Η Ελένη Τσιγαρίδα ήρθε να καταθέσει για τον πατέρα της. Ξεκίνησε από το κλίμα που είχε διαμορφωθεί λίγες μέρες πριν τη σύλληψη του Χρ. Τσιγαρίδα, όταν τα κανάλια είχαν κατασκηνώσει γύρω από το σπίτι του. Τότε, φώναξε την οικογένειά του και τους ανακοίνωσε ότι για λόγους προσωπικής πολιτικής αξιοπρέπειας και υπεράσπισης της οργάνωσης στην οποία συμμετείχε, θα αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής του στον ΕΛΑ, γεγονός που θα σήμαινε τη φυλάκισή του. Η μάρτυρας περιέγραψε τη σύλληψη του Χρ. Τσιγαρίδα στις 5 τα χαράματα και τη 10ωρη έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του, το οποίο έκαναν άνω-κάτω, χωρίς φυσικά να βρουν τίποτα.
Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου για το ρόλο του Χρ. Τσιγαρίδα στον ΕΛΑ, η Ελ Τσιγαρίδα δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα περισσότερο απ’ όσα ο ίδιος έχει δηλώσει στις δημόσιες τοποθετήσεις του και στα δικαστήρια. Εκείνα που η ίδια μπορούσε να καταθέσει ήταν θέματα που σχετίζονται με την προσωπικότητά του και την κοινωνική του διαδρομή και όχι με τη δράση του στον ΕΛΑ, την οποία κανείς από το οικογενειακό του περιβάλλον δεν γνώριζε. Αναφέρθηκε στη σοβαρότητά του, στην κατάρτισή του ως πολιτικού μηχανικού και στη βοήθεια που προσέφερε στην ίδια και στα άλλα παιδιά του σε σχέση με τις σπουδές τους, αλλά και σε σχέση με τη δουλειά τους ως μηχανικών, ακόμη και σήμερα.
Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου για το αν πιστεύει ότι ο πατέρας της λέει αλήθεια ότι αποχώρησε από τον ΕΛΑ το 1990, η Ελ. Τσιγαρίδα απάντησε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι λέει αλήθεια, γιατί δεν έχει κανένα λόγο να πει ψέματα. Η ίδια συνέδεσε την αποχώρησή του από τον ΕΛΑ με το γεγονός των σοβαρών προβλημάτων υγείας που ο ίδιος αντιμετώπιζε, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να μετακινείται παρά μόνο υποβασταζόμενος. Στο ερώτημα της προέδρου αν της έχει μιλήσει για λόγους πολιτικών διαφωνιών που τον οδήγησαν να αποχωρήσει, η μάρτυρας απάντησε ότι δεν συζητά με τον πατέρα της τέτοια ζητήματα, σεβόμενη απόλυτα την πολιτική του στάση.
Η Ελ. Τσιγαρίδα αναφέρθηκε στο κλίμα της τρομοϋστερίας, με τα ψευδή, εξωφρενικά δημοσιεύματα των εφημερίδων, που δημιούργησαν ένα κλίμα, γεγονός που για τον πατέρα της ήταν ένας επιπλέον λόγος για να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Ηταν ένας ακόμη αγώνας που έπρεπε και επέλεξε να δώσει, ακολουθώντας τη φωνή της συνείδησής του και το αξιακό του σύστημα. «Αυτή η οργάνωση, όμως, διακήρυσσε την επαναστατική βία, δηλαδή ότι ο αγώνας γίνεται με επανάσταση», ήταν η ερώτηση-σχόλιο της προέδρου, που έδωσε την ευκαιρία στη μάρτυρα να αναφερθεί στην προσπάθεια απαξίωσης και ποινικοποίησης μιας ορισμένης μορφής πολιτικής δράσης, ενόψει και των πιέσεων που ασκούνταν καθώς πλησιάζαμε προς τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004.
«Είναι έξυπνος άνθρωπος;», ήταν η πρώτη ερώτηση του εισαγγελέα! «Είναι», απάντησε η μάρτυρας. «Ιδιαίτερα έξυπνος», υπερθεμάτισε ο εισαγγελέας! Οι ερωτήσεις που ακολούθησαν άγγιξαν τα όρια του γελοίου. «Εχει ευχέρεια λόγου;». «Είναι πειστικός;». «Εσάς σας έπειθε;». «Είναι η εξυπνάδα και η ευχέρεια λόγου στοιχεία της προσωπικότητάς του;». Εντάξει, δεν χρειάζεται να περιμένουμε την αγόρευση, μας είπε εμμέσως πλην σαφέστατα την πρότασή του ο εισαγγελέας. Ο ίδιος επέμενε να μάθει ποιοι ήταν οι προσωπικοί λόγοι για τους οποίους αποχώρησε από τον ΕΛΑ ο Χρ. Τσιγαρίδας, μολονότι η μάρτυρας είχε ήδη καταθέσει ότι δεν γνωρίζει τίποτα περισσότερο και απλά εκτιμά ότι οι σοβαρότατοι λόγοι υγείας δεν τον βοηθούσαν να συνεχίσει. Ερωτήσεις στις οποίες μόνο ο ίδιος ο Χρ. Τσιγαρίδας μπορεί να απαντήσει απευθύνονται στην κόρη του και μάλιστα με ανακριτική φορτικότητα! Εφτασε στο σημείο ο εισαγγελέας να ψάχνει αντιφάσεις σε προηγούμενη κατάθεση της μάρτυρα, στην οποία είχε πει ότι τα προβλήματα υγείας του Χρ. Τσιγαρίδα δεν τον ακύρωσαν ως άνθρωπο! Με απέραντη υπομονή η Ελ. Τσιγαρίδα εξήγησε, ότι ο πατέρας της αναγκάστηκε να αλλάξει όλο τον τρόπο ζωής του, δεν ακυρώθηκε όμως ως άνθρωπος και ως μηχανικός. Δεν οδηγούσε αυτοκίνητο, αλλά τον μετέφεραν, δεν πήγαινε στο γραφείο, αλλά του πήγαιναν δουλειά στο σπίτι κ.λπ.
Ο εισαγγελέας ήθελε επίσης να μάθει τις πολιτικές απόψεις που συζητούσε ο Χρ. Τσιγαρίδας με τα παιδιά του. Η μάρτυρας απάντησε ότι ήταν ένας προοδευτικός, ένας αριστερός άνθρωπος, που μιλούσε για τις αξίες της αντίστασης και της αξιοπρέπειας. Οταν η πρόεδρος ρώτησε αν ο Τσιγαρίδας συμφωνούσε με τις ενέργειες της οργάνωσης, η Ελ. Τσιγαρίδα απάντησε ότι αφού ήταν μέλος του ΕΛΑ, προφανώς συμφωνούσε με τη δράση του, όμως δεν συνέβη ποτέ να συζητήσουν μαζί σχετικά με ενέργειες του ΕΛΑ. Αλλωστε, σκοπός της συγκεκριμένης οργάνωσης δεν ήταν να προκαλέσει καταστροφές, αλλά να στέλνει ένα μήνυμα αντίστασης.
Ο αναπληρωτής εισαγγελέας ήθελε να μάθει αν η μάρτυρας προσωπικά συμφωνούσε με τις ενέργειες του ΕΛΑ και την τακτική του ΕΛΑ! Ο Χρ. Τσιγαρίδας χαρακτήρισε φρονηματικού τύπου την ερώτηση, η πρόεδρος στήριξε την ερώτηση (!) και η Ελ. Τσιγαρίδα απάντησε ότι δεν θέλει να απαντήσει. Τι να σχολιάσει κανείς εν προκειμένω; Την φρονηματικού χαρακτήρα ερώτηση ή την αγένεια και τη βαρβαρότητα να ζητιέται από την κόρη να κρίνει δημόσια την πολιτική διαδρομή του πατέρα της; Ο αναπληρωτής εισαγγελέας επέμενε να μάθει, αν κουβέντιασαν παιδιά με πατέρα ποιος ήταν ο βαθμός συμμετοχής του στον ΕΛΑ! Η Ελ. Τσιγαρίδα απάντησε πως εκείνο που γνωρίζει είναι ότι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πατέρα της έγινε για να υπερασπιστεί και να σώσει την τιμή της οργάνωσής του. Πιστεύετε ότι σώθηκε η αξιοπρέπεια του ΕΛΑ από τη δήλωση του πατέρα σας; ήταν η επόμενη ερώτηση. Στα δικά μου μάτια ναι, ήταν η κατηγορηματική απάντηση της μάρτυρα, η οποία στην επιμονή του εισαγγελέα να ρωτάει για τον υπόλοιπο κόσμο, είχε την ευκαιρία να πριγράψει το κλίμα που η ίδια συνάντησε σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους που κινείται. Ενα κλίμα αγάπης και αλληλεγγύης, που μεταφραζόταν σε πολλά και συνεχή μηνύματα συμπαράστασης προς τον πατέρα της, από ανθρώπους που δε μπορούσε να φανταστεί κανείς. Πράγματα μάλλον αδιανόητα (ή μήπως ασύλληπτα;) για τον εισαγγελέα, ο οποίος επέμενε να επαναλαμβάνει πως όλα αυτά αφορούν προσωπικά τον Χρ. Τσιγαρίδα και όχι τον ΕΛΑ!!!
Οταν ρωτήθηκε (από εφέτη και την πρόεδρο) η μάρτυρας να αξιολογήσει την κατάθεση της Κυριακίδου, η Ελ. Τσιγαρίδα είχε την ευκαιρία να αναφερθεί σε μερικές από τις κραυγαλέες αντιφάσεις που περιέχονται στις διαδοχικές καταθέσεις της Κυριακίδου και να υπενθυμίσει τους χαρακτηρισμούς που της απηύθυνε ο Χρ. Τσιγαρίδας. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η πρόεδρος προσπάθησε εμμέσως να υπερασπιστεί την αξιοπιστία της Κυριακίδου!
Απαντώντας σε ερώτηση της συνηγόρου Μ. Δαλιάνη, αν ο πατέρας της εξακολουθεί και σήμερα, παρά τα προβλήματα υγείας και την ταλαιπωρία που υφίσταται, να θεωρεί ότι ο κόσμος μπορεί ν’ αλλάξει, η Ελ. Τσιγαρίδα απάντησε με δυο λέξεις: «Είναι αμετανόητος»!
Η συνεδρίαση έκλεισε σε κλίμα έντασης. Επειδή δεν υπήρχε άλλος μάρτυρας, η πρόεδρος επέμενε να έρθει οπωσδήποτε κάποιος μάρτυρας υπεράσπισης του Α. Κανά. Διέκοψε πρώτα για μια ώρα και μετά ανακοίνωσε διακοπή άλλης μιας ώρας, που ακούστηκε σαν –και ήταν– καψώνι για κατηγορούμενους και συνηγόρους, αφού ήταν δεδομένο πως κανένας μάρτυρας δεν μπορούσε να κληθεί και να έρθει στον Κορυδαλλό σ’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα.