Σε άσχετο νομοσχέδιο (αφορά την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας σε τρεις ευρωενωσιακές Οδηγίες) η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσέθεσε διάταξη σύμφωνα με την οποία παρέχεται η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνίας ή σύμβασης δανεισμού με την Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και την ΕΚΤ και να έχει την εξουσιοδότηση να προβαίνει σε κάθε αναγκαία ενέργεια για τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου σε νομικά πρόσωπα που συστήνονται για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει το ίδιο που έκανε με το νόμο 3845/2010. Απλά, τότε το έκανε με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ενώ τώρα το προωθεί κανονικά. Οπως θυμόμαστε, όταν ψήφισαν το νόμο 3845/2010 (με το Μνημόνιο), έδωσαν στον υπουργό Οικονομικών την εξουσιοδότηση να υπογράφει μνημόνια, συμφωνίες, συμβάσεις, που όμως θα έρχονται για κύρωση στη Βουλή. Κύρωση, όμως, σημαίνει πως η Βουλή έχει και τη δυνατότητα και της απόρριψης. Ετσι, την άλλη μέρα, άλλαξαν πραξικοπηματικά τον ψηφισμένο νόμο, έτσι που ο υπουργός Οικονομικών να υπογράφει συμβάσεις και αυτές να ισχύουν από την υπογραφή τους, ενώ η Βουλή απλώς θα ενημερώνεται.
Τότε, ο Παπακωνσταντίνου έλεγε πως αυτό γίνεται κάτω από την πίεση των ημερομηνιών, διότι πρέπει να υπογράψει την πρώτη δανειακή σύμβαση και να πάρει τα λεφτά (αλλιώς η χώρα θα κήρυσσε στάση πληρωμών) και οι δανειστές απαιτούν καθαρή εξουσιοδότηση και όχι υπό την αίρεση της κύρωσης από τη Βουλή. Τώρα τι ζόρι τραβάει και ζητάει την ίδια εν λευκώ εξουσιοδότηση για τη συμμετοχή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, που δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα, αλλά άλλες χώρες που πιθανόν ν’ αντιμετωπίσουν προβλήματα εξυπηρέτησης του χρέους τους; Είναι φανερό πως όσα έλεγε τότε ο Παπακωνσταντίνου ήταν καθαρά προσχηματικά. Στην πραγματικότητα, δε θέλουν κανένα κοινοβουλευτικό έλεγχο σε θέματα που άπτονται των σχέσεων με το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο. Οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές θέλουν να ‘χουν το κεφάλι τους ήσυχο. Να ξέρουν ότι συμφωνούν με μια κυβέρνηση, χωρίς τον κίνδυνο οι αλλαγές στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς να σταθούν εμπόδιο ή να καθυστερήσουν την υλοποίηση μιας συμφωνίας. Εδώ μιλάμε για πολλά λεφτά και μ’ αυτά οι ιμπεριαλιστές δεν παίζουν, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης και ρευστότητας των εξελίξεων.
Οταν έγινε το πρώτο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ο Παπακωνσταντίνου σε ρόλο Λοβέρδου (δηλαδή με σπαρακτικό ύφος) έδινε όρκους ότι αυτό γίνεται κατ’ ανάγκη και ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πολιτική δέσμευση να φέρνει όλες τις δανειακές συμβάσεις για κύρωση στη Βουλή. Τι αποκαλύφθηκε όμως την περασμένη Τρίτη; Οτι καμιά σύμβαση δε μπορεί να πάει στη Βουλή για κύρωση, γιατί απλούστατα ο νόμος αποκλείει αυτή τη διαδικασία. Η Βάσω Παπανδρέου, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αποκάλυψε ότι ο Παπακωνσταντίνου έστειλε για κύρωση την πρώτη δανειακή σύμβαση μαζί με το Μνημόνιο, όμως αυτή του είπε ότι πρέπει να στείλει ενημέρωση, σύμφωνα με το νόμο, και όχι κύρωση. Διότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, με βάση το νόμο ο οποίος ισχύει, δεν έχει το δικαίωμα να την απορρίψει (σ.σ. η Βουλή). Δηλαδή, η ψήφος των μελών του κοινοβουλίου δεν έχει καμία σημασία, είτε ψηφίσει υπέρ, είτε ψηφίσει κατά».
Δεν τα ήξερε άραγε αυτά ο Παπακωνσταντίνου; Και να μην τα ήξερε, τα έμαθε εκ των υστέρων, αλλά προτίμησε να κάνει το κομμάτι του προπαγανδιστικά. Φρόντισε, όμως, να βολέψει την κυβέρνηση. Τη νέα αυτοκρατορική εξουσιοδότηση την είχε αρχικά βάλει ως άρθρο στο νομοσχέδιο με το οποίο έστειλε τη δανειακή σύμβαση για κύρωση. Οταν προφανώς η Παπανδρέου του είπε να κόψει τις μαλακίες και να σέβεται αυτό που προβλέπει ο νόμος, πήρε τη συγκεκριμένη διάταξη και την έβαλε στο άσχετο νομοσχέδιο που αναφέραμε στην αρχή.
Ολα αυτά αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Οι εκπρόσωποι του Περισσού και του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρθηκαν με δριμύτητα ενάντια στη νέα εν λευκώ εξουσιοδότηση που ζητά ο υπουργός Οικονομικών. Η Παπανδρέου αποκάλυψε τα σχετικά με την κύρωση που δε μπορεί να γίνει. Κι όμως, ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης δεν είπε λέξη στη δευτερολογία του με την οποία έκλεισε η συνεδρίαση της επιτροπής! Προφανώς, άφησε τα δύσκολα για τον Παπακωνσταντίνου. Εκτός αν παρέμβει το Μαξίμου και απαιτήσει να γίνει κύρωση, έστω και παρά την πρόβλεψη του νόμου. Ετσι κι αλλιώς τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες τις έχουν κάνει κόσκινο.