Μαλλιά κουβάρια έγιναν οι ηγέτες των ελληνοκυπριακών κομμάτων και ήδη ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το Εθνικό Συμβούλιο και θα ενημερώνεται πλέον μόνο σε διμερείς επαφές από τον πρόεδρο. Αφορμή για την αποχώρηση του ΔΗΣΥ ήταν μια απαξιωτική φράση του βουλευτή των Οικολόγων (είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει καταντήσει αρένα εκτόνωσης της μεγαλομανίας των πετεινών των κομματικών κοτετσιών), οι αιτίες όμως πρέπει να αναζητηθούν στο ρήγμα που διαπερνά την ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία, χωρίζοντάς την σε δυο στρατόπεδα στο κρίσιμο ζήτημα της αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό. Επειδή, λοιπόν, το Μάη θα γίνουν στην Κύπρο βουλευτικές εκλογές, τα κομματικά μαγαζιά φροντίζουν να αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητές τους, προσβλέποντας στο κέρδισμα καλύτερου εκλογικού ποσοστού.
Αυτό αφορά όχι μόνο τα μικρά κόμματα, όπως οι Οικολόγοι, αλλά και τα μεγάλα. Ο ΔΗΣΥ, για παράδειγμα, μετά την αποχώρηση από την ενεργό πολιτική του Κληρίδη, έχει βρεθεί στριμωγμένος από τη συμμαχία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ και δεν θέλει να φαίνεται συνυπεύθυνος στους χειρισμούς που κάνει ο Παπαδόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά κρατά σε ομηρία το ΑΚΕΛ.
Επιθυμεί να διαχωριστεί πλήρως (άλλωστε, ο ΔΗΣΥ έχει ταχτεί υπέρ του σχεδίου Ανάν), προσβλέποντας στην αύξηση των πιέσεων εκ μέρους των «μεγάλων δυνάμεων» πάνω στον Παπαδόπουλο και στη δημιουργία αδιεξόδων, που θα καταστήσουν ελκυστική τη δική του «ρεαλιστική» πολιτική.
Η πεντάωρη θυελλώδης συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου την Παρασκευή 17 Φλεβάρη ουσιαστικά δεν κατέληξε πουθενά. Η συμμαχία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, όμως, έχει επεξεργαστεί τη γραμμή της, την οποία και εφαρμόζουν οι Παπαδόπουλος και Χριστόφιας στις διεθνείς επαφές τους. Ο Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στις 28 Φλεβάρη με τον Κόφι Ανάν στο Παρίσι και, όπως ανακοίνωσε, «δε θα γίνει επαναφορά του σχεδίου που απέρριψε ο λαός με τόσο σαφή τρόπο». Θα θέσει ξανά τις τρεις προϋποθέσεις της Λευκωσίας για την επανέναρξη των συνομιλιών: όχι ξανά διαιτησία, όχι πίεση για χρονοδιάγραμμα, μόνο συμφωνημένη λύση θα τεθεί ξανά σε δημοψήφισμα. Σημείωσε, ακόμα, ο Παπαδόπουλος ότι το περιεχόμενο της λύσης αυτή τη φορά δεν θα διαμορφωθεί μόνο από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά πρέπει να εμπλακούν, ως ασφαλιστικές δικλίδες, η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία (δηλαδή όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβούλιου Ασφάλειας του ΟΗΕ).
Οπως όλα δείχνουν, το Εθνικό Συμβούλιο δεν πρόκειται να ξανασυγκληθεί πριν τις εκλογές του Μάη, ούτε καν για να ενημερωθεί από τον Παπαδόπουλο για τις συνομιλίες με τον Ανάν.