Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Aπό εκεί που δεν το περιμένεις…
  • Η Ευρωένωση ψάχνει χωματερή για τους «ανεπιθύμητους» – τώρα στη Ρουάντα
  • Σαν σήμερα 17 Αυγούστου
  • Η Κολομβία συντάσσεται με το Μαρόκο για τη Δυτική Σαχάρα, καθώς ευθυγραμμίζεται με την ισραηλινή εξωτερική πολιτική
  • JPMorgan: Ιράν και Ομάν «δικαιολογούνται νομικά» να επιβάλουν τέλη ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ
  • Νότιος Λίβανος: Ξαναέσπασαν τα μούτρα τους οι σιωναζιστές στον λόφο Αλι αλ-Τάχερ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Τζογάροντας στην πείνα
Διεθνή

Τζογάροντας στην πείνα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr31 Οκτ 2009, 00:00

Για πρώτη φορά μετά από το 1970, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη (100 εκατομμύρια περισσότεροι από πέρσι), δηλαδή περίπου το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού, υποσιτίζονται. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια πείνα που δημοσιεύτηκε στα μέσα του Οκτώβρη. Σύμφωνα με την έκθεση, «η αύξηση της διατροφικής ανασφάλειας δεν είναι αποτέλεσμα της φτωχής σοδειάς των καλλιεργειών, αλλά οφείλεται στις εγχώριες υψηλές τιμές των τροφίμων, τα χαμηλά εισοδήματα και την αύξηση της ανεργίας που μείωσαν την πρόσβαση των φτωχών στην τροφή».

Ο στόχος που είχε θέσει η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Διατροφή, για μείωση των πεινασμένων στα 420 εκατομμύρια μέχρι το 2015 φαίνεται πλέον άπιαστο όνειρο, γεγονός που αποδεικνύει πόση αξία έχουν οι «στόχοι» που θέτουν οι διάφοροι οργανισμοί σε τέτοια ζητήματα. Η έκθεση επισημαίνει ότι «η παρούσα (οικονομική) κρίση δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Διάφοροι παράγοντες συγκλίνουν στη μετατροπή της σε ιδιαίτερα καταστροφική για τους ανθρώπους υψηλού κινδύνου διατροφικής ανασφάλειας». Για πρώτη φορά, δηλαδή, στην πρόσφατη ιστορία της ανθρωπότητας, η κρίση χτυπά τόσο πολύ τους φτωχούς. Κι αυτό γιατί –σύμφωνα πάντα με την έκθεση του FAO– η παρούσα κρίση διαφέρει σε τρία σημεία από τις προηγούμενες: «1. Πρώτον, εκδηλώθηκε ταυτόχρονα με την διατροφική κρίση που το 2006-08 ώθησε τις τιμές των ειδών ευρείας κατανάλωσης πάνω από τα επίπεδα που μπορούν να φτάσουν τα εκατομμύρια των φτωχών ανθρώπων. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές υποχώρησαν από τα υψηλά επίπεδα των μέσων του 2008, οι διεθνείς τιμές των ειδών διατροφής παραμένουν ασταθείς και υψηλές σε σχέση με τα ιστορικά στάνταρντ. Επίσης, οι εγχώριες τιμές υποχώρησαν πιο αργά. Στα τέλη του 2008, οι τιμές των ειδών διατροφής πλατιάς κατανάλωσης, παρέμειναν κατά μέσο όρο κατά 17% υψηλότερες σε πραγματικούς όρους σε σχέση με δύο χρόνια πριν… 2. Δεύτερον, η κρίση επηρεάζει μεγάλα τμήματα του κόσμου ταυτόχρονα. Οι προηγούμενες οικονομικές κρίσεις που χτύπησαν τις αναπτυσσόμενες χώρες έτειναν στο να περιορίζονται σε συγκεκριμένες χώρες ή μερικές χώρες σε μία συγκεκριμένη περιοχή… 3. Τρίτον, επειδή οι αναπτυσσόμενες χώρες σήμερα είναι περισσότερο οικονομικά και εμπορικά ενσωματωμένες στη διεθνή οικονομία απ’ ότι ήταν πριν από 20 χρόνια, είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε δονήσεις στις διεθνείς αγορές».

Τι σημαίνουν όλ’ αυτά; Πρώτα απ’ όλα η έκθεση του FAO καταρρίπτει τον μύθο της «μη επάρκειας των καλλιεργειών». Γιατί παραδέχεται ότι η πείνα δεν οφείλεται στις δήθεν φτωχές σοδειές των χωραφιών, αλλά στην ραγδαία άνοδο των τιμών των ειδών διατροφής. Μια άνοδος που ξεκίνησε το 2006 κι έφτασε στο αποκορύφωμά της μέσα στο 2008, προκαλώντας μια άνευ προηγού-μενου διατροφική κρίση, που προκάλεσε εξεγέρσεις πεινασμένων σε περίπου σαράντα χώρες.

Κερδοσκοπία

Πού οφειλόταν όμως αυτή η άνοδος των τιμών; Στη μετατροπή των τροφίμων σε χρηματιστηριακά προϊόντα. Βασικά είδη διατροφής, όπως τα σιτηρά, η ζάχαρη, το ρύζι, το κρέας, το γάλα, τα εσπεριδοειδή, άρχισαν να πουλιούνται ακόμα και πριν καν παραχθούν στις «μελλοντικές αγορές» των Χρηματιστηρίων Τροφίμων. Με το αιτιολογικό της «προστασίας των αγροτών από τις καιρικές συνθήκες» και του «σχεδιασμού της παραγωγής», δημιουργήθηκαν οι περιβόητες «μελλοντικές αγορές» (futures markets), οι οποίες βασίζονταν σε ένα απλό μηχανισμό: τη δυνατότητα να πουλήσει ο αγρότης τα προϊόντα που θα παράγει μελλοντικά από τώρα, σε καθορισμένη τιμή και χρόνο παράδοσης. Ετσι, αν η τιμή πέσει, ο αγρότης κερδίζει την διαφορά, ενώ αν η τιμή ανέβει, τη διαφορά θα την κερδίσει ο αγοραστής.

Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Να πως παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel την κατάσταση, σε άρθρο που αναδημοσιεύτηκε από το αμερικάνικο περιοδικό Business Week στις 23/4/2008: «Τα βιοκαύσιμα και η θέρμανση του πλανήτη κατηγορήθηκαν για τις ελλείψεις που οδήγησαν προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων και σίγουρα έπαιξαν το ρόλο τους… Τα παραπάνω βοηθούν να εξηγηθεί γιατί οι τιμές των εμπορευμάτων εκτινάχθηκαν από το 2006, με την τιμή του ρυζιού να φουσκώνει κατά 217%, των σιτηρών κατά 136%, του καλαμποκιού κατά 125% και της σόγιας κατά 107%. Ομως, η κλασική θεωρία της προσφοράς και της ζήτησης δίνει μόνο μια μερική εξήγηση. Οι ξαφνικές αυξήσεις των τιμών από τον περασμένο Ιανουάριο (σ.σ. 2008) έχουν σημάνει συναγερμό. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι χρειάζονται τουλάχιστον 500 εκατ. δολάρια (312 εκατ. ευρώ) άμεσης βοήθειας μέχρι την πρώτη Μάη για να αποφευχθούν σοβαροί λιμοί. Γεωργικοί επιστήμονες στο παγκόσμιο σώμα της UNESCO έχουν παρουσιάσει μια έκθεση για την παγκόσμια διατροφική κρίση. Η κριτική ότι τα hedge funds (θεσμικοί επενδυτές), ασφαλιστικά ταμεία και επενδυτικές τράπεζες φέρουν μέρος της ευθύνης αυξάνεται. Η κερδοσκοπία με τα εμπορεύματα επεκτάθηκε εδώ και καιρό από τα κλασικά προϊόντα, όπως το πετρέλαιο και ο χρυσός, σε οτιδήποτε φαγώσιμο και διαθέσιμο για εμπόριο στο Χρηματιστήριο Μελλοντικών Συμβολαίων του Σικάγου. Αυτές τις μέρες υπάρχουν μελλοντικά συμβόλαια για τα πάντα, από σιτάρι μέχρι πορτοκάλια και χοιρινό κρέας.

Η μελλοντική αγορά είναι ένα παραδοσιακό εργαλείο για τους αγρότες, για να πουλούν τις σοδειές τους πριν την ώρα τους. Σε ένα μελλοντικό συμβόλαιο, οι ποσότητες, οι τιμές και οι ημερομηνίες παράδοσης είναι καθορισμένες ορισμένες φορές ακόμα και πριν φυτευτούν οι καλλιέργειες. Τα μελλοντικά συμβόλαια προσφέρουν στους αγρότες και τους χοντρέμπορούς ένα μέτρο προστασίας απέναντι στις καιρικές συνθήκες και τις υπερβολικές διακυμάνσεις των τιμών. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν έναν αγρότη να σχεδιάσει πόσο θα φυτέψει για ένα συγκεκριμένο έτος. Ομως, τώρα οι κερδοσκόποι επωφελούνται από αυτό το μηχανισμό. Μπορούν να αγοράσουν μελλοντικά συμβόλαια για το σιτάρι, για παράδειγμα, σε χαμηλή τιμή, ποντάροντας ότι η τιμή θα ανέβει. Αν η τιμή ανέβει μέχρι την συμφωνημένη ημερομηνία παράδοσης, βγάζουν κέρδος. Ορισμένοι ειδικοί τώρα πιστεύουν ότι αυτοί οι επενδυτές έχουν γίνει κυρίαρχοι στην αγορά, αγοράζοντας μελλοντικά συμβόλαια σε πρωτοφανή επίπεδα και οδηγώντας ψηλά τις βραχυπρόθεσμες τιμές. Από τον τελευταίο Αύγουστο (σ.σ. 2007) αυτός ο μηχανισμός οδήγησε σε διπλασιασμό της τιμής του ρυζιού».

Ζητούμε συγνώμη για το εκτενές απόσπασμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι αρκετά κατατοπιστικό για το όργιο κερδοσκοπίας που σημειώθηκε πάνω στις πλάτες των πεινασμένων.

Golden companies

Φυσικά κάποιοι έβγαλαν τρελά λεφτά. Κι αυτοί δεν ήταν άλλοι από τις εταιρίες τροφίμων, που σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας (σχετικά γράψαμε σε προηγούμενο φύλλο, «Κόντρα» αρ.φύλ. 509, 10.5.08), κατέγραψαν κέρδη ρεκόρ τους πρώτους μήνες του 2008. Ιδού η λίστα των gol-den companies: Μονσάντο: υπερδιπλασιασμός κερδών το τρίμηνο Δεκέμβρης 2007 – Φλεβάρης 2008. Cargill: αύξηση 86% για το ίδιο τρίμηνο. Archer Daniels Midland: αύξηση 42%. Mosaic Company: 12πλασιασμός κερδών!

Σύμφωνα με το άρθρο του Spiegel που αναφέραμε παραπάνω, ο Αντρέας Γκρούνεβαλντ είναι πλέον ένας «σταρ» ανάμεσα στους μικρούς επενδυτές στη Γερμανία. Η εταιρία που ίδρυσε στο Μόναχο μαζί με οχτώ συμφοιτητές του και τον παππού του το 1989, με αρχικό κεφάλαιο μόλις 15.000 ευρώ, είναι πλέον ένα μεγάλο «επενδυτικό κέντρο» με 2.500 μέλη που έχουν καταθέσει σ’ αυτή 50 εκατομμύρια ευρώ! Δεν είναι τυχαίο που ο Γκρούνεβαλντ αναφωνεί: «Είναι η μεγατάση της δεκαετίας», ενώ υποστηρίζει ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή».

Ομως, η τεχνητή άνοδος των τιμών (μέσω των μελλοντικών αγορών), που εξακολουθούν να παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, και η κραυγαλέα περιφρόνηση για τα εκατομμύρια των πεινασμένων δεν αποτελούν παρά την πιο τρανή απόδειξη για το χαρακτήρα του παγκόσμιου καπιταλισμού ως ένα σύστημα που βασίζεται στην απαλλοτρίωση του πλούτου από τους παραγωγούς του.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠαρασκευή, 30.10.09
Επόμενο άρθρο Στο βούρκο της προδοσίας

Σχετικά Αρθρα

Aπό εκεί που δεν το περιμένεις…

Διεθνή 17 Αυγ 2026, 11:53

Η Κολομβία συντάσσεται με το Μαρόκο για τη Δυτική Σαχάρα, καθώς ευθυγραμμίζεται με την ισραηλινή εξωτερική πολιτική

Διεθνή 16 Αυγ 2026, 08:51

JPMorgan: Ιράν και Ομάν «δικαιολογούνται νομικά» να επιβάλουν τέλη ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ

Διεθνή 16 Αυγ 2026, 08:36

Νότιος Λίβανος: Ξαναέσπασαν τα μούτρα τους οι σιωναζιστές στον λόφο Αλι αλ-Τάχερ

Διεθνή 16 Αυγ 2026, 08:11

Εκτακτη περιοδεία Κούσνερ σε Ισραήλ και Αίγυπτο για τον οδικό χάρτη για τη Γάζα

Διεθνή 14 Αυγ 2026, 19:33

Εσμαΐλ Καανί προς Ιρακινή Αντίσταση: Μην παραδώσετε τα όπλα, αλλά μην συγκρούεστε με τις κρατικές δυνάμεις

Διεθνή 14 Αυγ 2026, 18:32
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Aπό εκεί που δεν το περιμένεις…

17 Αυγ 2026, 11:53
Καταστολή

Η Ευρωένωση ψάχνει χωματερή για τους «ανεπιθύμητους» – τώρα στη Ρουάντα

Η Μελόνι διαπραγματεύεται με το Κιγκάλι για return hubs, ενώ η ΕΕ μετατρέπει την Αφρική σε υπεράκτια ζώνη απελάσεων

17 Αυγ 2026, 07:49
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Αυγούστου

17 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Η Κολομβία συντάσσεται με το Μαρόκο για τη Δυτική Σαχάρα, καθώς ευθυγραμμίζεται με την ισραηλινή εξωτερική πολιτική

16 Αυγ 2026, 08:51
Διεθνή

JPMorgan: Ιράν και Ομάν «δικαιολογούνται νομικά» να επιβάλουν τέλη ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ

16 Αυγ 2026, 08:36
Διεθνή

Νότιος Λίβανος: Ξαναέσπασαν τα μούτρα τους οι σιωναζιστές στον λόφο Αλι αλ-Τάχερ

16 Αυγ 2026, 08:11
Κόντρες

Από τους κομμουνιστάς στους τζιχαντιστάς

16 Αυγ 2026, 07:48
Η παπάρα

Οταν χτυπάς ένα φουσκωμένο μπαλόνι με μια καρφίτσα

16 Αυγ 2026, 05:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Αυγούστου

16 Αυγ 2026, 00:01
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

15 Αυγ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Αυγούστου

15 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Εκτακτη περιοδεία Κούσνερ σε Ισραήλ και Αίγυπτο για τον οδικό χάρτη για τη Γάζα

14 Αυγ 2026, 19:33
Διεθνή

Εσμαΐλ Καανί προς Ιρακινή Αντίσταση: Μην παραδώσετε τα όπλα, αλλά μην συγκρούεστε με τις κρατικές δυνάμεις

14 Αυγ 2026, 18:32
Καταστολή

Υπόθεση Marfin: Mια σκευωρία, τρεις οι προφυλακισθέντες

Προσφυγή εναντίον του εντάλματος προφυλάκισής της κατέθεσε η τρίτη κατηγορούμενη

14 Αυγ 2026, 17:54
Διεθνή

Το Ιράν καταδικάζει κάθε προσπάθεια παραγκωνισμού του παλαιστινιακού ζητήματος

14 Αυγ 2026, 07:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Αυγούστου

14 Αυγ 2026, 00:01
Αγροτικά

Χτύπησε και στην – μέχρι τώρα καθαρή – Αρτα η ευλογιά των αιγοπροβάτων

13 Αυγ 2026, 20:38
Κόντρες

Kάτι τρέχει με τον Τάκη (;)

13 Αυγ 2026, 19:50
Η παπάρα

Ο φιδέμπορος του Μαρ-α-Λάγκο

13 Αυγ 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Αυγούστου

13 Αυγ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Αυγούστου

Ινδονησία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1945).

Γκαμπόν: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

Αργεντινή: Ημέρα San Martin (1850).

1936: Καίγονται χιλιάδες «κομμουνιστικά» βιβλία σε τεράστια πυρά στην πλατεία του Λευκού Πύργου.

1944: Μπλόκο της Κοκκινιάς (150 νεκροί).

1954: Εκτελείται ο Νίκος Πλουμπίδης.

1956: Η Δυτική Γερμανία θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από το 2019 έχω βιώσει επαναλαμβανόμενα και συστηματικά -όπως και πολλά άλλα μέλη της κυβέρνησης- την προσπάθεια αποδόμησής μου ως προσώπου. Πρόκειται για μια τακτική που έχει ως βασικό στόχο να σπιλώσει το πρόσωπο επειδή δεν μπορεί να αποδομήσει το έργο. Τα παλαιοκομματικά οχυρά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της πολιτικής τού σήμερα που ζητά λύσεις. Τι κάνουν λοιπόν; Οταν κάποιος παράγει απτό έργο με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο -όπως είναι για παράδειγμα το «Προλαμβάνω»- το οποίο δεν μπορούν να αμφισβητήσουν, τότε επιχειρούν να σπιλώσουν το πρόσωπο. Η βασική τους προσέγγιση είναι να παρουσιάσουν άξιους ανθρώπους ως διεφθαρμένους, φαύλους, αναξιόπιστους για να πλήξουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Λες και ο πολίτης θα αμφισβητήσει την ίδια την πραγματικότητα, τα ίδια του τα μάτια και θα πιστέψει αυτά που λέει ή γράφει κάποιος για την πραγματικότητα που ζει ο ίδιος.

Ειρήνη Αγαπηδάκη

(Η κυρία μάς λέει για τον εαυτό της ότι είναι άξια, αδιάφθορη, αυτοδημιούργητη, αξιόπιστη και κυρίως ότι παράγει σημαντικό έργο με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο. Ο ίδιος ο πολιτικός της προϊστάμενος, ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας του Μητσοτάκη φαίνεται πως έχει διαφορετική γνώμη. Γι’ αυτό και δεν την παίρνει ποτέ μαζί του στις φιέστες κοπής κορδελών που πραγματοποιεί συνεχώς σε όλη τη χώρα. Παίρνει μόνο τη γενική γραμματέα του Βιλδιρίδη. Ενίοτε και τον υφυπουργό Θεμιστοκλέους. Την αναπληρώτρια υπουργό Αγαπηδάκη την έχει στο ψυγείο. Γι’ αυτό και η «δόλια» προσπαθεί να μείνει στον αφρό αυτοαποθεούμενη. Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι «πλάτες» που έχει και που την εκτόξευσαν σε αριστίνδην εκλογή στη Βουλή, μέσω της πρώτης θέσης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, ενώ μέχρι τότε ήταν ένα δεξιό διαδικτυακό τρολ που ασχολούνταν με τα «κακάκια του Πολάκη», δεν είναι ικανές να της εξασφαλίσουν άκοπα και μια θέση στην επόμενη Βουλή μέσω σταυροδοσίας)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo