Το μόνο βέβαιο στην «υπόθεση Βαρθολομαίου» είναι πως ο Δ. Βρακατσέλης, με τον οποίο ο διοικητής του ΙΚΑ ήρθε στα χέρια, δεν είναι δολοφόνος. Δεν είναι δολοφόνος όχι γιατί το φώναξαν τόσοι συνάδελφοί του, που έσπευσαν να του συμπαρασταθούν στην περιπέτεια που περνάει, ούτε γιατί στους καφενέδες της επικράτειας είναι διάχυτη η συμπάθεια προς το πρόσωπό του (αυτό είναι αποτέλεσμα γνωστών στερεοτύπων, που δεν είναι κατ’ ανάγκη και προοδευτικά), αλλά γιατί όλα δείχνουν πως ο άνθρωπος αυτός δεν πήγε για να σκοτώσει. Δεν πάει κάποιος για να σκοτώσει με γυμνά τα χέρια (ακόμα και για να δείρει να πήγαινε, θα κρατούσε τουλάχιστον κανένα ματσούκι) και δεν είναι αυτός που ειδοποιεί το ΕΚΑΒ.
Ο άνθρωπος έμπλεξε χωρίς να το καταλάβει σε μια ιστορία που ασφαλώς θα του κοστίσει. Είναι και ο ίδιος θύμα κάποιων συγκυριών. Αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του Βαρθολομαίου, η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο που απήγγειλε η Εισαγγελία δεν θα απαγγελόταν. Αλλωστε, δικαστικοί κύκλοι έσπευσαν τάχιστα να αναδιπλωθούν και το πιθανότερο είναι πως ίσως και πριν το πέρας της ανάκρισης η κατηγορία θα μετατραπεί, για να ανταποκρίνεται στα πραγματικά περιστατικά.
Με τα προσωπικά του Βαρθολομαίου και του Βρακατσέλη δεν θα ασχοληθούμε. Δεν θα ασχολούμασταν καθόλου με την υπόθεση, αν ο κατά λάθος θάνατος ενός υψηλόβαθμου κρατικού παράγοντα και επί χρόνια υψηλόβαθμου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος, στο πλαίσιο ενός καυγά για ζητήματα τιμής, δεν άνοιγε το καπάκι σε μια ιστορία που ξεφεύγει από τα όρια των προσωπικών σχέσεων και αποκτά ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα, με έντονη την οσμή του σκανδάλου. Είναι αυτή η οσμή που κινητοποίησε το δυναμικό της ΝΔ και οδήγησε τον Αντώναρο (κατ’ εντολή του πρωθυπουργού φυσικά) να απαντά με σχεδόν τραμπούκικο τρόπο («αθλιότητες», «σεναριολογία» κ.λπ.) στα εύλογα δημοσιογραφικά ερωτήματα. Να αρνείται να απαντήσει, δηλαδή. Και κάτι ακόμη: «Αυτή τη στιγμή γίνεται αστυνομική έρευνα», δήλωσε ο Αντώναρος στο «μπρίφινγκ» της Τετάρτης. Δεν του είπε κανείς, ότι η αστυνομική προανάκριση τέλειωσε με την παράδοση του Βρακατσέλη και την παραπομπή στον εισαγγελέα και πως πλέον γίνεται τακτική ανάκριση, δηλαδή δικαστική και όχι αστυνομική διαδικασία;
Αυτό, όμως, που φοβόταν η κυβέρνηση έγινε. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και άντε τώρα να μαζέψουν τη σκανδαλολογία. Μια σκανδαλολογία που δεν έχει (τουλάχιστον μέχρι τώρα) αποδείξεις, έχει όμως σαφές υπόβαθρο. Ενα υπόβαθρο που φάνηκε από την πρώτη στιγμή, καθώς γεννήθηκαν ερωτήματα ουσίας. Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να πηγαίνει σε ερωτικό ραντεβού, αφού πρώτα έχει περάσει από το σπίτι του και έχει δώσει ρεπό στους αστυνομικούς που τον φρουρούν, και να κουβαλά μαζί και το χαρτοφύλακά του; Ακόμα και ο χρόνος παραμονής του Βαρθολομαίου στο πατρικό σπίτι της Βρακατσέλη δεν συνηγορούσε υπέρ της άποψης του ερωτικού ραντεβού. Την απάντηση την έδωσε με την πρώτη της κατάθεση η Θωμαή Βρακατσέλη. Είχαν ραντεβού -είπε- για να συζητήσουν θέματα του ΙΚΑ! Και επί τη ευκαιρία… συνευρέθησαν και συναισθηματικά!
Και μόνο αυτό αρκούσε για ν’ αρχίσει το ψάξιμο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι πολλά τα στόματα ανταγωνιστών που ανοίγουν. Και η Βρακατσέλη δεν φαίνεται να είχε και πολλές συμπάθειες στο χώρο εργασίας της (οι λόγοι πλέον είναι ευνόητοι). Η σκανδαλολογία θα συνεχιστεί για μέρες. Ισως κάποια στιγμή να φτάσει και σε κάτι χειροπιαστό, πέρα από το έτσι κι αλλιώς σκανδαλώδες να συζητά υπηρεσιακά εκτός γραφείου ο διοικητής του ΙΚΑ με υφισταμένη του, με την οποία διατηρεί ταυτόχρονα και κρυφό ερωτικό δεσμό. Αυτά τα χειροπιαστά φοβάται η κυβέρνηση, γι’ αυτό και άρχισε ήδη να κρατάει αποστάσεις, αρνούμενη να πάρει θέση με το πρόσχημα του «αυτοδιοίκητου του ΙΚΑ». Και για να πάμε στην ουσία, ας αναλογιστούμε ότι για την κακοδαιμονία του ΙΚΑ φταίνε οι… παροχές του!
Ολοι είδαμε και ακούσαμε τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φ. Κουτσαύτη να βγαίνει καμαρωτός στα κανάλια και να δηλώνει ότι ο θάνατος του Ι. Βαρθολομαίου οφείλεται σε χτύπημα «διά θλόντος οργάνου». Με βάση αυτές τις δηλώσεις, ο θάνατος του Βαρθολομαίου αποδόθηκε σε χτύπημα από τον δράστη με κάποιο βαρύ αντικείμενο. Οπως αποδείχτηκε, όμως, αυτός τον χτύπησε με γροθιές και βέβαια δε μπορείς να σκοτώσεις έναν άνθρωπο με γροθιές, εκτός κι αν είσαι ο Μάικ Τάισον (ο 59χρονος Δ. Βρακατσέλης δε δείχνει άνθρωπος με σωματική ρώμη).
Η ανακρίτρια δέχτηκε το αίτημα των συνηγόρων του κατηγορούμενου και του έδωσε νέα προθεσμία να απολογηθεί, προκειμένου στο μεταξύ να φτάσει η ιατροδικαστική έκθεση, που θα περιλαμβάνει και τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις, που θα δείξουν τα ακριβή αίτια του θανάτου. Κατόπιν τούτων, το ερώτημα είναι εύλογο: είναι επιστήμονας αυτός που έσπευσε να κάνει δηλώσεις στα κανάλια, πριν ακόμα πραγματοποιήσει νεκροτομή στο πτώμα; Σε ποιους προσπαθούσε να πουλήσει εκδούλευση ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας; Και ποια εμπιστοσύνη μπορεί να υπάρχει στα όσα κατά καιρούς δηλώνει;