Μάρτυρες εντελώς αδιάφοροι από πλευράς ποινικής επιβάρυνσης των κατηγορούμενων παρέλασαν και σήμερα από το τρομοδικείο του Κορυδαλλού. Ετσι, η διαδικασία (που διακόπηκε πρόωρα, λόγω ασθένειας της γραμματέα της έδρας) αναλώθηκε σε πολιτικές τοποθετήσεις των μελών του Επαναστατικού Αγώνα. Κατά τα άλλα, αυτή η δίκη είναι ποινική και όχι πολιτική!
Εξι μάρτυρες εξετάστηκαν, από τους οποίους οι πέντε υποτίθεται ότι θα συνεισέφεραν στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης (τον έκτο, που κατέθεσε πρώτος στη σειρά, τον αφήνουμε τελευταίο, γιατί πρόκειται για ξεχωριστή και ιδιαιτέρως χαρακτηριστική περίπτωση. Κανένας απ’ αυτούς τους πέντε μάρτυρες, που αναφέρθηκαν σε τέσσερις ενέργειες του ΕΑ, δεν είχε να συνεισφέρει τίποτα. Τότε γιατί τους κάλεσαν; Μπας και δημιουργήσουν εντυπώσεις. Ομως, ούτε σ’ αυτό το σημείο τα κατάφεραν και όσοι απ’ αυτούς το επεδίωξαν απλώς γελοιοποιήθηκαν.
Οπως ο Κ. Τσιάμης, τέως διευθυντής του 14ου Δημοτικού Σχολείου στην οδό Σίνα, στο οποίο έσπασαν κάποια τζάμια μετά την έκρηξη από τη ματαιωθείσα ενέργεια κατά Βουλγαράκη (την ώρα που δεν υπήρχε κανένα παιδί στο σχολείο). Εσπασαν 50 τζάμια, κατέθεσε ο συνταξιούχος σήμερα δάσκαλος. Από τη δικογραφία, όμως, που αναφέρει και το όνομα του εργολάβου που αντικατέστησε τα τζάμια, προκύπτει ότι έσπασαν 22. Γιατί υπερδιπλασίασε τον αριθμό ο κύριος τέως διευθυντής; Ε, να μην κάνει κι αυτός τον προπαγανδιστικό του τζόγο; Οταν η συνήγορος Δ. Βαγιανού του θύμισε, ευγενικά, τον πραγματικό αριθμό, έσκυψε το κεφάλι.
Οπως η Ειρ. Συγγρού, διευθύντρια του υποκαταστήματος της Eurobank στην Αργυρούπολη, που έλεγε και ξανάλεγε πόσο μεγάλες ήταν οι ζημιές, προκαλώντας την καυστική παρέμβαση του Σπ. Φυτράκη: Μας μιλάτε για τα τζάμια, αλλά για τις καταστροφές που προκαλεί το τραπεζικό σύστημα δεν λέτε. «Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αντικείμενο αυτής της δίκης», προσπάθησε να ξεφύγει η κυρία. Ο αντίχτυπος θα ήταν διαφορετικός, αν για παράδειγμα έβαζαν βόμβα σ’ ένα ίδρυμα που βοηθάει τον κόσμο, επανήλθε ο Σπ. Φυτράκης, αλλά σε μια τράπεζα… Καθημερινά ακούμε ότι οι αγορές είναι θυμωμένες. Ε, μπορεί να θυμώσει και κανένας αυτόνομος με τις αγορές και να κάνει καμιά συμβολική ενέργεια ενάντιά τους.
Οπως ο Ι. Μίτζας, σεκιουριτάς στο κτίριο γραφείων της Shell, που ανέφερε ως… ύποπτο το εξής περιστατικό: ένα περίπου μήνα πριν την ενέργεια του ΕΑ, ένας άνθρωπος φωτογράφιζε φόρα-παρτίδα έξω από το κτίριο, στις 10 το βράδυ, όταν η περιοχή ήταν εντελώς έρημη! Τον πλησίασε ο ίδιος και του είπε ότι τον καταγράφουν κάμερες, αυτός κώλωσε (όπως χαρακτηριστικά είπε ο σεκιουριτάς) και του έδειξε ότι φωτογράφιζε κάποια αδέσποτα σκυλιά που ήταν ξαπλωμένα έξω από την κεντρική είσοδο του κτιρίου.
Ολοι οι μάρτυρες (στους παραπάνω πρέπει να προστεθούν ο Γ. Δημουλάς, σεκιουριτάς της Citibank, και ο Κ. Σαραφάκης, το αυτοκίνητο του πατέρα του οποίου είχε απαλλοτριωθεί και είχε χρησιμοποιηθεί σ’ αυτή την ενέργεια του ΕΑ) δεν ήταν σε θέση ν’ αναγνωρίσουν κανέναν από τους κατηγορούμενους. Ιδιαίτερα ο σεκιουριτάς της Citibank είδε από τις κάμερες τα δύο μέλη του ΕΑ που έκοψαν την αλυσίδα της πόρτας και οδήγησαν στο εσωτερικό το αμάξι με τα εκρηκτικά, αλλά το μόνο που ήταν σε θέση να πει είναι ότι φορούσαν στο πρόσωπο κάτι σαν αποκριάτικες μάσκες. Ούτε περιγραφή σωματότυπων δεν ήταν σε θέση να κάνουν.
Αξίζει, όμως, να επισημανθεί κάτι άλλο. Οπως κατέθεσαν οι μάρτυρες, στην Αντιτρομοκρατική παραδόθηκε υλικό από πολλές κάμερες και από τη Eurobank της Αργυρούπολης και από τα κεντρικά της Shell και από τα κεντρικά της Citibank στην Κηφισιά (δόθηκε ολόκληρος ο σκληρός δίσκος, κατέθεσε χαρακτηριστικά ο σεκιουριτάς). Τίποτα απ’ αυτό το υλικό δεν υπάρχει στη δικογραφία. Αρα, η Αντιτρομοκρατική, που έψαξε εξονυχιστικά όλες τις καταγραφές των καμερών, δεν βρήκε τίποτα που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος των κατηγορούμενων. Κι όμως, είναι όλοι κατηγορούμενοι για όλες τις ενέργειες του ΕΑ! Και κουβαλούν σαν μάρτυρες ανθρώπους που δεν έχουν να καταθέσουν τίποτα!
Οπως είπαμε, εκείνο που κυριάρχησε και σ’ αυτή τη διαδικασία ήταν ο πολιτικός λόγος των μελών του ΕΑ. Πριν ακόμη αρχίσει η εξέταση των μαρτύρων, δόθηκε ο λόγος στον Ν. Μαζιώτη για να κάνει μια τοποθέτηση σχετικά με την ενέργεια στο ΑΤ Ν. Ιωνίας. Ο πρόεδρος αρχικά συνέστησε στον Μαζιώτη να μη χρησιμοποιεί τον όρο μπάτσοιστο δικαστήριο, για να του απαντήσει ο τελευταίος χαμογελώντας, ότι έτσι τους λέει ο λαός –παλιότερα τους έλεγε μπασκίνες– κι ότι έχουν γραφτεςί και σχετικά τραγούδια. Η ενέργεια στο ΑΤ Ν. Ιωνίας είναι ριζικά διαφορετική από την ενέργεια ενάντια στα ΜΑΤ στο υπυργείο Πολιτισμού, σημείωσε ο Ν. Μαζιώτης. Ηταν μια προειδοποιητική ενέργεια, που ήρθε μετά τις δηλώσεις του αρχιπραίτορα Β. Πολύδωρα, ότι οι αστυνομικοί έχουν ευαίσθητο νευρικό σύστημα και μπορούν να τραβήξουν και όπλο. Η απάντηση του ΕΑ ήταν ότι αν οι μπάτσοι έχουν ευαίσθητο νευρικό σύστημα, και εμείς έχουμε ευαίσθητα αντανακλαστικά. Η ενέργεια αυτή ήταν η προειδοποίηση της οργάνωσης ενάντια στις συνεχείς κτηνωδίες κατά των φοιτητών που κινητοποιούνταν ενάντια στο νόμο Γιαννάκου, ενάντια σε φαινόμενα όπως το λιντσάρισμα του κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, που κάλυπταν υπουργός και αρχηγός της Αστυνομίας. Ακόμα και οι συνδικαλιστές μπάτσοι μιλούσαν τότε ότι πρέπει να μπει τέρμα στο «άβατο των Εξαρχείων». Αυτό έκαναν ο Κορκονέας με τον Σαραλιώτη. Ο ΕΑ είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν νεκροί και δεν διαψεύστηκε.
Η ενέργεια ενάντια στη Eurobank στην Αργυρούπολη ήταν μια ουσιαστική και όχι συμβολική ενέργεια, επεσήμανε η Π. Ρούπα. Ευελπιστούσε να συμβάλει στην αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος που ευθύνεται για εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο ρόλο των τραπεζών γενικά και της οικογένειας Λάτση ειδικότερα, στη συνεργασία αυτής της καπιταλιστικής φαμίλιας με τη Deutschebank, στον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε η Eurobank στο σκάνδαλο του χρηματιστήριου, με το οποίο κατέστρεψαν κόσμο και κοσμάκη εξαπατώντας τον και ληστεύοντάς τον. Οταν χτυπιέται μια τράπεζα ο κόσμος χαίρεται, είπε, και έφερε σαν παράδειγμα το γεγονός ότι τη νύχτα της 12ης Φλεβάρη γέροι άνθρωποι προσπαθούσαν να σπάσουν τράπεζες εκφράζοντας το μίσος τους. Κατέληξε τονίζοντας ότι είναι καθήκον της κοινωνικής επανάστασης να απαλλοτριώσει τις τράπεζες και να μη πληρωθεί δεκάρα από τα κρατικά χρέη προς αυτές.
Αντίθετα, συμβολικό χαρακτήρισε η Π. Ρού-πα το χτύπημα που επιχειρήθηκε από τον ΕΑ ανεπιτυχώς (δεν έσκασε ο εκρηκτικός μηχανισμός) κατά της Shell. Ο συμβολικός χαρακτήρας της ενέργειας, είπε, ήταν αναντίστοιχος προς το στόχο. Γιατί η Shell είναι ένας μεγάλος στόχος για όλο τον πλανήτη. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα εγκλήματα που έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται στο όνομα του πετρέλαιου, με πρωταγωνιστή και τη Shell. Εγκλήματα κατά ολόκληρων λαών, αλλά και κατά της φύσης. Η ιστορία του πετρελαίου, είπε, είναι βαμμένη με αίμα. Πόλεμοι, πραξικοπήματα, τεράστιες καταστροφές, υπερεκμετάλλευση και εξαθλίωση ολόκληρων λαών και φυσικών πόρων, αποικιοκρατία. Ειδικά για τη Shell αναφέρθηκε στον αγώνα του λαού στο Δέλτα του Νίγηρα, που εξελίχτηκε σε ένοπλο αγώνα. Διάβασε χαρακτηριστικές δηλώσεις κατοίκων του Δέλτα για τα εγκλήματα της Shell και των άλλων εταιριών. Αυτός ο ωραίος αγώνας, κατέληξε, αποτελεί παράδειγμα για το πώς πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται αυτοί οι εγκληματίες. Με εξεγέρσεις και με τα όπλα.
Σοβαρά, τώρα, θα μας δικάσετε για λογαριασμό μιας πολυεθνικής του πετρελαίου; είπε απευθυνόμενος στους δικαστές ο Ν. Μαζιώτης, για ν’ αναφερθεί στη συνέχεια στο ρόλο που έπαιξε η Shell στους πολέμους κατά του Ιράκ. Σε άλλη, εκτενέστερη παρέμβασή του αναφέρθηκε στο «κοινωφελές ίδρυμα» της Citibank. Φαντάζομαι, είπε με φανερή ειρωνία, ότι ο ελληνικός λαός θα στενοχωριόταν πολύ αν η οργάνωση ανατίναζε το κτίριο! Αναφέρθηκε αναλυτικά στα εγκλήματα του συγκεκριμένου τραπεζικού κολοσσού και των ομοίων του και περιέγραψε τη συγκεκριμένη ενέργεια (η οποία δεν ήταν επιτυχής) ως μέρος μιας στρατηγικής της οργάνωσης να σαμποταριστούν δομές του υπερεθνικού κεφάλαιου την περίοδο της κρίσης. Ο ΕΑ ήθελε να σαμποτάρει την παρουσία της Citibank στην Ελλάδα, να σηκωθεί να φύγει. Γι’ αυτό έβαλε έναν τόσο μεγάλο εκρηκτικό μηχανισμό. Κι εσείς, κατέληξε, θα μας δικάσετε για λογαριασμό αυτών των καθαρμάτων, αυτών των παγκόσμιων ληστών και εγκληματιών. Διάβασε από την προκήρυξη του ΕΑ αποσπάσματα για την εγκληματική διεθνή δράση της Citibank, ενώ άλλα στοιχεία τα συμπλήρωσε προφορικά.
Κι ερχόμαστε στον πρώτο μάρτυρα, που δεν είναι παρά ο ιδιοκτήτης φωτοτυπάδικου στην πολυκατοικία που βρίσκεται το γραφείο της Μ. Δαλιάνη. Από το φαξ του μαγαζιού του η συνήγορος έστειλε στο «Ποντίκι» τη δήλωση ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από τα μέλη του ΕΑ (τη δήλωση είχε πάρει η συνήγορος Δ. Βαγιανού, είχε κάνει τη συνεννόηση με την εφημερίδα και παρακάλεσε τη συνάδελφό της να τη στείλει, επειδή η ίδια έλειπε εκτός Αθηνών). Το γεγονός, λοιπόν, θεωρήθηκε… ύποπτο από την Αντιτρομοκρατική και από την ανακρίτρια. Και τι έκαναν; Εβαλαν στη δικογραφία το φαξ από τη δεύτερη σελίδα και μετά, παραλείποντας την πρώτη σελίδα που είχε το όνομα, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο της Δ. Βαγιανού!
Με σκληρά λόγια μίλησαν οι συνήγοροι Δ. Βαγιανού, Σπ. Φυτράκης, Μ. Δαλιάνη και Αν. Παπαρρούσου, υπερασπιζόμενοι αυτό που έχουν κατακτήσει οι δικηγόροι όσων κατηγορούνται για πολιτικά αδικήματα, να βοηθούν τους εντολείς τους να δημοσιοποιούν τις πολιτικές τους απόψεις. Στην πολιτική ορολογία αυτό λέγεται προβοκάτσια κατά των συνηγόρων υπεράσπισης, είπε η Αν. Παπαρρούσου, καταγγέλλοντας ότι δική της κάρτα, στην οποία είχε γράψει και το τηλέφωνο του Σπ. Φυτράκη και την οποία έδωσε στον ήδη συλληφθέντα Σ. Νικητόπουλο, όταν παρέστη στην έρευνα του πατρικού του σπιτιού, θεωρήθηκε από την ανακρίτρια «ύποπτη» και στάλθηκε για γραφολογική έρευνα και για έρευνα DNA!
Διαδικασία τρομοκράτησης των δικηγόρων κατήγγειλε η Π. Ρούπα, επειδή δημοσιοποίησαν τη δήλωση των τριών έναντι της δίωξής τους, ενώ ο Ν. Μαζιώτης δήλωσε σίγουρος ότι θα φτάσουν στο σημείο να βάζουν και τους δικηγόρους στη φυλακή, όπως έχει γίνει με δικηγόρους της RAF.