στην Ελβετία έχουν βρεθεί 41 εκατ. ευρώ. Η Εισαγγελία της Βέρνης, πάντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αποκάλυψε κινήσεις των λογαριασμών του έλληνα μάνατζερ, καθώς και ότι «432 χιλιάδες ευρώ κατατέθηκαν από το ίδιο πρόσωπο σε λογαριασμό του επικεφαλής της Vodafone στην Ελλάδα», ισχυρισμό που η εταιρία διέψευσε.
Εκτίμησή μας είναι πως όπου να ‘ναι θα βγουν και ελληνικά ονόματα. Ο μάνατζερ Ράινχαρτ Ες, αυτός που προφυλακίστηκε και στη συνέχεια αποφυλακίστηκε, ήταν ένας απ’ αυτούς που ήλεγχαν το διεθνές σύστημα μιζαρισμάτων και, είναι βέβαιο ότι έχει δώσει ονόματα και στην Ελλάδα. Δύσκολο, όμως, το βλέπουμε να φτάνουν και σε πολιτικά πρόσωπα, γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ενδιάμεσοι. Εκτός αν «κελαϊδήσει» κανένας από τους ενδιάμεσους, αλλά και πάλι στοιχεία ποινικώς αξιοποιήσιμα μάλλον δε θα δουν το φως της δημοσιότητας.
Πρέπει να σημειώσουμε ακόμη, ότι η συμμετοχή της Siemens στην κατασκευή του χαφιεδοσυστήματος C4i είναι σε τζίρο ελάχιστη σε σχέση με τις συνολικές μπίζνες που κάνει το γερμανικό μονοπώλιο με το ελληνικό κράτος και τις κρατικές επιχειρήσεις. Και όμως, όλη η συζήτηση γίνεται για την περίοδο της Ολυμπιάδας και όχι για το πριν και το μετά απ’ αυτή. Γιατί, βέβαια, η Siemens βρίσκεται εδώ επί δεκαετίες και δεν σκοπεύει να φύγει.
Φυσικά, στην Ελλάδα κανέναν δεν πρόκειται να εκπλήξουν οι αποκαλύψεις. Οι πάντες ξέρουν ότι οι μεγάλες δουλειές συνοδεύονται πάντοτε από μίζες. Δημοσίως, βέβαια, οι πάντες θα σκίζουν τα ρούχα τους καταγγέλλοντας μετά βδελυγμίας εκείνους που… νοθεύουν τον ανταγωνισμό με… αθέμιτα μέσα και τους… ελάχιστους επίορκους που πήραν τις μίζες. Οσο για μας, δεν έχουμε παρά να επαναλάβουμε αυτό που τόσες φορές έχουμε γράψει: ο καπιταλισμός είναι ένα φυτώριο παραγωγής σκανδάλων, διότι αποτελεί ο ίδιος ένα σκάνδαλο. Ενα βαρίδι στα πόδια της Ιστορίας, που δεν της επιτρέπει να κινηθεί προς το βασίλειο της ελευθερίας.