Μετά τις ευρωεκλογές, Σαμαράς και Βενιζέλος δήλωσαν ότι «πήραν το μήνυμα» και πως θ’ αρχίσουν να αποκαθιστούν «κάποιες αδικίες». Μετά τον ανασχηματισμό άρχισε ο διαγωνισμός-σόου Πασόκων και «λαϊκών» Δεξιών για το ποιος είναι ο πιο φιλολαϊκός. Πότε ο Λοβέρδος, πότε ο Ντινόπουλος, πότε ο Κουκουλόπουλος, πότε ο Βορίδης διακήρυσσαν την εναντίωση σε συγκεκριμένες πλευρές της πολιτικής που πρέπει να εφαρμόσουν (και θα εφαρμόσουν).
Μετά ήρθε το πρώτο μετά τον ανασχηματισμό Eurogroup και ο Χαρδούβελης ανακοίνωσε, με τη στυγνή γλώσσα του τεχνοκράτη, ότι όλα τα προαπαιτούμενα (δώδεκα τον αριθμό) θα ικανοποιηθούν εγκαίρως, με μια ίσως μικρή καθυστέρηση για μερικά που τα ‘ριξαν πίσω οι εκλογές. Παρά ταύτα, οι «λαϊκοί» δεν το έβαλαν κάτω. Συνεχίζουν το σόου, ελπίζοντας πως κάποιοι αφελείς μπορεί να τσιμπήσουν.
Οι Πασόκοι, για παράδειγμα, με επικεφαλής τον Κουκουλόπουλο που εκλέγεται στην Κοζάνη, ζήτησαν να γίνουν «διορθωτικές παρεμβάσεις» στο νομοσχέδιο για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ και το πούλημα ως πακέτο του ενός τρίτου της επιχείρησης. Εκαναν και σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου υπό τη μπαγκέτα του Σταμάτη «κατέληξαν σε λύσεις προς όφελος των εργαζόμενων». Παλιά καραβάνα, όμως, η Βούλτεψη, με μακρά θητεία στα τηλεπαράθυρα, φρόντισε να τους ξεμπροστιάσει. Διεμήνυσε, λοιπόν, ότι «συσκέψεις ανάμεσα στους αρχηγούς και σε στελέχη των δύο κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται στο πλαίσιο της ανάγκης για διαρκή επικοινωνία. Πολλά από αυτά που συζητήθηκαν στη σύσκεψη υπάρχουν ήδη στο νομοσχέδιο ή στη σύμβαση του διαγωνισμού ή αποτελούν προβληματισμούς των βουλευτών και των δύο κομμάτων». Μ’ αυτό τον τρόπο καθησύχασε τους δεξιούς βουλευτές που γκρινιάζουν ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να είναι όμηρος των Πασόκων, που εμφανίζονται σαν να είναι αυτοί που πιέζουν την κυβέρνηση για βελτιώσεις.
Βγήκε και σε άλλο ραδιοσταθμό η Βούλτεψη και τα είπε πιο χοντρά: «Οσον αφορά στα προαπαιτούμενα, είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσουν.
Συνδέονται άμεσα με τις υποχρεώσεις μας έναντι των θεσμικών μας εταίρων, οι οποίοι είναι και οι δανειστές μας και οι οποίοι χρηματοδοτούν τη χώρα αυτήν τη στιγμή. Επομένως, η στόχευση δεν πρόκειται να αλλάξει. Οσον αφορά στη ΔΕΗ δεν αλλάζει κάτι».
Εξίσου πονηρός με τους Πασόκους ο Βορίδης, αντικαθιστά το στιλάκι του υστερικού τηλεπλασιέ που έβριζε όλο τον κόσμο και καμάρωνε ότι είναι… πιο τροϊκανός από τους τροϊκανούς με ένα στιλάκι διαλόγου, συναίνεσης και αναζήτησης… μεγαλύτερου προϋπολογισμού για την Υγεία. «Θα πρέπει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, να ξαναδούμε τη σχέση του ΑΕΠ με τις δαπάνες υγείας, σεβόμενοι απολύτως τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας», είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος επιδιώκει «έναν μέσο όρο (σ.σ. δαπανών για την Υγεία) σε σχέση με το ΑΕΠ που να πλησιάζει αυτόν των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών».
Ξέρει, βέβαια, ότι ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται ν’ αλλάξει και πως δεν υπάρχουν περιθώρια να κόψουν από κάπου αλλού για να τα δώσουν στο υπουργείο Υγείας. Εμφανίζεται, όμως, σαν διατεθειμένος να το παλέψει, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που έκοβε δαπάνες και χαιρόταν. «Με μεγάλη ικανοποίηση καλωσορίζουμε τον Υπουργό Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη, στο αίτημα για αύξηση των δημοσίων δαπανών Υγείας, το οποίο συμβαδίζει με τις πάγιες θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για ενίσχυση των οικονομικών της Υγείας και βελτίωση του δημοσίου συστήματος Υγείας, καθώς και με την έκκληση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για ανάταξη της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία απειλεί την χώρα μας», έσπευσε να δηλώσει ο δεξιός πρόεδρος του ΠΙΣ Μ. Βλασταράκος. Ολα είναι θέμα… στιλ. Ο ένας έβριζε όποιον έβρισκε μπροστά του (ακόμα και τους δεξιούς συνδικαλιστές των γιατρών), ο άλλος το παίζει συμπάσχων και συναινετικός.
Μητσοτάκης και Χριστοφιλοπούλου, βέβαια, εμφανίζονται «εις σάρκαν μίαν», αφού είναι οι υπεύθυνοι για τις συμφωνημένες διαθεσιμότητες και απολύσεις και δε θέλουν να βλέπουν άλλους υπουργούς ή βουλευτές να το παίζουν τζάμπα μάγκες. Γι’ αυτό και η Χριστοφιλοπούλου δε δίστασε να κράξει δημόσια τον Λοβέρδο και να πάρει το μέρος του Μητσοτάκη. Αλλά και ο Ντινόπουλος, αφού πρώτα έκανε το κομμάτι του ρίχνοντας τις ευθύνες στον Μιχελάκη, υποχρεώθηκε να βγει και να δηλώσει πως ή οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα «δώσουν» άλλες 2.000 θέσεις στην περιβόητη «διαδημοτική κινητικότητα» ή θα υπάρξουν απολύσεις!
Πόσο μακριά μπορεί να πάει η συγκυβέρνηση μ’ αυτή τη «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» πολιτική; Δηλαδή, να βγαίνουν στα ραδιοκάναλα και να λένε παρηγορητικές παπάρες, τάζοντας ελαφρύνσεις και διορθώσεις αδικιών, και στην πράξη να κάνουν τα αντίθετα; Καθόλου μακριά. Γι’ αυτό και υπάρχουν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, όπως π.χ. ο έμπειρος στην προπαγάνδα Π. Καψής, που ζητούν να μπει τέρμα σ’ αυτή την τακτική, γιατί μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα. «Μερικές φορές –δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη– έχει κανείς την αίσθηση ότι κάθε υπουργός ζητά διευθετήσεις στο δικό του χώρο, οι οποίες δεν έχουν μία ενιαία λογική και αυτό θα ήταν πάρα πολύ κακό. Αν γυρίσουμε σε μία λογική παροχολογίας, όπως παλιότερα, απλώς θα αναπαράγουμε τις αιτίες της κρίσης». Και συνέχισε ο Καψής: «Είδαμε, ας πούμε, τον κ. Βορίδη να ζητάει περισσότερα χρήματα, μπήκε ξαφνικά σε αμφισβήτηση το ζήτημα της ΔΕΗ, τέθηκε το θέμα των απολύσεων, ζητήματα τα οποία τα είχε ψηφίσει η Βουλή. Με το να αρχίσουμε τώρα να αναιρούμε πολιτικές τις οποίες είχαμε ψηφίσει, τι μήνυμα δίνουμε;».
Απαντώντας σ’ αυτού του είδους τις επιθέσεις, οι ξεσαλωμένοι τις πρώτες μέρες Πασόκοι, έχουν αρχίσει και μαζεύονται. Ο Λοβέρδος, που κατηγορήθηκε για προσωπική πολιτική, βγήκε σε κανάλι και δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα προαπαιτούμενα, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δε θα αρχίσει «πολιτική παροχών». Ο δε Πρωτόπαππας, που είναι υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ «για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου», έσπευσε να αποκρούσει τις κατηγορίες ότι το ΠΑΣΟΚ βάζει εμπόδια στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. «Κανένα ε-μπόδιο δεν μπαίνει» διαβεβαίωσε και συμπλήρωσε: «Δε σημαίνει ότι επειδή πρέπει να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα –και πρέπει να εφαρμοστούν, το έχουμε ξεκαθαρίσει– ότι αυτό σημαίνει να δώσουμε λευκή επιταγή για το περιεχόμενο κάποιου νομοθετήματος». Κάλεσε, δε, τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να μην προχωρήσουν σε «black out διαρκείας», αλλά να πάνε «να κουβεντιάσουμε».
Ο κυβερνητικός λόχος δεν είχε κανένα πρόβλημα να ψηφίσει με διαδικασίες fast track το νομοσχέδιο για το Χωροταξικό. Μια συζήτηση μερικών ωρών στην Επιτροπή, μια συζήτηση, επίσης μερικών ωρών, στην Ολομέλεια κι αυτό ήταν. Ενα νομοθέτημα τεράστιας σημασίας, που θεσπίζει την ασυδοσία των καπιταλιστών, στο όνομα της «ανάπτυξης», πέρασε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, γιατί ήταν –λέει– προαπαιτούμενο. Ούτε 5 λεπτά δεν αφιέρωσαν στο καθένα από τα 33 άρθρα (τόσα έμειναν μετά την απόσυρση των δύο κεφαλαίων που δεν ήταν προαπαιτούμενα, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ταγαράς). Δεν μπορούσαν να το συζητήσουν με την κανονική διαδικασία; Φυσικά και μπορούσαν, όμως η συγκυβέρνηση ακολουθεί την τακτική διάφορα νομοθετήματα που μπορεί να δημιουργήσουν αντιδράσεις να τα αφήνει για την τελευταία στιγμή, ώστε με τη γνωστή δραματοποίηση («πρέπει να πάρουμε τη δόση») να τα περνάει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Και οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τέτοια νομοθετήματα, που ο κόσμος δεν προλαβαίνει ούτε να ενημερωθεί στοιχειωδώς για το τι περιλαμβάνουν.
Επαναλαμβάνουμε ότι αυτή η τακτική είναι αδιέξοδη για τη συγκυβέρνηση. Δεν μπορεί να της δώσει αέρα εκλογικής νίκης. Ο κόσμος μπορεί να είναι κουρασμένος και απογοητευμένος, μπορεί να αισθάνεται ηττημένος, δεν τρώει όμως και κουτόχορτο. Επομένως, η μόνη ελπίδα για τους Σαμαρά-Βενιζέλο είναι ν’ ανοίξει κάποια στιγμή η συζήτηση για τις νέες ρυθμίσεις για το χρέος, μπας και μπορέσουν να πουλήσουν κάλπικο πατριωτισμό και υπευθυνότητα.