Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 4 Αυγούστου
  • Ζορίζονται από το μπλοκ της Αντίστασης οι ξενόδουλοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού
  • Το Ιράν διαψεύδει ότι επήλθε συμφωνία για το εκ νέου άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ
  • (Ν)τροπολογία Φλωρίδη: Αύξησε από 25 σε 30 τα χρόνια υποχρεωτικής φυλάκισης για τους πολυϊσοβίτες
  • Σαν σήμερα 3 Αυγούστου
  • Εκατομμύρια διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Υεμένη υποστηρίζοντας την πολιτική «αποκλεισμός για αποκλεισμό»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Καλογριτσιάδας το ανάγνωσμα, πρόσχωμεν…
Πολιτική

Καλογριτσιάδας το ανάγνωσμα, πρόσχωμεν…

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Ιούλ 2020, 00:00

O Kυριάκος Τόμπρας (που τον παρουσίασαν σαν γιο του ανθρώπου-σύμβολο του «βαθέος ΠΑΣΟΚ», Θεοφάνη Τόμπρα, ενώ δεν είναι – Χρήστος είναι το όνομα του πατέρα του) εμφανίζεται απελπισμένος στα κανάλια και δηλώνει: «Μετά από τόσα χρόνια έχασα το χρόνο μου με δύο ηλίθιους, για να σας πω ακριβώς πώς έχουν τα πράγματα, που κατάφεραν να είναι στα δικαστήρια και να είναι κρεμασμένοι στα μανταλάκια στις εφημερίδες. Αυτό το μεγάλο κατόρθωμα έκαναν». Το αποτέλεσμα είναι, όπως λέει, «να τρέχω τώρα γιατί δύο χαζοί, αντί να βρουν άκρη για 3 εκατομμύρια, πήγαν και κρεμαστήκαν στα μανταλάκια»!

Η υπόθεση έχει ως εξής: η τεράστια κατασκευαστική CCC, την οποία κουμαντάρουν οι Παλαιστίνιοι αδελφοί Χούρι (η οικογένειά τους ήταν εγκατεστημένη στο Λίβανο) και έχει στην Ελλάδα μόνο την έδρα της, έχει δώσει στον Καλογρίτσα 3 εκατ. ευρώ, ως προκαταβολή για υπεργολαβία που θα έκανε η εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ στην κατασκευή εμπορικού κέντρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Καλογρίτσας δεν έκανε καμιά δουλειά στα ΗΑΕ. Ισχυρίζεται (και ο Τόμπρας τον επιβεβαιώνει) ότι το συμφωνητικό ήταν εικονικό. Οτι τα 3 εκατ. ήταν προκαταβολή, ισόποση της εγγυητικής που απαιτούνταν για να πάρει ο Καλογρίτσας μέρος στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Η συμφωνία έγινε με παρέμβαση του Παππά και του Μαξίμου (Λευκού Οίκου). Στη συνέχεια θα έπαιρνε άλλα 22 εκατ. για να αγοράσει την άδεια, ενώ ο Καλογρίτσας θα έβαζε στο μέλλον άλλα 25 εκατ. για να στηθεί το συριζοκάναλο. Ο Καλογρίτσας δεν πήρε την άδεια, αλλά δεν επέστρεψε τα 3 εκατ. Λέει ότι, καθ’ υπόδειξη του Παππά, τα έβαλε για να φτιάξει το Documento.

Οι Χούρι του ζήτησαν πίσω τα λεφτά και επειδή δεν τα επέστρεψε τον πήγαν στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητήριου στην Ελβετία, όπου κέρδισαν την υπόθεση. Μετά, κατέθεσαν αίτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας να γίνει εκτελεστή η Διαιτητική Απόφαση και ο Καλογρίτσας να τους δώσει τα λεφτά. Κατά την εκδίκαση αποκαλύφθηκαν οι ισχυρισμοί του Καλογρίτσα για το «στήσιμο» προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά, ο Καλογρίτσας κατέθεσε και μήνυση κατά των Χούρι, υποστηρίζοντας ότι αυτοί εξαπάτησαν το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο. Πλέον, ο Καλογρίτσας έχει δικηγόρο τον Λοβέρδο, ενώ ένας πρώην στενός του συνεργάτης είναι στενός συνεργάτης και υπουργός του Κούλη. Πρόκειται για τον Θεοδωρικάκο, που δηλώνει ότι δεν υπήρξε συνεταίρος του Καλογρίτσα στη GPO. Ηταν όμως πρόεδρος, ενώ συνεταίρος του Καλογρίτσα ήταν η γυναίκα του (του Θεοδωρικάκου). Κι όπως έγραψε ο Παπαχρήστος στα «Νέα», είναι σεξισμός να κατηγορείται ο Θεοδωρικάκος για τις μπίζνες της συζύγου του (η οποία τον είχε… υπάλληλο στη GPO)! Αγανάκτησε ο άνθρωπος, γιατί στο τέλος θα πουν και για τη δική του σύζυγο, Ολγα Μπαλαούρα, ότι δεν είναι αυτόφωτη. Η κ. Μπαλαούρα μπορεί να είναι νηπιαγωγός, όμως η θητεία της σε διοικήσεις νοσοκομείων ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ, στο μηχανισμό του οποίου θήτευσε επί σειρά ετών. Και τώρα, έχει διοριστεί από την κυβέρνηση των «αρίστων» διοικήτρια του «Αγίου Σάββα», ενός από τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας!

Ας επιστρέψουμε, όμως, στον «κυρ-Χρήστο» (όπως τον προσφωνεί ο Παπαχρήστος) Καλογρίτσα. Τα στοιχεία που επικαλείται για να θεμελιώσει τους ισχυρισμούς του κατά των Χούρι είναι μια σειρά e-mail (τα e-mail γίνονται δεκτά ως αποδεικτικά μέσα στις αστικές διαφορές). Τα e-mail ανταλλάσσονται από τον Φουάντ Χούρι και τον Κυριάκο Τόμπρα, που ήταν ο ενδιάμεσος. Από τα e-mail φαίνεται ότι ψάχνουν τρόπο να μεταφέρουν άμεσα τα 3 εκατ. στον Καλογρίτσα και καταλήγουν στη λύση της «υπεργολαβίας», επειδή βιάζονται. Στο τελευταίο e-mail ο Χούρι λέει ότι δεν πρέπει ν’ αφήσουν ίχνος για τη συναλλαγή και αναφέρεται στον Λευκό Οίκο και την περιβόητη πλέον White Porscha.

Aυτή είναι, συνοπτικά, η ιστορία, όπως παρουσιάζεται στην έκτασης 31 σελίδων μήνυση του Καλογρίτσα κατά της CCC και των Χούρι. Ο Καλογρίτσας ισχυρίζεται επίσης ότι έδωσε τα 3 εκατ. ευρώ για την έκδοση του Documento, χωρίς να παρουσιάζει κάποια απόδειξη. Επικαλείται, ακόμα, μαρτυρικές καταθέσεις σε συμβολαιογράφο, του Κυριάκου Τόμπρα και κάποιου Χρήστου Νικολάου. Ο Τόμπρας, πάντως, που σίγουρα ξέρει πολλά, στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις δεν παίρνει άμεσα θέση. Λέει ότι «αυτό το ήξερε όλη η Ελλάδα τότε, ότι ο Καλογρίτσας ενεργούσε για λογαριασμό του Μαξίμου. Kαι να μου έλεγε κάτι αντίθετο δεν θα το πίστευα». Υποστηρίζει ότι οι Χούρι ήθελαν να μπουν σε τηλεοπτική επένδυση στην Ελλάδα (τι ανάγκη είχαν, άραγε;) κι αυτός τους έφερε σε επαφή με τον Καλογρίτσα, όμως στη συνέχεια οι Χούρι υπαναχώρησαν. Κι όταν ο Καλογρίτσας πήρε πίσω τα 3 εκατ. που είχε προκαταβάλει, οι Χούρι ήταν ήδη εκτός συμφωνίας.

Περνώντας στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, βλέπουμε τον Καλογρίτσα να έχει αλλάξει στρατόπεδο. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ήταν «κώλος και βρακί» με τον Περισσό (είχε αναπτύξει και προσωπική φιλία με τον Φλωράκη), ο οποίος έβαλε τα λεφτά και ο Καλογρίτσας εμφανίστηκε ως εκδότης της «Πρώτης», που προετοίμασε το  δρόμο για το «Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου». Μετά την εσωτερική κρίση και τη διάσπασή του, ο Περισσός αποχώρησε από το «Συνασπισμό» και έκλεισε την «Πρώτη». Ο Καλογρίτσας προσέγγισε το ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρουλάκης ήταν δίπλα του κι από κοντά το «παιδί του Ανδρουλάκη», ο Θεοδωρικάκος. Επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Καλογρίτσας ξανάπιασε «δουλειά». Είναι γνωστό ότι ο Σπίρτζης έσπασε σε οχτώ κομμάτια το έργο του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, για να μπορέσει να πάρει τα μισά απ’ αυτά τα κομμάτια η εταιρία του Καλογρίτσα, δίνοντας εκπτώσεις πάνω από 50%. Φυσικά, το έργο δεν έγινε ποτέ. Ο Καλογρίτσας το παράτησε. Τότε η ΝΔ «έσκουζε» για το «σκάνδαλο Καλογρίτσα-Σπίρτζη», τώρα έχει κάνει σημαία της τον Καλογρίτσα.

Αυτό, βέβαια, δε δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη αντίδραση του οποίου ήταν πραγματικά για τα πανηγύρια, καθώς αναφέρθηκε σε «επίσημες καταγραφές από την ΕΥΠ», που «αποκαλύπτουν πρώην υπουργούς και στελέχη της ΝΔ με σοκαριστικούς διαλόγους να εμπλέκονται σε παιδεραστία και να συνεργάζονται με ένα μαφιόζικο παρακράτος, με δικαστές που καταγράφονται να υποστηρίζουν ότι στήνουν δίκες υπέρ χορηγών της ΝΔ με ανταλλάγματα», και σε «ανεξόφλητα χρέη του (Καλογρίτσα) προς τρίτους επιχειρηματίες», τα οποία «ίσως τα γνωρίζουν καλύτερα ο κ. Θεοδωρικάκος, ως παλιός συνεργάτης και οικογενειακός συνέταιρος και ο κ. Λοβέρδος ως συνήγορός του». Επί της ουσίας δεν είπε τίποτα. Και κυρίως δεν μίλησε ο κατονομαζόμενος από τον Καλογρίτσα Νίκος Παππάς. Αυτός που μετά την «κασέτα» Μιωνή είχε πάρει σβάρνα τα ραδιοκάναλα, αυτή τη φορά εξαφανίστηκε. Ισως να φοβάται ότι και ο Καλογρίτσας τον έχει «γραμμένο», όπως ο Μιωνής.

Μετά το μπαράζ δηλώσεων από κορυφαίους υπουργούς και στελέχη της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε non paper στο οποίο μιλούσε για «μια αστική διαφορά μεταξύ δύο ιδιωτών, δηλαδή για ανεξόφλητο χρέος 3 εκατομμυρίων του κ. Καλογρίτσα σε επιχειρηματικό όμιλο. Ο κ. Καλογρίτσας δεν επιστρέφει χρήματα που του καταβλήθηκαν για υπεργολαβία έργου και τώρα, εκ των υστέρων, ισχυρίζεται ότι τα χρήματα δόθηκαν για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες». Και τόνιζε ότι «δικηγόρος του κ. Καλογρίτσα που υποστηρίζει αυτή τη γραμμή, είναι ο Αντρέας Λοβέρδος, που διώκεται για τη Novartis και του οποίου ο συνεργάτης εμπλέκεται στην υπόθεση του παρακράτους που αποκάλυψε ο κοριός της ΕΥΠ».

Δε σταμάτησε σ’ αυτή την εμφανή προσπάθεια συμψηφισμού ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υιοθέτησε ολόκληρη τη νομική γραμμή της CCC, αναφερόμενος στην απόφαση του Διαιτητικού Δικαστήριου και στο e-mail  με το οποίο ο Καλογρίτσας επιβεβαίωνε ότι αναλαμβάνει την υπεργολαβία. Επ’ αυτού, ο Καλογρίτσας έχει έτοιμη την απάντηση: «εικονική ήταν η συμφωνία, εικονικό και το e-mail». Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, αφού καταπιάστηκε με τα e-mail που επικαλούνται οι αντίδικοι, γιατί δεν αναφέρθηκε και στα e-mail περί Λευκού Οίκου και White Porscha; Τι ακριβώς συνέβη; Ο Καλογρίτσας εξαπάτησε τους Χούρι, λέγοντάς τους ότι είναι απεσταλμένος του Μαξίμου; Και οι Χούρι έχαψαν το παραμύθι, χωρίς να επιβεβαιώσουν ότι όντως ο Καλογρίτσας θέλει να στήσει κανάλι για τους Τσιπραίους; Επειδή οι Χούρι κάθε άλλο παρά αφελείς είναι, η υπερασπιστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ «μπάζει». Και πολύ μάλιστα.

Υπάρχει, βέβαια, και το ερώτημα: γιατί οι Χούρι να ανακατευτούν στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, ρισκάροντας το καθεστώς της εταιρίας τους; Διακινείται ήδη από τον Παπαχρήστο και άλλους η άποψη ότι οι συριζαίοι εκβίασαν τους Χούρι με φορολογικούς ελέγχους. Κι αν είναι έτσι, γιατί οι Χούρι δεν άφησαν την ιστορία στο σκοτάδι, αλλά επιμένουν να πάρουν πίσω τα 3 εκατ. ευρώ από τον Καλογρίτσα; Αραβική τσιγκουνιά; Πείσμα; Αυτά δεν πολυταιριάζουν σε μεγαλοκαπιταλιστές.

Η CCC, πάντως, χρειάστηκε μερικές μέρες για να βγάλει μια ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται στα πλούτη της και δηλώνει λακωνικά ότι «παρακολουθεί προσεκτικά τις πρόσφατες εξελίξεις και απορρίπτει κατηγορηματικά την παραπλανητική απεικόνιση της εταιρίας». Δηλώνει ότι «η  CCC έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη» σε ό,τι αφορά «την επίλυση της αντιδικίας με την εταιρία “Τοξότης“» και «εκφράζει τη λύπη της που το όνομά της συνδέεται με μια πολιτική αντιπαράθεση». Προσεγμένη, δήλωση, με ορθάνοιχτες «πόρτες διαφυγής» (διότι εγείρονται σοβαρά ζητήματα παρανομιών της ίδιας της CCC).

Η υπόθεση έχει δρόμο. Και οι Τσιπραίοι έχουν βρεθεί με την πλάτη στα σκοινιά. Ο Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή από το να αγκαλιάσει τον Παππά και να φωνάξει «όλοι μαζί», όμως ο Παππάς δεν μιλάει. Ούτε τον είδαμε -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα ενάντια στον Καλογρίτσα. Εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει κατά κράτος σ’ αυτή την ιστορία, ανεξάρτητα από τις νομικές πτυχές, είναι στην εδραία πεποίθηση που υπάρχει στον κόσμο, ότι ο Καλογρίτσας υπήρξε τσιπραίικη επιλογή για να πάρει άδεια και να στήσει κανάλι. Οποια γνώμη και να έχει ο κόσμος για τον Καλογρίτσα, δεν πιστεύει πως οι Τσιπραίοι δεν είχαν ανάμιξη σ’ αυτή τη βρόμικη ιστορία.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔιεφθαρμένοι, διαπλεκόμενοι, εκμεταλλευτές και μαφιόζοι…
Επόμενο άρθρο Ηθικό πλεονέκτημα…

Σχετικά Αρθρα

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

Πολιτική 31 Ιούλ 2026, 13:21

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

Πολιτική 29 Ιούλ 2026, 11:14

Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;

Πολιτική 27 Ιούλ 2026, 19:57

Και η Κύπρος στο χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ»

Πολιτική 27 Ιούλ 2026, 09:40

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τσιάρας έστειλε κατηγορούμενο τον «Γκρούεζά» του για να αρχειοθετηθεί ο ίδιος

Μαφιόζικοι χειρισμοί για το σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγροτικά 25 Ιούλ 2026, 12:53

Δεξιός να ντουφεκάει δεξιό;

Πολιτική 23 Ιούλ 2026, 18:50
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Αυγούστου

4 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Ζορίζονται από το μπλοκ της Αντίστασης οι ξενόδουλοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού

3 Αυγ 2026, 20:29
Διεθνή

Το Ιράν διαψεύδει ότι επήλθε συμφωνία για το εκ νέου άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ

«Διαπραγματευόμαστε μόνο διμερώς με το Ομάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ

3 Αυγ 2026, 19:17
Καταστολή

(Ν)τροπολογία Φλωρίδη: Αύξησε από 25 σε 30 τα χρόνια υποχρεωτικής φυλάκισης για τους πολυϊσοβίτες

3 Αυγ 2026, 09:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου

3 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Εκατομμύρια διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Υεμένη υποστηρίζοντας την πολιτική «αποκλεισμός για αποκλεισμό»

2 Αυγ 2026, 20:36
Παιδεία

Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ

2 Αυγ 2026, 19:43
Διεθνή

112 σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια στη συνοικία Σάμπρα στην Πόλη της Γάζας

Αλλες 157 σοροί παραμένουν εγκλωβισμένες

2 Αυγ 2026, 19:37
Διεθνή

Οι ΗΠΑ εκλιπαρούν για διαπραγματεύσεις – Το Ιράν δηλώνει ότι θα απαντήσει σκληρά σε κάθε τυχοδιωκτισμό

2 Αυγ 2026, 10:21
Διεθνή

Εχει εγκαταλείψει η Χαμάς την ένοπλη αντίσταση; Η πραγματικότητα πίσω από το σχέδιο αφοπλισμού

2 Αυγ 2026, 09:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Αυγούστου

2 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;

1 Αυγ 2026, 10:19
Διεθνή

Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών

1 Αυγ 2026, 09:43
Ιστορία

Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών

53 χρόνια από τη δολοφονία του

1 Αυγ 2026, 05:57
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

1 Αυγ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

1 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς

31 Ιούλ 2026, 18:47
Διεθνή

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης

31 Ιούλ 2026, 18:22
Πολιτική

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

31 Ιούλ 2026, 13:21
Διεθνή

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

31 Ιούλ 2026, 11:52
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Αυγούστου

Τρινιντάντ και Τομπάγκο: Ημέρα ανακάλυψης (1498).

ΗΠΑ: Ημέρα ακτοφυλακής (1790).

1844: Ο πρώτος θάνατος διαδηλωτή στην Ελλάδα, σε διαδηλώσεις έξω από την Αγία Ειρήνη (Αθήνα).

1929: Γεννιέται ο Γιασέρ Αραφάτ.

1936: Ο Ιωάννης Μεταξάς επιβάλλει δικτατορία.

1958: Βόμβες στα γραφεία της ΕΔΑ.

1967: Φλογισμένη αντιχουντική επιγραφή στην Ανω Τούμπα (Θεσσαλονίκη) κοντά σε στρατιωτική δεξίωση.

1984: Η Ανω Βόλτα αλλάζει το όνομα της σε Μπουρκίνα Φάσο.

2011: Δολοφονείται στο Τότεναμ ο 29χρονος μαύρος πατέρας τεσσάρων παιδιών Μαρκ Ντάγκαν, γεγονός που προκαλεί τετραήμερο κύμα πρωτοφανούς βίας σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo