Τι πρώτες βολές από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, που συμμετέχουν στην κυβέρνησή του, δέχτηκε ο Δ. Χριστόφιας μετά τη συνάντησή του με τον Μεχμέτ-Αλί Ταλάτ. Βλέπετε, το ισορροπημένο ανακοινωθέν, που άφηνε ανοιχτό το παράθυρο στην τουρκική θέση για τη λεγόμενη «παρθενογένεση» δεν άρεσε καθόλου στον Παπαδόπουλο και τον Ομήρου, που είναι οπαδοί της λεγόμενης σκληρής γραμμής.
Ομως, έμμεσες βολές δέχτηκε και ο Ταλάτ. Το τουρκικό ΥΠΕΞ φρόντισε να του διαμηνύσει πως δεν θα του επιτρέψει να κάνει βήμα πίσω. Ζήτησε δε «να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι απευθείας διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών στην Κύπρο… για την επίτευξη μιας ουσιαστικής και δίκαιης λύσης, με σκοπό τη σύσταση ενός νέου εταιρικού κράτους, που θα βασίζεται στις ισχύουσες παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Οι παράμετροι αυτές είναι η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα και το ισότιμο καθεστώς των δύο ιδρυτικών κρατών».
Ο Ταλάτ είναι όμηρος της Αγκυρας και αυτό το ξέρει ο Χριστόφιας (οι δυο τους, άλλωστε, συνδέονται και με παλιά προσωπική φιλία). Από την άλλη, ξέρει πως η ΕΕ δεν έχει αυτή την περίοδο καμιά «καούρα» να πιέσει την Τουρκία, γιατί και τα δυο μέλη του γαλλογερμανικού άξονα δε θέλουν επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών (η Γαλλία μάλιστα έχει ανοιχτά ταχθεί κατά της ένταξης της Τουρκίας και υπέρ μιας ειδικής σχέσης με την ΕΕ). Γι’ αυτό και προσπαθεί να αποφύγει την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεών του με τον Ταλάτ και ζητά η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί ακόμη σε επίπεδο επιτροπών. Τι θα κάνει, όμως, αν υπάρξει νέα αμερικανόπνευστη πρωτοβουλία από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ; Οι προσεχείς αμερικάνικες εκλογές του δίνουν μια ανάσα (το Κυπριακό δεν είναι ψηλά στην ατζέντα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ), όμως μετά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ασχοληθεί πιο ενεργά.