Με πέντε εκατομμύρια (5.000.000) ευρώ (συν ΦΠΑ 24% = 6.200.000), θα χρηματοδοτήσει την Θεολογική Σχολή το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), για την πραγματοποίηση του έργου «Ψηφιοποίηση και προβολή της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.ΠΑ.».
Η Διακήρυξη του Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού είναι αναρτημένη στην Προκήρυξη/Διαβούλευση της ιστοσελίδας http://www.elke.uoa.gr από την 1η του Φλεβάρη 2022 (Ημ. Λήξης 16/2/2022).
Σημειώνουμε ότι ήδη στο ΕΚΠΑ λειτουργεί ψηφιακή βιβλιοθήκη/αποθετήριο «η Πέργαμος» από το 2005! Οταν πρόκειται, όμως, να ενισχυθεί το ιερατείο και οι παραφυάδες του στο Πανεπιστήμιο, τότε γίνονται και εξαιρέσεις, και μάλιστα πολυδάπανες σε χαλεπούς καιρούς.
Οργή, λοιπόν, έχει καταλάβει τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο, οι οποίοι πριν λίγο καιρό, στις 12 του Νοέμβρη 2021 δέχθηκαν στα e-mail τους, ανακοίνωση του Αντιπρύτανη, Τουσούλη, με θέμα «Ανάγκη περιορισμού καταναλώσεων».
Οι Πρυτανικές Αρχές μάλωναν ούτε λίγο ούτε πολύ τους εργαζόμενους και τους καθιστούσαν υπεύθυνους για «περιττές σπατάλες», ενώ έκαναν συστάσεις για «αυτοσυγκράτηση» και έδιναν οδηγίες για περιορισμό της κατανάλωσης.
Παρουσίαζαν δε, με τα μελανότερα χρώματα την οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος, που με τα χίλια ζόρια τα βγάζει πέρα, αφού οι δαπάνες για τα απολύτως απαραίτητα (ΔΕΗ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο) καλύπτουν σχεδόν όλο το ποσό του τακτικού προϋπολογισμού.
Αντί δηλαδή να ψάξουν τον ένοχο στην χρόνια ελλειπέσταστη κρατική χρηματοδότηση, της οποίας μάλιστα τελευταία, με τον φετφά της Κεραμέως, ένα 20% τίθεται υπό την αίρεση της αξιολόγησης, αντί να ψάξουν τον ένοχο στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και τα αφεντικά τους στην τρόικα που μάδησαν τα αποθεματικά των Πανεπιστημίων, και να απαιτήσουν γενναία ενίσχυση σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, οι Πρυτανικές Αρχές, ρίχνουν το φταίξιμο στους εργαζόμενους, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς υφίστανται τα δεινά της ακρίβειας και των πενιχρών μισθών ως ατομικά νοικοκυριά.
Πυροβολούν τους εργαζόμενους, πλην, όμως, είναι πραγματικοί ανοιχτοχέρηδες, όταν πρόκειται να ενισχύσουν το παπαδαριό.
Η παραχώρηση 5.000.000 ευρώ στη Θεολογική για να ψηφιοποιήσει τη βιβλιοθήκη της δεν είναι το μοναδικό δώρο προς το ιερατείο. Από την ιστοσελίδα του ΕΛΚΕ-ΕΚΠΑ πληροφορούμαστε ότι από το 2015 -στην καρδιά δηλαδή της μνημονιακής λαίλαπας- υπήρξε ροή χρημάτων προς ιερές μητροπόλεις, που μάλιστα δεν έχουν έδρα στην Αθήνα. Απαριθμούμε: Ψηφιακές Υπηρεσίες και Εφαρμογές Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων (έτος 2015, προϋπολογισμός 335.730,15 ευρώ), Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών για την Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου (έτος 2015, 318.211,50 ευρώ), Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών για την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης (έτος 2015, 370.210,00 ευρώ ), Ψηφιακές Υπηρεσίες Ιεράς Μητρόπολης Πατρών (έτος 2015, 337.310,50 ευρώ), Αναπτύσσοντας τις ψηφιακές υπηρεσίες της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, Ψαρών & Οινουσσών (έτος 2015, 350.113,00 ευρώ) (όλοι οι προϋπολογισμοί με ΦΠΑ).
Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι τί δουλειά έχει το Πανεπιστήμιο Αθήνας να χρηματοδοτεί μητροπόλεις- και μάλιστα ούτε μία ούτε δύο- ανά την Ελλάδα προσφέροντας υπηρεσίες ψηφιοποίησης. Εμείς ξέρουμε -και το διαβάζουμε μάλιστα στην ιστοσελίδα του ΕΛΚΕ-ΕΚΠΑ- ότι «Η κύρια δραστηριότητα της Αναθέτουσας Αρχής (σ.σ. ο ΕΛΚΕ-ΕΚΠΑ) είναι η διαχείριση και αξιοποίηση των κονδυλίων επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης, κατάρτισης, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, καθώς και παροχής συναφών υπηρεσιών, προς όφελος του Α.Ε.Ι. σύμφωνα με το άρθρο 50 του Ν. 4485/2017».
Το δεύτερο ερώτημα, και το πιο σημαντικό, έχει σχέση με την υπόσταση του ίδιου του Πανεπιστήμιου, ως ιδρύματος που προάγει τη γνώση, την επιστήμη και την έρευνα, που στοχεύει, μέσω αυτών, να βγάλει τον άνθρωπο από τις πλάνες του, να τον «γιατρέψει» από τους φόβους των «μυστηρίων» της φύσης και των καταστροφών της, να βελτιώσει τη ζωή του, που συμβάλλει στην ανάπτυξη και το άπλωμα του πολιτισμού. Και από αυτήν την άποψη είναι αδόκιμο και συνάμα προκλητικό να δίνει το πανεπιστημιακό ίδρυμα ένα σκασμό λεφτά για να βρίσκει ο κομπογιαννιτισμός, ο σκοταδισμός γωνιά όχι μόνο για να επιβιώνει στους κόλπους του ως «πανεπιστημιακή σχολή», αλλά και να αναπτύσσεται και να ξεδιπλώνει τις δραστηριότητές του.
Το τρίτο ερώτημα έχει να κάνει με το επιχείρημα, που επιστρατεύεται για να δικαιολογήσει την παραχώρηση των 5 εκατομ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης της Θεολογικής, ότι αυτή, λέει «είναι η μεγαλύτερη αν όχι η σημαντικότερη» του ΕΚΠΑ. Εμείς πραγματικά απορούμε. Γιατί το ΕΚΠΑ είναι το αρχαιότερο ελληνικό Πανεπιστήμιο και από το 1837 που ιδρύθηκε ασφαλώς και διαθέτει πλήθος εγγράφων, συγγραμμάτων, επιστημονικών άρθρων, ερευνητικών δημοσιεύσεων, διδακτορικών διατριβών, κ.λπ. στις βασικές επιστήμες που διακονεί (φιλολογία, φιλοσοφία, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, ιατρική, κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες, κ.ά.). Ποια λοιπόν, η πρεμούρα να ενισχυθεί με αυτό το σημαντικό κονδύλι η βιβλιοθήκη της Θεολογικής;
Απ’ όλα όσα αναφέραμε, συμπεραίνουμε ότι οι Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ έχουν ανοιχτούς διαύλους με την Αρχιεπισκοπή και για λογαριασμό των συμφερόντων της κάνουν τεμενάδες.
Γιούλα Γκεσούλη