Νέο εκλογικό νόμο «που ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και που δεν θίγει την αναλογικότητα» προανήγγειλε ο Καραμανλής. Ηταν η μόνη συγκεκριμένη δέσμευση που ανέλαβε σε μια φλύαρη και γενικόλογη ομιλία με την οποία υποτίθεται πως παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του (φυσικά, διαβάζοντας κανείς πίσω από τη φλυαρία και τη γενικολογία, μπορεί να διακρίνει το αποκρουστικό πρόσωπο μιας ακόμα πιο αντιλαϊκής πολιτικής).
Η κίνηση είναι απολύτως λογική. Εχοντας κερδίσει δεύτερη τετραετία, ο Καραμανλής είναι υποχρεωμένος, θα λέγαμε, να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, προσαρμόζοντάς τον στη στρατηγική της «πράσινης παρένθεσης». Το ίδιο δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ με το νόμο Σκανδαλίδη, με βάση τον οποίο έγιναν οι πρόσφατες εκλογές; Αλλαξε τον εκλογικό νόμο, ώστε να δυσκολέψει την αυτοδυναμία σε περίπτωση δεύτερης νίκης της ΝΔ. Στόχο που παραλίγο να τον πετύχει.
Πώς σκέφτεται τώρα ο Καραμανλής; Αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις επόμενες εκλογές (είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσει για τρίτη φορά η ΝΔ), το κόμμα του θα έχει την πιθανότητα να κερδίσει, έστω οριακά, τη μεθεπόμενη φορά. Σ’ αυτή την περίπτωση, θέλει να βγάλει μια άνετη πλειοψηφία. Γι’ αυτό και πυρήνας του νέου εκλογικού νόμου, σύμφωνα με τα όσα διαρρέει ο Ρουσόπουλος, θα είναι η αύξηση του μπόνους των 40 εδρών προς το πρώτο κόμμα σε 50. Αυτές τις έδρες θα τις πάρει κατά κύριο λόγο από το δεύτερο κόμμα, ενώ από τα μικρότερα θ’ αφαιρέσει το πολύ μια έδρα, ώστε να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις τους (γι’ αυτό ο Καραμανλής μίλησε και για αναλογικότητα).
Ενα άλλο στοιχείο που -πάλι σύμφωνα με τις διαρροές Ρουσόπουλου- θα περιέχει ο νέος νόμος θα είναι η αφαίρεση του μπόνους σε περίπτωση εκλογικής νίκης συνασπισμού κομμάτων. Ο Καραμανλής δεν θέλει συμμαχία με το ΛΑΟΣ, που μπορεί ν’ αντέξει μερικά χρόνια ακόμα, και την ίδια στιγμή θέλει να εμποδίσει τυχόν συμμαχία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ. Καθαρό δικομματικό παιχνίδι, χωρίς κόλπα. Ενας στους δυο κερδίζει και φτιάχνει κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία.
Και τι θα γίνει σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει και τρίτη εκλογή (αν π.χ. οι εκλογές γίνουν σχετικά νωρίς); Τότε, ο εκλογικός νόμος θα ευνοήσει τη μεθεπόμενη φορά το ΠΑΣΟΚ, που θα ‘ναι η σειρά του να κυβερνήσει, αλλά και τη ΝΔ αμέσως μετά. Απλά, η «πράσινη παρένθεση» θα μετατεθεί κατά μια θητεία.
Ειπώθηκε, ότι η αναφορά Καραμανλή στην αλλαγή του εκλογικού νόμου έγινε για να «μαζέψει» τους βουλευτές του, και ειδικά τους δυσαρεστημένους, με την απειλή πρόωρων εκλογών που αν γίνουν εντός 18μήνου θα γίνουν με λίστα που θα φτιάξει ο αρχηγός. Αυτό μάλλον είναι το παράπλευρο όφελος. Τον εκλογικό νόμο έτσι κι αλλιώς θα τον άλλαζε η ΝΔ. Είναι η σειρά της να πάρει την πρωτοβουλία σ’ αυτό το ζήτημα, καθορίζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού σύμφωνα με το κομματικό της συμφέρον.