Με την έναρξη της συνεδρίασης, η Ε. Κουβέλη υπέβαλε αίτημα διακοπής της δίκης, εφόσον η δεύτερη διορισμένη συνήγορος στον Κ. Αγαπίου δηλώνει ότι δεν είναι ακόμα έτοιμη, επικαλούμενη επίσης το άρθρο 340 του ΚΠΔ το οποίο απαιτεί την ύπαρξη δύο συνηγόρων υπεράσπισης για κάθε κατηγορούμενο. Ακολούθησε κομφούζιο με την πρόεδρο να επιτίθεται στη συνήγορο και να της λέει ότι πρώτα θα εξαταστούν οι μάρτυρες που έχουν κληθεί και μετά ας υποβάλει το αίτημα. Ο εισαγγελέας, σε μια επίδειξη κυνικότητας είπε ότι οι μάρτυρες δεν λένε τίποτε και επομένως δεν βλέπει το λόγο να μη διευκολυνθεί η συνέχιση της δίκης. Ο Κανάς άρχισε να φωνάζει ότι το δικαστήριο παρανομεί και η πρόεδρος έκανε διάλειμμα.
Με την επανέναρξη ο Χρ. Τσιγαρίδας έκανε την εξής δήλωση:
«Εγώ έχω αναλάβει την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής μου στον ΕΛΑ. Αυτή τελειώνει πριν απο την ενέργεια της 3ης Απριλίου 1990. Πριν απ’ αυτή την ενέργεια έχω αποχωρήσει από την οργάνωση, για τους λόγους που έχω εξηγήσει. Επομένως η πολιτική ευθύνη της συμμετοχής μου, την οποία έχω αναλάβει, τελειώνει με την εμφάνιση αυτής της νέας οργάνωσης που ξεκινάει σαν συνεργασία ΕΛΑ-1ης Μάη και καταλήγει σαν ΕΛΑ. Από εδώ και πέρα, εγώ δεν θα ασχοληθώ με τις ενέργειες που θα εξετάσετε, με τις προκηρύξεις που θα διαβάσετε και τους μάρτυρες που θα εξετάσετε. O εισαγγελέας της δεύτερης δίκης στην έφεση που κάνει, επειδή με αθώωσαν, γράφει ότι ανέλαβα την ευθύνη των εκρήξεων! Θεωρώ ότι αυτό είναι ανήθικο. Εγω ποτέ δεν ανέλαβα τέτοια ευθύνη. Οι εισαγγελείς αυτής της δίκης, παρ’ όλες τις εξηγήσεις που δόθηκαν, παρ’ ότι έχουν στη διάθεσή τους τρεις τόμους της “Αντιπληροφόρησης” και μπορούν να δουν την ύλη της, εξακολουθούν να την αναφέρουν σαν περιοδικό του ΕΛΑ. Δεν κατάλαβαν; Τους βολεύει λόγω της ανυπαρξίας άλλων επιβαρυντικών στοιχείων που να στηρίζουν την κατηγορία; Θα τους δώσω το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Πρέπει, αν πιστεύουν στην αρχή της ηθικής απόδειξης, να εξετάσουν ξανά με προσοχή τα στοιχεία.
Ποια άραγε είναι η ευθύνη σας, όταν ο διορισμένος δικηγόρος ρωτάει μάρτυρα, αν η έκρηξη ήταν ποινικό αδίκημα ή πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας και όταν θέλει να σχολιάσει προκήρυξη; Είστε έμπειροι δικαστές και σίγουρα αναγνωρίζετε ότι αυτό είναι αλλαγή υπερασπιστικής γραμμής. Ο κατηγορούμενος σε δύο δίκες και όσο ήταν παρών σ’ αυτή τη δίκη αρνήθηκε ότι είχε σχέση με τον ΕΛΑ και τις εκρήξεις. Δεν δέχεται καν την ονομασία “δίκη του ΕΛΑ”. Α priori δεν αποδέχεται για δικηγόρο του τον διορισμένο που δεν τον έχει δει ποτέ του. Τι τον εμποδίζει να πει κάποια στιγμή “είναι ένοχος με μη ταπεινα ελατήρια, ζητω την επιείκεια σας»; Θα υπερασπιστείτε τα δικαώματα του κατηγορούμενου ή θα μείνετε στον τύπο; Αυτό ακριβώς το γεγονός,δηλαδή ότι ένας διορισμένος δικηγόρος αλλάζει την υπερασπιστική γραμμή σε βάρος ενός κατηγορούμενου που είναι απών, αποδεικνύει πως η απόρριψη του αιτήματος αναβολής ήταν λάθος. Υπάρχει και ο εξής συλλογισμός που αποδεικνύει ότι ήταν λάθος η απόφασή σας.Αν με αθωώσεται, τέσσερις μήνες δεν έχουν καμία σημασία. Αν με καταδικάσετε, θα πεθάνω στη φυλακή και επειδή δεν πιστεύω πως είσαστε τόσο λιγόψυχοι που δεν θέλατε να μου δώσετε τέσσερις μήνες ελευθερίας, μόνο μια εξήγηση υπάρχει. Σας πίεσαν οι ανώτεροί σας, με το αιτιολογικό ότι η δίκη έχει καθυστερήσει. Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό. Ας δεχτώ ότι δεν έχετε προειλημμένη απόφαση. Εχουν όμως οι άμεσοι προϊστάμενοί σας. Αν κι αυτοί δεν έχουν, έχουν οι προϊστάμενοι των προϊσταμένων σας κι αν κι αυτοί δεν έχουν, έχει το βαθύ κράτος. Αν δεν αντέξατε στη πίεση να επισπεύσετε τη δίκη, αρνούμενοι σε ένα κατηγορούμενο να υπερασπίσει τον εαυτό του, θα αντέξετε στην πίεση όλου του θεσμικού κράτους και όχι μόνο; Είναι πολύ πιθανό να καταφύγετε στο έτσι κι αλλιώς αναπόδειχτο ναζιστικό ιδεολόγημα τις συλλογικής ευθύνης».
H πρόεδρος χαμηλότονα είπε το καθιερωμένο, ότι το δικαστήριο δεν πιέζεται και ο διορισμένος σχεδόν σε κατάσταση υστερίας,ζητούσε να απαντήσει. Μετά τον αρχψικό δισταγμό η πρόεδρος του έδωσε το λόγο, γιοα ν’ αρχίσει μια ακατάσχετη φλυαρία στην οποία δεν υπήρχε τίποτα για την ταμπακιέρα. Μέχρι που επιβεβαίωσε τον Χρ. Τσιγαρίδα, λέγοντας πως ασφαλώς και μίλησε για πολιτική διαμαρτυρία, γιατι αυτό είναι ελαφρυντικό για τον πελάτη του (!), αλλά πρωτευόντως εννοούσε ότι η δίκη είναι πολιτική και το δικαστήριο είναι αναρμόδιο (ας σημειωθεί, ότι ο κατηγορούμενος τον οποίο υποτίθεται ότι υπερασπίζεται δεν υπέβαλε ένσταση αναρμοδιότητας του δικαστήριου, με το αιτιολογικό ότι δικάζονται πολιτικά αδικήματα, ένσταση την οποία υπέβαλε μόνο ο Χρ. Τσιγαρίδας). Για να πικάρει τον Τσιγαρίδα είπε ότι δικαιούται να σχολιάζει τις προκηρύξεις γιατί λένε μπούρδες (!) και στο τέλος πήγε να ρίξει γέφυρα προς την πλευρά του Κανά, λέγοντας ότι ο Τσιγαρίδας είναι ύποπτος γιατί ρωτάει τον Κανά για τα κατασκευασμένα μέλη του ΕΛΑ! Ο Κανάς πάντως δεν τσίμπησε.
Τη σκυτάλη πήρε ο αναπληρωτής εισαγγελέας, που σαν να μην κατάλαβε τίποτα, είπε στον Τσιγαρίδα ότι δεν ξέρει νομικά και γι’ αυτό δεν καταλαβαίνει ότι προφανώς και υπάρχει συλλογική ευθύνη, αλλιώς συνυπαιτιότητα, αλλά ο καθένας θα κριθεί… ανάλογα με την υπαιτιότητα του!
Το αίτημα της Ε. Κουβέλη απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι ο ένας συνήγορος είναι αρκετός, ενώ η πρόεδρος είπε στη δεύτερη διορισμένη συνήγορο να μελετήσει το Πάσχα που είναι πολλές μέρες!
Στη συνέχεια εξετάστηκαν μάρτυρες από προηγούμενες υποθέσεις οι οποίοι, φυσικά, δεν είχαν να καταθέσουν τίποτα. Οι αστυνομικοί μάρτυρες από το τμήμα που βρισκόταν δίπλα στην περιβόητη καφετέρια «Βικτόρια», την οποία είχε χτυπήσει ο ΕΛΑ, καταγγέλλοντάς την ως άντρο διακίνησης ναρκωτικών, επέμεναν πως ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε μπει στο εσωτερικό του τμήματος. Επί δέκα λεπτά οι δυο εισαγγελείς έκαναν ερωτήσεις για το σημείο που είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός, για το πόσοι άνθρωποι κινδύνευσαν και τα παρόμοια. Μέχρι που σηκώθηκε η Μ. Δαλιάνη και είπε ότι από τις αστυνομικές εκθέσεις αυτοψίας προκύπτει σαφώς ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε εξωτερικά του κτιρίου, οπότε η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.
Η συνεδρίαση έκλεισε σε ιλαροτραγικό κλίμα. Ενώ τελείωνε η ανάγνωση της προκήρυξης, με την οποία θα ολοκληρωνόταν η συνεδρίαση, η πρόεδρος ανακάλυψε ότι ο διορισμένος την είχε κοπανήσει ένα λεπτό πριν, θεωρώντας ότι η συνεδρίαση τελείωσε. Διέκοψε τη συνεδρίαση, διέταξε να τον βρουν και να τον φέρουν πίσω, τον βρήκαν, τον έφεραν, όλοι παράγοντες ξαναπήραν τις θέσεις τους και σε μισό λεπτό η συνεδρίαση τελείωσε.