Το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να παραπέμψει τους Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη για το σκάνδαλο Siemens, μολονότι τη σχετική πρόταση συνυπέγραψαν 108 «πράσινοι» βουλευτές. ΝΔ και ΛΑΟΣ δεν πήραν μέρος στη μυστική ψηφοφορία (προφανώς για να αποφύγουν τυχόν διαρροές), Περισσός, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Συμμαχία δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν λευκό, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά «κατά συνείδηση». Τελικά, υπέρ της παραπομπής Αλογοσκούφη ψήφισαν 141 και υπέρ της παραπομπής Μαρκογιαννάκη 136, με αποτέλεσμα να πάψει κάθε παραπέρα διαδικασία σε βάρος τους.
Υπό άλλες συνθήκες, το γεγονός αυτό θα προκαλούσε πολιτικό πάταγο. Κατάφεραν, όμως, οι Πασόκοι να το κουκουλώσουν, εκμεταλλευόμενοι τις εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών και το γενικότερο μειωμένο πολιτικό ενδιαφέρον λόγω καλοκαιριού. Ούτε επίσημη ανακοίνωση δεν εξέδωσε το κυβερνών κόμμα. Εμεινε μόνο σε ανεπίσημες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την πληρέστερη διαλεύκανση του σκανδάλου, όμως στις ψηφοφορίες για την παραπομπή πρώην υπουργών οι βουλευτές ψηφίζουν «κατά συνείδηση» και δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Η ΝΔ από τη μεριά της δεν άφησε ανεκμετάλλευτο το δώρο. Ο Γ. Μιχελάκης δήλωσε: «Ο πολιτικός εκφυλισμός του σκανδάλου Siemens που επιχείρησε η Κυβέρνηση, απορρίφθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ… Το σκάνδαλο Siemens έχει πράσινο χρώμα και με τη σφραγίδα, πλέον, των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος».
Πριν την ψηφοφορία, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πήραν το λόγο προσπάθησαν να επιχειρηματολογήσουν ότι η πρότασή τους δεν αφορά μόνο τους Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη, αλλά και τους Τσοχατζόπουλο και Μαντέλη, για τους οποίους πρότειναν να αποσταλούν όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής στην τακτική Δικαιοσύνη, προκειμένου αυτή να διερευνήσει το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί. Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις κατηγορίες για κουκούλωμα, ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση Siemens δεν κλείνει, γιατί είναι ανοιχτή στο πεδίο της δικαστικής διερεύνησης, όπου έχει ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ολοκληρωθεί η έρευνα γρήγορα. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη σε λίγο καιρό να πει με ποιους τρόπους θα στραφεί εναντίον της «μαμάς» Siemens και της θυγατρικής της στην Ελλάδα. Αυτό υποτίθεται πως το είχε λύσει ο Παμπούκης πριν από μήνες. Τώρα ο Παπαϊωάννου ανακοινώνει «λίγο καιρό» ακόμη. Θυμίζουμε, επίσης, ότι ο Παμπούκης, μόλις καταλάγιασε λίγο ο αρχικός θόρυβος, είχε αρχίσει να μιλάει για «εξωδικαστικό συμβιβασμό» (δηλαδη να δεχτεί η Siemens να πληρώσει κάποιο πρόστιμο, για τα μάτια του κόσμου, και να το πάρει πίσω σε δουλειές).
Επεσε, λοιπόν, η κουρτίνα στη βουλευτική «διερεύνηση» του σκανδάλου Siemens με ένα αυτογκόλ του ΠΑΣΟΚ. Ενώ στην αρχή φάνηκε πως υπήρξε γαλαζοπράσινη συμφωνία να παραπέμψουν Τσοχατζόπουλο, Μαντέλη, Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη και ν’ αφήσουν το δικαστικό συμβούλιο να πάψει τη δίωξη λόγω παραγραφής, όπως είχαν κάνει στο Βατοπέδι, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να παραπέμψει μόνο τους Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη και αυτό το καραγκιοζιλίκι δεν το δέχτηκαν και κάποιοι «πράσινοι» βουλευτές, με αποτέλεσμα να γίνει ό,τι έγινε.