Λάδι στη φωτιά του εμφύλιου πολέμου ρίχνει η απόφαση της ιρακινής κυβερνητικής επιτροπής για την Ομαλοποίηση του Κιρκούκ να μετακινηθούν δεκάδες χιλιάδες Αραβες που ζουν στο Κιρκούκ. Η απόφαση αυτή, που αναμένεται να επικυρωθεί από το ιρακινό υπουργικό συμβούλιο τις επόμενες μέρες, αφορά στους Αραβες που εγκαταστάθηκαν στο Ιράκ μετά τις 14 Ιουλίου του 1968, όταν το κόμμα του Μπάαθ ανέβηκε στην εξουσία, και προβλέπει τη μετεγκατάστασή τους στους τόπους καταγωγής τους στο κεντρικό και στο νότιο Ιράκ. Προβλέπει επίσης την αποζημίωση κάθε νοικοκυριού με 15.000 δολάρια και τη παροχή γης στους τόπους εγκατάστασής τους. Με άλλα λόγια, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στις συνθήκες του χάους και του πολέμου που επικρατούν στις περιοχές για τις οποίες προορίζονται. Η ίδια απόφαση προβλέπει την επιστροφή στην πόλη όσων αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν στα πλαίσια της πολιτικής της «αραβοποίησής» της που είχε εφαρμόσει ο Σαντάμ Χουσεΐν. Σ’ αυτούς θα δοθεί γη και αποζημίωση 7.000 δολάρια για κάθε νοικοκυριό. Μετά την αμερικάνικη εισβολή στο Ιράκ, τουλάχιστον 300.000 Κούρδοι έχουν ήδη επιστρέψει στο Κιρκούκ.
Ο στόχος της απόφασης αυτής είναι καθαρός. Να «κουρδοποιηθεί» το Κιρκούκ, μια πόλη με μεικτό πληθυσμό, όπου ζουν αιώνες τώρα Κούρδοι, Αραβες, Τουρκομάνοι και Ασσύριοι, ώστε με το δημοψήφισμα που σχεδιάζεται να γίνει μέχρι το τέλος της χρονιάς να προσαρτηθεί στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου εύκολο να υλοποιηθεί μια τέτοια απόφαση. Οχι μόνο γιατί υπάρχει σθεναρή αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία, εκτός του ότι αντιτίθεται στη δημιουργία κουρδικού κράτους, εποφθαλμιά το πετρέλαιο που βρίσκεται στο υπέδαφος του Κιρκούκ (το 2% των διαπιστωμένων παγκόσμιων αποθεμάτων). Αλλά και γιατί θα συναντήσει την αντίσταση του αραβικού πληθυσμού, που θεωρεί την πόλη ιρακινό έδαφος. Ο Μοχάμεντ Χαλίλ, ηγετικό στέλεχος της Αραβικής Ρεπουμπλικανικής Ενωσης του Κιρκούκ δήλωσε : «Απορρίπτουμε αυτές τις νέες αποφάσεις και τις θεωρούμε μορφή αναγκαστικής μετανάστευσης». Και ο ηγέτης του κόμματος της Αραβικής Συγκέντρωσης προειδοποίησε: «Οι Αραβες και οι Τουρκομάνοι εξετάζουν όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της βίας για να υπερασπίσουν την ύπαρξή τους».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αναγκαστική μετανάστευση του αραβικού πληθυσμού από το Κιρκούκ θα ρίξει λάδι στη φωτιά του εμφύλιου πολέμου και θα εντείνει την εθνοκάθαρση σε βάρος των Αράβων και των Τουρκομάνων, εκρόσωποι των οποίων δηλώνουν ότι θα παλέψουν από κοινού ενάντια σ’ αυτή την απόφαση. Κι αυτό θα δημιουργήσει τετελεσμένα, που θα αποδυναμώσουν και τις τουρκικές αντιδράσεις και θα διευκολύνουν αυτούς που επιδιώκουν το διαμελισμό του Ιράκ, πρώτα απ΄ όλους τους Αμερικάνους κατακτητές, χωρίς την έγκριση των οποίων δεν θα μπορούσε να παρθεί μια τέτοια απόφαση.