«Δυστυχώς, οι μόνοι κερδισμένοι είμαστε εμείς»! Αγέρωχος, με στιλ δυτικοευρωπαίου μάνατζερ, καλά προετοιμασμένος, ο εκπρόσωπος της MIG Α. Βγενόπουλος πήγε στη Βουλή και κέρδισε δυο πράγματα. Πρώτο, έβαλε ταφόπλακα στο σκάνδαλο του ΟΤΕ και δεύτερο, νομιμοποίησε πολιτικά την παρουσία του ως εκπρόσωπος ενός επιθετικού χρηματιστηριακού ομίλου που κάνει μπίζνες στην Ελλάδα.
Ολοι ξέρουν πως στη μεταβίβαση του ΟΤΕ στη Deutsche Telecom υπάρχει σκάνδαλο. Ουδείς, όμως, μπορεί να το αποδείξει, αφού δεν έχουν μείνει ίχνη (ορατά τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, γιατί και με τη σκανδαλώδη σχέση ΟΤΕ-Siemens το ίδιο φαινόταν και λεγόταν παλιά, ενώ τώρα…). Τότε γιατί κάλεσαν οι Πασόκοι το Βγενόπουλο; Μόνο και μόνο για να του δώσουν την ευκαιρία να «καθαρίσει» κάθε σκιά και να διαμηνύσουν, εμμέσως πλην σαφώς, στη DT, ότι το όλο τζέρτζελο γίνεται για πολιτικούς και μόνο λόγους και δεν έχει να φοβάται τίποτα.
Τι υποστήριξε ο Βγενόπουλος, απαντώντας όρθιος για πάνω από πέντε ώρες σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν; Οτι η εταιρία του αγόρασε μετοχές του ΟΤΕ από το χρηματιστήριο, όπως είχε κάθε δικαίωμα να κάνει. Κάρφωσε, μάλιστα, με προσεκτικό τρόπο τους Πασόκους, λέγοντας ότι το μάνατζμεντ του ΟΤΕ είχε χαθεί ουσιαστικά από τότε που το ποσοστό του δημόσιου έπεσε κάτω από το 40% του μετοχικού κεφάλαιου, ενώ όταν το ποσοστό έφτασε στο 28% δεν υπήρχε περίπτωση ν’ αλλάξει η ρότα, γιατί μπορού-σε κάποιος με επιθετική εξαγορά να «πάρει» τον ΟΤΕ.
Από εκεί και μετά άρχισαν οι αντιφάσεις του, για τις οποίες όμως δεν υπάρχει αντίκρισμα «ποινικώς αξιολογίσιμο». Οταν, για παράδειγμα, δηλώνει άγνοια για το γεγονός ότι οι Γερμανοί αγόρασαν τις μετοχές του υπό την αίρεση ότι θα αποκτήσουν το μάνατζμεντ του ΟΤΕ, μας δουλεύει και χοντρά μάλιστα. Σε όλες τις εφημερίδες υπήρχε η είδηση αυτή, εντός εισαγωγικών μάλιστα. Γιατί δηλώνει άγνοια; Για να καλύψει το γεγονός ότι ο ίδιος λειτούργησε σαν «γέφυρα» μεταξύ κυβέρνησης και DT, τσεπώνοντας 140 εκατομμύρια ευρώ, όπως ο ίδιος δήλωσε. Τους πραγματικούς οικονομικούς όρους, τις κρυφές πτυχές, αυτές που δίνουν σ’ αυτή τη συμφωνία το χαρακτήρα του σκανδάλου, φυσικά κανένας Βγενόπουλος ή Αλογοσκούφης δεν πρόκειται να αποκαλύψει.
Με επιδέξιο ελιγμό ξεπέρασε ο Βγενόπουλος και μια άλλη πτυχή του σκανδάλου. Οταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι κατά τη γνώμη του η DT έπρεπε να κάνει δημόσια προσφορά εξαγοράς σε όλους τους μετόχους, γιατί αλλιώς δημιουργείται «κακό κλίμα στην αγορά». Ουδείς μπορούσε να τον κατηγορήσει, αλλά και ουδείς είχε την όρεξη να ασχοληθεί με τα όσα ακολούθησαν μετά τη συμφωνία κυβέρνησης – DT. Τότε που η μετοχή του ΟΤΕ στο ΧΑΑ κατρακύλησε 7,75% μόνο σε μια μέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός στους μικρομετόχους και να φτάσουν τις επόμενες μέρες οι απώλειες στο 14%. Ηταν άλλη μια παγκόσμια πρωτιά. Μια ανθούσα επιχείρηση να πουλιέται σ’ ένα μονοπωλιακό κολοσσό και η μετοχή της αντί να ανεβαίνει να πέφτει. Ακόμη και η αμερικάνικη Citi-group μίλησε σε έκθεσή της για «καταπάτηση των δικαιωμάτων των μικρομετόχων». Ποιος είχε συμφέρον απ’ αυτό το παιχνίδι (γιατί περί παιχνιδιού πρόκειται); Αυτός που αγοράζει, δηλαδή η DT, που πέρα από το 3% που αγόρασε από το ελληνικό δημόσιο σε φιξαρισμένη τιμή, χρειαζόταν ένα πρόσθετο 2%, για να φτάσει στο 25% συν μία μετοχή, που προβλέπει η συμφωνία. Αυτό το 2% το εξασφάλισε σε τιμή πολύ χαμηλότερη, βγάζοντας έτσι από τους πανικόβλητους μικρομετόχους ένα τμήμα του premium που συμφώνησε να καταβάλλει στο δημόσιο, για να «γλυκάνει» έτσι η κυβέρνηση τη σκανδαλώδη συμφωνία. Γιατί η κυβέρνηση δεν προστάτευσε τους μικρομετόχους; Αφελής ερώτηση…
ΥΓ: Το πόρισμα του εισαγγελέα Πεπόνη ζητά να ασκηθεί κατά του Α. Βγενόπουλου δίωξη για δύο κακουργήματα, για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου που η τράπεζα της MIG «έσπρωξε» στο ΤΑΞΥ. Αλήθεια, γιατί δεν το θυμήθηκε κάποιος από τους εθνοπατέρες που κάθονταν και άκουγαν τον καπιταλιστή να τους παραδίνει μέχρι και… μαθήματα δημοκρατίας;
«Ποιος μίλησε γι’ απάτη;» Λούκα Κατσέλη |