Η έλευση του Δ. Τσοβόλα κατά τις 10:30 διέκοψε μια ανιαρή συνεδρίαση που εξελισσόταν με ανάγνωση εγγράφων. Εχω ένα κενό στο πρόγραμμά μου και ήρθα για να συζητήσουμε την αίτηση ανάκλησης της απόφασης για ανάγνωση των καταθέσεων Ντε Μαρσέλους, είπε ο συνήγορος της Ειρ. Αθανασάκη, προκαλώντας τη δυσφορία του εισαγγελέα γιατί… άλλαζε το θέμα. Μετά από ένα διάλειμμα για να βρει τα χαρτιά του, άρχισε να αγορεύει.
Ηταν δυο από τις πιο θλιβερές αγορεύσεις που έχουμε ακούσει. Με νομικισμούς επιπέδου δικολάβου της δεκαετίας του ‘50 οι εισαγγελείς προσπαθούσαν να επιχειρηματολογήσουν πως η υπόθεση αυτή αφορά ένα σύνολο ενεργειών του ΕΛΑ και γι’ αυτό πρέπει να διαβαστούν όλα τα έγγραφα της προδικασίας, προκειμένου να βρεθεί η αλήθεια. Ηταν τόσο έωλη νομικά αυτή η επιχειρηματολογία, που ο εφέτης Παπαθεοδώρου διέκοψε δυο φορές τον αναπληρωτή εισαγγελέα διορθώνοντάς τον. Οι παρεμβάσεις έγιναν εκτός μικροφώνου και δεν ακούστηκαν καλά, όμως τη μια φορά συγκρατήσαμε την παρατήρηση ότι νομική διάταξη που επικαλέστηκε ο εισαγγελέας έχει καταργηθεί!
Ο Δ. Τσοβόλας, αντίθετα, υπήρξε καταπέλτης. Επιθετικός και απόλυτα τεκμηριωμένος. Κάνοντας έμμεσο υπαινιγμό και γι’ αυτή τη δίκη, αναφέρθηκε εισαγωγικά στα σημεία και τέρατα που γίνονται στην υπόθεση Siemens, όπου δικαστές και εισαγγελείς δεν διστάζουν να παρανομήσουν απροκάλυπτα, εκτελώντας εντολές ανωτέρων τους. Ξετίναξε το επιχείρημα περί προδικασίας, αποδεικνύοντας με άρτια νομική επιχειρηματολογία, ότι προδικασία υπάρχει μόνο όταν υπάρχουν κατηγορίες, ενώ οι συγκεκριμένες καταθέσεις πάρθηκαν στο πλαίσιο της διερεύνησης μιας υπόθεσης για την οποία δεν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες κατά των συγκεκριμένων κατηγορούμενων. Σε ό,τι δε αφορά τους ίδιους τους Ντε Μαρσέλους, υπενθύμισε ότι αυτοί δεν είπαν πως δεν μπο- ρούν να έρθουν, αλλά πως δεν θέλουν να έρθουν να καταθέσουν. Πώς, λοιπόν, αντιμετωπίζονται ως μάρτυρες εξωτερικού που αδυνατούν να προσέλθουν; Πώς παραβιάζεται η ΕΣΔΑ που προβλέπει ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κατηγορούμενου να εξετάζει τους μάρτυρες που τον κατηγορούν;
Ο Μ. Καλογήρου είπε προς το δικαστήριο, ότι το μόνο θέμα που μπορεί να εξετάσει είναι αν θα διώξει τους συγκεκριμένους μάρτυρες, που δηλώνουν ότι δεν θέλουν να καταθέσουν, για απείθεια.
Μετά από διάλειμμα, η πρόεδρος ανακοίνωσε πως το δικαστήριο επιφυλάσσεται να αποφασίσει, μέχρι να φτάσει η ώρα της ανάγνωσης όλων των εγγράφων της δικογραφίας που δεν σχετίζονται με κάποια ενέργεια του ΕΛΑ.
Πριν το δικαστήριο διακόψει, σύντομη παρέμβαση έκανε ο Χρ. Τσιγαρίδας. Τα νομικά που αναφέρετε –είπε– δεν μπορώ να τα σχολιάσω. Ομως, για την υπόθεση στην οποία αναφέρονται οι δυο αυτοί μάρτυρες έχουμε αθωωθεί παμψηφεί από το πρώτο δικαστήριο (σ.σ. πρόκειται για τη βομβιστική επίθεση κατά του σαουδάραβα πρέσβη, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ο ΟΕΛΑ). Γιατί θέλετε να διαβάσετε έγγραφα από άλλη υπόθεση; Η αμήχανη αναφορά της προέδρου στην προδικασία αποκάλυψε τις προθέσεις της.