Αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης και την ανάγνωση των μαρτύρων κατηγορίας που είχαν κληθεί για τη σημερινή συνεδρίαση, ζήτησε το λόγο ο Μιχάλης Νικολόπουλος, για να κάνει μια δήλωση εκ μέρους και των τεσσάρων κατηγορούμενων, σχετικά με το ζήτημα των μεταγωγών τους στις φυλακές Τρικάλων, Γρεβενών και Κομοτηνής. Θυμίζουμε ότι στις 20 Δεκέμβρη, μετά από αίτημα των συνηγόρων και των κατηγορούμενων, το δικαστήριο είχε αποφασίσει τη διακοπή της δίκης για τις 9 Γενάρη, προκειμένου συνήγοροι και κατηγορούμενοι να μπορέσουν να συνεργαστούν.
Από μεριάς συνηγόρων είχε υποβληθεί αίτημα προς τον εισαγγελέα της έδρας και το δικαστήριο να φροντίσουν ώστε οι κατηγορούμενοι να παραμείνουν στη φυλακή του Κορυδαλλού, προκειμένου να έχει νόημα η διακοπή της δίκης. Πρόεδρος και εισαγγελέας δήλωσαν αναρμόδιοι γι’ αυτό το θέμα. Σύμφωνα, όμως, με την καταγγελία των κατηγορούμενων, ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών απάντησε προφορικά στη Διεύθυνση της φυλακής στο γραπτό αίτημά τους να παραμείνουν στον Κορυδαλλό, ότι είναι αναρμόδιος. Παρέπεμψε, δε, στο δικαστήριο! Μ’ άλλα λόγια, δικαστήριο και εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών παίζουν μπαλάκι τις ευθύνες τους, αυτοανακηρυσσόμενοι σε αναρμόδιους, ενώ την ίδια στιγμή οι κατηγορούμενοι μετάγονται προκλητικά σε φυλακές μακριά από την Αθήνα.
Με την ίδια προκλητικότητα αντιμετώπισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου και σήμερα τους κατηγορούμενους. Αρχικά και για μερικά λεπτά επέμενε να μη δίνει το λόγο στον Μ. Νικολόπουλο, που δήλωσε ευθύς εξαρχής ότι θέλει να κάνει μια δήλωση για τις μεταγωγές. Χρειάστηκε να επιμείνει με τη σειρά του και ο Μ. Νικολόπουλος, ότι πρέπει να προηγηθεί των συνηγόρων (που θα ζητούσαν νέα διακοπή), με τους οποίους άλλωστε είχε συνεννοηθεί, για ν’ αναγκαστεί ο πρόεδρος να του δώσει το λόγο.
Η δήλωση που έκανε εκ μέρους όλων των κατηγορούμενων ο Μ. Νικολόπουλος, διακοπτόμενος από τον πρόεδρο, προφανώς για να τον κάνει να χάσει τον ειρμό του, ήταν η εξής:
«Αυτο το δικαστήριο, όπως είπα και παλαιότερα, είναι ένα πολιτικό στρατοδικείο. Μια πολύ καλή απόδειξη όλων αυτών είναι το ζήτημα των μεταγωγών. Στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε ζητηθεί από δω πέρα, μέσω των συνηγόρων μας, η παραμονή μας στη φυλακή Κορυδαλλού. Η έδρα δήλωσε αναρμοδιότητα και είχε γραφτεί στα πρακτικά –εάν θέλετε ανατρέχετε και το βλέπετε– και μας παρέπεμψε στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών. Ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών, μετά από αίτημά μας μέσα από τη φυλακή, μας απάντησε, πάλι μέσα από τη φυλακή, ότι είναι αναρμόδιος και ότι η αρμοδιότητα είναι στην έδρα του δικαστηρίου.
Προφανώς δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Εδώ και ένα χρόνο μας μεταφέρουν από φυλακή σε φυλακή έχοντας κάνει συνολικά δεκάδες μεταγωγές. Προφανώς, αυτό γίνεται για τη φυσική μας απομόνωση και την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ μας. Παράδειγμα ο Γιώργος ο Πολύδωρος που εδώ και δέκα μήνες βρίσκεται στη φυλακή, έχει πάει σε έξι διαφορετικές φυλακές. Επίσης, από την αρχή της κράτησής μας τοποθετούμασταν σε ειδικές πτέρυγες κράτησης, που η πλειονότητά τους ήταν βιαστές και ρουφιάνοι. Προφανώς αυτό είχε σκοπό την ηθική μας εξόντωση.
Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν ζητάμε καμία επιείκεια και κανένα δικαίωμα. Εχουμε πόλεμο ούτως ή άλλως. Απλά, εμείς εξαρχής δείξαμε τις προθέσεις μας και δεν κρυφτήκαμε. Αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Εσείς όχι, σε καμία περίπτωση. Φοβάστε να πείτε καταρχήν ότι εκτελείτε χρέη πολιτικού στρατοδικείου, αλλά ψεύδεστε και για το ζήτημα των μεταγωγών. Αναρμόδια και η έδρα, αναρμόδιος και ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών. Τι γίνεται, τι συμβαίνει; Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει. Προφανώς υπάρχουν πολιτικοί σχεδιασμοί. Τι φοβόσαστε να μας κρατήσετε δέκα μέρες στις φυλακές Κορυδαλλού; Τι φοβηθήκατε να καθήσουμε δέκα μέρες στον Κορυδαλλό; Ποιοι σχεδιασμοί υπάρχουν; Εντολή ποιος έδωσε; Η Αντιτρομοκρατική μήπως έδωσε την εντολή; Ηρθε η ώρα και σεις ν’ αναλάβετε τις ευθύνες σας».
«Πάντως το δικαστήριο δεν έδωσε καμία εντολή», ήταν το πικρόχολο σχόλιο του προέδρου, που μάταια είχε προσπαθήσει προηγουμένως να διακόψει τον Μ. Νικολόπουλο. Ρώτησε, δε, τον κατηγορούμενο αν έχει γραπτή απάντηση του εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών. Εχουμε το γραπτό αίτημά μας, απάντησε ο Χρήστος Τσάκαλος, και πήραμε προφορικά την απάντηση από τη Διεύθυνση της φυλακής ότι ο εισαγγελέας δήλωσε αναρμόδιος και υπέδειξε ως αρμόδιους εσάς. Αν το ζήτημα που θέτετε εσείς, συνέχισε, είναι να έχουμε γραπτή απάντηση, θα ζητήσουμε από τη φυλακή να έρθει γραπτώς η απάντηση. «Δεν ζητάω εγώ γραπτή απάντηση», έσπευσε να πει ο πρόεδρος, κλείνοντας άρον-άρον τη συζήτηση που ο ίδιος ξεκίνησε, αμφισβητώντας την ειλικρίνεια των όσων υποστήριζαν οι κατηγορούμενοι!
Στη συνέχεια, οι συνήγοροι ζήτησαν ολιγοήμερη διακοπή, προκειμένου να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τους εντολείς τους και να σχεδιάσουν την υπεράσπισή τους. Ο εισαγγελέας έσπευσε αμέσως να κάνει δεκτό το αίτημα. Και ο πρόεδρος, με απολογητικό ύφος, ρώτησε δυο-τρεις φορές συνηγόρους και κατηγορούμενους αν τους αρκεί ο χρόνος της διακοπής και διέκοψε για τη Δευτέρα 16 Γενάρη.