Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τα παπαγαλάκια του βρομιάρη
  • Aποτυχημένη απόπειρα κατά του εκπροσώπου της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ
  • Σαν σήμερα 10 Ιούλη
  • Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους
  • AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων
  • Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από το casus belli;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Αγριος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για τη λεία της Κύπρου
Πολιτική

Αγριος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για τη λεία της Κύπρου

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Μαρ 2013, 00:00

Σε όλους όσοι πανηγυρίζουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και δηλώνουν «περήφανοι», «ανακουφισμένοι» και τα συναφή ταιριάζει η λαϊκή ρήση: το τυράκι το είδατε. Τη φάκα; Δεν αναφερόμαστε, βέβαια, στο ΣΥΡΙΖΑ και το λοιπό «αντιμνημονιακό» συρφετό, που κάνει πολιτική σπέκουλα. Ούτε στα αστικά ΜΜΕ που τη μια μέρα στήριζαν τη «λύση ανάγκης» και την άλλη πανηγύριζαν για τη «γενναία στάση» της κυπριακής Βουλής. Αναφερόμαστε στους απλούς ανθρώπους που μπαϊλντισμένοι από την πολιτική των Μνημονίων θεωρούν πως στην Κύπρο έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει και στην Ελλάδα. Το κουτόχορτο σερβίρεται άφθονο και δυστυχώς βρίσκει καταναλωτές, έτσι που είναι η κατάσταση.

Αφήνοντας στην άκρη τον ορυμαγδό της παραπληροφόρησης, ας εστιάσουμε στα πραγματικά δεδομένα, δίνοντας πρώτα το λόγο σε μια ξεχασμένη ντίβα της αστικής πολιτικής, που μέσω ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μείνει στο παιχνίδι: «Καλύτερα να τα πληρώσουν οι φορολογού-μενοι, οι μισθωτοί παρά οι καταθέτες, διότι αν το βάρος πέσει στην κατάθεση θα πληρώσουν όλοι πολλαπλάσια», δήλωσε με έμφαση η Λούκα Κατσέλη σε ραδιοφωνική εκπομπή. Τα έλεγε αυτά πριν γυρίσει τούμπα η κυπριακή πολιτική και σίγουρα 24 ώρες αργότερα θα ένιωθε δικαιωμένη. Η κυπριακή αστική ηγεσία, σε μια σπάνια επίδειξη εθνικής ομοψυχίας, αποφάσισε να μην κάνει κανένα «κούρεμα» στις καταθέσεις, αλλά να εισηγηθεί στην ΕΕ ένα plan B, το οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει και κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, τα αποθεματικά των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ένα τμήμα των 5,8 δισ. που χρειάζονται για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα.

Δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε αν σας θυμίζει τίποτα αυτός ο όρος του κυπριακού «plan B». Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν πληρώσει ήδη το τίμημα της στήριξης των τραπεζών, ήρθε η ώρα να πληρώσουν και τα κυπριακά. Ισως χρειάζεται να θυμίσουμε, όμως, πως οι περισσότεροι εφαρμοστικοί νόμοι του κυπριακού Μνημόνιου, 25 τον αριθμό, έχουν ήδη ψηφιστεί πριν καν υπογραφεί το Μνημόνιο. Ηταν τα prior actions,όπως συνήθιζε να λέει ο Βενιζέλος, ή τα milestones, όπως συνηθίζει να λέει ο Στουρνάρας, που τα εισηγήθηκε η κυβέρνηση Χριστόφια και τα ψήφισε η κυπριακή Βουλή μέσα σε μια συνεδρίαση. Μέτρα οδυνηρά, όπως έλεγε δακρύζοντας ο Χριστόφιας στο τηλεοπτικό σόου «Σας μιλάει ο πρόεδρος», μέτρα αντιλαϊκά, μέτρα αντεργατικά. Προς τι όλ’ αυτά; Για να διασωθούν οι κυπριακές τράπεζες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης. Οταν οι τραπεζίτες και οι μεγαλομέτοχοι έβγαζαν «τ’ άντερά τους» από τις μπίζνες με τη μαφία και το κάθε είδους «ξέπλυμα» χρήματος δεν μοιράζονταν τα κέρδη με τους εργαζόμενους. Μόλις βρέθηκαν σε δύσκολη θέση (κάποτε θα έσκαγε και αυτή η φούσκα), οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν για τη διάσωσή τους.

Η Κύπρος, όμως, δεν ήταν μια περίπτωση όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία. Αν ήταν τέτοια, σε συνδυασμό με το μικρό οικονομικό μέγεθος και τα λίγα λεφτά που χρειάζονταν (μόλις 17 δισ. ευρώ), το ζήτημα θα είχε λυθεί με το Μνημόνιο που ζητούσε απεγνωσμένα να υπογράψει ο Χριστόφιας. Η Κύπρος είναι ένας φορολογικός «παράδεισος» και μάλιστα όχι σαν το Λουξεμ- βούργο ή τη Μάλτα, αλλά με κυρίαρχη τη ρωσική παρουσία σ’ αυτόν. Η πολιτική κάστα, η Εκκλησία, η ανώτερη αστική τάξη κάνει εδώ και πολλά χρόνια μπίζνες με τη Ρωσία.

Στην αρχή η ΕΕ έδειξε αδιαφορία για τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών. Οταν ο Χριστόφιας, που είχε ήδη πάρει ένα δάνειο 2,5 δισ. από τη Ρωσία, βγήκε στη γύρα ζητώντας άλλα 5 δισ. (από Ρωσία και Κίνα), ουδείς στο Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες αντέδρασε. Μ’ αυτούς νταλαβερίζεστε, αυτοί ας σας «σώσουν» ήταν το μήνυμα. Πλην, όμως, ο Χριστόφιας έκανε μια τρύπα στο νερό. Ποτέ δεν εξήγησε στον κυπριακό λαό, γιατί ο Πούτιν δεν του έδωσε τα 5 δισ., ποσό αστείο για τα ρωσικά οικονομικά δεδομένα. Ο κυπριακός Τύπος, όμως, βοούσε για τις απαιτήσεις της Μόσχας, που ήθελε να περάσει την Κύπρο στη δική της σφαίρα επιρροής, βάζοντας χέρι στο φυσικό αέριο που έχει ανακαλυφθεί και αποκτώντας ακόμα και βάση ελλιμενισμού του ρωσικού πολεμικού στόλου.

Οπως καταλαβαίνετε, αυτά ήταν εντελώς ασύμβατα με την ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ, γι’ αυτό και ο Χριστόφιας παράτησε την προσπάθεια με τη Μόσχα και τον περασμένο Ι-ούλη προσέφυγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Οπότε από τις δαγκάνες του Πούτιν βρέθηκε στις δαγκάνες του Σόιμπλε και της παρέας του, οι οποίοι δε θ’ άφηναν χαμένη την ευκαιρία να εξαφανίσουν τη ρωσική επιρροή στην Κύπρο, διώχνοντας από εκεί τους μαφιόζους και τους «ολιγάρχες», που χρησιμοποιού-σαν την Κύπρο ως βάση για τις μπίζνες τους.

Οταν ο Χριστόφιας έκανε την προσφυγή ήξερε τι θ’ ακολουθούσε. Είχαν προηγηθεί οι άλλες χώρες, οπότε δεν είχε καμιά αμφιβολία. Ηξερε, επίσης, ότι τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα δεν μπορούσε να τα διαπραγματευθεί με την τρόικα, η οποία εγκαταστάθηκε στο νησί. Απλώς κλαψούριζε και έλεγε διάφορα για «κόκκινες γραμμές», γιατί αυτό απαιτούσε η περίσταση. Είχε και εκλογές μπροστά του, βλέπετε, οπότε έπρεπε να το παίξει σκληρός διαπραγματευτής. Το πρόβλημά του δεν ήταν αυτά τα μέτρα, τα οποία και ψήφισε με fast track διαδικασία, άλλωστε, συνοδεύοντάς τα με το on camera δάκρυ. To πρόβλημά του ήταν τα υπόλοιπα που του ζητούσαν: ειδική φορολογία στις μεγάλες καταθέσεις (που θα ισοδυναμούσε με «κούρεμα») και αύξηση στη φορολογία των εταιριών. Μ’ άλλα λόγια, του ζητούσαν να συναινέσει στον τερματισμό του καθεστώτος φορολογικού «παράδεισου», που θα διέλυε τον βασικότερο πυλώνα της κυπριακής καπιταλιστικής οικονομίας, καθώς τα ρωσικά και λοιπά κεφάλαια θα έφευγαν για άλλους «παραδείσους».

Βγαίνει τώρα ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και δηλώνει πως δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης Χριστόφια με την τρόικα και το Eurogroup. Πέρα, όμως, από τα δημοσιεύματα του κυπριακού και του ευρωπαϊκού Τύπου, ο ίδιος ο Χριστόφιας «φωτογράφισε» αυτές τις απαιτήσεις των γερμανοευρωπαίων, στις δηλώσεις που έκανε όταν ήρθε για αποχαιρετιστήριο ταξίδι στην Αθήνα. Είπε καθαρά ότι οι ευρωπαίοι ανακάλυψαν τώρα το «ξέπλυμα» χρήματος. Δεν το ανακάλυψαν, βέβαια, από φιλολογικό ή ηθικό ενδιαφέρον, αλλά διατύπωναν και απαιτήσεις γι’ αυτό. Ετσι, ο Χριστόφιας άφησε ανοιχτό το θέμα, εγκατέλειψε την πολιτική ντροπιασμένος και άφησε την καυτή πατάτα στα χέρια του Αναστασιάδη που τον διαδέχτηκε στον προεδρικό θώκο.

Και ο Αναστασιάδης ήξερε ποιες ήταν οι απαιτήσεις της μιας και της άλλης πλευράς. Ηξερε τι ζητούσαν οι Ρώσοι, ήξερε και τι ζητούσαν οι γερμανοευρωπαίοι. Επέλεξε καταρχάς τους δεύτερους. Πήγε ο ίδιος στο Eurogroup και αποδέχτηκε τα πάντα (δεν είχε και άλλη επιλογή εκείνη τη στιγμή). Μάλιστα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατήσει τη φυγή των κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες, ήταν αυτός που εισηγήθηκε να γίνει «κούρεμα» στις καταθέσεις από το πρώτο ευρώ, ώστε να μην είναι μεγάλο το ποσοστό «κουρέματος» στις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ. Τον «έδωσε» πρώτος ο Σόιμπλε, το επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της και η Κομισιόν, ενώ καμιά διάψευση δεν έγινε από πλευράς Κύπρου. Επαναλαμβάνουμε, ότι η απόφαση του Euro- group δεν περιλάμβανε μόνο το «κούρεμα» των καταθέσεων, αλλά και αύξηση του φόρου στις εταιρίες με έδρα την Κύπρο, γεγονός που θα έκλεινε σύντομα την Κύπρο ως φορολογικό «παράδεισο».

24 ώρες αργότερα τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Καταρχάς ξεσηκώθηκε σύμπασα η κυπριακή αστική τάξη, βλέποντας πως οι γερμανοευρωπαίοι προσπαθούν να «τελειώσουν» το μεγαλύτερο κομμάτι της. Ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος, εκπρόσωπος ενός σημαντικού οικονομικού παράγοντα (η Εκκλησία της Κύπρου είναι από τους μεγαλύτερους ραντιέρηδες στο νησί) τέθηκε επικεφαλής του «κινήματος επιστροφής στη λίρα». Η ίδια η κυβερνητική πλειοψηφία δεν έδειχνε συμπαγής, καθώς απειλούνταν διαρροές από πλευράς ΔΗΚΟ, οπότε δεν ήταν εξασφαλισμένη ούτε η θετική ψήφος στη Βουλή.

Ενώ, όμως, ο λαϊκός παράγοντας μπορούσε να κατασιγαστεί, καθώς κατασκευάστηκε μια δεύ-τερη εκδοχή του νομοσχέδιου, που άφηνε άθιχτες τις καταθέσεις μέχρι 20.000 ευρώ, ο παράγοντας αστική τάξη εξακολουθούσε να αντιδρά, βλέποντας πως ο γερμανοευρωπαϊκός στόχος του εξοβελισμού των ρωσικών κεφαλαίων από την Κύπρου εξακολουθούσε να ισχύει. Ο καθοριστικότερος παράγοντας, όμως, ήταν η ρωσική παρέμβαση. Και βέβαια, η παρέμβαση δεν έγινε μόνο με τις δημόσιες δηλώσεις των Πούτιν και Μεντβέντεφ, αλλά με τους καθιερωμένους δρόμους του παρασκήνιου. Ο Πούτιν διείδε ότι οι Γερμανοί με τους συμμάχους τους του πρόσφεραν την αστική τάξη της Κύπρου και άνοιξε την αγκαλιά του για να τη δεχτεί.

Οι ρωσικές σημαίες που ανέμιζαν το απόγευμα της Τρίτης στα χέρια διαδηλωτών έξω από την κυπριακή Βουλή ήταν ένα ακόμη θλιβερό φαινόμενο, καθώς θύμιζαν τις αμερικάνικες σημαίες στα χέρια διαδηλωτών στη Σόφια, το Βουκουρέστι, τα Τίρανα, την Πριστίνα και αλλού. Ο λαός νόμιζε πως ήρθε ο Μόσκοβος για να τον σώσει. Η κυπριακή πολιτική ηγεσία, όμως, σε συνεργασία με την κυπριακή αστική τάξη, έκανε τους δικούς της υπολογισμούς. Σε πολιτικό επίπεδο, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μέχρι και διάγγελμα είχε κάνει για να καλέσει τον κυπριακό λαό να στηρίξει τη συμφωνία με το Eurogroup, φοβούμενος πως έρχεται το πολιτικό του τέλος, έκανε μια θεαματική κωλοτούμπα, μιμούμενος τον Τάσσο Παπαδόπουλο που είχε συμφωνήσει στη Χάγη στο «σχέδιο Ανάν-3» και μετά στράφηκε ενάντιά του, και τον Δημήτρη Χριστόφια, που από φανατικός οπαδός του τελικού «σχεδίου Ανάν» μετατράπηκε σε πολεμιό του, όταν είδε ότι ο Παπαδόπουλος πάει να μαζέψει «όλο το χαρτί» (οι παλαιότεροι θα θυμούνται αυτή την τελευταία κωλοτούμπα, που έγινε μια Μεγάλη Πέμπτη, κάπου ανάμεσα στο τρίτο και το δωδέκατο ευαγγέλιο).

Ο Αναστασιάδης προσπάθησε να κλείσει δική του συνάντηση με τον Πού-τιν. Η ρωσική πλευρά απέρριψε το αίτημα και ζήτησε πρώτα διαπραγμα- τεύσεις σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Ετσι, ο Σαρρής πήρε το αεροπλάνο για τη Μόσχα, ενώ στη Λευκωσία το κονκλάβιο των πολιτικών αρχηγών συμφώνησε σε μια… κυπριακού τύπου απόρριψη της συμφωνίας του Eurogroup. Το κυβερνών κόμμα θα έκανε αποχή από την ψηφοφορία και τα υπόλοιπα θα το καταψήφιζαν.

Τότε ήταν που άρχισαν τα πανηγύρια στην Ελλάδα, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ που επιδόθηκε και πάλι σε μια τυχοδιωκτική προπαγάνδα που έκρυβε από τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό την ουσία. Η σωτηρία ενός παρασιτικού συστήματος, που στηρίζεται στα έσοδα από τις off shore εταιρίες και το «ξέπλυμα» χρήματος έγινε σημαία… εθνικής αντίστασης. Κι ας περιείχε αυτή η «αντίσταση» ένα πακέτο αντιλαϊκών μέτρων ήδη ψηφισμένο κι ένα ακόμη επί θύρας. Γι’ αυτό παραθέσαμε στην αρχή τη δήλωση της Κατσέλη, η οποία κάθε άλλο παρά αμφισβήτησε τις διαδικασίες «σωτηρίας». Αμφισβήτησε το μίγμα τους, λέγοντας ανερυθρίαστα πως το μόνο που δεν πρέπει να γίνει είναι «κούρεμα» των καταθέσεων. «Αυτά τα 6 δισ. ευρώ, σε συνεργασία με τους εταίρους, να δουν από πού μπορούν να εξοικονομηθούν», είπε η Κατσέλη, πριν πει πως είναι προτιμότερο να τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι και οι εργαζόμενοι, παρά οι καταθέτες. Το γεγονός ότι η Κατσέλη ανήκει στον «μεγάλο αστερισμό δυνάμεων και προσωπικοτήτων», ο οποίος σύμφωνα με τον Τσίπρα θα διεκδικήσει την εξουσία, ασφαλώς δεν είναι χωρίς σημασία. Οπως δεν είναι χωρίς σημασία το γεγονός ότι πριν τις τελευταίες εκλογές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν πως θα βρουν λεφτά φορολογώντας τους μεγαλοκαταθέτες (δήλωση που αμυνόμενη θύμισε η κυβερνητική προπαγάνδα).

Ο γερμανικός ιμπεριαλισμός έδειξε αταραξία ακόμα κι όταν είδε την κωλοτούμπα της κυπριακής αστικής τάξης. Σόιμπλε και Μέρκελ έκαναν σκληρές και περιφρονητικές δηλώσεις ακόμη κι όταν είδαν το αεροπλάνο με τον Σαρρή να απογειώνεται με κατεύθυνση τη Μόσχα. Αλλοι ευρωενωσιακοί παράγοντες προσπάθησαν να φανούν πιο ευέλικτοι σε επίπεδο δηλώσεων.

Ενα 24ωρο μετά τους στεναγμούς ανακούφισης και την προσδοκία ότι «ο Πούτιν σώνει την Κύπρο», ξανάρχισαν τα «βόηθα Παναγιά». Τα νέα από τη Μόσχα, όπως τα διέρρεε η πολιτική κάστα της Κύπρου, μιλούσαν για «τρελές» αξιώσεις των ρώσων ιμπεριαλιστών, όπως παραχώρηση ενός οικοπέδου της κυπριακής ΑΟΖ (απ’ αυτά που αποδεδειγμένα έχουν φυσικό αέριο), καθώς και ναυστάθμου για τον ρωσικό πολεμικό στόλο στη Λεμεσσό. Μ’ άλλα λόγια, τα νέα φέρνουν τον Αναστασιάδη να βρίσκεται μπροστά στον ίδιο ρωσικό εκβιασμό που είχε βρεθεί ο Χριστόφιας και αναγκάστηκε «να κόψει λάσπη».

Μήπως αυτή η συμπεριφορά των Ρώσων εξηγεί και τη γερμανική αταραξία; Γεγονός είναι πως στην Κύπρο ξαναφούντωσαν τα σενάρια για ανάγκη επιστροφής στην απόφαση του Eurogroup, με κάποιες βελτιώσεις, όσο επώδυνη κι αν είν’ αυτή. Σενάρια που συνοδεύονται από μπόλικη φιλολογία για «εναλλακτικά μέτρα» (αν σας θυμίζουν τα ελληνικά «ισοδύναμα μέτρα», δεν έχετε άδικο, το ίδιο είναι).

Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε σενάρια. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άγριος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για το μοίρασμα της κυπριακής λείας. Τελικά συμπεράσματα θα μπορέσουμε να βγάλουμε μόνο όταν θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Οταν δούμε πού θα κάτσει η μπίλια. Ενα, όμως, είναι σίγουρο: ο κυπριακός λαός είναι σφαγμένος από χέρι. Τη βαθιά κρίση των κυπριακών τραπεζών αυτός θα κληθεί να την πληρώσει σε κάθε περίπτωση.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑβαντάρουν τη λαθροϋλοτομία
Επόμενο άρθρο Οι συνέπειες του παρασιτισμού

Σχετικά Αρθρα

Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους

Με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμά της να καλέσει για ακρόαση τους Ντίλιαν και Δημητριάδη

Πολιτική 9 Ιούλ 2026, 21:47

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

Αγροτικά 9 Ιούλ 2026, 20:17

Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από το casus belli;

Πολιτική 9 Ιούλ 2026, 19:54

Η Τουρκία με τη σχετική ανεξαρτησία της, ως περιφερειακή δύναμη, και η Ελλάδα σε ρόλο βαστάζου των σιωναζιστών

Πολιτική 7 Ιούλ 2026, 14:43

Ομόφωνα ένοχοι Μελάς-Ρέππα – Παραπέμπονται και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακούργημα

Συνεχής ενημέρωση από τη δίκη

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 11:42

Οι εκλεκτοί του Βορίδη πλήρωσαν παράνομα τα λαμόγια που είχε αποκαλύψει η Τυχεροπούλου!

Επιβεβαίωση με απόφαση του δικαστήριου που καταδίκασε τους 57 της Κρήτης

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 10:03
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Τα παπαγαλάκια του βρομιάρη

10 Ιούλ 2026, 09:52
Διεθνή

Aποτυχημένη απόπειρα κατά του εκπροσώπου της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ

Δολοφονήθηκε ένας Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν άλλοι

10 Ιούλ 2026, 07:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούλη

10 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτική

Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους

Με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμά της να καλέσει για ακρόαση τους Ντίλιαν και Δημητριάδη

9 Ιούλ 2026, 21:47
Αγροτικά

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

9 Ιούλ 2026, 20:17
Πολιτική

Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από το casus belli;

9 Ιούλ 2026, 19:54
Αθλητισμός

Ανανέωσε μέχρι το 2030 ο Χοσάμ Χασάν ως προπονητής της Εθνικής Αιγύπτου

9 Ιούλ 2026, 12:49
Αγροτικά

Να μη δημιουργηθεί νομολογία που θα επιτρέπει στα λαμόγια του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ να αθωώνονται

Εφεση της εντεταλμένης ευρωπαίας εισαγγελέα σε κατά πλειοψηφία αθωωτική απόφαση, που επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι επιστράφηκαν οι παρανόμως ληφθείσες επιδοτήσεις

9 Ιούλ 2026, 12:06
Καταστολή

Αργος: Μπάτσοι σκότωσαν εν ψυχρώ 20χρονο, επειδή αμφισβήτησε την εξουσία τους

9 Ιούλ 2026, 10:35
Διεθνή

Απομονωμένοι διεθνώς οι σιωναζιστές, δείχνουν διεθνείς έρευνες

9 Ιούλ 2026, 05:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούλη

9 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Να μελετηθεί άμεσα η στατική επάρκεια των σχολείων που βρίσκονται πάνω στη γραμμή 4 του Μετρό (Κυψέλη, Εξάρχεια κλπ)!

8 Ιούλ 2026, 20:57
Κόντρες

Τους εξασφάλισε τη ντόπα τους

8 Ιούλ 2026, 20:48
Υγεία

Το «κόστος» καθορίζει την ασφαλή παροχή υπηρεσιών Υγείας στο ΕΣΥ

8 Ιούλ 2026, 18:27
Διεθνή

Χτίζοντας την ελπίδα: Πώς το Σχολείο Σουμούντ άνθισε μέσα στα ερείπια

8 Ιούλ 2026, 14:06
Αθλητισμός

Οταν ο Χοσάμ Χασάν συνάντησε τον άγνωστό του Γιάννη Ρίτσο

8 Ιούλ 2026, 12:55
Διεθνή

Ο σιωναζιστικός στρατός θα αποστρατεύσει 10.000 εφέδρους με δικαιολογία τη δημοσιονομική κρίση

Ο πόλεμος φθοράς από τη Λιβανέζικη Αντίσταση τους κόβει τα πόδια

8 Ιούλ 2026, 11:10
Παιδεία

Ο Πιτσιλής της ΑΑΔΕ αγκαλιά με τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» για χατίρι του Μητσοτάκη

8 Ιούλ 2026, 09:56
Εργατικά

Ομόφωνα κατά δυνητικής αργίας εισηγείται το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς Χαρτζουλάκη και Χοτζόγλου

Σιγή ιχθύος από την Ζαχαράκη

8 Ιούλ 2026, 07:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούλη

8 Ιούλ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούλη

Μπαχάμες: Ημέρα ανεξαρτησίας (1973).

Αλβανία: Ημέρα στρατού.

1971: Παραπέμπονται σε δίκη για παράβαση του ΑΝ 509 περί «ανατροπής του καθεστώτος με βίαια μέσα» οι Ανδρέας Παπανδρέου, Στάθης Παναγούλης και Νίκος Νικολαΐδης.

1974: Συλλαμβάνονται πολλά μέλη του ΠΑΚ και κλιμάκιο του ΠΑΚ Μεγάλης Βρετανίας.

1985: Γάλλοι πράκτορες βυθίζουν στη Νέα Ζηλανδία το πλοίο «Rainbow Warrior» της «Greenpeace».

1990: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επανεκλέγεται γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo