Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Μια απεργία πείνας και βρόμας θα μας σώσει
  • Αγιογραφώντας έναν υπουργό που ψεύδεται
  • Οι σιωναζιστές κατέφυγαν στον γκεμπελισμό για να κρύψουν το έγκλημα
  • Σαν σήμερα 2 Ιούνη
  • Τους φώναξαν να πάρουν τρόφιμα και τους δολοφόνησαν εν ψυχρώ
  • Paddy McCorry: Πανηγύρισε σαν Παλαιστίνιος και όχι ως Ιρλανδός
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»Επαναστατικός Αγώνας»Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα»Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 32η συνεδρίαση, Δευτέρα 10.9.12
Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 32η συνεδρίαση, Δευτέρα 10.9.12

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Σεπ 2012, 00:00
Η κατάθεση του Χρήστου Τσιγαρίδα σφράγισε τη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς αυτό να μειώνει τη σημασία των υπόλοιπων καταθέσεων και ιδιαίτερα αυτής της Μπριγκίτε Ασντονκ, μέλους της RAF, που υπήρξε επί δωδεκαετία έγκλειστη των λευκών κελιών της γερμανικής «δημοκρατίας». Η αίθουσα είχε και πάλι αρκετό κόσμο, αν και λιγότερο από την προηγούμενη συνεδρίαση.
 
Ο Χρ. Τσιγαρίδας αρνήθηκε ευγενικά να χρησιμοποιήσει το κάθισμα που του προτάθηκε. Θέλω να σας κοιτάζω όρθιος, είπε στους δικαστές. Η κλονισμένη υγεία του τον πρόδωσε μετά από μια ώρα κατάθεσης, όταν και ζήτησε ένα διάλειμμα, το οποίο και έγινε. Ξεκίνησε χαρακτηρίζοντας τη δράση του ΕΑ πολιτικά και κοινωνικά νομιμοποιημένη και αμέσως άρχισε να διεκτραγωδεί τη σημερινή κατάσταση με τις εφιαλτικές διαστάσεις της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, με την κατάργηση του «κράτους πρόνοιας», την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και την επιστροφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην εποχή των δικών του σπουδών, όταν σπούδαζαν μόνο όσοι είχαν λεφτά, με τη συνεχή αύξηση των φόρων και τα πετσοκόμματα μισθών και συντάξεων, με την έκρηξη των αυτοκτονιών από απελπισμένους εργαζόμενους. Την ώρα που ξεζουμίζουν το προλεταριάτο και τους εργαζόμενους, τόνισε, οι πλούσιοι θησαυρίζουν και σαν αρπακτικά βγάζουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Η κρίση δε θα περάσει, όπως λένε –συνέχισε– αν δεν πιουν και την τελευταία ρανίδα αίματος του προλεταριάτου. Αναφέρθηκε στις πλαστές ειδήσεις των ΜΜΕ και στην καλλιέργεια φοβικών συνδρόμων, στα σόου με τη δήθεν σύλληψη φοροφυγάδων, ενώ χαρακτήρισε συνυπεύθυνες τις δικαστικές αρχές. Μίλησε για τα απανωτά σκάνδαλα (Βατοπέδι, Siemens, δομημένα ομόλογα, υποκλοπές, απαγωγές Πακιστανών) και τη συγκάλυψή τους για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο λαός θα βγει πάλι στο δρόμο, κάτω από την πίεση αυτής της αδήριτης πραγματικότητας, και γι’ αυτό το καθεστώς παίρνει από τώρα τα μέτρα του, ενισχύοντας τον κατασταλτικό μηχανισμό, σήμερα με αύρες και πλαστικές σφαίρες, αύριο με ειδικές δυνάμεις που θα χρησιμοποιούν και αληθινές σφαίρες. Γιατί κάποια στιγμή ο λαός θα κάψει «το μπουρδέλο τη Βουλή», όπως φώναζε μισό εκατομμύριο λαού στην πλατεία Συντάγματος και θα κρεμάσει και μερικά λαμόγια.
 
Τι έκανε ο ΕΑ; έθεσε το ερώτημα, για ν’ απαντήσει αμέσως: απέδειξε για μια φορά ακόμη, πως ο δρόμος προς την ελευθερία είναι στρωμένος με αγώνες και θυσίες. Οταν η βαρβαρότητα σαρώνει απ’ άκρη σ’ άκρη τον κόσμο, η αντίσταση σ’ αυτή τη βαρβαρότητα είναι το ζητούμενο. Αμέσως μετά, ο Χρ. Τσιγαρίδας αναφέρθηκε στις ενέργειες του ΕΑ, για ν’ αποδείξει ότι ήταν πολιτικά και κοινωνικά νομιμοποιημένες. Μίλησε για τη ρουκέτα στην αμερικάνικη πρεσβεία, με αναφορές στα εγκλήματα των Αμερικάνων, με κορυφαία στη χώρα μας την 7χρονη δικτατορία και την τραγωδία της Κύπρου, το φάκελο της οποίας έκλεισε ο «εθνικός ηγέτης» Κ. Καραμανλής. Για τις εκρήξεις στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας που είναι υπόλογα για την εξαθλίωση του ελληνικού λαού και για το γκρέμισμα όλων των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. «Λέτε οι άνεργοι να είπαν “μα τώρα μπόμπες βάζουν;” ή να αισθάνθηκαν ικανοποίηση επειδή χτυπήθηκε συμβολικά το κάστρο του εχθρού; είπε απευθυνόμενος στους δικαστές. Μίλησε για τις επιθέσεις στο Χρηματιστήριο, που άρπαξε τα λεφτά του κοσμάκη του 1999 και στις τράπεζες που πίνουν το αίμα των φτωχών.
 
Ξεχωριστό κεφάλαιο της τοποθέτησής του αφιέρωσε στις επιθέσεις ενάντια σε άνδρες των ΜΑΤ, σε αστυνομικά τμήματα και φρουρές κρατικών κτιρίων, σημειώνοντας ότι είναι η αστυνομία και ιδιαίτερα οι ειδικές δυνάμεις της που ανέβασαν το επίπεδο της σύγκρουσης, επιτιθέμενοι με μίσος κατά των διαδηλωτών, ανοίγοντας με σαδισμό κεφάλια, βασανίζοντας κρατούμενους, ορμώντας δολοφονικά, ακόμα και με μοτοσικλέτες, κατά διαδηλωτών. Διάβασε και στη συνέχεια κατέθεσε στο δικαστήριο ολόκληρο κατάλογο με εν ψυχρώ δολοφονίες πολιτών από αστυνομικούς, στον οποίο κατάλογο είναι εντυπωσιακό ότι πλειοψηφούν οι νέοι. Ολοι οι δράστες αυτών των δολοφονιών αθωώθηκαν στον πρώτο ή το δεύτερο βαθμό ή έπεσαν εντελώς στα μαλακά και δεν μπήκαν φυλακή. Αυτά είχε υπόψη του ο Κορκονέας και δε δίστασε να πατήσει τη σκανδάλη και να δολοφονήσει τον Μιχάλη Γρηγορόπουλο. Ηταν άτυχος, όμως, γιατί ακολούθησε η εξέγερση και έπρεπε αναγκαστικά να πάει στη φυλακή. Ο συνεργός του είναι ήδη ελεύθερος και οσονούπω θα είναι και ο Κορκονέας. Τι περίμεναν, λοιπόν; Οτι δε θα υπάρξει απάντηση, μετά το ανέβασμα της έντασης από τη μεριά της αστυνομίας; Απάντηση υπήρξε και εγώ θεωρώ όλες τις ενέργειες νομιμοποιημένες κοινωνικά και πολιτικά.
 
Στη συνέχεια, ο Χρ. Τσιγαρίδας αναφέρθηκε στον προσχηματικό αντίλογο, ότι δεν νοείται βίαιη πολιτική δράση σε συνθήκες δημοκρατίας, στολίζοντας με άφθονα γλαφυρά παραδείγματα την ποιότητα αυτής της δημοκρατίας. Ενα από τα παραδείγματα που επικαλέστηκε ήταν και ο Βουλγαράκης, τον οποίο είχε στοχοποιήσει ο ΕΑ. Η ενέργεια δεν πέτυχε, είπε ο Χρ. Τσιγαρίδας, αλλά αν πετύχαινε, με συγχωρείτε αλλά εγώ θα έλεγα «καλά του κάνανε». Πέρασε αμέσως μετά σε αναφορά στη βία και τον ιστορικό της ρόλο, στο μονοπώλιο της βίας που θέλει να διατηρήσει το αστικό κράτος, στην ταξικότητα της Δικαιοσύνης, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει όχι μια δίκαιη δίκη, αλλά το πολύ μια νομότυπη δίκη.
 
Κι αν μου πείτε «τότε τι ήρθες να μαρτυρήσεις;», κατέληξε, θα σας πω ότι ήρθα, όπως και άλλοι μάρτυρες, θεωρώντας ότι μπορώ να συμβάλω για να συνειδητοποιήσει κάποιος δικαστής ότι δεν πρέπει να καταδικάσει χωρίς στοιχεία, γιατί τότε η απόφασή του θα είναι καθαρά πολιτική. Ο ΕΑ, συνέχισε, συνέβαλε στο δρόμο προς την αταξική κοινωνία, βάζοντας κι αυτός ένα λιθαράκι, όπως όλες οι επαναστατικές οργανώσεις. Γιατί την επανάσταση δε θα την κάνουν οι οργανώσεις, θα την κάνει ο οργανωμένος ένοπλος λαός.
 
Αναφέρθηκε στην έννοια της πολιτικής ευθύνης, που ποινικά δε σημαίνει απολύτως τίποτα και αναφέρθηκε στη δική του μεταχείριση στις τρεις δίκες για την υπόθεση του ΕΛΑ, που μετά την πρώτη καταδικαστική απόφαση, χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχεία, αλλά με εφαρμογή της ναζιστικής αρχής της συλλογικής ευθύνης, κατέληξε σε δυο διαδοχικές αθωωτικές αποφάσεις, από δικαστές που δεν πέταξαν στα σκουπίδια τη συνείδησή τους και το αξιακό τους σύστημα, ακόμα κι αν είχαν συντηρητικές αντιλήψεις.
 
Απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα για το αν υπάρχει συγγένεια ανάμεσα στον ΕΑ και τον ΕΛΑ, επειδή και οι δύο χρησιμοποιούν στον τίτλο τους τις λέξεις «επαναστατικός αγώνας», ο Χρ. Τσιγαρίδας απάντησε ότι οι λέξεις δεν πρέπει να δίνεται καμιά ιδιαίτερη σημασία στις δυο αυτές λέξεις, που τις έχουν χρησιμοποιήσει πολλές οργανώσεις, αλλά στις διαφορετικές ιδεολογικές αναφορές ανάμεα στον ΕΛΑ που ήταν οργάνωση κομμουνιστικής αναφοράς και ειδικότερα της αυτονομίας και στον ΕΑ που είναι οργάνωση αναρχικής αναφοράς. Στη δε ερώτηση για τη δομή του ΕΑ απάντησε «δεν έχω ιδέα».
 
Ο Χρ. Τσιγαρίδας είχε την ευκαιρία να προσθέσει καινούργια επιχειρήματα στην τοποθέτησή του, απαντώντας στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης Σπ. Φυτράκη, Μαρ. Δαλιάνη και Δάφν. Βαγιανού. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην έννοια του πολιτικού αδικήματος και σημείωσε ότι οι δικαστές θα κριθούν από το αν η απόφασή τους θα είναι πολιτική, δηλαδή καταδίκες χωρίς στοιχεία. Σε ό,τι αφορά το πρόσωπό του, απάντησε: «Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα. Μόνο για το ότι οι περιορισμένες δυνάμεις μου δεν μου επέτρεψαν να κάνω περισσότερα».
 
Η Μπριγκίτε Ασντονκ δήλωσε από την αρχή ότι ήρθε να καταθέσει σε ένδειξη αλληλεγγύης στους αγωνιστές που κατηγορούνται για την αντικαπιταλιστική και αντιφασιστική τους δράση. Περιέγραψε με γλαφυρότητα την κατάσταση της μεταπολεμικής Γερμανίας που η ίδια βίωσε (γεννήθηκε το 1947), με τους ναζί κυρίαρχους παντού, με τη δικτατορία του γερμανικού κεφάλαιου. Οι γονείς μου, αγρότες συντηρητικοί και καθολικοί –είπε– με δίδασκαν να μην ανακατεύομαι σε ό,τι συμβαίνει. Ομως, και εγώ και πολλοί άλλοι δε θέλαμε να μείνουμε ουδέτεροι στη χώρα που ελεγχόταν από τη γενιά του Αουσβιτς. Αναφέρθηκε στο ογκώδες αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη Γερμανία, απ’ αφορμή τον εγκληματικό πόλεμο των ΗΠΑ ενάντια στο λαό του Βιετνάμ, που διεξαγόταν με στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, και στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης που διαμορφώθηκε στη Γερμανία, ιδιαίτερα απέναντι στη νέα Αριστερά που είχε αρχίσει να γεννιέται στη χώρα, μετά την απαγόρευση λειτουργίας του ΚΚ Γερμανίας. Σ’ αυτές τις συνθήκες γεννήθηκε η RAF (Φράξια Κόκκινος Στρατός).
 
Η Μπρ. Ασντονκ αναφέρθηκε στις αρχές και τη δράση της RAF, στη σύλληψη των ηγετικών στελεχών της, στη δίκη του Σταμχάιμ και την εκτέλεσή τους τελικά στα λευκά κελιά, πριν ολοκληρωθεί η δίκη, κατ’ απαίτηση του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων και των πρώην ναζί που κυριαρχούσαν στο γερμανικό κράτος. Ακούγοντας το ερώτημα σ’ έναν προηγούμενο μάρτυρα, για το αν έχει μετανιώσει, θυμήθηκα τα λόγια της Γκούντρουν Ενσλιν: «Εάν κάτι μας στενοχωρεί, είναι η ασυνέπεια ανάμεσα στο χέρι και το μυαλό μας. Θα θέλαμε να ήμασταν στρατιωτικά πιο αποτελεσματικοί». Η RAF, συνέχισε, ανέδειξε το χρέος της αντίστασης. Οταν έχεις απέναντί σου την ιμπεριαλιστική πολιτική, συνείδηση σημαίνει αντίσταση και αγώνας. Οταν το γερμανικό κράτος απαγόρευσε στους κρατούμενους της RAF κάθε επικοινωνία και ενημέρωση, αισθάνθηκα ότι κανένας δε θα βγει ζωντανός. Ομως ο αγώνας συνεχίστηκε. Η ύπαρξη των ένοπλων ομάδων είναι βασική για την προοπτική του επαναστατικού αγώνα. Η Μπρ. Ασντονκ αναφέρθηκε στην αντίφαση που βιώνουν και οι ένοπλες οργανώσεις και ξεχωριστά κάθε επαναστάτης μέλος τους, να αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τη βία, όταν η επαναστατική βία στοχεύει σε μια κοινωνία χωρίς βία. Αναφέρθηκε όχι μόνο στο παρελθόν του γερμανικού φασισμού, αλλά και στο στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει σήμερα ο γερμανικός ιμπεριαλισμός στη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση των σχέσεων εκμετάλλευσης και στον θανάσιμο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όσοι ονειρεύονται μια ελεύθερη κοινωνία.
 
Δεν θεωρώ ότι οι κατηγορούμενοι σ’ αυτή τη δίκη έκαναν τίποτα διαφορετικό απ’ αυτό που ανέφερε ο Δ. Κουφοντίνας, κατέληξε. Εκαναν το ιστορικό τους χρέος και η Ιστορία θα τους δικαιώσει.
 
Ο Βασίλης Βαλσάμης αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της ένοπλης πάλης και στην εγκληματοποίηση των αγωνιστών από το κράτος. Το χειρότερο έγκλημα διαπράττεται, επεσήμανε, όταν η αντιστασιακή δράση βαφτίζεται έγκλημα. Ο ΕΑ είναι κοινωνικά αναγνωρισμένος. Εσείς απλά δικάζετε την Ιστορία. Ο ΕΑ είναι κομμάτι από την ψυχή, κομμάτι από το σώμα μας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αναρχικού κινήματος. Σε καμιά αναρχική συλλογικότητα δε θα μπορούσαν να υπάρξουν φαινόμενα που αποστρέφεται, όπως η ύπαρξη αρχηγών. Ο ΕΑ είναι άξιος συνεχιστής του απελευθερωτικού αντάρτικου πόλης. Ενσάρκωσε το θρύλο του γκρεμιστή. Η δράση του υπήρξε ποίηση της ζωής ενάντια στην τυραννία. Η καταδίκη της οργάνωσης θα ισοδυναμεί με σάλπισμα για τους καταπιεσμένους προλετάριους.
 
Τέλος, η βρετανίδα Τζιν Γουέρ προχώρησε σε μια εκτενή παρουσίασε του αναρχικού credo, όπως η ίδια το αντιλαμβάνεται και το υπηρετεί, με πολλές λογοτεχνικές αναφορές, αλλά και προσωπικές αναφορές στον Νίκο Μαζιώτη, η απεργία πείνας του οποίου ως ολικού αρνητή στράτευσης την έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πριν από αρκετά χρόνια. Αναφέρθηκε στη δράση και τις διώξεις του αναρχικού κινήματος παγκόσμια και στην Ελλάδα, περιέγραψε τον ένοπλο αγώνα όχι ως αυτοσκοπό αλλά ως εργαλείο που φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα της επαναστατικής ανατροπής και κατέληξε ότι οι σύντροφοί της που ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη είναι ενεργοί στο πολύμορφο αναρχικό κίνημα και υπερήφανα υπερασπίζονται την οργάνωσή τους, κόντρα στον ενορχηστρωμένο πόλεμο των ΜΜΕ.
 
Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη. Αναμένεται να καταθέσουν οι Χοσέ Ροδρίγες, Σασουά Μπερτράντ, Μιχάλης Τραϊκάπης, Γιώργος Βούτσης, Γιώργος Αγγελετάκης και Στέλλα Αντωνίου.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔίκη ΣΠΦ – 28η συνεδρίαση, Παρασκευή 7.9.12
Επόμενο άρθρο Δίκη ΣΠΦ – 29η συνεδρίαση, Τρίτη 11.9.12

Σχετικά Αρθρα

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 52η συνεδρίαση Τετάρτη, 3.4.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 3 Απρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 51η συνεδρίαση Παρασκευή, 15.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 15 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 50η συνεδρίαση Πέμπτη, 14.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 14 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 49η συνεδρίαση Δευτέρα, 11.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 11 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 48η συνεδρίαση Παρασκευή, 8.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 8 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 47η συνεδρίαση Δευτέρα, 4.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 4 Μαρ 2013, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Μια απεργία πείνας και βρόμας θα μας σώσει

2 Ιούν 2025, 14:10
Η παπάρα

Αγιογραφώντας έναν υπουργό που ψεύδεται

2 Ιούν 2025, 10:03
Διεθνή

Οι σιωναζιστές κατέφυγαν στον γκεμπελισμό για να κρύψουν το έγκλημα

Δημοσίευσαν fake video για να ρίξουν την ευθύνη της σφαγής στην Αντίσταση

2 Ιούν 2025, 09:06
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούνη

2 Ιούν 2025, 00:01
Διεθνή

Τους φώναξαν να πάρουν τρόφιμα και τους δολοφόνησαν εν ψυχρώ

Μαζικές σφαγές Παλαιστίνιων στα αμερικανο-σιωνιστικά κέντρα διανομής βοήθειας

1 Ιούν 2025, 21:49
Αθλητισμός

Paddy McCorry: Πανηγύρισε σαν Παλαιστίνιος και όχι ως Ιρλανδός

1 Ιούν 2025, 12:43
Διεθνή

«Ρουά» της Παλαιστινιακής Αντίστασης στη διπλωματική σκακιέρα

Η Χαμάς, με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των αντιστασιακών οργανώσεων, απάντησε στην πρόταση ΗΠΑ-Ισραήλ

1 Ιούν 2025, 12:16
Αθλητισμός

H αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη παρούσα (και) στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Από τους οπαδούς της Παρί Σαν Ζερμέν

1 Ιούν 2025, 09:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Ιούνη

1 Ιούν 2025, 00:01
Διεθνή

«Πέτρες του Δαβίδ», σεζόν 1, επεισόδιο 3

Μνημόσυνο στη σιωνιστική οντότητα για τις 600 μέρες ενός χαμένου πολέμου

31 Μάι 2025, 09:01
Παιδεία

Ξανά για τον Μινώταυρο των πανελλαδικών εξετάσεων και την απελευθερωτική ελεύθερη πρόσβαση

31 Μάι 2025, 06:38
Πολιτική

Oλοι/ες σήμερα στην πορεία στη σιωνιστική πρεσβεία

Σάββατο 31/5, 11 πμ, Πάρκο Ελευθερίας

31 Μάι 2025, 00:05
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

31 Μάι 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Μάη

31 Μάι 2025, 00:01
Κόντρες

Χειρότερη και από τη Μπριζίτ

30 Μάι 2025, 21:33
Καταστολή

Δίκη για τη σκευωρία των Σεπολίων: Αναβολή, επειδή η πρόεδρος έχει… μεταπτυχιακό!

30 Μάι 2025, 21:32
Διεθνή

«Πέτρες του Δαβίδ», σεζόν 1, επεισόδιο 2

Και εκκαθάριση ομάδας δωσίλογων

30 Μάι 2025, 20:07
Πολιτική

Oλοι/ες αύριο στην πορεία στην Ισραηλινή πρεσβεία

Σάββατο 31/5, 11 π.μ., Πάρκο Ελευθερίας

30 Μάι 2025, 13:56
Διεθνή

Αυτή είναι η συμφωνία που προτείνουν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση σιωναζιστές και Αμερικάνοι

Η Χαμάς κρατάει ανοιχτή τη διαπραγμάτευση, ξέροντας ότι τελικά οι σιωναζιστές θα συρθούν στους όρους της Αντίστασης

30 Μάι 2025, 10:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Μάη

30 Μάι 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούνη

Ιταλία: Ημέρα δημοκρατίας-συντάγματος.

Τυνησία: Ημέρα νεολαίας.

Ισλανδία: Ημέρα ναυτικών.

1936: Ενας νεκρός και δεκαεπτά τραυματίες από επίθεση χωροφυλάκων σε ειρηνική διαδήλωση στον Βόλο.

1964: Ο Γιάσερ Αραφάτ ιδρύει στην Ιερουσαλήμ την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

1968: Κυκλοφορεί στο εξωτερικό το πρώτο φύλλο της εφημερίδας του ΚΚΕ “Ελεύθερη πατρίδα“.

1972: Μετά από ανταλλαγή πυρών συλλαμβάνονται στη Φρανκφούρτη οι Αντρέας Μπάαντερ, Χόλγκερ Μάινς και Γιαν-Καρλ Ράσπε και λίγο αργότερα η Γκούντρουν Ενσλιν στο Αμβούργο (RAF).

1973: Ανακαλύπτεται βόμβα κάτω από αυτοκίνητο ξένης αποστολής στο Καλαμάκι.

1982: Πέντε βόμβες σε αμερικανικά αυτοκίνητα και πολυεθνικές εταιρίες (ΕΛΑ).

2005: Βόμβα του Επαναστατικού Αγώνα έξω από το υπουργείο Απασχόλησης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Oταν ανέλαβα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχα ξεκάθαρη εντολή από τον πρωθυπουργό: πλήρης κάθαρση στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από τον Νοέμβριο ήλθα σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την έρευνα που ξεκίνησε. Δεν πρόκειται για υπόθεση που ξέφυγε από τον έλεγχο, αλλά για μια υπόθεση που εμείς φέραμε ξανά υπό θεσμικό και νομικό έλεγχο. Ως υπουργείο κινούμαστε μεθοδικά και σεβόμαστε απόλυτα τόσο το εθνικό όσο και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το μόνο μας μέλημα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι φτάνουν στους πραγματικούς δικαιούχους, δηλαδή στους ελληνες αγρότες.

Κώστας Τσιάρας

(Μια συνέντευξη στην καραδεξιά Political δεν έχει follow up ερωτήματα και αμφισβήτηση της «απόλυτης αλήθειας» του υπουργού. Εχει μόνο ερωτήσεις-πάσες, εμφανώς συμφωνημένες εκ των προτέρων, ώστε η υπουργάρα να ξετυλίξει το αφήγημά της. Θα μπορούσε -λέμε τώρα- να ρωτήσει η… αγιογράφος Ελλη Τριανταφύλλου: Γιατί οι τέσσερις υπουργοί των κυβερνήσεων Μητσοτάκη που προηγήθηκαν -Βορίδης, Λιβανός, Γεωργαντάς, Αυγενάκης- δεν έκαναν «πλήρη κάθαρση» στον ΟΠΕΚΕΠΕ και χρειάστηκε -ξαναλέμε τώρα- ο πρωθυπουργός να δώσει «ειδική εντολή» στον Τσιάρα; Θα μπορούσε ακόμα να ρωτήσει: Αφού στήριξες την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, γιατί αυτή χρειάστηκε να οργανώσει αστυνομικό «ντου» για να κατασχέσει υπολογιστές αναζητώντας στοιχεία; Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν εμπιστευόταν τις διαβεβαιώσεις σου ή -ακόμα χειρότερα- ότι διαπίστωσε προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων; Και γιατί ο πρόεδρος που εσύ διόρισες, ο συνταξιούχος δικαστής Σαλάτας, κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και αναγκάστηκες να τον «παραιτήσεις», μετ’ επαίνων; Ενας δημοσιογράφος -και όχι αγιογράφος υπουργών- θα ρωτούσε, επίσης: Γιατί επί των ημερών σου συνεχίστηκε ο ανελέητος υπηρεσιακός διωγμός της υπαλλήλου Παρασκευής Τυχεροπούλου, η οποία είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων για βοσκότοπους-μαϊμούδες; Τρεις μέρες μετά τον ορισμό της πρώτης δικασίμου κατά του Χλύκα, των παιδιών του και μελών της οικογένειας Καλφούτζου, που δήλωναν… ιδιωτικά βοσκοτόπια στον… Γράμμο, η Τυχεροπούλου εκδιώχτηκε και από τη θέση-ψυγείο όπου είχε τοποθετηθεί, με το αισχρό επιχείρημα «και λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας»! Επί υπουργίας Τσιάρα. Δεν ήξερε τίποτα αυτός; Αν δεν ήξερε, γιατί μπλοκάρισε την απόσπαση της Τυχεροπούλου στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα; Η ίδια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε από τον Τσιάρα να αποσπαστεί η Π. Τυχεροπούλου σ’ αυτήν, προκειμένου να βοηθήσει στη διενεργούμενη έρευνα, ο Φλωρίδης δέχτηκε την αιτηθείσα απόσπαση, αλλά ο Τσιάρας ακόμα δεν έχει υπογράψει. Δεν αποκαλύπτει αυτή η στάση του συμμετοχή στο διωγμό της υπαλλήλου που αποκάλυψε το σκάνδαλο, αλλά και άρνηση συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία; Αν θέλετε να μάθετε την αλήθεια, διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Γεράσιμου Λιόντου στο ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr:

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκάλυπτε και συγκαλύπτει τα δύο σκάνδαλα με τα βοσκοτόπια)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo