Εκεί που το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να φύγει μπροστά, εκμεταλλευόμενο την πολιτική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται ο Βενιζέλος και του βάζει συνεχώς τρικλοποδιές, χτυπώντας στοχευμένα τη γραμμή του διμέτωπου που προσπαθεί να διαμορφώσει η περί τη Φώφη ηγετική ομάδα. Φαίνεται να σπρώχνει τη Γεννηματά να τον διαγράψει, για να μπορεί ανενόχλητος να δημιουργήσει έναν ακόμα «κεντρώο» πολιτικό χώρο, τον οποίο θα οδηγήσει σε συνεργασία με τον Μητσοτάκη προεκλογικά, με στόχο να ξαναβρεθεί ο ίδιος σε μια κυβέρνηση Κούλη μετά τις επόμενες εκλογές. Φώφη και σία δεν τσιμπάνε, δεν τον διαγράφουν, αλλά μέχρι πότε θ' αντέξουν την υπονόμευση που τους κάνει;
Την προπερασμένη Κυριακή, η Γεννηματά εμφανίστηκε να δηλώνει σε αστική φυλλάδα ότι, αν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δε δεχτούν να μπουν σε κυβέρνηση στην οποία θα συμμετείχε και το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συνεργαστεί μόνο του με τη ΝΔ, αλλά θα προτιμήσει να γίνουν νέες εκλογές, οι οποίες μάλιστα θα γίνουν με απλή αναλογική. Ο Βενιζέλος πετάχτηκε αμέσως από ραδιοφωνική συχνότητα: «Δεν ξέρω ποιος συμβουλεύει την κυρία Γεννηματά, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν αυτά και είναι ανακρίβειες. Δεν πιστεύω ότι απηχούν όσα πιστεύει η κ. Γεννηματά. Στρέφουμε τον κόσμο προς τη ΝΔ με αυτά. Δεν μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να στέλνει μήνυμα αβεβαιότητας και αστάθειας».
Μια μέρα μετά, η Γεννηματά, αφού είπε τα γνωστά για την πατριωτική στάση του ΠΑΣΟΚ, που βάζει πάνω από το κομματικό το εθνικό συμφέρον, και το έχει πληρώσει αυτό, πέταξε το καρφί: «Βάλαμε πλάτη και έβαλα πλάτη προσωπικά -ήμουν μόλις έναν μήνα εκλεγμένη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- για να μη βρεθεί η χώρα έξω από την Ευρωζώνη, κυρίως για λόγους εθνικής ασφάλειας και δευτερευόντως για οικονομικά ζητήματα. Τότε εγώ δεν ζήτησα να μπω στην κυβέρνηση ούτε να γίνω αντιπρόεδρος».
Ο Βενιζέλος δεν απάντησε. Παρασκηνιακά, όμως, πρέπει να έγινε της κακομοίρας. Το «περιβάλλον» του εξέφρασε σε φίλιους δημοσιογράφους τη λύπη του «για τη συνεχή ροπή σε ανιστόρητες αυτοκαταστροφικές αμετροέπειες». Αλλοι θύμιζαν πως όταν ο Βενιζέλος έγινε αντιπρόεδρος της ΝΔ, η Γεννηματά ζήτησε υπουργείο και διορίστηκε αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας. Το επεισόδιο ολοκληρώθηκε με το «περιβάλλον» της Φώφης να… διευκρινίζει ότι η αναφορά σε αντιπρόεδρο δεν αφορούσε τον Βενιζέλο, αλλά τον Καμμένο, που είχε ως στόχο την αντιπροεδρία της σημερινής κυβέρνησης! Ο Καμμένος πάντως δεν έγινε αντιπρόεδρος ούτε στην πρώτη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ούτε μετά την αποχώρηση των Λαφαζανικών, ούτε μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, ούτε στον ανασχηματισμό του 2016. Μάλιστα, δεν υπήρξε ούτε φιλολογία ότι έχει ζητήσει κάτι τέτοιο από τον Τσίπρα. Το «καρφί» ήταν για τον Βενιζέλο.
Οι τόνοι στο τέλος έπεσαν, σύντομα όμως θα ξανανέβουν. Ο Βενιζέλος έχει στρατηγική συνεργασίας με τη ΝΔ, η περί την Γεννηματά ομάδα έχει στρατηγική διμέτωπου και επιλέγει -αν χρειαστεί- τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πιεστικά εισηγείται και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Ακριβώς αυτό περιέγραφαν οι αποδιδόμενες στη Γεννηματά δηλώσεις, στις οποίες αντέδρασε ο Βενιζέλος. Πιθανολογώντας ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ δήλωνε ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει μαζί της, αλλά μόνο αν στην κυβέρνηση μπει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια λογική πολιτική επιλογή, δεδομένου ότι δε θα επέτρεπε στον ΣΥΡΙΖΑ να μείνει ασφαλής στην αντιπολίτευση και να ξεπλένει τα κυβερνητικά του εγκλήματα, κατηγορώντας ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ ως ουρά της ΝΔ και οδηγώντας το σε έναν νέο κύκλο φθοράς.
Φυσικά, είναι άλλο αυτό που ένα κόμμα είναι αναγκασμένο να λέει στην προεκλογική περίοδο και άλλο τι θα κάνει μετά από εκλογές, όταν θα πρέπει να μετρήσει τα «κουκιά» του και να εκτιμήσει τις προοπτικές του σε μια επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση. Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ είναι σε μια φάση που πρέπει να κάνει διμέτωπο (κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), ενώ ο Βενιζέλος -που έχει προσωπική και όχι κομματική στρατηγική- θέλει το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί από τώρα ως πρόθυμη τσόντα της ΝΔ.