«Δεν ήρθα εδώ για να σας ζητήσω να αποσύρετε το νομοσχέδιό σας»! Η φράση αυτή του Γ. Παπανδρέου, που πήγε προσωπικά και μίλησε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση για το νόμο-πλαίσιο, δίνει το μέτρο της αντιπολίτευσης που ασκεί το ΠΑΣΟΚ. Την επιλέξαμε ως την πιο χαρακτηριστική του κλίματος συναίνεσης που προσπάθησε να περάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «συμμαζεύοντας» έτσι τα στελέχη του και κόβοντάς τους κάθε διάθεση για αντιπολιτευτικές κορόνες.
Το ΠΑΣΟΚ, όπως ξεκαθάρισε ο Γιωργάκης, δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τις διαδικασίες ψήφισης του νομοσχέδιου, αλλά θα πάρει μέρος με προτάσεις ακόμα και στην κατ’ άρθρο συζήτηση. Δεν έγινε γνωστό τι θα κάνουν τα άλλα δύο κόμματα, αλλά μάλλον ούτε αυτά σκοπεύουν να αποχωρήσουν. Ο Γιωργάκης κατέθεσε πρόταση τεσσάρων άρθρων και ζήτησε από την κυβέρνηση να την ψηφίσει. Και τι λένε αυτά τα άρθρα; Δημιουργούν ένα πλαίσιο στο οποίο χωράει άνετα ο νόμος-πλαίσιο της Γιαννάκου: πλήρη αυτοτέλεια, έλεγχο, αξιολόγηση και πιστοποίηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ, εσωτερικοί κανονισμοί εντός 6 μηνών που ελέγχονται από ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης και πιστοποίησης, τετραετή προγραμματισμό και συμφωνίες των ΑΕΙ-ΤΕΙ με το κράτος για τη χρηματοδότηση, συγράμματα και βιβλιογραφία στο Internet (με αποζημίωση των συγγραφέων).
Ευλόγως, λοιπόν, απάντησε στη συνέχεια η Γιαννάκου ότι «ο κ. Παπανδρέου στη βάση του πυρήνα των μεταρρυθμίσεων προφανέστατα δεν είναι αντίθετος». Το ίδιο επισήμαναν και βουλευτές της ΝΔ που πήραν το λόγο και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος στο briefing της επομένης: «Τα τέσσερα σημεία που κατέθεσε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο κ. Παπανδρέου δε θα έλεγα ότι είναι ταυτόσημα, αλλά είναι πολύ κοντινά, ανταποκρίνονται στις λεπτομερειακές τελικές προτάσεις, οι οποίες έχουν εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή»! Για να ξεκινήσει στη συνέχεια ένας καυγάς σχετικά με το ποιος αντιγράφει ποιον. «Με την τοποθέτηση την οποία έκανε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου στη Βουλή, προφανώς το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που αντιγράφει το πρόγραμμα και την πολιτική την οποία εφαρμόζει η ΝΔ στα θέματα της Παιδείας. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», δήλωσε ο Αντώναρος. «Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ριζικά διαφορετική από το νομοσχέδιο της ΝΔ», απάντησε ο Ευθυμίου, χωρίς όμως να μπει στον κόπο να εξηγήσει αναλυτικά τη διαφορετικότητα.
Ο Γιωργάκης δεν δίστασε να ταχθεί ξανά και υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων: «Οι προτάσεις μας αφορούν στην αξιολόγηση και πιστοποίηση των κρατικών και μη ιδρυμάτων», είπε μιλώντας στη Βουλή. Το έπιασαν οι βουλευτές της ΝΔ: «Οπως κατάλαβα από την ομιλία του, στην επόμενη Βουλή που είναι αναθεωρητική ως πρόεδρος και πάλι της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16», είπε ο Τσαλίδης. «Είπε, επίσης, ότι στην επόμενη Βουλή, πάλι σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ψηφίσετε το άρθρο 16 του Συντάγματος», κάρφωσε τους Πασόκους ο Ιωαννίδης και κανείς δεν σηκώθηκε να απαντήσει!
Η συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, είναι δεδομένη. Συμφωνία στη βασική φιλοσοφία του νόμου-πλαισίου και άσφαιρη αντιπολίτευση περί νομοσχέδιου «άτολμου, αντιφατικόύ, συντηρητικού και πρόχειρου»! Και βέβαια, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν οι Πασόκοι, με προεξάρχοντα τον Γιωργάκη, ζητούν «ανοιχτά πανεπιστήμια», ενώ πρωτοκλασάτα στελέχη τους στον πανεπιστημιακό κλάδο (χέρι-χέρι με τους «εκσυγχρονιστές» του ΣΥΝ) πρωτοστατούν στη βρόμικη «πρωτοβουλία των 1.000» (που δεν είναι χίλιοι αλλά καμιά σαρανταριά).
Η δεύτερη μέρα της κοινοβουλευτικής συζήτησης μας προσέφερε μια κωμική παρέλαση «φορέων» που δεν αντιπροσώπευαν παρά τον εαυτό τους (ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ προσήλθε, κατήγγειλε και αποχώρησε). Από τον ανεκδιήγητο Βερέμη, που θεώρησε ότι είναι πολύ ελαστικό το 2ν για τα ανώτατα έτη σπουδών, μέχρι τον ακόμα πιο ανεκδιήγητο πρύτανη του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, που ζήτησε την επιβολή διδάκτρων στις προπτυχιακές σπουδές. Ολα αυτά τα τσιράκια της Γιαννάκου σκέφτηκαν πως όσα πιο σκληρά τα πουν τόσο πιο… μετριοπαθές θα φαίνεται το νομοσχέδιο της αφεντικίνας τους.
Ολα αυτά, όμως, κανένα αντίχτυπο δεν είχαν στο φοιτητικό κίνημα. Οι καταλήψεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση και στην ίδια έκταση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβερνητικής προπαγάνδας και των δεξιών ΜΜΕ (πρωταγωνιστής το συγκρότημα Αλαφούζου με το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ) να σπείρουν ηττοπάθεια μιλώντας για «αποκλιμάκωση». Αυτή τη βδομάδα δοκίμασε να παίξει τα ρέστα της και η ΔΑΠ, επιστρατεύοντας ό,τι καθυστερημένο υπάρχει στα πανεπιστήμια. Στις γενικές συνελεύσεις ηττήθηκε κατά κράτος. Και επειδή το έριξε στους τραμπουκισμούς (πάντα στη ζούλα), την Τετάρτη τα μέλη της έφαγαν «το ξύλο που ζητούσαν» στη Νομική Αθήνας και το Πάντειο.
Την Πέμπτη είχαμε πορείες σε κάθε πόλη που έχει πανεπιστήμιο και όχι πανελλαδική στην Αθήνα. Πορείες μαζικές και μαχητικές, που έδωσαν την καλύτερη απάντηση στην ύπουλη προπαγάνδα περί αποκλιμάκωσης. Γι’ αυτό και η εντολή στους μπάτσους ήταν «βαράτε». Η πορεία χτυπήθηκε ανελέητα στο Σύνταγμα. Πνίγηκε στα χημικά. Οχι μία, όχι δύο, πολλές φορές. Το αποκορύφωμα ήταν ο πυροβολισμός από το μπάτσο φρουρό σε κτίριο του υπουργείου Αιγαίου, επειδή ομάδα φοιτητών προσπάθησε να ρίξει μπογιές στην πρόσοψή του! Εκτός από τα γκλομπ και τα χημικά, άρχισαν τώρα να βγαίνουν και τα κουμπούρια. Οι εντολές ήταν για «μηδενική ανοχή» και «σκληρή αντιμετώπιση» και ο συγκεκριμένος μπάτσος τις εφάρμοσε κατά γράμμα.
Εχοντας δημιουργήσει μια ασφυκτική ατμόσφαιρα με τα χημικά, οι μπάτσοι όρμησαν και άρχισαν να κάνουν συλλήψεις στο σωρό. Κάποιους από τους συλληφθέντες κατάφεραν να τους απελευθερώσουν τα μπλοκ των διαδηλωτών. Τρεις (σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι τη στιγμή που κλείνουμε) κατάφεραν να τους πάρουν, αφού πρώτα απώθησαν τους διαδηλωτές με τα χημικά και άνοιξαν διαδρόμους για να περάσουν τα περιπολικά.
Η πορεία ανασυντάχτηκε και συνέχισε για το Πολυτεχνείο, ενώ στη διαδρομή τα μπλοκ αποφάσιζαν να συνεχίσουν προς τη ΓΑΔΑ, για να απαιτήσουν την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Στο Πολυτεχνείο παρέμεινε η ΠΟΣΔΕΠ που δε συνέχισε προς τη ΓΑΔΑ. Στο Μουσείο τα μπλοκ της ΠΚΣ έστριψαν αιφνιδιαστικά προς τη Μάρνη, όμως μόνο τα κομματόσκυλα ακολούθησαν τη φυγή προς τα κομματικά γραφεία. Ο μεγάλος όγκος συνέχισε και μπήκε στην Αλεξάνδρας με κατεύθυνση τη ΓΑΔΑ. Οι μπάτσοι έφραξαν το δρόμο, όμως οι διαδηλωτές έμειναν εκεί, δηλώνοντας ότι δε θα φύγουν αν δεν απελευθερωθούν οι συλληφθέντες. Οι προκλήσεις από τους ΜΑΤάδες ήταν συνεχείς. Σε μια στιγμή, έξω από τον Αρειο Πάγο, μια διμοιρία όρμησε και άρπαξε ένα φοιτητή. Σύντροφος από τους φοιτητές της «Κόντρας» ήταν μπροστά και είδε όλη τη σκηνή. Ομως, ο επικεφαλής των μπάτσων δήλωνε ότι δεν έχει συλληφθεί κανένας! Σε λίγο, τον ανακοίνωσαν ως προσαχθέντα και λίγο αργότερα τον άφηναν ελεύθερο! Αργά το βράδυ και αφού οι μπάτσοι δεν ενέδωσαν στις πιέσεις των διαδηλωτών, ανακοινώθηκε ότι οι τρεις συλληφθέντες θα προσαχθούν το πρωί στον εισαγγελέα και οι διαδηλωτές αποχώρησαν από την Αλεξάνδρας. Την ίδια ώρα, «κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης», δηλαδή ο Πολύδωρας που δεν έχει το θάρρος να βγει προσωπικά μπροστά, συνέχαιραν τον μπάτσο που έβγαλε το πιστόλι και πυροβόλησε!!! Ενήργησε με επαγγελματισμό, είπαν. Αυτό σημαίνει: στην επόμενη πορεία μη διστάσετε και οι υπόλοιποι…