Συμπλήρωμα στο σημείωμα της διπλανής στήλης για την κόντρα Αλογοσκούφη-Σουφλιά, που σ’ ένα βαθμό αντανακλά την αντίθεση μεταξύ πολιτικών πολιτικών και τεχνοκρατών πολιτικών, «νεοφιλελεύθερων» και «λαϊκών φιλελεύθερων».
Ο Αλογοσκούφης, με αρχηγικό ύφος, προτείνει στη ΝΔ να διευρύνει την πρότασή της για την αναθεώρηση του Συντάγματος περιλαμβάνοντας σ’ αυτή δυο ακόμη άρθρα, το 79 και το 106.
Το άρθρο 79 αφορά τα του κρατικού προϋπολογισμού και θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένας υπουργός Οικονομίας θέλει να το κάνει πιο λειτουργικό. Τι προτείνει ο Αλογοσκούφης; Να ψηφίζονται τριετείς κρατικοί προϋπολογισμοί (το ισχύον Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα για διετείς, όμως η σχετική διάταξη δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ), οι οποίοι θα συντάσσονται αυστηρά στη βάση των «προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης» που υποβάλλονται στην ΕΕ. Δηλαδή, θέλει με ακόμα πιο αυστηρό τρόπο να προσδέσει τα δημόσια οικονομικά στον αυτόματο πιλότο της πολιτικής της Κομισιόν, εξαφανίζοντας σχεδόν τα περιθώρια ελιγμών που έχει μια κυβέρνηση για να τα αξιοποιεί όταν στριμώχνεται από κοινωνικά κινήματα ή και για προεκλογικούς σκοπούς.
Το άρθρο 106 έχει καθαρά ιδεολογικό περιεχόμενο. Είναι ένας από τους «φερετζέδες» που φοράει η αστική εξουσία, για να εμφανίζεται έναντι του λαού ως δήθεν ταξική ουδέτερη και ως προστάτης των εργαζόμενων τάξεων από τις αυθαιρεσίες του κεφάλαιου. Τι ενοχλεί τον «νεοφιλελεύθερο» Αλογοσκούφη; Η παράγραφος 2 που αναφέρει ότι «η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας». Θέλει μια διατύπωση που να υμνεί την ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν του αρκεί η δουλική πρακτική πολιτική, θέλει και δουλική ιδεολογική διακήρυξη. Τον ενοχλεί ακόμα η παράγραφος 3 που δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς από το κράτος επιχειρήσεων με μονοπωλιακή θέση στην οικονομία, με ζωτικό ρόλο στην αξιοποίηση του εθνικού πλούτου ή με κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο. Θέλει μια διατύπωση από την οποία να απουσιάζει κάθε υπαινιγμός για κρατικοποιήσεις.
Η ύπαρξη αυτών των διατάξεων στο Σύνταγμα ουδόλως εμπόδισε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να ιδιωτικοποιήσουν το σύνολο των κρατικών επιχειρήσεων και να λειτουργούν ως θεραπαινίδες των καπιταλιστών, καλύπτοντας και ενθαρρύνοντας την ασυδοσία τους. Ομως, ο «νεοφιλελεύθερος» Αλογοσκούφης θέλει αυτό να αποτυπωθεί και στο Σύνταγμα. Θέλει να εξαλειφθεί οτιδήποτε θυμίζει παλιότερες εποχές, στις οποίες το κράτος ενσωμάτωνε και μια ρεφορμιστική λειτουργία.