Δεν ξέρουμε αν ο Μουσταφά Ακιντζί έπαιζε στα νιάτα του ποδόσφαιρο ή αν είναι ποδοσφαιρόφιλος, πάντως το προπονητικό δόγμα Αλέφαντου το έχει αφομοιώσει καλά. Πετάει τη μπάλα στην κερκίδα, πέφτει κάτω σφαδάζοντας από ανύπαρκτες κράμπες, φτιάχνει το σορτσάκι και τις κάλτσες του και γενικά κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην υπάρξει καμιά ουσιαστική εξέλιξη στο Κυπριακό μέχρι τις 16 Απρίλη που θα διενεργηθεί στην Τουρκία το δημοψήφισμα για τη ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος. Απολύτως λογικό εκ μέρους της Τουρκίας να μη θέλει να κλείσει ένα μείζον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, πριν ξεκαθαρίσει το εσωτερικό τοπίο.
Στις 2 Απρίλη, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αιντα, διοργάνωσε ένα ακόμα δείπνο με καλεσμένους τους Αναστασιάδη και Ακιντζί. Ο «πάγος» έσπασε (στην πραγματικότητα δεν υπήρξε «πάγος»), όμως οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι τα πράγματα δεν είναι ακόμα ώριμα για να επαναληφθεί η διαδικασία της Γενεύης. Η καθεμιά, βέβαια, προσπάθησε να φορτώσει την «ανωριμότητα» στην άλλη. Και σ' αυτό το παιχνίδι ο Αναστασιάδης κέρδιζε στα σημεία, γιατί δεν έβαζε κανένα βέτο, ούτε ήγειρε κάποια απαίτηση, ενώ ο Ακιντζί υποτίθεται ότι «τα έχει στυλώσει» με την απόφαση της κυπριακής Βουλής να περιλαμβάνεται στα βιβλία Ιστορίας αναφορά στο δημοψήφισμα περί ένωσης με την Ελλάδα.
Ενώ, λοιπόν, τα πράγματα έδειχναν να μην προχωρούν και το δείπνο να αποδεικνύεται άνοστο, στις 4 Απρίλη ο Αιντα ανακοίνωσε (μέσω twitter!) ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα ξαναρχίσει την Τρίτη 11 Απρίλη. Φαίνεται πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, άσκησε πίεση στην τουρκική πλευρά να καθήσει στο τραπέζι πριν από το τουρκικό δημοψήφισμα, διαβεβαιώνοντάς την ότι δε θα υπάρξει οποιαδήποτε πίεση για λήψη αποφάσεων τη συγκεκριμένη μέρα. Αλλωστε, ο Αναστασιάδης πρέπει να φύγει νωρίς, για να ετοιμαστεί για την ακρόαση του… τροπάριου της Κασσιανής, που παραδοσιακά ψάλλεται τη Μεγάλη Τρίτη των Χριστιανών.
Αφού ο Ερντογάν κάνει το δημοψήφισμά του τη μέρα που εδώ και στον χριστιανικό τομέα της Κύπρου θα γιορτάζεται το Πάσχα, θα περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις του, στις οποίες θα παίξει ρόλο και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ετσι κι αλλιώς, τίποτα καλό για τον κυπριακό λαό δεν πρόκειται να βγει από αυτή τη διαδικασία, ακόμα κι αν ολοκληρωθεί με μια νέα συμφωνία.