Ούτε δυο ώρες δεν κράτησε η απολογία της Ειρ. Αθανασάκη, μαζί με τις από έδρας ερωτήσεις. Σημάδι της αδυναμίας της κατηγορίας ιδιαίτερα προς την Αθανασάκη. Ολες οι ερωτήσεις ήταν περισσότερο διευκρινιστικού χαρακτήρα, ενώ ήταν φανερή η αμηχανία των εισαγγελέων της έδρας, που δεν είχαν να ρωτήσουν τίποτα επί της ουσίας.
Η Αθανασάκη ξεκίνησε λέγοντας ότι σε 3 μήνες και 1 μέρα συμπληρώνονται 7 χρόνια από τη μέρα που τη συνέλαβαν παράνομα, κυριολεκτικά με τις πυτζάμες, αλλάζοντας τη ζωή της. Οποια κι αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου –είπε- η ζωή μου αποκλείεται να ξαναστηθεί. Στις τρεις δίκες που έγιναν –συνέχισε- μάθαμε τα πάντα, ακούγοντας τις προκηρύξεις που διαβάστηκαν. Επί της ουσίας, όμως, δεν μάθαμε τίποτα που να με συνδέει με την κατηγορία.
Στη συνέχεια, η Αθανασάκη αναφέρθηκε στη γνωστή ιστορία με τον πράκτορα Αλεξ Περάκη, που την πλησίασε ζητώντας της να συνεργαστεί καταθέτοντας κατά του Αγαπίου. Περιέγραψε και πάλι με κάθε λεπτομέρεια τα περιστατικά αυτής της ιστορίας. Αναφέρθηκε στην Κυριακίδου και στον ύπουλο και σκόπιμα ασαφή τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε στην ίδια. Αναρωτήθηκε: τι κατοχυρώνει την Κυριακίδου ότι δεν θα έχει καμιά συνέπεια και αναιρεί τις καταθέσεις της από δικαστήριο σε δικαστήριο; Αναφέρθηκε, επίσης στην Τόγκα, η οποία το είπε μόνη της. Την επισκέφτηκαν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Παπαγεωργίου και Δάβαλος, της έδειξαν τρεις φωτογραφίες και ο πρώτος της είπε πως αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στη φυλακή και δεν πρόκειται να βγουν ποτέ. Οι αντιλήψεις που έχει η Τόγκα την έπεισαν ότι αξίζει τον κόπο να πει ένα ψέμα. Να υποστηρίξει το παράλογο, ότι είδε έναν άνθρωπο για ένα δευτερόλεπτο πριν από 20 χρόνια και τον αναγνωρίζει. Τι αναγνώρισε έγινε, όμως; Αναγνώριση από φωτογραφία! Γι’ αυτό και η Τόγκα δεν περιέγραψε την Αθανασάκη, αλλά περιέγραψε τη φωτογραφία, μια γυναίκα με τσιγάρο.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα αποτυπώματά της που φέρονται να βρέθηκαν σε προκήρυξη του ΕΛΑ το 1977, μαζί με αποτυπώματα του Κ. Αγαπίου, ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι το 1977 αποκλείεται να έχει πιάσει οποιοδήποτε χαρτί μαζί με τον Αγαπίου, διότι τον γνώρισε το 1986. Αλλωστε, αυτή από το 1976 μέχρι το 1982-83 ήταν μέλος της ΚΝΕ στο Περιστέρι.
Απαντώντας σε ερωτήσεις η Αθανασάκη ξεκαθάρισε ότι δεν γνώριζε πριν τις δίκες τον Τσιγαρίδα και τον Κανά. Οτι ποτέ δεν της μίλησε ο Αγαπίου για τον ΕΛΑ, όπως επίσης δεν μιλούσε ποτέ για την αντιστασιακή του δράση. Οτι ο Αγαπίου ιδεολογικά ήταν τοποθετημένος στην κομμουνιστική, τη μαρξιστική αναφορά, χωρίς κομματικό στίγμα. Οτι δεν τον άκουσε ποτέ να μιλά για Τερέζα ή Ντε Μαρσέλους. Οταν η πρόεδρος τη ρώτησε για το βιβλίο Μελισσοκομίας που κατασχέθηκε από το σπίτι της, εκνευρίστηκε και δικαίως. Σας παρακαλώ, απάντησε. Αυτό έγινε για τη δημιουργία εντυπώσεων. Δηλαδή, αν ο αδερφός μου που είναι μελισσοκόμος είχε συναντηθεί σ’ ένα συνέδριο μελισσοκομίας με τον κ. Κουφοντίνα, και είχαν πιάσει μαζί κάποια χαρτιά, θα ήταν τώρα ύποπτος επειδή βρέθηκαν αποτυπώματά του μαζί με του κ. Κουφοντίνα;
Η πρόεδρος ζήτησε από την Αθανασάκη να πει τη γνώμη της για τον ΕΛΑ! Παρά τη διαμαρτυρία του συνηγόρου της Δ. Τσοβόλα, για να μην αφήσει να κρέμεται τίποτα, η Αθανασάκη απάντησε ότι δεν έχει να αποδοκιμάσει ή να επιδοκιμάσει καμιά από τις ενέργειες που εκδικάστηκαν στη δίκη. Επανέλαβε αυτό που είχε πει και στην πρώτη δίκη. Ο ΕΛΑ έδρασε σε μια κοινωνική και πολιτική συγκυρία και θα κριθεί και αυτός από τον ιστορικό του μέλλοντος, όπως κάθε άλλο πολιτικό φαινόμενο.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη 5 Νοέμβρη, στις 9:30 το πρωί, με τις αγορεύσεις των εισαγγελέων.