Στην Ελλάδα έχουμε δικαίωμα να ονομάζουμε την Ανκαρα, Αγκυρα, το Μπάζιλ, Βασιλεία και τα λοιπά. Ουδείς διαμαρτύρεται όταν οι Τούρκοι ονομάζουν τη Σμύρνη, Ιζμίρ και την Αδριανούπολη, Εντιρνέ. Ετσι, όμως, και ένας αυστραλός πολίτης, μακεδονικής εθνικής καταγωγής, που επισκέπτεται την Ελλάδα, ονομάσει τη Φλώρινα, Λέριν, όπως ονομάζεται στη γλώσσα που γνωρίζει, πέρα από τα Αγγλικά, τον παίρνουν στα ενδότερα και τον αρχίζουν στην τσαμπουκαλίδικη ανάκριση. Οταν, όμως, σ’ ένα δίωρο καταφτάνει ο αυστραλός πρόξενος στα Σκόπια, ρωτώντας τι συμβαίνει με τον πολίτη της χώρας τους, οι τσαμπουκάδες δίνουν τη θέση τους στα «please», τα «no problem» και τα «thank you». To περιστατικό είναι πραγματικό, συνέβη στο μεθοριακό σταθμό της «Νίκης» πριν μερικές μέρες και δείχνει τη νοοτροπία που διέπει τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό. Δεν ανέχονται ούτε τη γλώσσα που μιλούν ξένοι υπήκοοι, όταν έχουν τη συγκεκριμένη εθνική καταγωγή. Γιατί, βέβαια, αν ερχόταν ένας Αυστραλός και έλεγε Αθενς, αντί για Αθήνα, ουδείς θα είχε πρόβλημα.
Υπ’ αυτό το πρίσμα θα διεξαχθεί και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στον οποίο κάλεσε για την 1η Νοέμβρη τους εκπροσώπους Ελλάδας και Μακεδονίας ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι ο Νίμιτς δεν έχει πρόθεση να κάνει νέα πρόταση για το όνομα της γειτονικής χώρας. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει ανεβάσει τους τόνους και απειλεί με βέτο στις διαδικασίες ένταξης της ΔτΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αν και επίσημα η Μπακογιάννη έχει δηλώσει ότι μια σύνθετη ονομασία μπορεί να γίνει αποδεκτή. Γιατί, όμως, να δεχτεί κάτι τέτοιο η μακεδονική κυβέρνηση, όταν η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει πρόβλημα με το συνταγματικό όνομα της χώρας είναι η Ελλάδα; Ο ΥΠΕΞ της ΔτΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι υπήρξε καυστικότατος σε δηλώσεις του: «Διαπραγμάτευση θα γίνει μόνο για την ονομασία με την οποία η Ελλάδα -και μόνον αυτή- θα μας αποκαλεί. Η Ελλάδα θέλει μια διεθνή λύση, εμείς λέμε πως μόνο η Αθήνα έχει πρόβλημα με τη συνταγματική μας ονομασία, 121 άλλες χώρες την έχουν αναγνωρίσει. Βλέπουμε λοιπόν μια διμερή διάσταση και ως εκ τούτου πρέπει διμερώς να επιλύσουμε το θέμα».
Είναι πραγματικά μια πολύ ωραία λύση, παρά τη γελοιότητά της. Ολος ο κόσμος θα μιλά για Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ στην Ελλάδα επισήμως θα μιλάμε για «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια» ή για «Βόρεια Μακεδονία» ή για «Βαρντάρσκα», που πρότεινε κι ο παπάς. Αλλωστε, στην Ελλάδα αποκαλούμε τη France, Γαλλία, στον περισσότερο κόσμο αποκαλούν την Ελλάδα, Greece, ενώ στην Τουρκία την αποκαλούν Yunanistan, χωρίς κανείς ποτέ να παρεξηγηθεί γι’ αυτό. Ας επιλέξουν τη γελοιότητα, μπας και χαλαρώσουν κάποια στιγμή οι δόσεις του εθνικιστικού δηλητήριου.